Reštauračné alergény

Ľudia sa často stravujú v rôznych jedálňach, fastfoodoch, domácich či exotických reštauráciách a využívajú aj donáškovú službu. Mnohí sú však „čistí“ potravinoví alergici, niekedy majú aj iný druh alergie, alebo sú celiatikmi, ktorí majú mať bezlepkovú diétu, či pacienti s histamínovou intoleranciou. To im môže znepríjemniť kulinársky zážitok a výrazne poškodiť zdravie.

Takmer štyridsať percent populácie navštívi minimálne raz ročne ambulanciu alergiológa. Z tohto hrôzostrašného množstva je vysoký podiel takých, ktorí musia užívať v určitých obdobiach roka lieky umožňujúce aký-taký životný a pracovný komfort alebo normalizáciu zdravotného stavu. Preto reštaurácie a jedálne musia na viditeľnom mieste, najčastejšie na jedálnom lístku a v ponuke denného menu uviesť alergény, ktoré jedlá obsahujú. Spolu majú takto číselne označiť štrnásť položiek, ktoré uvádzame v tabuľke. Ich označením môžu konzumenti alergickí na niektoré potraviny či nápoje predísť nepriaznivým zdravotným reakciám rôzne závažnej intenzity. Informácie o výskyte potravinových alergénov v stravovacích zariadeniach kontrolujú pracovníci Úradu verejného zdravotníctva SR, ale asi neveľmi dôsledne. Vlaňajšia novembrová náhodná a nezávislá kontrola ukázala, že číselné kódy alergénov alebo iný zreteľný typ ich označenia sa v mnohých reštauráciách vôbec neobjavujú. A pritom im hrozí pokuta tisíc až dvestotisíc eur.

Článok pokračuje pod video reklamou

OZNAČOVANIE. O tom, ako a kde budú alergény označovať, si rozhodujú stravovacie podniky samy. Najčastejšie používajú grafické znázornenie jednotlivých druhov alergizujúcich potravín v jedálnom lístku, prípadne v sólovej ponuke denného (týždenného) menu s vysvetlivkami na konci. Niekde to majú na špeciálnej výveske alebo na zreteľných ponukových paneloch. Reštaurácie rýchleho občerstvenia mávajú oznam o alergizujúcich potravinách zvyčajne na presklenej výveske na stene, na rozličných letákoch alebo na rube papierového prestierania na podnosoch. Alergény by mali byť označené plnými názvami aj s aktuálnymi nutričnými hodnotami.

Donášková služba musí upozorniť na alergizujúce potraviny na svojej internetovej stránke. Ak sa totiž strava objednáva internetom, musí tam mať spotrebiteľ relevantnú informáciu, aby neohrozil či nezhoršil svoj zdravotný stav. Na internetových stránkach zvyčajne bývajú aj detailnejšie informácie o lepku, sóji či laktóze. Lepok je bielkovina, ktorú obsahujú obilné zrná (pšenica, jačmeň, ovos, raž) a zvyčajne ju neznáša človek trpiaci celiakiou, špecifickým črevným ochorením, o ktorom vedeli už starí Rimania. Táto choroba má mnoho tvárí a je pliagou súčasnosti. Môže sa prejavovať kožnými vyrážkami, nevysvetliteľným chudnutím, niekedy zvýšenou lámavosťou kostí a ich rednutím, ale aj hnačkami, bolesťami brucha a málokrvnosťou.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4JQH na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4JQH na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Profit

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  2. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  3. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  4. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  5. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  6. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  7. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur
  8. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii
  9. Audi Q3 druhej generácie: akcia na úvod
  10. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac
  1. Rok 2019: Začína sa éra informačného osvietenstva
  2. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  3. Pozvánka na udeľovanie ceny – ABF Slovakia Bakalár 2018
  4. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  5. Deň otvorených dverí Stavebnej fakulty STU
  6. Hlas Schwarzeneggera v autokameře Mio MiVue J85 WiFi vás ochrání
  7. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  8. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  9. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  10. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  1. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny 18 145
  2. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 14 265
  3. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur 12 775
  4. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac 9 234
  5. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom 7 792
  6. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii 5 528
  7. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne 5 470
  8. Jedli ste už ružovú čokoládu? 5 230
  9. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Ománe? 3 692
  10. Audi Q3 druhej generácie: akcia na úvod 2 441