Reštauračné alergény

Ľudia sa často stravujú v rôznych jedálňach, fastfoodoch, domácich či exotických reštauráciách a využívajú aj donáškovú službu. Mnohí sú však „čistí“ potravinoví alergici, niekedy majú aj iný druh alergie, alebo sú celiatikmi, ktorí majú mať bezlepkovú diétu, či pacienti s histamínovou intoleranciou. To im môže znepríjemniť kulinársky zážitok a výrazne poškodiť zdravie.

Takmer štyridsať percent populácie navštívi minimálne raz ročne ambulanciu alergiológa. Z tohto hrôzostrašného množstva je vysoký podiel takých, ktorí musia užívať v určitých obdobiach roka lieky umožňujúce aký-taký životný a pracovný komfort alebo normalizáciu zdravotného stavu. Preto reštaurácie a jedálne musia na viditeľnom mieste, najčastejšie na jedálnom lístku a v ponuke denného menu uviesť alergény, ktoré jedlá obsahujú. Spolu majú takto číselne označiť štrnásť položiek, ktoré uvádzame v tabuľke. Ich označením môžu konzumenti alergickí na niektoré potraviny či nápoje predísť nepriaznivým zdravotným reakciám rôzne závažnej intenzity. Informácie o výskyte potravinových alergénov v stravovacích zariadeniach kontrolujú pracovníci Úradu verejného zdravotníctva SR, ale asi neveľmi dôsledne. Vlaňajšia novembrová náhodná a nezávislá kontrola ukázala, že číselné kódy alergénov alebo iný zreteľný typ ich označenia sa v mnohých reštauráciách vôbec neobjavujú. A pritom im hrozí pokuta tisíc až dvestotisíc eur.

Článok pokračuje pod video reklamou

OZNAČOVANIE. O tom, ako a kde budú alergény označovať, si rozhodujú stravovacie podniky samy. Najčastejšie používajú grafické znázornenie jednotlivých druhov alergizujúcich potravín v jedálnom lístku, prípadne v sólovej ponuke denného (týždenného) menu s vysvetlivkami na konci. Niekde to majú na špeciálnej výveske alebo na zreteľných ponukových paneloch. Reštaurácie rýchleho občerstvenia mávajú oznam o alergizujúcich potravinách zvyčajne na presklenej výveske na stene, na rozličných letákoch alebo na rube papierového prestierania na podnosoch. Alergény by mali byť označené plnými názvami aj s aktuálnymi nutričnými hodnotami.

Donášková služba musí upozorniť na alergizujúce potraviny na svojej internetovej stránke. Ak sa totiž strava objednáva internetom, musí tam mať spotrebiteľ relevantnú informáciu, aby neohrozil či nezhoršil svoj zdravotný stav. Na internetových stránkach zvyčajne bývajú aj detailnejšie informácie o lepku, sóji či laktóze. Lepok je bielkovina, ktorú obsahujú obilné zrná (pšenica, jačmeň, ovos, raž) a zvyčajne ju neznáša človek trpiaci celiakiou, špecifickým črevným ochorením, o ktorom vedeli už starí Rimania. Táto choroba má mnoho tvárí a je pliagou súčasnosti. Môže sa prejavovať kožnými vyrážkami, nevysvetliteľným chudnutím, niekedy zvýšenou lámavosťou kostí a ich rednutím, ale aj hnačkami, bolesťami brucha a málokrvnosťou.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4JQH na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4JQH na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Škola fantázie v Tatralandii. Keď učenie dokáže baviť
  2. Záujem o Jarabinky rastie, lákajú na zaujímavé prvenstvo
  3. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  4. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  5. SME.sk môžete teraz čítať aj bez reklamy
  6. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  7. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  8. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  9. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  10. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  1. Záujem o Jarabinky rastie, lákajú na zaujímavé prvenstvo
  2. SME.sk môžete teraz čítať aj bez reklamy
  3. Škola fantázie v Tatralandii. Keď učenie dokáže baviť
  4. Brieždenie pod lomenicou
  5. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  6. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  7. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  8. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  9. Zlatý mok čapujú najlepšie v Prešove. Šarišským Majstrom výčapu
  10. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 17 672
  2. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 13 246
  3. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov 10 596
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov? 7 379
  5. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 5 545
  6. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska! 4 970
  7. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 4 382
  8. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste 3 910
  9. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy 2 894
  10. Najužitočnejšia appka 2 883

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Je Rybanič whistleblower? Odborníci sa nezhodli

Rybanič chce názor Súdneho dvora Európskej únie.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Kam chodíte, aj keď hovoríte opak

Ako sa ázijské bistrá zmenili za posledných dvadsať rokov.

Komentár Zuzany Kepplovej

Na Dankovom diplome vlastne nezáleží

Bol by to prezident, v ktorom by nejeden našinec spoznal vlastný príbeh.

PRIMÁR

Šesť rád, ktoré vás môžu ochrániť pred chrípkou

Pripravte sa na chrípkovú sezónu.

Neprehliadnite tiež

V Badene sú fotografie v parku, plávajú aj na jazere

Európsky fotografický festival už aj v rakúskom Badene.

Walesa stále navštevuje svoje väzenie, dnes má štyri hviezdy

Hotelový rezort Arłamów láka novú oligarchiu.

Interiérová dizajnérka sa k tvorbe šperkov dostala náhodne

Nosí šperky rada, sama sebe je živou vizitkou. Východiskom tvorby šperkárky a interiérovej dizajnérky Tatiany Lesajovej je originálna štruktúra prírodného materiálu, z ktorej vytvára unikát.

Nebankovky našli nový biznis model

Nekalé praktiky v požičiavaní nezmizli.