Reštauračné alergény

Ľudia sa často stravujú v rôznych jedálňach, fastfoodoch, domácich či exotických reštauráciách a využívajú aj donáškovú službu. Mnohí sú však „čistí“ potravinoví alergici, niekedy majú aj iný druh alergie, alebo sú celiatikmi, ktorí majú mať bezlepkovú diétu, či pacienti s histamínovou intoleranciou. To im môže znepríjemniť kulinársky zážitok a výrazne poškodiť zdravie.

Takmer štyridsať percent populácie navštívi minimálne raz ročne ambulanciu alergiológa. Z tohto hrôzostrašného množstva je vysoký podiel takých, ktorí musia užívať v určitých obdobiach roka lieky umožňujúce aký-taký životný a pracovný komfort alebo normalizáciu zdravotného stavu. Preto reštaurácie a jedálne musia na viditeľnom mieste, najčastejšie na jedálnom lístku a v ponuke denného menu uviesť alergény, ktoré jedlá obsahujú. Spolu majú takto číselne označiť štrnásť položiek, ktoré uvádzame v tabuľke. Ich označením môžu konzumenti alergickí na niektoré potraviny či nápoje predísť nepriaznivým zdravotným reakciám rôzne závažnej intenzity. Informácie o výskyte potravinových alergénov v stravovacích zariadeniach kontrolujú pracovníci Úradu verejného zdravotníctva SR, ale asi neveľmi dôsledne. Vlaňajšia novembrová náhodná a nezávislá kontrola ukázala, že číselné kódy alergénov alebo iný zreteľný typ ich označenia sa v mnohých reštauráciách vôbec neobjavujú. A pritom im hrozí pokuta tisíc až dvestotisíc eur.

OZNAČOVANIE. O tom, ako a kde budú alergény označovať, si rozhodujú stravovacie podniky samy. Najčastejšie používajú grafické znázornenie jednotlivých druhov alergizujúcich potravín v jedálnom lístku, prípadne v sólovej ponuke denného (týždenného) menu s vysvetlivkami na konci. Niekde to majú na špeciálnej výveske alebo na zreteľných ponukových paneloch. Reštaurácie rýchleho občerstvenia mávajú oznam o alergizujúcich potravinách zvyčajne na presklenej výveske na stene, na rozličných letákoch alebo na rube papierového prestierania na podnosoch. Alergény by mali byť označené plnými názvami aj s aktuálnymi nutričnými hodnotami.

Donášková služba musí upozorniť na alergizujúce potraviny na svojej internetovej stránke. Ak sa totiž strava objednáva internetom, musí tam mať spotrebiteľ relevantnú informáciu, aby neohrozil či nezhoršil svoj zdravotný stav. Na internetových stránkach zvyčajne bývajú aj detailnejšie informácie o lepku, sóji či laktóze. Lepok je bielkovina, ktorú obsahujú obilné zrná (pšenica, jačmeň, ovos, raž) a zvyčajne ju neznáša človek trpiaci celiakiou, špecifickým črevným ochorením, o ktorom vedeli už starí Rimania. Táto choroba má mnoho tvárí a je pliagou súčasnosti. Môže sa prejavovať kožnými vyrážkami, nevysvetliteľným chudnutím, niekedy zvýšenou lámavosťou kostí a ich rednutím, ale aj hnačkami, bolesťami brucha a málokrvnosťou.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa preplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa preplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na Profit


Inzercia - Tlačové správy


  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. 100 %-nú hypotéku môžete dostať aj na mestský apartmán
  2. Business Smartphones Connected to Public Wi-Fi Can Be in Danger
  3. Poslanec Borguľa žiada o uvoľnenie parkoviska pre rezidentov
  4. OMV sa postará o pitný režim, bude rozdávať vodu
  5. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  6. Leto nekončí!
  7. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  8. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  9. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  10. Už aj seniori presadajú do SUV
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 5 585
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 2 516
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 346
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 775
  5. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 292
  6. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte 1 124
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 079
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 072
  9. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 904
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 644

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Prehrali a odišli k medveďom. Danko nie je prvý, kto sa po porážke stratil

Za medveďmi pravidelne chodil Vladimír Mečiar, po neúspešných voľbách sa trikrát vytratil aj Robert Fico.

KOMENTÁRE

Bojkot zasadania vlády vracia Dankovi v hre vážnosť

Tromfom Danka je teraz jeho nevypočítateľnosť, náladovosť.

AUTO

Aké realistické sú plány zakázať autá na benzín a naftu?

Termíny sú zatiaľ orientačné ale dôležité.

Neprehliadnite tiež

Soľné rituály talianskeho mestečka

V talianskej Cervii sa viac ako dve tisícročia vyrába sladká soľ - starou ručnou metódou odparovaním z malých jazierok.

Nie je Tokajské víno ako Tokaj

Geografickým názvom Tokaj môžu byť označené len vína priamo z maďarskej dedinky Tokaj. Všetky ostatné sa označujú ako tokajské vína.

K jedlu patrí aj dobré víno

To sa však ťažko vysvetľuje tým, ktorí delia vína maximálne na biele a červené.

Svätojurskí vinári, ktorí dorábajú víno od polovice 18. storočia

Takmer pätnásť rokov spoločného podnikania rodín Dubovských a Grančičových viedlo k úspešnému a stále rastúcemu biznisu s vínom značky zloženej z mien oboch majiteľov.