Ako Čecha zvábili strapačky

Nie je žiadne tajomstvo, že český gastronomický trh napreduje rýchlejšie. Silnejšia kúpna sila a čulejší cestovný ruch dávajú väčší rozlet. Ale Zdeněk Michálek sa pred piatimi rokmi rozhodol pre šéfkuchársku pozíciu na Slovensku. Doteraz neoľutoval.

Niekedy sa to tak v živote zamotá, ten pozná tamtoho a tamten toho... až sa k riaditeľovi Zdeňkovej strednej školy dostala ponuka z jednej slovenskej hotelovej reštaurácie. Kuchári dali vtedy prednosť iným možnostiam, aj Zdeněk Michálek ostal chvíľu v rodnom Brne. Potom ho to zlákalo do Rakúska, Nemecka i Švajčiarska, až kým si raz nedoprial lyžovanie vo Veľkej Rači a už tam ostal. Zo zjazdovky do hotela Holiday Inn v Žiline. „Predchádzajúci šéfkuchár Peter Pikovský tam urobil obrovský kus práce, naučil tamojších ľudí na dobrú gastronómiu hotelovej reštaurácie Cosmopolitan,“ hovorí. „Dostal som veľkú chuť pokračovať a dodať tomu vlastný punc. V Česku už boli karty rozdané a Slovensko mi ponúkalo omnoho väčšie možnosti.“

Článok pokračuje pod video reklamou

PODOMÁCKY. Kým si štíhly mladík neoblečie rondon, asi by ho nikto nezaradil do rodiny majstrov varešky. Pritom sa v tomto remesle cíti ako ryba vo vode. Keď naň v Žiline pripadol voľný víkend, cestoval do penziónu v Haškovej Lipnici. Nie oddychovať, ale variť tradičnú českú kuchyňu. Tak vlastne udržiaval profesionálny vzťah s rodnou hrudou i rôznorodými gastronomickými štýlmi. Napriek tomu, že sa vyžíva v studenej filigránskej kuchyni, nedá dopustiť ani na sviečkovú a bryndzové halušky. „Tunajšiu tradičnú kuchyňu považujem spolu s francúzskou za svetovú špičku, pričom ju nedelím na českú a slovenskú. Kto dnes vie, aký je pravý pôvod národných jedál?“

Nerád vidí, ako sa kuchári i hostia zbožne obracajú na taliansku alebo mexickú gastronómiu. Veď doma je stále čo objavovať, mnohé špeciality zapadli v dnešnej uponáhľanej dobe prachom. Stačí ich znovu uviesť na kulinársku scénu, možno spolu s tradíciami a zvykmi, ktoré kedysi ich prípravu a konzumáciu sprevádzali. A máme tu gastronomický zážitok ako namaľovaný.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4JKH na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4JKH na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Hovoriaci prekladač reči do vrecka Langie - až 52 jazykov!
  2. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  3. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  4. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  5. Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra
  6. Mesto necháva Košičanov platiť za parkovanie aj ďalej
  7. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  8. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  9. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  10. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  1. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  2. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  3. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  4. Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra
  5. Mesto necháva Košičanov platiť za parkovanie aj ďalej
  6. Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku
  7. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  8. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  9. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  10. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 17 770
  2. Najužitočnejšia appka 17 699
  3. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 11 862
  4. V O2 to s dátami poriadne prehnali 10 972
  5. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 618
  6. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 387
  7. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 4 575
  8. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 3 990
  9. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 3 698
  10. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 3 202

Hlavné správy zo Sme.sk

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Ako nevidiaci zistí, že má šaty rovnakej farby

S čím všetkým sa musí nevidiaci vysporiadať.

PLUS

Majú svoje roky, no lietajú po svete a na peniaze sa nesťažujú

Štúdia o päťdesiatnikoch a šesťdesiatnikoch u nás búra predsudky.

Neprehliadnite tiež

Walesa stále navštevuje svoje väzenie, dnes má štyri hviezdy

Hotelový rezort Arłamów láka novú oligarchiu.

Interiérová dizajnérka sa k tvorbe šperkov dostala náhodne

Nosí šperky rada, sama sebe je živou vizitkou. Východiskom tvorby šperkárky a interiérovej dizajnérky Tatiany Lesajovej je originálna štruktúra prírodného materiálu, z ktorej vytvára unikát.

Stará vila dostala novú tvár. Prerábali tak, aby z nej vyhodili čo najmenej

Vznik projektu, ktorý pristupuje citlivo k spoločnosti a životnému prostrediu, môže plniť úlohu prvej lastovičky.

Nebankovky našli nový biznis model

Nekalé praktiky v požičiavaní nezmizli.

Stovky eur môžete dostať za dvojeurovú mincu

Euro je nepochybne tvrdšia mena ako koruna. Mince niektorých štátov majú pre zberateľov dokonca až stonásobne vyššiu hodnotu, ako je nominálna.