Koreň pre carving

Aj nedávny deviaty ročník majstrovstiev Czech Carving Cup dokázal, že slovenskí „vyrezávači“ sú v tomto artistickom odbore gastronómie stále dobrí. Martin Širka zo SOŠ v Šuranoch si odniesol striebro, bronz i zvláštnu cenu za originalitu. Carvinisti najradšej využívajú melóny, uhorky, mrkvy, jablká, ananásy, tekvice, pór, mangá, hrušky a veľmi často aj málo známy, exotický koreň taro. Prvé hľuzy, v slovenčine nazývané kolokázia jedlá, sa v juhovýchodnej Ázii a Indii pestovali už päťtisíc rokov pred naším letopočtom. Odtiaľ putovali nielen do Číny či Egypta, ale aj do Afriky, Karibiku či havajskej oblasti. Všade dostali iný názov– v rodisku a ďalších krajinách ich volajú taro, eddo či kulkas, inde však aj ala (na Maldivách), toran (v Kórei), chino (vo Venezuele), cocoyam (v Nigérii), macabo (vo frankofónnej časti Kamerunu), dasheen (v západnej Indii), contomire (v Ghane), malang (v Portoriku). Aj vďaka tomuto koreňu sa kedysi dávno v Thajsku a Číne zrodil carving, dnes samostatná kategória gastronomických majstrovstiev sveta. Pri vyrezávaní však treba dávať pozor na jedovatú šťavu. Stačí však krátka tepelná úprava a taro sa zmení na použiteľnú, hodnotnú a obľúbenú surovinu. V baroch ponúkajú tenké opečené plátky ako chuťovku k pitiu. Na Havaji pripravujú hustú kašu alebo opekajú ako hranolčeky. V Karibiku varia polievky a omáčky, často obohatené o listy kolokázie, považované za zeleninu. V Trinidade a Tobagu varia callaloo, husté pyré z koreňa s krabími nožičkami a kokosovým mliekom. Taro majú radi aj cukrári – McDonald´s v Číne má koláčiky s tarovou plnkou. Degustátori opisujú chuť ako zemiakovú, zelerovú či gaštanovú.

Článok pokračuje pod video reklamou

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4JEU na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4JEU na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  2. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  3. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  4. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  5. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  6. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  7. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  8. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  9. Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra
  10. Mesto necháva Košičanov platiť za parkovanie aj ďalej
  1. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  2. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  3. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  5. Zlatý mok čapujú najlepšie v Prešove. Šarišským Majstrom výčapu
  6. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  7. Equal treatment is a must for successful companies of the future
  8. Aj v Poluse chránime vaše srdcia
  9. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  10. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 17 873
  2. Najužitočnejšia appka 13 436
  3. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 13 192
  4. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov 9 521
  5. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 6 253
  6. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 5 491
  7. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov? 4 812
  8. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska! 4 760
  9. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 4 259
  10. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 4 220

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Ako sa z mafiánov stávajú ctihodní občania

Mafiánom pomáhajú kontakty s políciou.

EKONOMIKA

Nákupná horúčka realít sa skončila, úplne vypredané nie je

Koľko sa oplatí investovať do predávaného bytu.

AUTO

Test: Zabudnite na A8, Q8 je nová vlajková loď Audi

Je najlepšie preto, že je najnovšie.

Neprehliadnite tiež

Walesa stále navštevuje svoje väzenie, dnes má štyri hviezdy

Hotelový rezort Arłamów láka novú oligarchiu.

Interiérová dizajnérka sa k tvorbe šperkov dostala náhodne

Nosí šperky rada, sama sebe je živou vizitkou. Východiskom tvorby šperkárky a interiérovej dizajnérky Tatiany Lesajovej je originálna štruktúra prírodného materiálu, z ktorej vytvára unikát.

Nebankovky našli nový biznis model

Nekalé praktiky v požičiavaní nezmizli.

Stovky eur môžete dostať za dvojeurovú mincu

Euro je nepochybne tvrdšia mena ako koruna. Mince niektorých štátov majú pre zberateľov dokonca až stonásobne vyššiu hodnotu, ako je nominálna.