Robia, na čom (im) záleží

V neistých časoch sa mení svet. Podľa niektorých predpokladov by mohlo ísť o miniatúru toho dnešného. Čochvíľa možno vznikne tvorivý svet, v ktorom ľudia pracujú na vlastných projektoch a živí ich to, čo milujú.

„Za posledné desaťročia nás systém naučil, že otázka má len jednu správnu odpoveď a že robiť chyby je znakom nevedomosti. V dnešnom svete však nedokážete priniesť niečo nové bez toho, aby ste šliapli vedľa. Zahraničné inovatívne spoločnosti svojich zamestnancov pomaly pobádajú, aby robili chyby. Ak chyby nerobíte, znamená to, že žijete v rutine, a teda neprinášate a netvoríte nič nové,“ hovorí s úsmevom edukátorka, konzultantka nielen na digitálne stratégie a zakladateľka Next Generation Leaders of Slovakia Ivana Sendecká. Narovná sa v kresle bratislavskej kaviarne, ktorá sa na niekoľko hodín stáva jej kanceláriou. Okrem Ivany tam pracuje mnoho mladých podnikateľov, ktorí chcú od života viac ako byť zamestnancom. Ivana nabáda ľudí, aby robili len to, čo milujú. Ľahké pravidlo pre toho, kto je sám sebe pánom. Lenže existovať ako zamestnanec je pre generáciu Y o čosi zložitejšie. Najmä keď ju okliešťujú pravidlá, ktoré sú, zdá sa, zastarané už niekoľko desaťročí.

Ľudia z generácie Y preferujú zmysluplné projekty, pýtajú sa veľa otázok a neradi robia to, čo ich nebaví. „Odídu za poznaním, pretože peniaze pre nich nie sú prvoradou motiváciou. Ak si uvedomia, že to, čo vedia im nikto z hlavy nezoberie, ich existencia vo svete plnom nielen ekonomických turbulencií, bude jednoduchšia. Ich meno a reputácia sú nálepka, s ktorou budú spätí celý život,“ hovorí I. Sendecká. Tiež by sa o nej dalo povedať, že je vodkyňou ľudí, ktorí chcú na sebe pracovať. Jej sieť kontaktov, mentorov a spolupracovníkov siaha ďaleko za hranice Slovenska.

MINIATÚRA DNEŠKA. „Ak si vaše meno niekto zadá do Googlu a nič nenájde, vaše šance na úspech dramaticky klesajú. Budúcnosť bude práve o reputácii. O digitálnych stopách vašej práce, ktoré zanecháte na internete. O chybách, z ktorých sa poučíte a na základe, ktorých sa posuniete ďalej v poznaní. O projektoch, ktoré dotiahnete úspešne do konca. O kontaktoch, ktoré ste pri práci získali. Len tak sa bude dať prežiť v nastávajúcich turbulentných časoch, ktoré sa na nás valia,“ myslí si I. Sendecká a približuje aj to, že tento scenár je otázkou niekoľkých rokov.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa preplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa preplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na Profit


Inzercia - Tlačové správy


  1. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  2. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
  3. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  4. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  7. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  8. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  10. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  1. Máte doma retro kúsky spojené s pivom Šariš?
  2. Študenti stredných a vysokých škôl môžu získať na účet 1000€
  3. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  4. 100 %-nú hypotéku môžete dostať aj na mestský apartmán
  5. Business Smartphones Connected to Public Wi-Fi Can Be in Danger
  6. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
  7. Poslanec Borguľa žiada o uvoľnenie parkoviska pre rezidentov
  8. OMV sa postará o pitný režim, bude rozdávať vodu
  9. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  10. Leto nekončí!
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 6 222
  2. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd 3 043
  3. Ako sme jazdili v socializme 1 945
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 782
  5. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 1 497
  6. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte 1 424
  7. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 256
  8. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 247
  9. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 170
  10. Leto nekončí! 835

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Slovensko inú možnosť ako jadro Únie nemá, Fico to vie

Krajiny bez eura budú strácať vplyv, Slovensko začína v regióne viesť debatu o budúcnosti EÚ.

DOMOV

Plavčan urobil nezvyčajnú vec. Oznámil Kiskovi, kedy končí

Fico naťahovanie času nekomentoval.

Neprehliadnite tiež

Byť offline oslobodzuje myseľ

V Ladaku sa na internet takmer nedá pripojiť. Chvíľu trvá, kým si na to zvyknete. Potom začnete chápať tento budhistický raj.

Soľné rituály talianskeho mestečka

V talianskej Cervii sa viac ako dve tisícročia vyrába sladká soľ - starou ručnou metódou odparovaním z malých jazierok.

Nie je Tokajské víno ako Tokaj

Geografickým názvom Tokaj môžu byť označené len vína priamo z maďarskej dedinky Tokaj. Všetky ostatné sa označujú ako tokajské vína.

K jedlu patrí aj dobré víno

To sa však ťažko vysvetľuje tým, ktorí delia vína maximálne na biele a červené.