SME
Streda, 24. apríl , 2019

Epikurejci, vstúpte!

Peter Ďurčo (42) je šéfkuchár vo vlastnom TOP Restaurante v Žiline. Je členom Gourmet klubu a držiteľom titulu Reštaurácia pána šéfkuchára v publikácii Trend TOP reštaurácie a hotely 2010.

Nepáči sa mi, ako sa z reštaurácií stali závodné jedálne a ako si hľadajú čo najjednoduchšiu cestu kulinárskeho odporu. Dnes sa to najčastejšie krúti okolo minútok – dám niečo do panvice, zmiešam, popražím a vyklopím na tanier. Podľa mňa však skutočné kuchárske remeslo sa zakladá na pomalom varení i pomalej príprave. Najprv si ráno pozriem, aké čerstvé suroviny sa núkajú. Skočím na trh alebo medzi veľkoobchodné chladničky. Podľa toho si premyslím ponuku niekoľkých jedál. Potom si suroviny pripravím a pomaličky, systematicky sa im venujem. Napokon prídu hladní hostia. Vychutnávajú si každý kúsok, nenáhlia sa a nevyrušujú ostatných hostí nervozitou. Ale ak mám iné povinnosti, reštaurácia je zatvorená. Je to presne v duchu toho, čo bežný slovenský hosť nerád vidí – zariadenie, ktoré ho nečaká počas celého dňa, kam môže vojsť aj o pol piatej a pýtať si obedovú ponuku. Viem, že takto by mnohé reštaurácie nemohli a nechceli fungovať – poznám to z čias, keď som viedol vlastnú rýchloobrátkovú reštauráciu. Ja si už však dnes radšej vychutnávam návštevu epikurejcov.

Článok pokračuje pod video reklamou

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4JCJ na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4JCJ na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Profit

Inzercia - Tlačové správy

  1. Od mája sa mení definícia kilogramu
  2. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  3. Elegancia, športový duch alebo výkon? Hyundai i30 Fastback
  4. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto
  5. Tip na japonskú klimatizáciu s výhodnejšou elektrinou
  6. Top desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  7. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  8. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  9. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  10. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  1. Športový deň Stavebnej fakulty STU v Bratislave
  2. Festival IXPO otvorí brány už tento piatok. Čo všetko prináša?
  3. Pivovar Šariš rozdá regiónu 16-tisíc eur
  4. Recenze autokamery Mio MiVue J60 WIFI - youtuber Bazim hodnotí!
  5. Od mája sa mení definícia kilogramu
  6. Spready a poplatky pri obchodovaní
  7. Elegancia, športový duch alebo výkon? Hyundai i30 Fastback
  8. Gemerský expres priblíži nádherný kraj
  9. Takto sa môžete najlepšie chrániť pred výtlkmi
  10. Dokonalá záhrada? Nezabudnite na prísun vody
  1. Top desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 23 818
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 9 246
  3. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 8 937
  4. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 5 772
  5. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto 4 726
  6. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 4 530
  7. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 4 218
  8. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 3 770
  9. Od mája sa mení definícia kilogramu 2 910
  10. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 2 647

Hlavné správy zo Sme.sk

Vodohospodári ukázali pokazené vnútornosti vzácneho jazera

Zistili sme, prečo zostal tajch pod Štiavnicou bez vody.

Dolnohodrušské jazero musia pre poškodené potrubia úplne vypustiť.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Penta nám tú nemocnicu aspoň postaví

V budovaní verejnej infraštruktúry zlyhali všetci.

Peter Tkačenko
BLOG

Dvanásť nástrojov na boj proti dezinformáciám

Aj na slovenskom internete sa množia dezinformácie, čo s tým robiť?

Ilustračné foto.

Neprehliadnite tiež

Pre českú značku vyrába batohy z kozej kože mladý Ind

Na cestách našiel seba aj inšpiráciu pre podnikanie.

Lukáš Matějček

Desať vyšetrení z jednej skúmavky a systém platí menej za liečbu

Zo zákulisia podnikania v laboratórnej diagnostike.

Pôžitkársky ponor do čiernočiernej tmy, kde sa víno rozvinie

Tibor Kiss je autorom myšlienky degustácie potme.

Rakúska rezervácia sa pýši titulom prvý región čítania prírody

Príbehy podnikania v súlade s prírodou v Alpách.

Kaplnka na Lachtale

Jedlo môžeme chápať ako investíciu do seba

Dušan Plichta má úspech s firmou, ktorá vyrába funkčné potraviny.

Dušan Plichta