Epikurejci, vstúpte!

Peter Ďurčo (42) je šéfkuchár vo vlastnom TOP Restaurante v Žiline. Je členom Gourmet klubu a držiteľom titulu Reštaurácia pána šéfkuchára v publikácii Trend TOP reštaurácie a hotely 2010.

Nepáči sa mi, ako sa z reštaurácií stali závodné jedálne a ako si hľadajú čo najjednoduchšiu cestu kulinárskeho odporu. Dnes sa to najčastejšie krúti okolo minútok – dám niečo do panvice, zmiešam, popražím a vyklopím na tanier. Podľa mňa však skutočné kuchárske remeslo sa zakladá na pomalom varení i pomalej príprave. Najprv si ráno pozriem, aké čerstvé suroviny sa núkajú. Skočím na trh alebo medzi veľkoobchodné chladničky. Podľa toho si premyslím ponuku niekoľkých jedál. Potom si suroviny pripravím a pomaličky, systematicky sa im venujem. Napokon prídu hladní hostia. Vychutnávajú si každý kúsok, nenáhlia sa a nevyrušujú ostatných hostí nervozitou. Ale ak mám iné povinnosti, reštaurácia je zatvorená. Je to presne v duchu toho, čo bežný slovenský hosť nerád vidí – zariadenie, ktoré ho nečaká počas celého dňa, kam môže vojsť aj o pol piatej a pýtať si obedovú ponuku. Viem, že takto by mnohé reštaurácie nemohli a nechceli fungovať – poznám to z čias, keď som viedol vlastnú rýchloobrátkovú reštauráciu. Ja si už však dnes radšej vychutnávam návštevu epikurejcov.

Článok pokračuje pod video reklamou

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4JCJ na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4JCJ na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Profit

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  2. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  3. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  4. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  5. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  6. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  7. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur
  8. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii
  9. Audi Q3 druhej generácie: akcia na úvod
  10. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac
  1. Rok 2019: Začína sa éra informačného osvietenstva
  2. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  3. Pozvánka na udeľovanie ceny – ABF Slovakia Bakalár 2018
  4. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  5. Deň otvorených dverí Stavebnej fakulty STU
  6. Hlas Schwarzeneggera v autokameře Mio MiVue J85 WiFi vás ochrání
  7. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  8. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  9. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  10. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  1. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny 14 852
  2. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur 12 061
  3. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii 9 272
  4. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac 9 250
  5. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 6 530
  6. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom 6 256
  7. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Ománe? 5 122
  8. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne 4 341
  9. Jedli ste už ružovú čokoládu? 3 821
  10. Zrážka s lyžiarom na svahu Vás môže vyjsť poriadne draho 2 931