Do čínskej na smörgåsbord

Obed ako samoobsluha alebo obed s obsluhou – tieto dve formy stravovania sú tu už niekoľko desaťročí. Čoraz viac reštaurácií však prichádza na to, že sa utvoril priestor aj pre tretiu formu – smörgåsbord.

Tento spôsob (ne)servisu k nám prišiel zo Švédska. Písalo sa 14. storočie, keď si tamojšia zámožná vrstva vymyslela bufetový stolík s predjedlami – pečivom, syrmi, párkami, údeným lososom i likérmi–, ktorý sa niesol do izieb dve až štyri hodiny pred hlavnou večerou. Neskôr tento zvyk preniesli aj na vlakové stanice (niečo ako predchodca reštauračných vozňov) a napokon aj do samotných reštaurácií. Stále však išlo o predjedlá pred a medzi hlavnými jedlami. Počas olympijských hier v roku 1912 však premenili „stolík“ na hlavnú tabuľu – so studenými i teplými jedlami. Odvtedy si aj v iných kútoch sveta doprajú ľudia takzvané švédske stoly. Dokonca aj švédska štedrovečerná hostina nesie formu smörgåsbordu – obrovského bufetu so studenými i teplými jedlami.

Článok pokračuje pod video reklamou

U nás sa najčastejšie využíva na recep- ciách. Už samotné slovo recepcia (na rozdiel od banketu) hosťovi napovie, že si bude vyberať z obloženého stola. Prekvapivejší je pohľad do ázijských reštaurácií, ktoré už upútavkou pred vchodom pozývajú návštevníkov na „sushi či teppanyaki na smörgåsborde“. Nielen v dvojhviezdičkovej, ale aj vyššej kategórii – indickej reštaurácii hotela Austria Trend v Bratislave či Sajado v Eurovei, ktorá forme švédskeho stola dala tú správnu kultúru. Určite aj preto, že počas dňa sa predaj v reštaurácii mení na à la carte. Tento spôsob si nevedia vynachváliť aj v hoteli Atrium v Novom Smokovci, v hoteli Senec či vyhnianskom Sitne – počas konferencií, ale aj bežných večerí. Názory slovenských manažérov reštaurácií na smörgåsbord sa však rôznia. Predovšetkým sa im nepodarilo spôsob „all you can eat“ predať za adekvátnu cenu. Majstri stravovacieho biznisu, teda Ázijčania, sú však dostatočným dôkazom, že sa to dá – výhodne pre obe strany.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4J9N na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4J9N na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  2. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  3. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  4. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  5. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  6. Najužitočnejšia appka
  7. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  8. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  9. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  10. Zužitkovaním biologického odpadu šetríme prírodu aj náklady
  1. Polus Market – trh v srdci nákupného centra
  2. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  3. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  4. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  5. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  6. Bratislava dostane o rok nový mestský bulvár
  7. Dexis Slovakia má nového generálneho riaditeľa
  8. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  9. Stavebná fakulta hostila medzinárodnú konferenciu CSASC
  10. Cestárske kariérne dni 2018 na SvF
  1. Najužitočnejšia appka 16 257
  2. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 13 978
  3. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 13 711
  4. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 13 695
  5. V O2 to s dátami poriadne prehnali 10 780
  6. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 408
  7. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu 7 185
  8. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 113
  9. Čerstvosť je o správnom skladovaní. Reportáž zo skladu Kauflandu 4 139
  10. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu 2 403

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Žitňanská: Stratila som dôvod zotrvávať v koalícii aj formálne

Žitňanská sa chce viac venovať učeniu.

DOMOV

Žitňanská sa rozhodla odísť zo strany Most-Híd

Exministerka spravodlivosti opúšťa aj poslanecký klub.

Komentár Zuzany Kepplovej

Kto žiadal otvorenosť, nikdy v cirkvi nepochodil

Obvinený biskup vidí tradičných nepriateľov.

Neprehliadnite tiež

Walesa stále navštevuje svoje väzenie, dnes má štyri hviezdy

Hotelový rezort Arłamów láka novú oligarchiu.

Interiérová dizajnérka sa k tvorbe šperkov dostala náhodne

Nosí šperky rada, sama sebe je živou vizitkou. Východiskom tvorby šperkárky a interiérovej dizajnérky Tatiany Lesajovej je originálna štruktúra prírodného materiálu, z ktorej vytvára unikát.

Stará vila dostala novú tvár. Prerábali tak, aby z nej vyhodili čo najmenej

Vznik projektu, ktorý pristupuje citlivo k spoločnosti a životnému prostrediu, môže plniť úlohu prvej lastovičky.

Nebankovky našli nový biznis model

Nekalé praktiky v požičiavaní nezmizli.

Stovky eur môžete dostať za dvojeurovú mincu

Euro je nepochybne tvrdšia mena ako koruna. Mince niektorých štátov majú pre zberateľov dokonca až stonásobne vyššiu hodnotu, ako je nominálna.