SME
Streda, 24. apríl , 2019

Buschenschank a Heuriger

Niektoré bedekre hovoria, že je to rakúska alternatíva agresívnym a takmer unifikovaným fastfoodom. Ide o populárne a najmä v slnečných jesenných dňoch vyhľadávané drobné súkromné pivničky či vidiecke dvory, prestreté stoly pri domoch a občas aj kryté miestnosti. Všetko to vzniklo už dávno pred fastfoodmi rozhodnutím samotného cisára Jozefa II., ktoré zlegalizovalo obchody, čo sa robili potajomky. Cisár v roku 1784 povolil svojim poddaným – roľníkom vo vinohradníckych regiónoch Dolného Rakúska, Burgenlandu, Štajerska a na území Viedne – predávať doma svoje víno a studené domáce jedlá. Právo na predaj mal však iba majiteľ alebo nájomca vinohradu či ovocného sadu. Názov Buschenschank pochádza zo slovka Buschen a znamená zelený zväzok, ktorý si hospodár zavesil na bránu na znak, že má čosi na predaj. Po cisárskom dekréte však v byrokratickej monarchii nasledovali ešte krajinské zákony, ktoré nedovolili, aby buschenschanky konkurovali hostincom a vývarovniam napríklad teplými jedlami. Zákon však pestrú ponuku buschenschankov neobmedzuje, lebo rakúska kuchyňa je mimoriadne pestrá, nápaditá a dokonale využíva všetko, čo hospodárstvo, dvor, stajňa, pole i sad dali. Na lopáriku či na tanieri sú rôzne druhy klobások, jaterničky, krvavničky, sušené mäsá, šunky a rozličné údeniny, nátierky, syry, tvaroh i rakúska podoba bryndze, domáca masť, chren, čerstvá i nakladaná zelenina, šaláty a oleje na ne, vrátane tekvicového, a k tomu čierny chlieb. Buschenschank sa stal svojráznym vyhľadávaným prejavom rakúskej gastronomickej kultúry. Rovnako ako heurigery, ktoré knižní sprievodcovia v angličtine nazývajú veľmi obľúbenými východorakúskymi vínnymi tavernami. Aj tam by sa mali podávať iba studené domáce jedlá, hoci niekde sa možno stretnúť aj s polievkami či jednoduchými teplými jedlami, vo viedenských býva aj ľudová muzika. Heurigery sú najnavštevovanejšie, samozrejme, na jeseň, v čase burčiaku a mladého vína, ale vo vinohradníckych obciach sú otvorené po celý rok. Majitelia sa však mimo sezóny vždy dohodnú, kto bude mať v ktorý týždeň otvorené, aby sa im kšeft rentoval.

Článok pokračuje pod video reklamou

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4J2H na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4J2H na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Profit

Inzercia - Tlačové správy

  1. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  2. Od mája sa mení definícia kilogramu
  3. Elegancia, športový duch alebo výkon? Hyundai i30 Fastback
  4. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto
  5. Tip na japonskú klimatizáciu s výhodnejšou elektrinou
  6. Top desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  7. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  8. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  9. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  10. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  1. Športový deň Stavebnej fakulty STU v Bratislave
  2. Festival IXPO otvorí brány už tento piatok. Čo všetko prináša?
  3. Pivovar Šariš rozdá regiónu 16-tisíc eur
  4. Recenze autokamery Mio MiVue J60 WIFI - youtuber Bazim hodnotí!
  5. Od mája sa mení definícia kilogramu
  6. Spready a poplatky pri obchodovaní
  7. Elegancia, športový duch alebo výkon? Hyundai i30 Fastback
  8. Gemerský expres priblíži nádherný kraj
  9. Takto sa môžete najlepšie chrániť pred výtlkmi
  10. Dokonalá záhrada? Nezabudnite na prísun vody
  1. Top desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 23 788
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 9 243
  3. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 8 982
  4. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 5 815
  5. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto 4 692
  6. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 4 531
  7. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 4 226
  8. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 3 837
  9. Od mája sa mení definícia kilogramu 2 815
  10. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 2 663

Hlavné správy zo Sme.sk

Vodohospodári ukázali pokazené vnútornosti vzácneho jazera

Zistili sme, prečo zostal tajch pod Štiavnicou bez vody.

Dolnohodrušské jazero musia pre poškodené potrubia úplne vypustiť.
DNES PÍŠE MATIA LENICKÁ

Veľká noc ako sviatky sadizmu

Už len obliecť ženy do latexu.

Matia Lenická
Peter Sagan.

Neprehliadnite tiež

Pre českú značku vyrába batohy z kozej kože mladý Ind

Na cestách našiel seba aj inšpiráciu pre podnikanie.

Lukáš Matějček

Desať vyšetrení z jednej skúmavky a systém platí menej za liečbu

Zo zákulisia podnikania v laboratórnej diagnostike.

Pôžitkársky ponor do čiernočiernej tmy, kde sa víno rozvinie

Tibor Kiss je autorom myšlienky degustácie potme.

Rakúska rezervácia sa pýši titulom prvý región čítania prírody

Príbehy podnikania v súlade s prírodou v Alpách.

Kaplnka na Lachtale

Jedlo môžeme chápať ako investíciu do seba

Dušan Plichta má úspech s firmou, ktorá vyrába funkčné potraviny.

Dušan Plichta