Reštaurácia pod kontrolou

Učebnica manažmentu pohostinského zariadenia

Ambíciou každého majiteľa reštaurácie, motorestu, denného baru, bufetu, hostinca, pizzerie či iného pohostinského zariadenia je, aby bol jeho podnik široko-ďaleko najlepším. Ambíciou študenta odbornej školy zameranej na oblasť služieb, vrátane gastronomických, by malo byť naučiť sa nielen základy svojho odboru, ale mať prehľad aj o súčasných trendoch vo svete. Hoci všetci najlepší byť nemôžu, úroveň služieb v tomto segmente má stále obrovské rezervy a v porovnaní s okolitými krajinami je stále čo zlepšovať. Nastal preto najvyšší čas, aby majitelia, prevádzkovatelia aj personál siahli po odbornej literatúre a konfrontovali skúsenosti s učebnicovými príkladmi, ktoré preveril čas a tisícky zariadení po celom svete. Dlhší čas bola jedinou prácou v slovenčine, ktorá upozorňovala na niektoré aspekty prevádzky pohostinských zariadení publikácia z vydavateľstva Epos z roku 1997. Nedávno však vyšla v sérii odborných monografií, ktoré vydáva Slovensko-švajčiarske združenie pre rozvoj cestovného ruchu, publikácia, v ktorej autorský kolektív približuje problematiku komplexne. Od zásobovania cez skladovanie, výrobu a odbyt vrátane dodržiavania hygienických podmienok. Osobitný dôraz kladie na ekonomickú stránku prevádzky pohostinských zariadení. Pri spracovaní problematiky brali autori ohľad na súčasný stav na Slovensku a vývojové trendy v zahraničí. Vďaka prehľadným tabuľkám, vývojovým diagramom a riešeným príkladom je problematika ľahšie pochopiteľná pre tých, ktorí matematiku neobľubujú. Zoznam použitej literatúry odkazuje na domáce i zahraničné publikácie, ktoré rozoberajú problematiku gastronómie síce čiastkovo, ale jednotlivé problémy sú zachytené v širšom rozsahu. Kniha je určená najmä študentom vysokých škôl a žiakom stredných odborných škôl cestovného ruchu a hotelierstva. Veľa užitočných informácií v nej nájdu aj majitelia a prevádzkovatelia gastronomických zariadení.

Článok pokračuje pod video reklamou

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4J22 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4J22 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Profit

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  3. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  4. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  5. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  6. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  7. Slovensko má historicky najvyšší počet ľudí bankujúcich online
  8. ZSE ako jediné prináša Virtuálnu batériu pre fotovoltiku
  9. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie
  10. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma
  1. Podnikanie a významné ukazovatele v roku 2019
  2. Smartfóny Samsung Galaxy S priniesli množstvo inovácií
  3. eKasa prichádza na Slovensko
  4. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  5. 4 úkony, ktoré treba absolvovať po založení s.r.o.
  6. Konferencia - EU support for research
  7. A dynamic year in the industrial and logistics sector
  8. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici
  9. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  10. Zápis do Registra partnerov vo verejnom sektore
  1. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 19 264
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 11 572
  3. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 8 466
  4. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 8 393
  5. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 6 379
  6. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici 4 897
  7. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie 4 499
  8. Esin Group: Líder Iniciatívy poľnohospodárov vydiera 4 176
  9. Zbrojársky líder z Považia pomáha ľuďom 4 035
  10. Sedem mýtov o stavebnom sporení 3 797

Hlavné správy zo Sme.sk

Stĺpček Petra Schutza

Pellegrini plakal nad rozliatym mliekom

Zdá sa, že v jazde za funkciou sudcu má Fico širokú základňu, o ktorú sa podopiera.

Neprehliadnite tiež

Cena bitcoinu lietala za uplynulý rok hore-dole aj o tisícky dolárov mesačne

Bublina už praskla a virtuálne meny môžu opäť stúpať.

Tomáš Sedláček: Zo všetkých humanitných odborov si trúfa predpovedať budúcnosť len ekonómia

Pre liberálov je príliš konzervatívny, pre konzervatívcov zasa príliš liberálny. Český ekonóm Tomáš Sedláček.

Tomáš Sedláček

Mladí Slováci objavili dieru na trhu. Mlieko robia z maku, orechov a semien

Najnovšie prišli s receptúrou na mandľový jogurt.

Miroslav Belica a Zuzana Svoreňová