Reštaurácia pod kontrolou

Učebnica manažmentu pohostinského zariadenia

Ambíciou každého majiteľa reštaurácie, motorestu, denného baru, bufetu, hostinca, pizzerie či iného pohostinského zariadenia je, aby bol jeho podnik široko-ďaleko najlepším. Ambíciou študenta odbornej školy zameranej na oblasť služieb, vrátane gastronomických, by malo byť naučiť sa nielen základy svojho odboru, ale mať prehľad aj o súčasných trendoch vo svete. Hoci všetci najlepší byť nemôžu, úroveň služieb v tomto segmente má stále obrovské rezervy a v porovnaní s okolitými krajinami je stále čo zlepšovať. Nastal preto najvyšší čas, aby majitelia, prevádzkovatelia aj personál siahli po odbornej literatúre a konfrontovali skúsenosti s učebnicovými príkladmi, ktoré preveril čas a tisícky zariadení po celom svete. Dlhší čas bola jedinou prácou v slovenčine, ktorá upozorňovala na niektoré aspekty prevádzky pohostinských zariadení publikácia z vydavateľstva Epos z roku 1997. Nedávno však vyšla v sérii odborných monografií, ktoré vydáva Slovensko-švajčiarske združenie pre rozvoj cestovného ruchu, publikácia, v ktorej autorský kolektív približuje problematiku komplexne. Od zásobovania cez skladovanie, výrobu a odbyt vrátane dodržiavania hygienických podmienok. Osobitný dôraz kladie na ekonomickú stránku prevádzky pohostinských zariadení. Pri spracovaní problematiky brali autori ohľad na súčasný stav na Slovensku a vývojové trendy v zahraničí. Vďaka prehľadným tabuľkám, vývojovým diagramom a riešeným príkladom je problematika ľahšie pochopiteľná pre tých, ktorí matematiku neobľubujú. Zoznam použitej literatúry odkazuje na domáce i zahraničné publikácie, ktoré rozoberajú problematiku gastronómie síce čiastkovo, ale jednotlivé problémy sú zachytené v širšom rozsahu. Kniha je určená najmä študentom vysokých škôl a žiakom stredných odborných škôl cestovného ruchu a hotelierstva. Veľa užitočných informácií v nej nájdu aj majitelia a prevádzkovatelia gastronomických zariadení.

Článok pokračuje pod video reklamou

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4J22 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4J22 na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Hovoriaci prekladač reči do vrecka Langie - až 52 jazykov!
  2. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  3. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  4. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  5. Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra
  6. Mesto necháva Košičanov platiť za parkovanie aj ďalej
  7. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  8. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  9. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  10. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  1. Zlatý mok čapujú najlepšie v Prešove. Šarišským Majstrom výčapu
  2. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  3. Equal treatment is a must for successful companies of the future
  4. Aj v Poluse chránime vaše srdcia
  5. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  6. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  7. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  8. Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra
  9. Mesto necháva Košičanov platiť za parkovanie aj ďalej
  10. Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku
  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 17 838
  2. Najužitočnejšia appka 17 759
  3. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 12 812
  4. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 639
  5. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov 7 853
  6. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 409
  7. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 5 194
  8. V O2 to s dátami poriadne prehnali 4 203
  9. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 4 167
  10. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska! 4 074

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Šéf Senice je diktátor. Na tréningy meškal aj hodinu, tvrdí Mentel

V Senici postavili filozofiu na priemerných cudzincoch.

DOMOV

Zdravotnícke šmejdy ponúkajú naďalej. Zakročiť nevie nikto

Pomôcky predáva firma zo súostrovia Komory.

Komentár Zuzany Kepplovej

Fico má pravdu. Nezápasí so Sulíkom, ale s Kiskom

Robiť dramaturgiu relácie na želanie politika, je zlým signálom.

ŽENA

Máte veľa bratrancov? Prečo ste posledná veľká generácia

Veľkosť rodiny je slobodné rozhodnutie, ktoré diktuje ekonomika.

Neprehliadnite tiež

Walesa stále navštevuje svoje väzenie, dnes má štyri hviezdy

Hotelový rezort Arłamów láka novú oligarchiu.

Interiérová dizajnérka sa k tvorbe šperkov dostala náhodne

Nosí šperky rada, sama sebe je živou vizitkou. Východiskom tvorby šperkárky a interiérovej dizajnérky Tatiany Lesajovej je originálna štruktúra prírodného materiálu, z ktorej vytvára unikát.

Nebankovky našli nový biznis model

Nekalé praktiky v požičiavaní nezmizli.

Stovky eur môžete dostať za dvojeurovú mincu

Euro je nepochybne tvrdšia mena ako koruna. Mince niektorých štátov majú pre zberateľov dokonca až stonásobne vyššiu hodnotu, ako je nominálna.