Reštaurácia pod kontrolou

Učebnica manažmentu pohostinského zariadenia

Ambíciou každého majiteľa reštaurácie, motorestu, denného baru, bufetu, hostinca, pizzerie či iného pohostinského zariadenia je, aby bol jeho podnik široko-ďaleko najlepším. Ambíciou študenta odbornej školy zameranej na oblasť služieb, vrátane gastronomických, by malo byť naučiť sa nielen základy svojho odboru, ale mať prehľad aj o súčasných trendoch vo svete. Hoci všetci najlepší byť nemôžu, úroveň služieb v tomto segmente má stále obrovské rezervy a v porovnaní s okolitými krajinami je stále čo zlepšovať. Nastal preto najvyšší čas, aby majitelia, prevádzkovatelia aj personál siahli po odbornej literatúre a konfrontovali skúsenosti s učebnicovými príkladmi, ktoré preveril čas a tisícky zariadení po celom svete. Dlhší čas bola jedinou prácou v slovenčine, ktorá upozorňovala na niektoré aspekty prevádzky pohostinských zariadení publikácia z vydavateľstva Epos z roku 1997. Nedávno však vyšla v sérii odborných monografií, ktoré vydáva Slovensko-švajčiarske združenie pre rozvoj cestovného ruchu, publikácia, v ktorej autorský kolektív približuje problematiku komplexne. Od zásobovania cez skladovanie, výrobu a odbyt vrátane dodržiavania hygienických podmienok. Osobitný dôraz kladie na ekonomickú stránku prevádzky pohostinských zariadení. Pri spracovaní problematiky brali autori ohľad na súčasný stav na Slovensku a vývojové trendy v zahraničí. Vďaka prehľadným tabuľkám, vývojovým diagramom a riešeným príkladom je problematika ľahšie pochopiteľná pre tých, ktorí matematiku neobľubujú. Zoznam použitej literatúry odkazuje na domáce i zahraničné publikácie, ktoré rozoberajú problematiku gastronómie síce čiastkovo, ale jednotlivé problémy sú zachytené v širšom rozsahu. Kniha je určená najmä študentom vysokých škôl a žiakom stredných odborných škôl cestovného ruchu a hotelierstva. Veľa užitočných informácií v nej nájdu aj majitelia a prevádzkovatelia gastronomických zariadení.

Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu Sme.sk
Aj vy môžete byť jeho predplatiteľom

Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Mesačné predplatné
od 0,98 €
Objednať
Cena 0,98€ platí pre nových predplatiteľov prvý mesiac. Ďalšie mesiace sú za štandardnú cenu 3,90€.

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na Profit


Inzercia - Tlačové správy


  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  9. Jarné prázdniny pri mori?
  10. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  1. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  2. Vecný dar pre Detské kardiocentrum v Bratislave
  3. VZN o hazarde sa dá zachrániť
  4. Prieskum: Ako si Slováci požičiavajú? Hlavne rýchlo
  5. Čo prinieslo tohtoročné Záhradnícke fórum?
  6. Diplomaciu v praxi na EU v BA otvorila veľvyslankyňa Nórska
  7. Študenti z rôznych kútov sveta prichádzajú študovať na EU v BA
  8. 10 faktov o ovocí a zelenine, ktoré musíte vedieť!
  9. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  10. Montážne konferencie - Novinky aj vzdelávanie o suchej výstavbe
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 9 510
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 9 298
  3. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 7 820
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 7 694
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 784
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 400
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 176
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 3 681
  9. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 3 142
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 641

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Z islamu sa stala kolektívna neuróza (píše Michal Havran)

Ten nešťastný islam domotal Slováčikov, debatujeme o ňom do omrzenia v čase robotizácie a editovania ľudského genómu, v čase, keď máme šance aj na lepšiu budúcnosť.

DOMOV

Poliaci a Švédi čistia Európu od slovenských zbraní

Poliaci rozbili gang pašujúci slovenské zbrane, Švédi na prípade pracujú.

ŠPORT

Od hladu zabíjal prakom holuby, Alves pokoril legendu za pár sekúnd

Futbal vám prinesie len žiarlivosť, pokrytectvo a falošných priateľov, tvrdí obranca Juventusu Dani Alves.

Neprehliadnite tiež

Nebeské svetlá a iné zážitky na palubách lietadiel

Ľudstvo lieta viac ako kedykoľvek predtým. Konštruktéri veľkých leteckých spoločností vyhľadávajú nové technológie i materiály, aby bola letecká doprava lacnejšia a bezpečnejšia.

V hlavnej úlohe dieťa ako rozprávkový hrdina

Predstavte si, že máte šesť rokov a dostanete knihu, v ktorej sa hlavný hrdina volá a vyzerá ako vy.

Najlepšou prevenciou proti riziku je plán

Experti tvrdia, že aj najhorší plán je lepší ako žiaden. Dane boli, sú a budú vždy nespochybniteľnou súčasťou rizika v biznise. O daňových prizikách sa však hovorí stále málo.

7 zmien životného štýlu, na ktorých zarobíte

Sporíte, šetríte, túžite viac zarobiť. Ale nedeje sa to. Niekedy stačí málo, možno len pozmeniť niečo vo svojom životnom štýle.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop