V Skalici do Ledovne

Skalica má od júla novú atrakciu – zrekonštruovanú najväčšiu zo svojich piatich ľadovní. Vznikli nevedno presne kedy, účel však bol jasný. Popri početných pivniciach, ktoré slúžili aj na skladovanie vína, vznikli aj podzemné priestory na uchovávanie ľadu. Cez zimu, keď vodné plochy pri vrádišskej kaplnke riadne zamrzli, ľad narezávali, kopali, lámali a na psích záprahoch vozili k ľadovniam a hádzali pod zem. Keď bola tuhá a dlhá zima, bolo aj dosť ľadu a podľa kroník vydržal vraj až do budúcej zimy. Ľad potrebovali v miestnom pivovare z roku 1632 hostinskí, aby čapovali studené pivo, ale postupom času aj mäsiari, ktorí k ľadovým kvádrom vešali na háky kusy porazeného dobytka i prasiat. Dve ľadovne boli aj spoločenskými podnikmi. Pred dverami mali zarovnanú a udupanú zem, na ktorej boli tanečné zábavy s dobre vychladeným pivom. Zavádzaním modernejších systémov chladenia ľadovne stratili význam a tá, ktorú obnovili do pôvodného stavu, je až dvanásť metrov hlboká.

Vo vynovenej Ledovni je stredoveká reštaurácia s ťažkým dreveným nábytkom a výzdobou z koží ulovených zvierat a obsluhou v stredovekých odevoch. Názvy na jedálnom lístku sú veselé a v záhoráčtine. Šaškúv pokrm je huspenina s jarnou cibuľkou, dračí ocas je údený bravčový jazyk a pamlsek barónky je ovsená kaša s medom. Skalický fazulár je fazuľová polievka s domácimi rezancami, obarená stračena je hovädzí vývar s mäsom a cestovinami a prekvapením Ledovne je pivná polévka. Trojky našej kontesky sú kuracie prsia v slaninke s vetvičkou rozmarínu, grilovaným baklažánom a kukuričnou kašou a „pro plný stúl hostí“ je meč krála Ludevíta prvého s piatimi druhmi mäsa, grilovanou zeleninou, grilovanými zemiakmi, kukuričnou kašou, krúpami a pohánkovým kubom. K jedlám je aj stredoveký chlieb.

Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu Sme.sk
Aj vy môžete byť jeho predplatiteľom

Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Mesačné predplatné
od 0,98 €
Objednať
Cena 0,98€ platí pre nových predplatiteľov prvý mesiac. Ďalšie mesiace sú za štandardnú cenu 3,90€.

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na Profit


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  5. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  7. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  10. Jarné prázdniny pri mori?
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  5. Dokázali by ste nakúpiť so zavretými očami?
  6. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  7. Stanovisko Klubu pre Bratislavu k zákazu hazardu v Bratislave
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Mesto Medzev v Charte európskych vidieckych obcí
  10. Valentínska nálada v Poluse pokračuje
  1. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 17 555
  2. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 10 826
  3. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 6 751
  4. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 5 980
  5. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 5 964
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 5 673
  7. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 4 111
  8. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 3 986
  9. Jeden z najkrajších interiérov má Meridiana v Prievidzi 3 687
  10. Fakulta manažmentu prepája štúdium a prax cez ďalšie strediská 3 352

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Trainspotting po slovensky. Ako žijú narkomani v Bratislave

Strávili sme víkend v spoločnosti ľudí závislých od drog.

KOMENTÁRE

Dobrovoľníci a štátna drogová politika sú v napätí

Drogový biznis sa globalizuje a digitalizuje.

ŠPORT

Bratia posielajú väčšinu platu rodičom

Synovia majstra sveta prekonali otca.

KOMENTÁRE

Sulíka nahnevali ruské noviny, zastal sa Únie

Ruské médiá opisujú údajnú petíciu za vystúpenie Slovenska z EÚ.

Neprehliadnite tiež

Víno ako ho zamýšľala sama príroda

Tvárou vinárstva Weingut Nikolaihof v malebnom rakúskom údolí Wachau je Christine Saahsová.Nie je to však matriarchát, ale výborne naolejovaná biznisová mašinéria, kde má každý svoje nezameniteľné miesto.

Od banky k sakám nie je ďaleko

Ako sa z vyštudovaného ekonóma a najmä finančníka stane odborník na módu?

Bez práce nie sú facebookové koláče

Sociálne siete vznikli najmä ako zábavné platformy pre mladých ľudí. Dnes sa stali účinným nástrojom aj v biznise a marketingu.

Investičné tipy na rok 2017: Nehnuteľnosti, bitcoin aj víno

Vlaňajší rok bol na investovanie zaujímavý‚ ale zároveň rizikový. Všetky trhy ovplyvňovali menej predvídateľné udalosti ako americké voľby či brexit.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop