Problematický tekutý dezert

Je obľúbený pre svoju chuť, schopnosť uhasiť smäd, zlepšiť trávenie (najmä po nesprávnom alebo ťažkom jedle), znížiť hladinu stresu istým „otupením až ohlúpnutím“ mysle a sedatívnym účinkom uložiť do hlbokého spánku. Pije sa dosť často počas regenerácie a zotavovania z fyzicky aj psychicky náročného výkonu. V lete jeho spotreba výrazne stúpa a figuruje aj v pitnom režime.

Pivo je pomerne nízkoalkoholický nápoj z jačmenného sladu (alebo aj iných sladov – napríklad z ryže, kukurice), z chmeľu, cukru a vody. Pije sa zväčša desať- a dvanásťstupňové, ale aj silnejšie. Zriedkavejšie sa konzumujú pivá bez obsahu alkoholu alebo slabšej alkoholickej intenzity, hoci na trh postupne prenikajú zaujímavé pivá: šampanské, pšeničné, bylinkové alebo pivo s medom či dokonca s vitamínom E. Ich alkoholická „sila“ sa pohybuje v rozpätí 4,3 až 7,2 stupňa a najlepšie zaháňajú smäd. Podľa historikov je kolískou piva územie Mezopotámie (súčasný Irak) a poznali ho sedem- a možno až desaťtisíc rokov pred naším letopočtom. Niektorí hovoria aj o Číne ako o krajine prapôvodu výroby piva, kde vzniklo aj pestovanie chmeľu. Tiež sumerská kultúra pozná výrobu piva v období štvrtého tisícročia pred naším letopočtom. Na Slovensku vznikol najstarší pivovar vo Vyhniach v roku 1473. Pivo sa pôvodne varilo aj v slovenských domácnostiach nielen ako chutne omamný nápoj, ale aj ako surovina na výrobu polievok a rozličných kaší.

Máloktorý pivár vie, koľko druhov piva v skutočnosti jestvuje. Ich výpočet sa zdá byť veľmi bohatý: konzumné svetlé, polotmavé, tmavé, výčapné svetlé, polotmavé, tmavé, ležiak výčapný svetlý, polotmavý, tmavý, ležiak svetlý, polotmavý, tmavý, ležiak špeciál svetlý, polotmavý, tmavý, ležiak exkluziv svetlý, polotmavý, tmavý, porter tmavý, pivo so zníženým obsahom cukru pre diabetikov, nealkoholické pivo svetlé, polotmavé, tmavé, svetlé pivo hlboko prekvasené –ľahké pivo, pivo s vysokým obsahom kultúrnych kvasiniek, pšeničné pivo, minerálne pivo.

NIE VEĽMI VHODNÉ. Človek by si mal uvedomiť, že pivo nie je poväčšine veľmi vhodným nápojom. Je mimoriadne kalorické a jeho popíjanie postupne spôsobuje neželaný prírastok na hmotnosti. Aj preto sa mu pre vysokú energetickú hodnotu zvykne vravieť tekutý chlieb. Využiteľná hodnota jednotlivých druhov pív (uvádzaná v kilojouloch na liter, 1 kilojoule = 4,18 kilokalórie) je pomerne vysoká, najmä ak uvážime, že napríklad športujúci človek s hmotnosťou 70 kilogramov dokáže spáliť za hodinu mierneho poklusu „iba“ 2 820 kilojoulov (pri hodinovom behu rýchlosťou 13 km/h až 4 260 kilojoulov). Aký je obsah pív podľa druhov v kilojouloch? Svetlé pivá – konzumné 1 300, výčapné 1 550, ležiak výčapný 1 700, ležiak špeciál 2 200, ležiak exkluziv 2 500, diapivo 1 400, nealkoholické 670, ľahké 1 300, kvasnicové 1 700, pšeničné 1 550, minerálne 1 500, polotmavé konzumné 1 300, výčapné 1 550, ležiak výčapný 1 700, ležiak špeciál 2 200, ležiak exkluziv 2 550, diapivo 1 400, nealkoholické 670, tmavé konzumné 1 300, výčapné 1 600, ležiak výčapný 1 750, ležiak špeciál 2 250, ležiak exkluziv 2 600, porter 2 900, nealkoholické 670.

Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu Sme.sk
Aj vy môžete byť jeho predplatiteľom

Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Mesačné predplatné
od 0,98 €
Objednať
Cena 0,98€ platí pre nových predplatiteľov prvý mesiac. Ďalšie mesiace sú za štandardnú cenu 3,90€.

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na Profit


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  3. Malé knedličky, veľké dojmy
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  6. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  7. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  8. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  9. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  10. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  1. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 11 698
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 11 333
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 7 267
  4. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 7 024
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 6 049
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 3 896
  7. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 3 776
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 491
  9. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017 2 459
  10. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 423

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Sagan začal sezónu klasík druhým miestom, opäť ho zdolal van Avermaet

Belgičan porazil slovenského cyklistu na belgickej klasike Omloop Het Nieuswblad aj minulý rok.

TECH

Civilizáciu Aztékov zničila európska zbraň, nevedeli proti nej bojovať

Za kolapsom rozvinutej juhoamerickej civilizácie môže byť aj pandémia.

DOMOV

Inštruktor lyžovania: Ľudia často preceňujú svoje sily

Vlado Zboja zdolal Everest, na Kubínskej holi vedie školu lyžovania.

Neprehliadnite tiež

Zima podnikaniu v Hornom Rakúsku praje

S akými výzvami sa pasuje zákulisie zimných radovánok, do ktorého turisti zväčša nevidia?

Gašparko musí byť! Bez neho by to nebolo ono

V súčasnosti je na Slovensku niekoľko bábkových divadiel, väčšina hrá na stálych scénach, niektoré však „neobsedia“.

Nebeské svetlá a iné zážitky na palubách lietadiel

Ľudstvo lieta viac ako kedykoľvek predtým. Konštruktéri veľkých leteckých spoločností vyhľadávajú nové technológie i materiály, aby bola letecká doprava lacnejšia a bezpečnejšia.

V hlavnej úlohe dieťa ako rozprávkový hrdina

Predstavte si, že máte šesť rokov a dostanete knihu, v ktorej sa hlavný hrdina volá a vyzerá ako vy.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop