Top hviezda svetovej kuchyne

Kuchár storočia Paul Bocuse stvoril novú kuchyňu a preslávil ju po celom svete

Ako informoval portál  Trendrestauracie.sk, francúzska kuchárska legenda Paul Bocuse bol v USA nedávno ocenený titulom Kuchár storočia, ktorý mu udelil Culinary Institute od America.Dnes 85-ročný P. Bocuse položil základy modernej francúzskej gastronómie a považuje sa za otca nouvelle cuisine. Titulom Kuchár storočia už raz P. Bocuse vyznamenaný bol a to v roku 1989 bedekrom Gault Millau. Je dokonca prvý šéfkuchár, ktorého socha má miesto v parížskom múzeu Grevin. Jeho život, o ktorom písal Profit v roku 2007, je prinajmenšom taký pestrý ako to, čo predkladá gurmánom na tanieri. Teraz ho ponúkame aj čitateľom eProfitu.

Kúpil dedovu reštauráciu

Reštaurácia P. Bocusea neleží v Paríži, ako by sa vzhľadom na jej slávu dalo očakávať. Hľadať ju treba na brehu rieky Saône, štyri kilometre severne od Lyonu, v jeho rodnom meste Collonges-au-Mont-d'Or.
Objekt, kde sa nachádza, bol pôvodne rodinným domom. Dnes ho zdobia nápadné tmavozelené steny, červené okenice, vyobrazenia galského kohúta i jedál a najmä obrovský nápis Paul Bocuse. Už niekoľko rokov je to cieľ ozajstných gurmánov. Vedia, že tam dokážu dokonale uspokojiť ich náročné chute, ale aj ostatné zmysly. Napokon, prezrádza to aj fakt, že nemilosrdní a nič neodpúšťajúci hodnotitelia ďalšieho prestížneho gastronomického bedekru Michelin, udelili podniku už v roku 1965 najvyšší rating, aký sa dá v Európe dosiahnuť – tri hviezdičky. A drží si ho už vyše štyridsať rokov.
Pravda, nestalo sa tak zo dňa deň. Bol to dlhý a neľahký proces, za ktorým stojí práve P. Bocuse. V roku 1961 to bola ešte dedinská kaviareň, ktorú sa rozhodol premeniť na uznávanú reštauráciu. Podarilo sa. Rok 1965 naplno zasvätili tomu, aby získala už spomínanú tretiu hviezdičku. Bolo to zároveň opätovné získavanie slávy pre meno Bocuse. Hoci v tejto rodine sa začala písať kuchárska história už v 17. storočí a remeslo sa tam dedí z otca na syna, prežila aj zlé roky. K takým patrí rok 1921. Vtedy starý otec P. Bocusea pre finančné problémy podnik na brehu rieky Saône predal. A tak, keď chcel P. Bocuse pridať do názvu svoje meno, musel ho znovu kúpiť.

Pri zrode nouvelle cuisine

Článok pokračuje pod video reklamou

Ďalší pilier slávy sa odvíja aj od značky nouvelle cuisine, pri ktorej zrode P. Bocuse stál. Tento termín prvý raz použili v novinovom článku v roku 1972. Symbolizuje menej bohatú a menej kalorickú stravu, než ponúka tradičná haute cuisine a dáva dôraz na čerstvosť a kvalitu surovín. Paul totiž odmietol používať ťažké smotanové a maslové omáčky a začal vymýšľať jednoduché recepty z čerstvých surovín, ktoré sa dajú nakúpiť na miestnom trhu a zdôrazniť ich prírodnú chuť i zloženie.
Za nové receptúry si nezískal len obdiv. Mnohí klienti po návšteve jeho reštaurácie ironicky tvrdili, že o čo menej našli na tanieri, o to viac sa objavilo na účte. P. Bocuse sa, samozrejme, bránil a tvrdil, že o to mu rozhodne nejde. A pravda je, že postupom rokov od toho, čo propagoval, čiastočne ustúpil. V roku 1970 sa spolu s najväčšími šéfkuchármi tých čias podieľal na vytvorení grande cuisine française, teda veľkej francúzskej kuchyne.
Opäť oprášili tradičné recepty, zmodernizovali ich a odľahčili. Čerstvé regionálne potraviny zostali naďalej jej základom, ibaže porcie sa trochu zväčšili. Predsa len nechceli, aby ich hladoši ohovárali, že od stola vstávali nenasýtení.

Zdatný obchodník

Paul je aj vynikajúci obchodník. Bol vo svojej dobe prvým kuchárom, ktorý si vytvoril vlastnú značku a dokázal ju predať do celého sveta. Pre japonský a americký trh vytvoril kolekciu delikates pozostávajúcich okrem iného z vín, vrátane šumivých, alkoholických nápojov, čajov, džemov či pečienkových paštét. 
Slávu si získal najmä preto, lebo reštauráciu dokázal premenil na divadlo. Rozpoznal, že na svoje si musia prísť všetky ľudské zmysly. „Veľká reštaurácia je ako divadelné predstavenie,” hovorieva aj dnes svojim podriadeným i žiakom. Hostí doslova rozmaznáva. Vymýšľa také kombinácie surovín, o akých dovtedy nik ani netušil. A rovnako vie potešiť aj oči nezvyčajnými dekoráciami taniera.
Dokázal to aj pri príležitosti, keď ho v roku 1975 povýšil vtedajší francúzsky prezident Valéry Giscard d´Estaing do rádu Rytierov čestnej légie, čo je najvyššie francúzske vyznamenanie. Mimochodom, bolo to už druhé v poradí – to predchádzajúce získal za vojenské zásluhy v druhej svetovej vojne. Práve vtedy sa blysol v Elyzejskom paláci čiernou prezidentskou hľuzovkovou polievkou stvorenou i nazvanou práve po ňom – soupe aux truffes V.G.E.  Jeho kuchárske umenie ohodnotil aj iný francúzsky prezident – François Mitterand, ktorý sa zastavil v jeho podniku v Collonges. Bolo to prvýkrát, čo v tejto najvyššej funkcii obedoval v reštaurácii.
V tomto podniku však hodovali aj rôzne iné celebrity. Patril medzi ne aj Malcolm S. Forbes, bývalý vydavateľ  Forbes Magazinu. Paula charakterizoval takto: „Kedykoľvek prídete do Lyonu, nemali by ste vynechať obed či večeru v jeho reštaurácii. Je súčasne francúzsky i svetový kuchár, o ktorom koluje najviac príbehov. Je najviac kopírovaný, viac uctievaný a opisovaný ako francúzski prezidenti, preslávenejší než to, čo všetko dokáže urobiť pre svojich zákazníkov. Je pre Lyon to, čo Louvre pre Paríž, paláce pre Versailles či tapisérie pre Bayeux. Ak ešte nemáte vo svojom plánovacom kalendáriku Lyon a P. Bocusea, určite si ho tam zaraďte.“

Malý koncern

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4GWF na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4GWF na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  8. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  9. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  10. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 23 766
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 17 698
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 16 554
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 12 147
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 891
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 075
  7. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 3 967
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 243
  9. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 2 575
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 033

Hlavné správy zo Sme.sk

Komentár Zuzany Kepplovej

Ak si Trump niečo myslí, povie to. Politika sa deje až potom

Za nezhody s republikánmi Trumpa Voloďa nepochváli.

KULTÚRA

Čím je starší, tým je horší? Merčiak má zodpovednosť, akú si nikto neželá

Niekto má smolu, že jeho práca nie je anonymná.

Neprehliadnite tiež

V hoteli na štyroch kolesách po nebezpečných cestách

Cez internet si kúpili auto, sami si ho prerobili na pojazdný hotel a vyrazili na cestu. Manželia Zuzana a Martin Remišovci si zamilovali slobodu, akú im takéto cestovanie dáva.

Kúl nabíjanie telefónov pre jednotlivcov aj veľké firmy

CulCharge má päť rokov po vzniku už 37 inovatívnych produktov.

Elektrobusy v Bratislave

Elektrobusy českého výrobcu už jazdia po Bratislave.

Aké sú na trhu šance elektromobility

Elektromobilita prináša nové riešenia pre dopravu, dobýva trhy a vytvára nové príležitosti.