Top hviezda svetovej kuchyne

Kuchár storočia Paul Bocuse stvoril novú kuchyňu a preslávil ju po celom svete

Ako informoval portál  Trendrestauracie.sk, francúzska kuchárska legenda Paul Bocuse bol v USA nedávno ocenený titulom Kuchár storočia, ktorý mu udelil Culinary Institute od America.Dnes 85-ročný P. Bocuse položil základy modernej francúzskej gastronómie a považuje sa za otca nouvelle cuisine. Titulom Kuchár storočia už raz P. Bocuse vyznamenaný bol a to v roku 1989 bedekrom Gault Millau. Je dokonca prvý šéfkuchár, ktorého socha má miesto v parížskom múzeu Grevin. Jeho život, o ktorom písal Profit v roku 2007, je prinajmenšom taký pestrý ako to, čo predkladá gurmánom na tanieri. Teraz ho ponúkame aj čitateľom eProfitu.

Kúpil dedovu reštauráciu

Reštaurácia P. Bocusea neleží v Paríži, ako by sa vzhľadom na jej slávu dalo očakávať. Hľadať ju treba na brehu rieky Saône, štyri kilometre severne od Lyonu, v jeho rodnom meste Collonges-au-Mont-d'Or.
Objekt, kde sa nachádza, bol pôvodne rodinným domom. Dnes ho zdobia nápadné tmavozelené steny, červené okenice, vyobrazenia galského kohúta i jedál a najmä obrovský nápis Paul Bocuse. Už niekoľko rokov je to cieľ ozajstných gurmánov. Vedia, že tam dokážu dokonale uspokojiť ich náročné chute, ale aj ostatné zmysly. Napokon, prezrádza to aj fakt, že nemilosrdní a nič neodpúšťajúci hodnotitelia ďalšieho prestížneho gastronomického bedekru Michelin, udelili podniku už v roku 1965 najvyšší rating, aký sa dá v Európe dosiahnuť – tri hviezdičky. A drží si ho už vyše štyridsať rokov.
Pravda, nestalo sa tak zo dňa deň. Bol to dlhý a neľahký proces, za ktorým stojí práve P. Bocuse. V roku 1961 to bola ešte dedinská kaviareň, ktorú sa rozhodol premeniť na uznávanú reštauráciu. Podarilo sa. Rok 1965 naplno zasvätili tomu, aby získala už spomínanú tretiu hviezdičku. Bolo to zároveň opätovné získavanie slávy pre meno Bocuse. Hoci v tejto rodine sa začala písať kuchárska história už v 17. storočí a remeslo sa tam dedí z otca na syna, prežila aj zlé roky. K takým patrí rok 1921. Vtedy starý otec P. Bocusea pre finančné problémy podnik na brehu rieky Saône predal. A tak, keď chcel P. Bocuse pridať do názvu svoje meno, musel ho znovu kúpiť.

Pri zrode nouvelle cuisine

Ďalší pilier slávy sa odvíja aj od značky nouvelle cuisine, pri ktorej zrode P. Bocuse stál. Tento termín prvý raz použili v novinovom článku v roku 1972. Symbolizuje menej bohatú a menej kalorickú stravu, než ponúka tradičná haute cuisine a dáva dôraz na čerstvosť a kvalitu surovín. Paul totiž odmietol používať ťažké smotanové a maslové omáčky a začal vymýšľať jednoduché recepty z čerstvých surovín, ktoré sa dajú nakúpiť na miestnom trhu a zdôrazniť ich prírodnú chuť i zloženie.
Za nové receptúry si nezískal len obdiv. Mnohí klienti po návšteve jeho reštaurácie ironicky tvrdili, že o čo menej našli na tanieri, o to viac sa objavilo na účte. P. Bocuse sa, samozrejme, bránil a tvrdil, že o to mu rozhodne nejde. A pravda je, že postupom rokov od toho, čo propagoval, čiastočne ustúpil. V roku 1970 sa spolu s najväčšími šéfkuchármi tých čias podieľal na vytvorení grande cuisine française, teda veľkej francúzskej kuchyne.
Opäť oprášili tradičné recepty, zmodernizovali ich a odľahčili. Čerstvé regionálne potraviny zostali naďalej jej základom, ibaže porcie sa trochu zväčšili. Predsa len nechceli, aby ich hladoši ohovárali, že od stola vstávali nenasýtení.

Zdatný obchodník

Paul je aj vynikajúci obchodník. Bol vo svojej dobe prvým kuchárom, ktorý si vytvoril vlastnú značku a dokázal ju predať do celého sveta. Pre japonský a americký trh vytvoril kolekciu delikates pozostávajúcich okrem iného z vín, vrátane šumivých, alkoholických nápojov, čajov, džemov či pečienkových paštét. 
Slávu si získal najmä preto, lebo reštauráciu dokázal premenil na divadlo. Rozpoznal, že na svoje si musia prísť všetky ľudské zmysly. „Veľká reštaurácia je ako divadelné predstavenie,” hovorieva aj dnes svojim podriadeným i žiakom. Hostí doslova rozmaznáva. Vymýšľa také kombinácie surovín, o akých dovtedy nik ani netušil. A rovnako vie potešiť aj oči nezvyčajnými dekoráciami taniera.
Dokázal to aj pri príležitosti, keď ho v roku 1975 povýšil vtedajší francúzsky prezident Valéry Giscard d´Estaing do rádu Rytierov čestnej légie, čo je najvyššie francúzske vyznamenanie. Mimochodom, bolo to už druhé v poradí – to predchádzajúce získal za vojenské zásluhy v druhej svetovej vojne. Práve vtedy sa blysol v Elyzejskom paláci čiernou prezidentskou hľuzovkovou polievkou stvorenou i nazvanou práve po ňom – soupe aux truffes V.G.E.  Jeho kuchárske umenie ohodnotil aj iný francúzsky prezident – François Mitterand, ktorý sa zastavil v jeho podniku v Collonges. Bolo to prvýkrát, čo v tejto najvyššej funkcii obedoval v reštaurácii.
V tomto podniku však hodovali aj rôzne iné celebrity. Patril medzi ne aj Malcolm S. Forbes, bývalý vydavateľ  Forbes Magazinu. Paula charakterizoval takto: „Kedykoľvek prídete do Lyonu, nemali by ste vynechať obed či večeru v jeho reštaurácii. Je súčasne francúzsky i svetový kuchár, o ktorom koluje najviac príbehov. Je najviac kopírovaný, viac uctievaný a opisovaný ako francúzski prezidenti, preslávenejší než to, čo všetko dokáže urobiť pre svojich zákazníkov. Je pre Lyon to, čo Louvre pre Paríž, paláce pre Versailles či tapisérie pre Bayeux. Ak ešte nemáte vo svojom plánovacom kalendáriku Lyon a P. Bocusea, určite si ho tam zaraďte.“

Malý koncern

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa preplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa preplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na Profit


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 29 497
  2. Ako sme jazdili v socializme 3 239
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 396
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 866
  5. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 694
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 582
  7. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 532
  8. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 367
  9. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 279
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 955

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kaliňák sa krízy stráni, po dlhom čase sa ho netýka

Minister vnútra je už dlhšie na dovolenke. Či by bol za odvolanie Plavčana, dosiaľ nepovedal.

Autorská strana Petra Schutza

Obama nechal Trumpovi problém

Nevypočítateľný a cholerický premiér, ktorý mení pozície cez noc, nie je lepši než bláznivý predseda parlamentu.

PLUS

Oklamať eurokomisiu nebude také jednoduché

Peniaze na vedu sa na Slovensku rozdeľujú pod úroveň civilizovaného sveta.

Neprehliadnite tiež

K jedlu patrí aj dobré víno

To sa však ťažko vysvetľuje tým, ktorí delia vína maximálne na biele a červené.

Svätojurskí vinári, ktorí dorábajú víno od polovice 18. storočia

Takmer pätnásť rokov spoločného podnikania rodín Dubovských a Grančičových viedlo k úspešnému a stále rastúcemu biznisu s vínom značky zloženej z mien oboch majiteľov.

Budujú prvý dom s vertikálnym porastom na fasáde

Podstatou projektu je to, že na fasáde domu budú rásť stromy, kríky a tráva, ktoré budú neoddeliteľnou súčasťou architektúry.

Ako efektívne sporiť na dôchodok

Pre Slovensko znamenajú švajčiarske dôchodky často spomínané klišé. Majú však ďaleko od reality. Dôvodom pritom nie je legislatívne prostredie, ale pasivita mladých, ktorí sa o svoju budúcnosť veľmi nestarajú.