Šéfkuchári by mali byť spolumajiteľmi

Dobrý šéfkuchár vie ušetriť dostatok peňazí

Majitelia sa čudujú, že im reštaurácie nevynášajú, a nemajú tušenia, čo sa v nich vlastne deje.

Určite sa vám už niekedy stalo, že ste prišli do super zariadenej dizajnovej reštau- rácie, doslova z nej kričalo, koľko do nej majitelia investovali a potom ste zažili sklamanie. Menu a kvalita jedla na vás zanechali horší dojem ako celá tá paráda dookola. Kde sa stala chyba? Odpoveď je pomerne jednoduchá. Majitelia, ktorí, ako je na Slovensku zvykom, väčšinou nie sú z gastrobiznisu, považovali investíciu do zariadenia podniku za dôležitejšiu ako investíciu do ľudí, ktorí v reštaurácii pracujú. Pritom každý, kto sa v tomto biznise pohybuje, vie, že každý podnik je taký, akí sú ľudia, ktorí ho riadia a pracujú v ňom. U nás je však, žiaľ, zatiaľ skôr zvykom výber ľudí podceňovať. Poznám pár príkladov, keď nádejní majitelia reštaurácií investovali veľké peniaze do zariadenia a vybavenia, ale šéfkuchára im odporučil známy známeho, ktorého pozná zase jeho známy, bez referencií, bez toho, že by uňho niekedy jedli. Potom to vyzerá tak, že podnik nemá koncept, kvalita jedla je kolísavá, v kuchyni majú zbytočné zariadenia za státisíce korún, ktoré nikto nepoužíva, alebo, naopak, v podniku, ktorý má kapacitu dvesto stoličiek, je kuchyňa štyrikrát štyri metre. Alebo sa majiteľ čuduje, že podnik nevynáša, a nemá tušenie, čo sa v ňom deje, keď všetci na ňom profitujú okrem neho. Čo môže reštaurácii a jej majiteľovi priniesť skúsený a rozhľadený šéfkuchár a prečo sa neoplatí na týchto ľuďoch šetriť? V prvom rade mu dokáže zarábať peniaze. Rovnica je tu jasná a jednoduchá – dobrý šéfkuchár musí priniesť majiteľovi viac peňazí, ako doň on investuje. Mal by byť v podniku od začiatku, ešte než sa začne zariaďovať kuchyňa. Skúsenému šéfkuchárovi jeho stavovská hrdosť nedovolí, aby sa pri jej zariaďovaní plytvalo peniazmi – aj keď to nie sú jeho financie. Zariaďoval som niekoľko kuchýň a v slovenských korunách som dokázal ušetriť oproti pôvodným predstavám majiteľov aj milión korún, čo pri šesť- až sedemmiliónovom zariadení nebolo málo. Skúsený kuchár totiž podľa zamerania kuchyne vie, čo v nej bude potrebovať a čo nie. To isté sa dá povedať o každodennej prevádzke. Efektívne využívanie surovín a minimalizovanie odpadu je v mnohých kuchyniach ešte stále veľká neznáma. V zahraničí je bežné, že keď vzniká nová reštaurácia, tak ju spolu robia investor, ktorý dá do nej peniaze, a šéfkuchár, ktorý dá svoje know-how. To je jeho vstupnou investíciou a stáva sa tak spoločníkom. Výhodou pre investora je, že má v podniku človeka na svojom mieste, ktorý je motivovaný, aby fungoval čo najlepšie. U nás sú, žiaľ, vedomosti a skúsenosti podceňovanou veličinou, väčšina ľudí má predstavu, že sú zadarmo a nič nestoja. Na druhej strane je aj vecou šéfkuchárov, že ich prácu si majitelia podnikov vážia nedostatočne. Mnohým z nich chýba hrdosť na to, čo robia, nevedia sa postaviť za svoju robotu. Vykonajú automaticky to, čo chce majiteľ, aj keď vedia, že jeho rozhodnutia nie sú správne. Tak- isto sa stretávam s tým, že nemajú chuť prevziať zodpovednosť – všetci chcú byť zástupcami šéfkuchára, ale je veľmi málo tých, ktorí chcú šéfovať a niesť zodpovednosť. Radšej sa uspokoja s nižšou funkciou i platom. Ambicióznosť je vlastnosť, ktorá tu mnohým ľuďom v gastrobiznise chýba.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4GG5 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4GG5 na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na Profit


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  2. Ako na refinancovanie hypotéky
  3. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  4. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  5. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  6. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  7. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  8. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  9. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  10. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania
  1. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  3. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  4. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  5. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  6. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  7. Nová emisia dlhopisov spoločnosti HB Reavis s výnosom 3,25 % p.
  8. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  9. Top Ten najviac prehliadaných vozidiel na trhu
  10. Vysoká hra o súdne trovy
  1. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 14 772
  2. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur 5 116
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 4 010
  4. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 3 109
  5. Za 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 100-násobne 1 824
  6. Splnený sen 1 540
  7. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove 1 196
  8. Neobjavené emiráty Fujairah a Ajman 1 127
  9. Ako na refinancovanie hypotéky 1 121
  10. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu 801

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Akých čudákov tie župné voľby priťahujú

Kandidáti na župana sú najlacnejšou investíciou a ľudia sú hlúpi a zábudliví

TECH

Na Mesiaci našli najlepšie miesto pre prežitie ľudí

Astronauti zatiaľ nevydržali na Mesiaci dlhšie ako tri dni.

Neprehliadnite tiež

Ako zrenovovať starý kamenný dom

Vyštudovala Vysokú školu výtvarných umení, ale náplň jej práce určilo miesto, kam sa v roku I996 presťahovala. Dnes je Lucia Marušicová odborníčka na rekonštrukcie starých domov, aké sa nachádzajú najmä v malokarpatskej oblasti.

Realitné bublanie: Lacné peniaze nám zarábajú na drahé problémy

Podľa toho, ako sa darí obchodovaniu s nehnuteľnosťami, si Slováci už nepamätajú, čo spôsobilo v roku 2008 finančnú krízu v USA. Jej dôsledky pritom pociťujeme doteraz. Napríklad vo forme nízkych úrokových sadzieb, ktoré podobne ako pred dekádou v zámorí robia vlastné bývanie mimoriadne dostupným.

Laboratórium, ktoré skrášľuje dvory, parky či námestia

Laboratórium architektúry krajiny – je to jedna z vecí, ktorými sa zapodievajú krajinní architekti. Im náleží všetko okolo stavby – mestské dvory, ale aj parky a súkromné záhrady.

Architekt, ktorý skrotil vietor

Architekt Martin Šichman nemá rád kockové, pravouhlé, teda ortogonálne telesá a inšpiráciu hľadá v prírode. Zo všetkých živlov ho najviac fascinuje vietor.