Šéfkuchári by mali byť spolumajiteľmi

Dobrý šéfkuchár vie ušetriť dostatok peňazí

Majitelia sa čudujú, že im reštaurácie nevynášajú, a nemajú tušenia, čo sa v nich vlastne deje.

Určite sa vám už niekedy stalo, že ste prišli do super zariadenej dizajnovej reštau- rácie, doslova z nej kričalo, koľko do nej majitelia investovali a potom ste zažili sklamanie. Menu a kvalita jedla na vás zanechali horší dojem ako celá tá paráda dookola. Kde sa stala chyba? Odpoveď je pomerne jednoduchá. Majitelia, ktorí, ako je na Slovensku zvykom, väčšinou nie sú z gastrobiznisu, považovali investíciu do zariadenia podniku za dôležitejšiu ako investíciu do ľudí, ktorí v reštaurácii pracujú. Pritom každý, kto sa v tomto biznise pohybuje, vie, že každý podnik je taký, akí sú ľudia, ktorí ho riadia a pracujú v ňom. U nás je však, žiaľ, zatiaľ skôr zvykom výber ľudí podceňovať. Poznám pár príkladov, keď nádejní majitelia reštaurácií investovali veľké peniaze do zariadenia a vybavenia, ale šéfkuchára im odporučil známy známeho, ktorého pozná zase jeho známy, bez referencií, bez toho, že by uňho niekedy jedli. Potom to vyzerá tak, že podnik nemá koncept, kvalita jedla je kolísavá, v kuchyni majú zbytočné zariadenia za státisíce korún, ktoré nikto nepoužíva, alebo, naopak, v podniku, ktorý má kapacitu dvesto stoličiek, je kuchyňa štyrikrát štyri metre. Alebo sa majiteľ čuduje, že podnik nevynáša, a nemá tušenie, čo sa v ňom deje, keď všetci na ňom profitujú okrem neho. Čo môže reštaurácii a jej majiteľovi priniesť skúsený a rozhľadený šéfkuchár a prečo sa neoplatí na týchto ľuďoch šetriť? V prvom rade mu dokáže zarábať peniaze. Rovnica je tu jasná a jednoduchá – dobrý šéfkuchár musí priniesť majiteľovi viac peňazí, ako doň on investuje. Mal by byť v podniku od začiatku, ešte než sa začne zariaďovať kuchyňa. Skúsenému šéfkuchárovi jeho stavovská hrdosť nedovolí, aby sa pri jej zariaďovaní plytvalo peniazmi – aj keď to nie sú jeho financie. Zariaďoval som niekoľko kuchýň a v slovenských korunách som dokázal ušetriť oproti pôvodným predstavám majiteľov aj milión korún, čo pri šesť- až sedemmiliónovom zariadení nebolo málo. Skúsený kuchár totiž podľa zamerania kuchyne vie, čo v nej bude potrebovať a čo nie. To isté sa dá povedať o každodennej prevádzke. Efektívne využívanie surovín a minimalizovanie odpadu je v mnohých kuchyniach ešte stále veľká neznáma. V zahraničí je bežné, že keď vzniká nová reštaurácia, tak ju spolu robia investor, ktorý dá do nej peniaze, a šéfkuchár, ktorý dá svoje know-how. To je jeho vstupnou investíciou a stáva sa tak spoločníkom. Výhodou pre investora je, že má v podniku človeka na svojom mieste, ktorý je motivovaný, aby fungoval čo najlepšie. U nás sú, žiaľ, vedomosti a skúsenosti podceňovanou veličinou, väčšina ľudí má predstavu, že sú zadarmo a nič nestoja. Na druhej strane je aj vecou šéfkuchárov, že ich prácu si majitelia podnikov vážia nedostatočne. Mnohým z nich chýba hrdosť na to, čo robia, nevedia sa postaviť za svoju robotu. Vykonajú automaticky to, čo chce majiteľ, aj keď vedia, že jeho rozhodnutia nie sú správne. Tak- isto sa stretávam s tým, že nemajú chuť prevziať zodpovednosť – všetci chcú byť zástupcami šéfkuchára, ale je veľmi málo tých, ktorí chcú šéfovať a niesť zodpovednosť. Radšej sa uspokoja s nižšou funkciou i platom. Ambicióznosť je vlastnosť, ktorá tu mnohým ľuďom v gastrobiznise chýba.

Článok pokračuje pod video reklamou
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4GG5 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4GG5 na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Profit


          Inzercia - Tlačové správy


          1. Kreditná karta – áno alebo nie
          2. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
          3. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
          4. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
          5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
          6. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
          7. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
          8. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
          9. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
          10. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
          1. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
          2. MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu
          3. Súboj olympionikov na Malom Dunaji
          4. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
          5. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
          6. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
          7. Kreditná karta – áno alebo nie
          8. Nemusím sa na nikoho spoliehať
          9. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
          10. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
          1. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 26 645
          2. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 10 980
          3. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 8 650
          4. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 8 530
          5. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 7 587
          6. Kreditná karta – áno alebo nie 6 619
          7. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina? 5 670
          8. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 5 133
          9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 3 980
          10. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou 3 978

          Hlavné správy zo Sme.sk

          EKONOMIKA

          Kočner a Rusko do väzby nepôjdu, rozhodol súd

          Špecializovaný trestný súd v sobotu viac ako osem hodín rozhodoval tom, či budú Kočner a Rusko stíhaní vo väzbe.

          EKONOMIKA

          Mestá už môžu vykázať staré autá z centier, ale veľmi nechcú

          Ministerstvo vytvorilo priestor na vytváranie zón s nízkymi emisiami.

          Neprehliadnite tiež

          Novodobý Nomád: Na motorke prebrázdil Afriku

          Sadol si na chrbát 50-ročnej čezety a plánoval ísť čo najďalej. Nakoniec navštívil 37 krajín a prejazdil vyše 45-tisíc kilometrov. Český programátor, 30-ročný Martin Magnusek vlani dokončil cestu po Afrike.

          Od piatich kamarátov k nadnárodnému vydavateľstvu

          Mali len dvadsať rokov, keď napísali prvú učebnicu.

          Cez mobil sa dá vybaviť aj hypotéka

          Banky čoraz viac svojich služieb presúvajú na internet.

          Podnikanie v Karibiku: Ručne a s láskou

          Na nenápadnom ostrove neďaleko venezuelského pobrežia stojí najstaršia továreň na spracovanie aloe vera na svete. Zamestnáva len niečo vyše stovky pracovníkov a ročne vyprodukuje približne milión výrobkov.

          Na pomedzí inšpiratívnych ciest

          Blíži sa inšpiratívna konferencia TEDxBratislava a PROFIT – inšpiratívny magazín bude tiež pri tom. Verím, že sa na pôde Slovenského národného divadla stretneme – už v nedeľu 1. júla.