Sladký otáznik

 

Bodka za obedom, večerou, recepciou – takto vzletne vravíme o dezerte. V našich stredoeurópskych končinách sa totiž už dávno traduje zakončenie stolovania chutnou sladkosťou.

Vo Viedni kaiserschmarrn, v Pešti doboška, v Prahe slivkové guľky, v Prešporku štrúdľa. Alebo desiatky iných zákuskov, pien, pudingov, nadýchaných ovocných múčnikov či krémov. Dokonca sa v breviároch spoločenskej etikety písavalo, že pred sladkou bodkou netreba ani vyplytvať všetku chválu. Treba si ju nechať až na zákusok – zlatý klinec prestretého stola. Dnes patrí kapitola dezertov k najmenej „ohmatanej“ časti jedálnych lístkov. Dôvodom nie je len priúzky sortiment a nedostatok času na klasické stolovanie, ale aj „umelosť“ dezertov. Keby sme dnešný, na Slovensku milovaný krémeš alebo veterník rozmenili na drobné, tak popíšeme papier chemickými vzorcami. Náhrady, prísady, stabilizátory, dochucovadlá, práškové zmesi – ako keby sa zákusky vôbec nerodili z prirodzených surovín. Maslo, šľahačku, mascarpone (a nie margarín) alebo čerstvé ovocie niektoré výrobne ešte ani nevideli. Aby stuhol, aby zvláčnel, aby dlho prežil, aby nestál veľa, aby doďaleka voňal, aby sa dobre krájal. Bodka sa zmenila na otáznik. Nie je to však len vina cukrárov, že čelia nezmyselným tlakom na cenu, logistiku a trvanlivosť. „Cukrárčina je vlastne výkladná skriňa gastronómie. A dezerty by mali byť tou povestnou čerešničkou na torte – poctivé, čerstvé,“ hovorí Nina Lovasová, marketingová riaditeľka spoločnosti Sharkam VIP catering (starajúcej sa aj o nórsku kráľovskú návštevu) o novom projekte Sharkam Patisserie. Ide v ňom o návrat k povestnej „starej dobrej“ slovenskej cukrárčine z tradičných surovín. Klienti ju testujú už od septembra, chuť je neporovnateľná. Na rozbehnutie projektu je totiž nevyhnutné, aby hostia na vlastnom jazýčku spoznali rozdiely medzi „umelou“ a poctivou cukrárčinou. Veď naozaj ide iba o bodku za jedlom, človek jej nezje veľa. Preto by výberom nemala hýbať cena, ale skôr pomer kvality a ceny.

Článok pokračuje pod video reklamou
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4GBF na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4GBF na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Profit

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nový úver na trhu pomôže vášmu biznisu napredovať
  2. Rok 2019: Začína sa éra informačného osvietenstva
  3. Jednoduchý návod, ako mať v roku 2019 viac peňazí
  4. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  5. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  6. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  7. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  8. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  9. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  10. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur
  1. Functional spaces for creative dwellers
  2. Nový úver na trhu pomôže vášmu biznisu napredovať
  3. Jednoduchý návod, ako mať v roku 2019 viac peňazí
  4. Rok 2019: Začína sa éra informačného osvietenstva
  5. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  6. Pozvánka na udeľovanie ceny – ABF Slovakia Bakalár 2018
  7. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  8. Deň otvorených dverí Stavebnej fakulty STU
  9. Hlas Schwarzeneggera v autokameře Mio MiVue J85 WiFi vás ochrání
  10. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  1. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny 18 984
  2. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 14 951
  3. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur 12 938
  4. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac 8 860
  5. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom 8 158
  6. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne 5 704
  7. Jedli ste už ružovú čokoládu? 5 534
  8. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii 5 160
  9. Jednoduchý návod, ako mať v roku 2019 viac peňazí 4 394
  10. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Ománe? 3 343

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Vyššie pokuty, nové parkovanie na chodníkoch aj skúšobná lehota. Saková navrhuje zmeny v doprave

S novelou prišla ministerka vnútra. Zatiaľ ju dala pripomienkovať.

KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Trump je alfou a omegou neistoty

Americký prezident je v polčase vládnutia.

Neprehliadnite tiež

Veľký obrat neurobia elektronické obchody doma, keď chcú rásť, musia ísť za hranice

Martin Krupa začínal v roku 1997, keď boli e-shopy skôr technologickou záležitosťou.

Prevratná páska na čepele hokejok mieri do NHL

Idea aj finálna úprava produktu vzniká na Slovensku.

Liečil kŕčové žily jedným vpichom na Slovensku prvý

František Žernovický nechce z kŕčových žíl robiť komerciu.