Sladký otáznik

 

Bodka za obedom, večerou, recepciou – takto vzletne vravíme o dezerte. V našich stredoeurópskych končinách sa totiž už dávno traduje zakončenie stolovania chutnou sladkosťou.

Vo Viedni kaiserschmarrn, v Pešti doboška, v Prahe slivkové guľky, v Prešporku štrúdľa. Alebo desiatky iných zákuskov, pien, pudingov, nadýchaných ovocných múčnikov či krémov. Dokonca sa v breviároch spoločenskej etikety písavalo, že pred sladkou bodkou netreba ani vyplytvať všetku chválu. Treba si ju nechať až na zákusok – zlatý klinec prestretého stola. Dnes patrí kapitola dezertov k najmenej „ohmatanej“ časti jedálnych lístkov. Dôvodom nie je len priúzky sortiment a nedostatok času na klasické stolovanie, ale aj „umelosť“ dezertov. Keby sme dnešný, na Slovensku milovaný krémeš alebo veterník rozmenili na drobné, tak popíšeme papier chemickými vzorcami. Náhrady, prísady, stabilizátory, dochucovadlá, práškové zmesi – ako keby sa zákusky vôbec nerodili z prirodzených surovín. Maslo, šľahačku, mascarpone (a nie margarín) alebo čerstvé ovocie niektoré výrobne ešte ani nevideli. Aby stuhol, aby zvláčnel, aby dlho prežil, aby nestál veľa, aby doďaleka voňal, aby sa dobre krájal. Bodka sa zmenila na otáznik. Nie je to však len vina cukrárov, že čelia nezmyselným tlakom na cenu, logistiku a trvanlivosť. „Cukrárčina je vlastne výkladná skriňa gastronómie. A dezerty by mali byť tou povestnou čerešničkou na torte – poctivé, čerstvé,“ hovorí Nina Lovasová, marketingová riaditeľka spoločnosti Sharkam VIP catering (starajúcej sa aj o nórsku kráľovskú návštevu) o novom projekte Sharkam Patisserie. Ide v ňom o návrat k povestnej „starej dobrej“ slovenskej cukrárčine z tradičných surovín. Klienti ju testujú už od septembra, chuť je neporovnateľná. Na rozbehnutie projektu je totiž nevyhnutné, aby hostia na vlastnom jazýčku spoznali rozdiely medzi „umelou“ a poctivou cukrárčinou. Veď naozaj ide iba o bodku za jedlom, človek jej nezje veľa. Preto by výberom nemala hýbať cena, ale skôr pomer kvality a ceny.

Článok pokračuje pod video reklamou
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4GBF na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4GBF na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. OMV má riešenie na neohlásených kuriérov
  2. Z Park Avenue do Parku pod Kolibou
  3. Volkswagen T-Cross má z každého niečo
  4. Prežije tisícročia. Papier vyrábajú 2000 rokov starou metódou
  5. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní
  6. Objavte silu Q10 a zredukujte vrásky počas 4 týždňov
  7. SME pripravení na komunálne voľby vo veľkom štýle
  8. First moment na leto 2019 je tu: 13 letovísk s výraznými zľavami
  9. Hidradenitída - kožná choroba, o ktorej sa nehovorí
  10. Rozhodnite v sobotu o starostoch aj o svojom dôchodku!
  1. Odborná exkurzia po vodných stavbách v Českej republike
  2. Diskusný stôl na tému Energetická certifikácia budov
  3. Druhy ochranných známok
  4. OMV má riešenie na neohlásených kuriérov
  5. Volkswagen T-Cross má z každého niečo
  6. Prežije tisícročia. Papier vyrábajú 2000 rokov starou metódou
  7. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní
  8. Modesta Real Estate úspešne sprostredkovala obchodnú transakciu
  9. Už viete, čo spravíte s ojazdenými, letnými pneumatikami?
  10. Z Park Avenue do Parku pod Kolibou
  1. First moment na leto 2019 je tu: 13 letovísk s výraznými zľavami 25 344
  2. Prežije tisícročia. Papier vyrábajú 2000 rokov starou metódou 23 895
  3. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní 18 382
  4. SME pripravení na komunálne voľby vo veľkom štýle 9 698
  5. Rozhodnite v sobotu o starostoch aj o svojom dôchodku! 9 127
  6. Hidradenitída - kožná choroba, o ktorej sa nehovorí 8 115
  7. Neukladajte si nič, čo vás môže ohroziť. Ako zabezpečiť telefón? 8 037
  8. 5 brigád, ktoré pomôžu v budúcej kariére 6 939
  9. 8 vecí, ktoré môžu ohroziť úspešné podnikanie 6 614
  10. Objavte silu Q10 a zredukujte vrásky počas 4 týždňov 3 802