SME
Piatok, 19. apríl , 2019
 

Sladký otáznik

 

Bodka za obedom, večerou, recepciou – takto vzletne vravíme o dezerte. V našich stredoeurópskych končinách sa totiž už dávno traduje zakončenie stolovania chutnou sladkosťou.

Vo Viedni kaiserschmarrn, v Pešti doboška, v Prahe slivkové guľky, v Prešporku štrúdľa. Alebo desiatky iných zákuskov, pien, pudingov, nadýchaných ovocných múčnikov či krémov. Dokonca sa v breviároch spoločenskej etikety písavalo, že pred sladkou bodkou netreba ani vyplytvať všetku chválu. Treba si ju nechať až na zákusok – zlatý klinec prestretého stola. Dnes patrí kapitola dezertov k najmenej „ohmatanej“ časti jedálnych lístkov. Dôvodom nie je len priúzky sortiment a nedostatok času na klasické stolovanie, ale aj „umelosť“ dezertov. Keby sme dnešný, na Slovensku milovaný krémeš alebo veterník rozmenili na drobné, tak popíšeme papier chemickými vzorcami. Náhrady, prísady, stabilizátory, dochucovadlá, práškové zmesi – ako keby sa zákusky vôbec nerodili z prirodzených surovín. Maslo, šľahačku, mascarpone (a nie margarín) alebo čerstvé ovocie niektoré výrobne ešte ani nevideli. Aby stuhol, aby zvláčnel, aby dlho prežil, aby nestál veľa, aby doďaleka voňal, aby sa dobre krájal. Bodka sa zmenila na otáznik. Nie je to však len vina cukrárov, že čelia nezmyselným tlakom na cenu, logistiku a trvanlivosť. „Cukrárčina je vlastne výkladná skriňa gastronómie. A dezerty by mali byť tou povestnou čerešničkou na torte – poctivé, čerstvé,“ hovorí Nina Lovasová, marketingová riaditeľka spoločnosti Sharkam VIP catering (starajúcej sa aj o nórsku kráľovskú návštevu) o novom projekte Sharkam Patisserie. Ide v ňom o návrat k povestnej „starej dobrej“ slovenskej cukrárčine z tradičných surovín. Klienti ju testujú už od septembra, chuť je neporovnateľná. Na rozbehnutie projektu je totiž nevyhnutné, aby hostia na vlastnom jazýčku spoznali rozdiely medzi „umelou“ a poctivou cukrárčinou. Veď naozaj ide iba o bodku za jedlom, človek jej nezje veľa. Preto by výberom nemala hýbať cena, ale skôr pomer kvality a ceny.

Článok pokračuje pod video reklamou
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4GBF na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4GBF na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Profit

Inzercia - Tlačové správy

  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  3. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  4. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  5. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  7. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  8. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  9. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  10. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Bim Challenge 2019
  3. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  4. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  5. Grilovacia sezóna je zahájená!
  6. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  7. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  8. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  9. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  10. Kúzlo pravidelného investovania
  1. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 24 199
  2. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 8 984
  3. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 7 744
  4. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 7 619
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 745
  6. Idete stavať dom? Päť vecí, ktoré potrebujete vedieť 5 976
  7. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 4 316
  8. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 4 058
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 3 684
  10. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali 3 286