V tieni halušiek

 

Traduje sa, že zahraničným hosťom bryndzové halušky nechutia. Reštaurácie však majú opačné skúsenosti. Národná špecialita je jednotkou s vyše polovičným podielom na všetkých podaných jedlách.

Generálny riaditeľ Edenred Slovakia (predtým Accor) Eric de Ladoucette tvrdí, že bryndzové halušky nevyzerajú lákavo, ale chutia skvele. Podobné hodnotenie počuť z úst nejedného návštevníka. Sú na halušky zvyknutí, napríklad aj v kolibe apartmánového domu Liptovský dvor, kde je to najobjednávanejšie jedlo. Bryndzové halušky sú síce vlajkovou loďou slovenskej gastronómie (hoci nejde o jedlo všetkých regiónov), tam by však ponuka končiť nemala. „V neznámej krajine vždy hľadám, čo ma gastronomicky zaujme a tu to bola aj vysoká kultúra mäsa, najmä údeného. Ocenil som symbiózu jedál so slovenskými, rakúskymi i balkánskymi koreňmi,“ tvrdil bývalý šéfkuchár bratislavského U.F.O. Antonio Lacovelli s dôvetkom, že bryndzové halušky mu zavoňali okamžite. Indický gastropodnikateľ Sanjay Kumar Rai zase rád „zhreší“ haluškami, pečenými kačicami a husami, bravčovou pečienkou s kapustou a knedľou. „Slovenskú kačicu s červenou kapustou a lokšou mám radšej než českú s knedľami,“ priznáva sa aj riaditeľ projektu Eurovea Samuel Johnson. „Tunajšia kuchyňa si ma získala údenými syrmi, bryndzou, tvarohom, spracovaním červeného mäsa, červenými vínami z malokarpatských svahov, ale aj dezertmi a som fanúšik parených buchiet,“ pozná tunajšiu gastronómiu Arieh Bolyos, manažér predaja pre stredoeurópsky región v Európskom obchodnom centre Dell. A dodáva, že sa mu páči skĺbenie cudzích a slovenských chutí – vymyslel si aj kalamáre s bryndzou a tvarohom. Bývalý šéfkuchár Radisson Blue Carlton Markus Niederhauser zo Švajčiarska vždy vyzdvihoval slovenskú kuchyňu starých materí. Profesionálom by mali tieto názory pomôcť naštartovať obrodu reštauračnej ponuky. K nej patrí aj dobrý marketing – jedlá treba neustále propagovať.

Článok pokračuje pod video reklamou
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4FTR na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4FTR na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  2. Najužitočnejšia appka
  3. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  4. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  5. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  6. Zužitkovaním biologického odpadu šetríme prírodu aj náklady
  7. Vozidlá Kia ekologickej budúcnosti
  8. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  9. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu
  10. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur
  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  2. Stavebná fakulta hostila medzinárodnú konferenciu CSASC
  3. Cestárske kariérne dni 2018 na SvF
  4. Najužitočnejšia appka
  5. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  6. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  7. Otvorenie akademického roka 2018/2019 na EU v Bratislave
  8. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  9. Zužitkovaním biologického odpadu šetríme prírodu aj náklady
  10. Vozidlá Kia ekologickej budúcnosti
  1. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 28 184
  2. Najužitočnejšia appka 14 961
  3. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 12 869
  4. V O2 to s dátami poriadne prehnali 9 071
  5. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 7 806
  6. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu 6 576
  7. Čerstvosť je o správnom skladovaní. Reportáž zo skladu Kauflandu 6 339
  8. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 5 101
  9. Osem dovolenkových destinácii, kde leto ešte nekončí 3 216
  10. Zmenky a dlhopisy s fixným výnosom 5 – 6,6 % p.a. 2 642

Hlavné správy zo Sme.sk

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Kažimír uteká z politiky, Smeru chýba ďalší minister

Špekuluje sa nad budúcnosťou ministra.

KOMENTÁRE

Trápenie Roberta Fica, alebo ako získať čo najviac

Na kandidáta Smeru netrpezlivo čaká aj Andrej Danko.

Neprehliadnite tiež

Interiérová dizajnérka sa k tvorbe šperkov dostala náhodne

Nosí šperky rada, sama sebe je živou vizitkou. Východiskom tvorby šperkárky a interiérovej dizajnérky Tatiany Lesajovej je originálna štruktúra prírodného materiálu, z ktorej vytvára unikát.

Stará vila dostala novú tvár. Prerábali tak, aby z nej vyhodili čo najmenej

Vznik projektu, ktorý pristupuje citlivo k spoločnosti a životnému prostrediu, môže plniť úlohu prvej lastovičky.

Nebankovky našli nový biznis model

Nekalé praktiky v požičiavaní nezmizli.

Stovky eur môžete dostať za dvojeurovú mincu

Euro je nepochybne tvrdšia mena ako koruna. Mince niektorých štátov majú pre zberateľov dokonca až stonásobne vyššiu hodnotu, ako je nominálna.

Slováci sa predzásobili hypotékami

Na jeseň sa môže prejaviť prísnejšie úverovanie. Podľa analytikov môžu banky zdražiť najmä vyššie hypotéky.