V tieni halušiek

 

Traduje sa, že zahraničným hosťom bryndzové halušky nechutia. Reštaurácie však majú opačné skúsenosti. Národná špecialita je jednotkou s vyše polovičným podielom na všetkých podaných jedlách.

Generálny riaditeľ Edenred Slovakia (predtým Accor) Eric de Ladoucette tvrdí, že bryndzové halušky nevyzerajú lákavo, ale chutia skvele. Podobné hodnotenie počuť z úst nejedného návštevníka. Sú na halušky zvyknutí, napríklad aj v kolibe apartmánového domu Liptovský dvor, kde je to najobjednávanejšie jedlo. Bryndzové halušky sú síce vlajkovou loďou slovenskej gastronómie (hoci nejde o jedlo všetkých regiónov), tam by však ponuka končiť nemala. „V neznámej krajine vždy hľadám, čo ma gastronomicky zaujme a tu to bola aj vysoká kultúra mäsa, najmä údeného. Ocenil som symbiózu jedál so slovenskými, rakúskymi i balkánskymi koreňmi,“ tvrdil bývalý šéfkuchár bratislavského U.F.O. Antonio Lacovelli s dôvetkom, že bryndzové halušky mu zavoňali okamžite. Indický gastropodnikateľ Sanjay Kumar Rai zase rád „zhreší“ haluškami, pečenými kačicami a husami, bravčovou pečienkou s kapustou a knedľou. „Slovenskú kačicu s červenou kapustou a lokšou mám radšej než českú s knedľami,“ priznáva sa aj riaditeľ projektu Eurovea Samuel Johnson. „Tunajšia kuchyňa si ma získala údenými syrmi, bryndzou, tvarohom, spracovaním červeného mäsa, červenými vínami z malokarpatských svahov, ale aj dezertmi a som fanúšik parených buchiet,“ pozná tunajšiu gastronómiu Arieh Bolyos, manažér predaja pre stredoeurópsky región v Európskom obchodnom centre Dell. A dodáva, že sa mu páči skĺbenie cudzích a slovenských chutí – vymyslel si aj kalamáre s bryndzou a tvarohom. Bývalý šéfkuchár Radisson Blue Carlton Markus Niederhauser zo Švajčiarska vždy vyzdvihoval slovenskú kuchyňu starých materí. Profesionálom by mali tieto názory pomôcť naštartovať obrodu reštauračnej ponuky. K nej patrí aj dobrý marketing – jedlá treba neustále propagovať.

Článok pokračuje pod video reklamou
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4FTR na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4FTR na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Profit

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  3. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  4. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  5. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  6. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  7. Slovensko má historicky najvyšší počet ľudí bankujúcich online
  8. ZSE ako jediné prináša Virtuálnu batériu pre fotovoltiku
  9. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie
  10. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma
  1. Podnikanie a významné ukazovatele v roku 2019
  2. Smartfóny Samsung Galaxy S priniesli množstvo inovácií
  3. eKasa prichádza na Slovensko
  4. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  5. 4 úkony, ktoré treba absolvovať po založení s.r.o.
  6. Konferencia - EU support for research
  7. A dynamic year in the industrial and logistics sector
  8. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici
  9. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  10. Zápis do Registra partnerov vo verejnom sektore
  1. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 18 876
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 13 402
  3. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 11 781
  4. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 8 393
  5. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici 4 939
  6. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie 4 655
  7. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 4 405
  8. Esin Group: Líder Iniciatívy poľnohospodárov vydiera 4 092
  9. Zbrojársky líder z Považia pomáha ľuďom 4 021
  10. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 3 774

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Zločin v priamom prenose. Súd popísal kauzu nástenka

Aktéri kauzy mali podľa súdu politické krytie.

Dobré ráno

Dobré ráno: Nástenkový tender nebol ani na tej nástenke

Čo ukázali súdne dokumenty.

Stĺpček Petra Schutza

Nástenka sa stala súčasťou legendy len akosi omylom

Odkaz na úradnú tabuľu kdesi na rezortnej chodbe má svoje univerzálne využitie.

Neprehliadnite tiež

Cez sklady v Hamburgu dodnes prechádza tretina svetového obchodu s kobercami a významný objem kakaa a kávy

Speicherstadt sa stal významnou súčasťou nemeckého ekonomického zázraku.

Hrad na vode. Najfotografovanejší pohľad na Speicherstadt.

Cena bitcoinu lietala za uplynulý rok hore-dole aj o tisícky dolárov mesačne

Bublina už praskla a virtuálne meny môžu opäť stúpať.

Tomáš Sedláček: Zo všetkých humanitných odborov si trúfa predpovedať budúcnosť len ekonómia

Pre liberálov je príliš konzervatívny, pre konzervatívcov zasa príliš liberálny. Český ekonóm Tomáš Sedláček.

Tomáš Sedláček
Ilustračná fotografia.

Mladí Slováci našli dieru na trhu. Mlieko robia z maku, orechov a semien

Najnovšie prišli s receptúrou na mandľový jogurt.

Miroslav Belica a Zuzana Svoreňová