Dnes varí HACCP

 

Poriadne čistiť pracovné náradie, nekrižovať cesty surových a varených potravín alebo neprehrievať tuky a oleje. Vďaka HACCP dostávajú hostia bezpečné i chutné jedlá a nápoje.

Niekto by povedal Hazard Analysis Critical Control Points (HACCP). Iný to označí za zdravý sedliacky rozum. Ten velí pred prípravou jedla dôkladne sa umyť a očistiť aj suroviny. Celoeurópsky systém však presne napovie, ako má čistenie vyzerať, ako dlho trvať a pri koľkých stupňoch Celzia. Zhrnie fyzikálno-chemické poznatky do faktu, aký horúci smie byť olej na pečenie, že treba používať ľahko čistiteľné kovové náradie, na kontakt s potravinami antikorové, že rastrované sklo na dverách môže zadržiavať nečistoty, že studené jedlá sa nemajú servírovať v miestnosti s teplom a parou z kuchyne a teplé jedlá nech sa udržiavajú vo výhrevných pultoch či šokovo schladia. Výsledkom však nie je len zdravotná bezpečnosť jedla, ale aj lepšia chuť. Na celosvetovej súťaži Emirates Culinary Guild v Dubaji dokonca jeden z porotcov hodnotí len dodržiavanie HACCP. „Akú dosku používam, ako umývam nôž, ako si rozložím potraviny a či ochutnávam jednorazovými lyžičkami,“ popisuje u nás nepraktizované súťažné kritériá „bronzový“ Juraj Hruška, šéfkuchár bratislavského hotela Premium. Pritom by vraj dôsledné dodržiavanie systému ukončilo éru nekvalitných jedál a podradných reštaurácií aj na Slovensku. „Kuchár si musí suroviny objednávať každý druhý deň, nevytvára si veľké zásoby, všetko udržiava v čistote a chlade, a to vedie k čerstvým, chutným jedlám. Boli sme prekvapení, ako sa v Dubaji systém kontroluje aj v najposlednejšej reštaurácii a hotelové reštaurácie navštevujú hygienici aj dvakrát denne.“

Článok pokračuje pod video reklamou

Systém zaviedol nové móresy aj do výroby alkoholu, kedysi plnej vôní a atmosféry. Iste, Martell či Jameson zrejú v dubových sudoch, inak je však celá výroba uzatvoreným sterilným antikorovým celkom. Tak vyzerá aj úplne nová hala v Bohaticiach, v ktorej sa premieňa tajná receptúra lekárnika Jozefa Bechera na hektolitre slávneho likéru.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4FHV na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4FHV na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte!
  2. 4 konkrétne tipy, ako získať peniaze na rozvoj podnikania
  3. Cena elektriny rastie, čo to znamená pre firmy?
  4. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  5. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  6. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  7. Ľudia si už neuvedomujú, že ich svet nekončí na vlastnom prahu
  8. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať?
  9. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými
  10. EY Podnikateľ roka: hľadáme slovenské príbehy!
  1. Cena elektriny rastie, čo to znamená pre firmy?
  2. 4 konkrétne tipy, ako získať peniaze na rozvoj podnikania
  3. Manažment a svet v pohybe, výzvy, príležitosti a hrozby
  4. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  5. 4 mýty o minerálnej vlne, ktorým by ste nemali veriť
  6. Stavebná fakulta STU na dňoch kariérneho poradenstva
  7. XXIII. Seminár I. Poliačka – Rozvoj cestnej infraštruktúry
  8. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  9. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  10. Sieť prevádzok Stop Shop obchodov má už 80 pobočiek
  1. Dvaja Slováci dokázali zázrak. Ich listy chcú po celom svete 34 669
  2. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní 26 569
  3. Platíte si poistenie domova zbytočne? 21 283
  4. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte! 11 793
  5. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch 9 784
  6. First moment na leto 2019 je tu: 13 letovísk s výraznými zľavami 4 197
  7. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať? 4 190
  8. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými 4 180
  9. Volkswagen T-Cross má z každého niečo 3 725
  10. Hidradenitída - kožná choroba, o ktorej sa nehovorí 3 470

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Príbeh Bonaparte: stavba, ktorou nepohne ani kauza Bašternák

Komplex vzbudzoval rozruch od začiatku.

KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

O slobodu sa dá aj prísť

Ani ústava nemusí vydržať všetko.

Neprehliadnite tiež

V Handlovej odštartovali nový projekt s názvom Basketbalová škola ŠBK Handlová

Handlová sa teší obrovskému záujmu detí o basketbal. Za posledné tri roky vzrástol štvornásobne, a to najmä vďaka viacerým úspešným projektom, nevynímajúc letné kempy pre deti.

Výrobca drevených roliet berie podnikanie ako službu

Aj rolety sú jedinečné z práve dreva

Renáta Hall: Vysoké školy potrebujeme viac otvoriť

Prečo slovenské vysoké školy nie sú v špičke?