Dnes varí HACCP

 

Poriadne čistiť pracovné náradie, nekrižovať cesty surových a varených potravín alebo neprehrievať tuky a oleje. Vďaka HACCP dostávajú hostia bezpečné i chutné jedlá a nápoje.

Niekto by povedal Hazard Analysis Critical Control Points (HACCP). Iný to označí za zdravý sedliacky rozum. Ten velí pred prípravou jedla dôkladne sa umyť a očistiť aj suroviny. Celoeurópsky systém však presne napovie, ako má čistenie vyzerať, ako dlho trvať a pri koľkých stupňoch Celzia. Zhrnie fyzikálno-chemické poznatky do faktu, aký horúci smie byť olej na pečenie, že treba používať ľahko čistiteľné kovové náradie, na kontakt s potravinami antikorové, že rastrované sklo na dverách môže zadržiavať nečistoty, že studené jedlá sa nemajú servírovať v miestnosti s teplom a parou z kuchyne a teplé jedlá nech sa udržiavajú vo výhrevných pultoch či šokovo schladia. Výsledkom však nie je len zdravotná bezpečnosť jedla, ale aj lepšia chuť. Na celosvetovej súťaži Emirates Culinary Guild v Dubaji dokonca jeden z porotcov hodnotí len dodržiavanie HACCP. „Akú dosku používam, ako umývam nôž, ako si rozložím potraviny a či ochutnávam jednorazovými lyžičkami,“ popisuje u nás nepraktizované súťažné kritériá „bronzový“ Juraj Hruška, šéfkuchár bratislavského hotela Premium. Pritom by vraj dôsledné dodržiavanie systému ukončilo éru nekvalitných jedál a podradných reštaurácií aj na Slovensku. „Kuchár si musí suroviny objednávať každý druhý deň, nevytvára si veľké zásoby, všetko udržiava v čistote a chlade, a to vedie k čerstvým, chutným jedlám. Boli sme prekvapení, ako sa v Dubaji systém kontroluje aj v najposlednejšej reštaurácii a hotelové reštaurácie navštevujú hygienici aj dvakrát denne.“

Článok pokračuje pod video reklamou

Systém zaviedol nové móresy aj do výroby alkoholu, kedysi plnej vôní a atmosféry. Iste, Martell či Jameson zrejú v dubových sudoch, inak je však celá výroba uzatvoreným sterilným antikorovým celkom. Tak vyzerá aj úplne nová hala v Bohaticiach, v ktorej sa premieňa tajná receptúra lekárnika Jozefa Bechera na hektolitre slávneho likéru.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4FHV na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4FHV na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Profit

Inzercia - Tlačové správy

  1. Štefánka by Pulitzer
  2. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  3. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  4. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  5. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  6. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  7. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  8. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  9. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  10. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  1. Na Slovensku sa vydáva najviac učiteľských preukazov
  2. Prihlásili ste sa ako dobrovoľník na Olympiádu v Tokiu?
  3. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  4. Štefánka by Pulitzer
  5. Počuli ste už o integrovane pestovanej zelenine?
  6. Konferencia - EU support for research
  7. Slovensko má zasiahnuť robotizácia
  8. Viete, aké sú najlepšie možnosti sporenia pre mladých?
  9. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  10. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 24 676
  2. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny 19 767
  3. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť 7 136
  4. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 6 928
  5. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 6 437
  6. Štefánka by Pulitzer 5 497
  7. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri? 5 343
  8. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 3 418
  9. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a. 3 412
  10. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 2 946

Hlavné správy zo Sme.sk

Píše Patrik Dubovský - Fórum

Ako Harabinov senát poslal do väzenia ťažko chorého františkána

Bystrík Janík zomrel následkom perzekúcií komunistického režimu a jeho justície.

PLUS

Kde sa vzali nožík-rybička, verzatilka aj známe zápalky

Príbehy drobností českého dizajnu, ktoré prežili.

Neprehliadnite tiež

Predbehli svet v používaní umelej inteligencie

Svet čínskeho internetu je iný než vo zvyšku sveta.

Čínske aplikácie s rozpoznávaní tvárí sú rozšírené pre menej prísne pravidlá ochrany súkromia

Posledný zvyšok krajiny, aká bola kedysi všade pri Dunaji

Veľkolélsky ostrov vrátili späť v čase.

Dunaj z Veľkoléskeho ostrova
Protesty vo Vancouveri

Mesto skladov žije dodnes, Hamburg je plný kobercov, kakaa a kávy

Speicherstadt je súčasťou nemeckého ekonomického zázraku.

Hrad na vode. Najfotografovanejší pohľad na Speicherstadt.

Čo ešte čakať od kryptomien. Bitcoin si zalietal ako na hojdačke

Bublina už praskla a virtuálne meny môžu opäť stúpať.