Dnes varí HACCP

 

Poriadne čistiť pracovné náradie, nekrižovať cesty surových a varených potravín alebo neprehrievať tuky a oleje. Vďaka HACCP dostávajú hostia bezpečné i chutné jedlá a nápoje.

Niekto by povedal Hazard Analysis Critical Control Points (HACCP). Iný to označí za zdravý sedliacky rozum. Ten velí pred prípravou jedla dôkladne sa umyť a očistiť aj suroviny. Celoeurópsky systém však presne napovie, ako má čistenie vyzerať, ako dlho trvať a pri koľkých stupňoch Celzia. Zhrnie fyzikálno-chemické poznatky do faktu, aký horúci smie byť olej na pečenie, že treba používať ľahko čistiteľné kovové náradie, na kontakt s potravinami antikorové, že rastrované sklo na dverách môže zadržiavať nečistoty, že studené jedlá sa nemajú servírovať v miestnosti s teplom a parou z kuchyne a teplé jedlá nech sa udržiavajú vo výhrevných pultoch či šokovo schladia. Výsledkom však nie je len zdravotná bezpečnosť jedla, ale aj lepšia chuť. Na celosvetovej súťaži Emirates Culinary Guild v Dubaji dokonca jeden z porotcov hodnotí len dodržiavanie HACCP. „Akú dosku používam, ako umývam nôž, ako si rozložím potraviny a či ochutnávam jednorazovými lyžičkami,“ popisuje u nás nepraktizované súťažné kritériá „bronzový“ Juraj Hruška, šéfkuchár bratislavského hotela Premium. Pritom by vraj dôsledné dodržiavanie systému ukončilo éru nekvalitných jedál a podradných reštaurácií aj na Slovensku. „Kuchár si musí suroviny objednávať každý druhý deň, nevytvára si veľké zásoby, všetko udržiava v čistote a chlade, a to vedie k čerstvým, chutným jedlám. Boli sme prekvapení, ako sa v Dubaji systém kontroluje aj v najposlednejšej reštaurácii a hotelové reštaurácie navštevujú hygienici aj dvakrát denne.“

Článok pokračuje pod video reklamou

Systém zaviedol nové móresy aj do výroby alkoholu, kedysi plnej vôní a atmosféry. Iste, Martell či Jameson zrejú v dubových sudoch, inak je však celá výroba uzatvoreným sterilným antikorovým celkom. Tak vyzerá aj úplne nová hala v Bohaticiach, v ktorej sa premieňa tajná receptúra lekárnika Jozefa Bechera na hektolitre slávneho likéru.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4FHV na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4FHV na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mesto necháva Košičanov platiť za parkovanie aj ďalej
  2. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  3. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  5. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  6. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  7. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  8. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  9. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  10. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  1. Mesto necháva Košičanov platiť za parkovanie aj ďalej
  2. Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku
  3. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  4. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  5. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  6. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  7. Polus Market – trh v srdci nákupného centra
  8. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  9. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  10. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  1. Najužitočnejšia appka 17 682
  2. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 17 667
  3. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 11 642
  4. V O2 to s dátami poriadne prehnali 11 008
  5. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 611
  6. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 384
  7. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 4 489
  8. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 3 926
  9. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 3 837
  10. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 3 421

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Majú svoje roky, no lietajú po svete a na peniaze sa nesťažujú

Štúdia o päťdesiatnikoch a šesťdesiatnikoch u nás búra predsudky.

DOMOV

Fico v dueli so Sulíkom: Váš konkurent nie je Smer

Sulík pripomínal Ficovi minulé výroky.

Neprehliadnite tiež

Walesa stále navštevuje svoje väzenie, dnes má štyri hviezdy

Hotelový rezort Arłamów láka novú oligarchiu.

Interiérová dizajnérka sa k tvorbe šperkov dostala náhodne

Nosí šperky rada, sama sebe je živou vizitkou. Východiskom tvorby šperkárky a interiérovej dizajnérky Tatiany Lesajovej je originálna štruktúra prírodného materiálu, z ktorej vytvára unikát.

Stará vila dostala novú tvár. Prerábali tak, aby z nej vyhodili čo najmenej

Vznik projektu, ktorý pristupuje citlivo k spoločnosti a životnému prostrediu, môže plniť úlohu prvej lastovičky.

Nebankovky našli nový biznis model

Nekalé praktiky v požičiavaní nezmizli.

Stovky eur môžete dostať za dvojeurovú mincu

Euro je nepochybne tvrdšia mena ako koruna. Mince niektorých štátov majú pre zberateľov dokonca až stonásobne vyššiu hodnotu, ako je nominálna.