Ona, on a catering

 

Dodávanie potravinárskych výrobkov, zásobovanie, pohostinstvo, stravovanie – takto sa prekladá výraz catering. Predstavíme si pod ním recepciu, banket či firemný raut. Cateringový vývoj sa však už posunul ďalej.

Manuály „protokolu“ poznajú viac typov spoločensko-firemných podujatí – takzvaných servírovaných (hosťa obsluhujú pri stole) i neservírovaných (vyberá si z prestretých stolov). Alebo niečo medzi tým, teda servírovaný koktail, keď hosť dostáva od čašníka malé, ale skompletizované porcie jedál. Verejnosť sa pozerá na catering z gastronomického hľadiska, v skutočnosti však ide najmä o špecializovanú službu. „Skvelé jedlo v duchu gastronomických trendov je samozrejmosťou, ale vyvíja sa aj prepracovanosť služby a komplikovanosť jej logistiky,“ hovorí Róbert Šaradin, konateľ Sharkam V.I.P. catering. Napríklad pri grilovacích a barbeque párty sa hostia pozerajú na prípravu jedál a rozprávajú sa o nich s kuchármi. V barmanskej šou zasa barman mieša fancy drinky a pri bartending flair pohadzuje náradím. Je to však aj dinner in the sky na plošine niekoľko desiatok metrov nad zemou či firemné raňajky s čašou sektu. „Posledné trendy čoraz viac posúvajú catering z firemnej do súkromnej oblasti,“ hovorí R. Šaradin. „Pamätám si na štvorchodovú večeru pre dvoch na pódiu divadla a v zákulisí sa o dvojicu staralo sedem našich ľudí.“ Pre výber miesta sa takmer medze nekladú – v lese pri splne mesiaca, na terase či pod hradným bralom. To všetko sú romantické zvláštnosti, s ktorými nech si láme hlavu cateringová spoločnosť. Tradičné family eventy v réžii profesionálov (narodeniny, svadby, promócie, Vianoce) v zahraničí dobre poznajú. Len na Slovensku sa neráta za skutočný ten sobáš, kde svadobná matka nepadá od únavy. Pritom naozaj nejde iba o navarenie, ale o správne načasovanie, skladovanie, dostatočný počet riadov a jeho umývanie, vešiaky na kabáty či zásoby. Samozrejme, vyrieši to aj návšteva reštaurácie. Zmyslom cateringu je však podávať jedlo na mieste a v čase, ktoré si sami vyberieme. 

Článok pokračuje pod video reklamou
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4FDY na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4FDY na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Profit

Inzercia - Tlačové správy

  1. Počuli ste už o integrovane pestovanej zelenine?
  2. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  3. Štefánka by Pulitzer
  4. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  5. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  6. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  7. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  8. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  9. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  10. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  1. Prihlásili ste sa ako dobrovoľník na Olympiádu v Tokiu?
  2. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  3. Štefánka by Pulitzer
  4. Počuli ste už o integrovane pestovanej zelenine?
  5. Konferencia - EU support for research
  6. Slovensko má zasiahnuť robotizácia
  7. Viete, aké sú najlepšie možnosti sporenia pre mladých?
  8. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  9. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  10. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 20 992
  2. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny 14 724
  3. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 14 522
  4. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 7 578
  5. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 6 333
  6. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť 5 379
  7. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri? 4 618
  8. Štefánka by Pulitzer 4 125
  9. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 3 838
  10. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 3 030