SME
Piatok, 19. apríl , 2019
 

Len nie konven(ien)čne

 

Omáčka v prášku, ale aj konzervované paradajky, lístkové cesto či rybie prsty. Bujónová kocka, očistené zemiaky, marcipánová pasta, zmes na chlieb. O tom všetkom je chválený i zatracovaný convenience.

Laik tomu povie polotovar, profesionál convenience. Prvý má na mysli polodohotovené porcie i prípravky, z ktorých sa jedlo doslova vyčaruje. Ten druhý však vie, že hranice convenience sú veľmi pružné. Podľa slovníka sa výraz prekladá ako pohodlie, výhoda či vymoženosť, convenience food zase znamená mrazené, konzervované a dehydrátované potraviny a potraviny na rýchlu úpravu. Aj z toho vidno, že convenience si ako kulinárska kategória predpojaté zatracovanie nezaslúži. „Nechcel by som, aby sa z kuchárčiny celkom vytratila. Znamenalo by to návrat zbytočnej neefektívnej driny. Keď sme kedysi potrebovali kačacie prsia, museli sme si hydinu ošklbať a naporcovať. Alebo – aj so stratami – načistiť za vagón zeleniny,“ vraví odborný poradca filmu Obsluhoval jsem anglického krále, gastropedagóg Václav Šmíd. Považuje však za kulinársku česť, aby sa hra s predpripravenými surovinami ďalej viedla v kuchárovej réžii. K používaniu convenience sa nechce priznať žiaden šéfkuchár. Pritom štatistika výrobcov hovorí o inom, veď nakŕmiť stovky sa dá iba takými ekonomickými cestami. Šikovnosť a kreativita kuchára však spočíva v inom – poradiť si s convenience tak, aby vždy vzniklo originálne jedlo. Nie náhodou sa aj zvučné mená slovenskej gastroscény (Jaroslav Ertl, Štefan Kiss) dali do služieb spoločností s convenience ponukou. Šéfkuchári sa sťažujú, že elévi sa „bez prášku“ ani nepohnú, že nepripravia bešamel a nevedia dodať jedlu chuť prirodzeným spôsobom. Aj vďaka spoločnostiam, ktoré sponzorujú štúdium a súťaže. To naozaj nie je metóda, ktorou by sa dokázali s convenience tvorivo a nekonvenčne pohrať. A o to pri nej práve ide.

Článok pokračuje pod video reklamou
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4FCS na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4FCS na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Profit

Inzercia - Tlačové správy

  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  3. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  4. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  5. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  6. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  7. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  8. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  10. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Bim Challenge 2019
  3. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  4. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  5. Grilovacia sezóna je zahájená!
  6. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  7. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  8. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  9. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  10. Kúzlo pravidelného investovania
  1. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 26 409
  2. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 9 067
  3. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 7 434
  4. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 702
  5. Idete stavať dom? Päť vecí, ktoré potrebujete vedieť 6 376
  6. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 5 434
  7. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 4 150
  8. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 4 026
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 3 779
  10. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali 3 239

Hlavné správy zo Sme.sk

Ukrajinský premiér: Tí, ktorí zatvárajú oči pred ruskou agresiou, sú slabí lídri

Ak niekto vystupuje proti sankciám, je to slabý líder, hovorí HROJSMAN.

Volodymyr Hrojsman (41) je od apríla 2016 premiérom Ukrajiny. Predtým bol predsedom parlamentu, ministrom pre regionálny rozvoj aj starosta mesta Vinnycia.
Slovenský brankár Patrik Kozel.
Autorská strana Michala Havrana

Posolstvo Veľkej noci sa stráca (píše Michal Havran)

Súčasná teológia nemôže byť iba návodom na sexuálnu výchovu.

Pohľad do interiéru Katedrály Notre-Dame po požiari.
Mesto Derry v Severnom Írsku.

Neprehliadnite tiež

Jedlo môžeme chápať ako investíciu do seba

Dušan Plichta má úspech s firmou, ktorá vyrába funkčné potraviny.

Dušan Plichta

Sen o lietaní si splnil, keď mal už jednu kariéru za sebou

Daniel Ferjanček vlastní firmu s lietadlami.

Daniel Ferjanček

Extrémne výkony v práci majú aj odvrátenú stranu

IT architekti a piloti sú podľa Profesia.sk na Slovensku najlepšie platené profesie.

Daniel Buchta.

Kanceláriu má desaťtisíc metrov nad zemou

Byť pilotom vyžaduje celkom inú motiváciu, ako sú peniaze.

Michal Kutlík s manželkou, ktorá je tiež členkou posádky.