Cherchez la femme

 

Ďurčo, Kulhány, Uhlár, Filo, Németh, Bruna, Korbelič, Frankl, Artz a desiatky ďalších. Ale iba Kaľamárová, Brezinová, Zaukolcová. Ženy v top gastronómii zrátame na dvoch rukách.

Ale otvorte dvere reštaurácie v „Hornom Dolnom“ a jedlo spravidla pripravuje kuchár v sukni, hoci málokedy ako šéf. V penzióne Šindľovec vo Zverovke sa však na šéfkuchárku vypracovala Mária Vitanovcová. „Jej prednosťou je aj trpezlivé zbieranie starodávnych receptov, na ktorých stojí naša ponuka i záujem hostí. Skúša novinky, vylepšuje, nepristupuje k radám s predpojatosťou, tak typickou pre jej mužských kolegov,“ pochvaľuje si majiteľka penziónu Marica Daňová. Zdôrazňuje aj ochotu žien pripravovať prácne jedlá ručne, bez polotovarov. Prečítajte si však jedálny lístok v drahšej reštaurácii, určite tam bude mužské meno. „Je to fyzicky namáhavá práca a časovo náročná,“ takto vysvetľuje Marián Harciník, šéfkuchár žilinskej Villy Nečas, fakt, že sa v špičke gastronomickej brandže ocitá málo ženských mien. Ladislav Németh z bratislavskej reštaurácie La Fiamma to vidí inak: „V kuchyni som so ženami nikdy nechcel pracovať. A teraz len oči otváram, aká je naša kolegyňa kreatívna a ako sa najmä pri pizziach, dezertoch a šalátoch prejavuje tá pomyselná ženská ruka vo ,vypiplanosti‘ jedál, vyváženosti chutí i v krásnom aranžovaní.“ Štvorhviezdičkový hotel Amália v Novej Lesnej si zo Zdenky Mlynarčíkovej vychoval šéfkuchárku. Pritom presadiť sa v príprave talianskej kuchyne (majiteľom je Talian) na slovenskej pôde nie je jednoduché. „Šéfkuchár-muž spravidla trvá na svojej pravde a radu či požiadavku chápe ako urážku. Ženy sa vedia viac prispôsobiť. Nie raz ju učil prípravu regionálnej špeciality niektorý z talianskych hostí. Rozdiel vidím aj v typickej ženskej hospodárnosti. Dokáže zužitkovať aj taký kúsok suroviny, ktorý by jej kolega zahodil. Veď tak to šikovná gazdinka robí doma automaticky,“ porovnáva riaditeľka hotela Katarína Cehuľová.

Článok pokračuje pod video reklamou
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4F3W na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4F3W na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Profit

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  2. Štefánka by Pulitzer
  3. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  4. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  5. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  6. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  7. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  8. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  9. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  10. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  1. Na Slovensku sa vydáva najviac učiteľských preukazov
  2. Prihlásili ste sa ako dobrovoľník na Olympiádu v Tokiu?
  3. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  4. Štefánka by Pulitzer
  5. Počuli ste už o integrovane pestovanej zelenine?
  6. Konferencia - EU support for research
  7. Slovensko má zasiahnuť robotizácia
  8. Viete, aké sú najlepšie možnosti sporenia pre mladých?
  9. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  10. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 24 676
  2. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny 19 756
  3. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť 7 133
  4. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 6 934
  5. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 6 464
  6. Štefánka by Pulitzer 5 494
  7. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri? 5 343
  8. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 3 421
  9. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a. 3 407
  10. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 2 947

Hlavné správy zo Sme.sk

Píše Patrik Dubovský - Fórum

Ako Harabinov senát poslal do väzenia ťažko chorého františkána

Bystrík Janík zomrel následkom perzekúcií komunistického režimu a jeho justície.

PLUS

Kde sa vzali nožík-rybička, verzatilka aj známe zápalky

Príbehy drobností českého dizajnu, ktoré prežili.

Neprehliadnite tiež

Predbehli svet v používaní umelej inteligencie

Svet čínskeho internetu je iný než vo zvyšku sveta.

Čínske aplikácie s rozpoznávaní tvárí sú rozšírené pre menej prísne pravidlá ochrany súkromia

Posledný zvyšok krajiny, aká bola kedysi všade pri Dunaji

Veľkolélsky ostrov vrátili späť v čase.

Dunaj z Veľkoléskeho ostrova
Protesty vo Vancouveri

Mesto skladov žije dodnes, Hamburg je plný kobercov, kakaa a kávy

Speicherstadt je súčasťou nemeckého ekonomického zázraku.

Hrad na vode. Najfotografovanejší pohľad na Speicherstadt.

Čo ešte čakať od kryptomien. Bitcoin si zalietal ako na hojdačke

Bublina už praskla a virtuálne meny môžu opäť stúpať.