SME
Piatok, 19. apríl , 2019

Kultúra jedla a pitia

Čaj v žilách leta

Slovíčko čaj v nás zvyčajne vyvolá predstavu dažďa či chrípky, vidinu tmavnúcej oblohy alebo vôňu ihličia. V skutočnosti sa však čoraz častejšie sťahuje zo zasnežených svahov k bazénom.

Na zemi rástol už v treťom tisícročí pred naším letopočtom. „Trpký t’u sa volá ch’a hsuan a yu,“ čítame vo vtedajšej lekárskej knihe cisára Šen-nun-ga. Odvtedy prešla jeho kultúra a rozšírenosť dlhou cestou. A stále nie je na konci, aspoň podľa skúseností Viliama Matušeka, obchodného riaditeľa Baliarní obchodu Poprad. „Slovenský spotrebiteľ sa aj v čaji neuveriteľne zmenil.“ Najprv sa vraj z tradičného čierneho preorientoval na ovocné čaje, vyžadoval ich však intenzívne červené. Dnes preferuje prirodzenosť – jemné zafarbenie podľa druhu ovocia alebo celkom bezfarebné. Potom ho oslovili bylinkové čaje a dnes už aj nevšedné harmonické kombinácie chutí. Medovka, mäta, malina alebo eukalyptus, limetka... V Poprade už môžu naozaj popustiť uzdu fantázii a pripravovať aj výslovne letné kombinácie. „Posedenie pri minerálke určite neposkytuje taký spoločensko-gastronomický pôžitok ako vychutnávanie si šálky čaju,“ vysvetľuje si tieto zmeny V. Matušek.

Článok pokračuje pod video reklamou

Mimochodom, leto výrobcov v ostatných rokoch príjemne prekvapilo, že zelený čaj vedie v celoročnom pití a predaji. Spotrebiteľ si naň potrpí nielen na jeseň a v zime, ale aj v horúčavách – v studenej, prípadne ľadovej podobe alebo dokonca v miešaných nápojoch. A to je už naozaj vyššia úroveň konzumácie, ktorá si vyžaduje aj vyššiu úroveň servisu. Nielen čajíčkar, ale aj priemerný spotrebiteľ už vie, že z jedného vrecúška nevyrobí liter dobrého čaju, že vodu po zovretí treba dať trošku vychladnúť a až potom zalievať, že profesionálna gastronómia maceruje vrecúško v kanvičke a až z nej si hosť nalieva čaj do šálky. Často vie o tom viac než barman alebo barista. „Čaj v reštaurácii stojí toľko, čo pohár dobrého vína, prečo by ho teda mali ochudobniť o porovnateľnú kultúru podávania?“

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4E3E na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4E3E na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Profit

Inzercia - Tlačové správy

  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  3. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  4. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  5. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  6. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  7. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  8. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  10. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Bim Challenge 2019
  3. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  4. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  5. Grilovacia sezóna je zahájená!
  6. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  7. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  8. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  9. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  10. Kúzlo pravidelného investovania
  1. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 34 739
  2. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 9 477
  3. Idete stavať dom? Päť vecí, ktoré potrebujete vedieť 7 499
  4. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 7 019
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 614
  6. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru 4 339
  7. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 4 155
  8. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 3 944
  9. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 3 875
  10. Volkswagen Touareg ALL INCLUSIVE je ešte príťažlivejší 3 806

Hlavné správy zo Sme.sk

Rebríček slobody tlače je zmanipulovaný, tvrdia politici Smeru

Novinári sa na Slovensku stávajú škodnou, tvrdí mediálny analytik.

Slovensko sa v aktuálnom rebríčku slobody tlače umiestnilo na 35. mieste. (ilustračné foto)
Na chronickú lymfocytovú leukémiu, čo je špecifický druh rakoviny krvi sa na Slovensku liečia desiatky pacientov.
(ilustračné foto)
Ilustračné foto.

Šesť seriálov, ktoré v sebe nesú príbehy silných žien

Tipy na seriály, ktoré majú čo povedať.

Krysten Ritterová je predstaviteľkou Jessicy Jones.

Neprehliadnite tiež

Jedlo môžeme chápať ako investíciu do seba

Dušan Plichta má úspech s firmou, ktorá vyrába funkčné potraviny.

Dušan Plichta

Sen o lietaní si splnil, keď mal už jednu kariéru za sebou

Daniel Ferjanček vlastní firmu s lietadlami.

Daniel Ferjanček

Extrémne výkony v práci majú aj odvrátenú stranu

IT architekti a piloti sú podľa Profesia.sk na Slovensku najlepšie platené profesie.

Daniel Buchta.

Kanceláriu má desaťtisíc metrov nad zemou

Byť pilotom vyžaduje celkom inú motiváciu, ako sú peniaze.

Michal Kutlík s manželkou, ktorá je tiež členkou posádky.