Kultúra jedla a pitia

Čaj v žilách leta

Slovíčko čaj v nás zvyčajne vyvolá predstavu dažďa či chrípky, vidinu tmavnúcej oblohy alebo vôňu ihličia. V skutočnosti sa však čoraz častejšie sťahuje zo zasnežených svahov k bazénom.

Na zemi rástol už v treťom tisícročí pred naším letopočtom. „Trpký t’u sa volá ch’a hsuan a yu,“ čítame vo vtedajšej lekárskej knihe cisára Šen-nun-ga. Odvtedy prešla jeho kultúra a rozšírenosť dlhou cestou. A stále nie je na konci, aspoň podľa skúseností Viliama Matušeka, obchodného riaditeľa Baliarní obchodu Poprad. „Slovenský spotrebiteľ sa aj v čaji neuveriteľne zmenil.“ Najprv sa vraj z tradičného čierneho preorientoval na ovocné čaje, vyžadoval ich však intenzívne červené. Dnes preferuje prirodzenosť – jemné zafarbenie podľa druhu ovocia alebo celkom bezfarebné. Potom ho oslovili bylinkové čaje a dnes už aj nevšedné harmonické kombinácie chutí. Medovka, mäta, malina alebo eukalyptus, limetka... V Poprade už môžu naozaj popustiť uzdu fantázii a pripravovať aj výslovne letné kombinácie. „Posedenie pri minerálke určite neposkytuje taký spoločensko-gastronomický pôžitok ako vychutnávanie si šálky čaju,“ vysvetľuje si tieto zmeny V. Matušek.

Článok pokračuje pod video reklamou

Mimochodom, leto výrobcov v ostatných rokoch príjemne prekvapilo, že zelený čaj vedie v celoročnom pití a predaji. Spotrebiteľ si naň potrpí nielen na jeseň a v zime, ale aj v horúčavách – v studenej, prípadne ľadovej podobe alebo dokonca v miešaných nápojoch. A to je už naozaj vyššia úroveň konzumácie, ktorá si vyžaduje aj vyššiu úroveň servisu. Nielen čajíčkar, ale aj priemerný spotrebiteľ už vie, že z jedného vrecúška nevyrobí liter dobrého čaju, že vodu po zovretí treba dať trošku vychladnúť a až potom zalievať, že profesionálna gastronómia maceruje vrecúško v kanvičke a až z nej si hosť nalieva čaj do šálky. Často vie o tom viac než barman alebo barista. „Čaj v reštaurácii stojí toľko, čo pohár dobrého vína, prečo by ho teda mali ochudobniť o porovnateľnú kultúru podávania?“

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4E3E na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4E3E na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Profit

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rok 2019: Začína sa éra informačného osvietenstva
  2. Nový úver na trhu pomôže vášmu biznisu napredovať
  3. Jednoduchý návod, ako mať v roku 2019 viac peňazí
  4. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  5. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  6. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  7. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  8. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  9. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  10. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur
  1. Vyznáte sa v novom označovaní palív?
  2. Vyhlásenie Vedeckej rady EU v Bratislave
  3. 5 skvelých interiérových trendov pre rok 2019
  4. Functional spaces for creative dwellers
  5. Nový úver na trhu pomôže vášmu biznisu napredovať
  6. Jednoduchý návod, ako mať v roku 2019 viac peňazí
  7. Rok 2019: Začína sa éra informačného osvietenstva
  8. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  9. Pozvánka na udeľovanie ceny – ABF Slovakia Bakalár 2018
  10. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  1. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny 20 237
  2. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 15 533
  3. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur 13 244
  4. Jednoduchý návod, ako mať v roku 2019 viac peňazí 10 686
  5. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom 8 628
  6. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac 7 979
  7. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne 6 112
  8. Jedli ste už ružovú čokoládu? 6 048
  9. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii 4 447
  10. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Ománe? 2 634

Hlavné správy zo Sme.sk

Stĺpček Petra Schutza

Tóthovi by viac slušalo mlčať a ani nehlesnúť

Keby Tóth nebol utajený svedok, čučal by v kolúznej väzbe s Kočnerom a spol.

Prečo je dôležitý Ústavný súd?

Dzurinda: Fico ma nevyrušuje, jeho kandidatúra na Ústavný súd áno

Prečo mu prekáža Ficova kandidatúra.

KULTÚRA

Zomrela princezná so zlatou hviezdou Marie Kyselková

Dostala niekoľko filmových rolí krátko po sebe a potom ponuky utíchli.

Neprehliadnite tiež

Prevratná páska na čepele hokejok mieri do NHL

Idea aj finálna úprava produktu vzniká na Slovensku.

Liečil kŕčové žily jedným vpichom na Slovensku prvý

František Žernovický nechce z kŕčových žíl robiť komerciu.