Kultúra jedla a pitia

Čaj v žilách leta

Slovíčko čaj v nás zvyčajne vyvolá predstavu dažďa či chrípky, vidinu tmavnúcej oblohy alebo vôňu ihličia. V skutočnosti sa však čoraz častejšie sťahuje zo zasnežených svahov k bazénom.

Na zemi rástol už v treťom tisícročí pred naším letopočtom. „Trpký t’u sa volá ch’a hsuan a yu,“ čítame vo vtedajšej lekárskej knihe cisára Šen-nun-ga. Odvtedy prešla jeho kultúra a rozšírenosť dlhou cestou. A stále nie je na konci, aspoň podľa skúseností Viliama Matušeka, obchodného riaditeľa Baliarní obchodu Poprad. „Slovenský spotrebiteľ sa aj v čaji neuveriteľne zmenil.“ Najprv sa vraj z tradičného čierneho preorientoval na ovocné čaje, vyžadoval ich však intenzívne červené. Dnes preferuje prirodzenosť – jemné zafarbenie podľa druhu ovocia alebo celkom bezfarebné. Potom ho oslovili bylinkové čaje a dnes už aj nevšedné harmonické kombinácie chutí. Medovka, mäta, malina alebo eukalyptus, limetka... V Poprade už môžu naozaj popustiť uzdu fantázii a pripravovať aj výslovne letné kombinácie. „Posedenie pri minerálke určite neposkytuje taký spoločensko-gastronomický pôžitok ako vychutnávanie si šálky čaju,“ vysvetľuje si tieto zmeny V. Matušek.

Článok pokračuje pod video reklamou

Mimochodom, leto výrobcov v ostatných rokoch príjemne prekvapilo, že zelený čaj vedie v celoročnom pití a predaji. Spotrebiteľ si naň potrpí nielen na jeseň a v zime, ale aj v horúčavách – v studenej, prípadne ľadovej podobe alebo dokonca v miešaných nápojoch. A to je už naozaj vyššia úroveň konzumácie, ktorá si vyžaduje aj vyššiu úroveň servisu. Nielen čajíčkar, ale aj priemerný spotrebiteľ už vie, že z jedného vrecúška nevyrobí liter dobrého čaju, že vodu po zovretí treba dať trošku vychladnúť a až potom zalievať, že profesionálna gastronómia maceruje vrecúško v kanvičke a až z nej si hosť nalieva čaj do šálky. Často vie o tom viac než barman alebo barista. „Čaj v reštaurácii stojí toľko, čo pohár dobrého vína, prečo by ho teda mali ochudobniť o porovnateľnú kultúru podávania?“

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4E3E na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4E3E na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  2. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  3. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  4. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  5. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  6. Najužitočnejšia appka
  7. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  8. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  9. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  10. Zužitkovaním biologického odpadu šetríme prírodu aj náklady
  1. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  2. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  3. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  4. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  5. Bratislava dostane o rok nový mestský bulvár
  6. DEXIS SLOVAKIA má nového generálneho riaditeľa
  7. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  8. Stavebná fakulta hostila medzinárodnú konferenciu CSASC
  9. Cestárske kariérne dni 2018 na SvF
  10. Najužitočnejšia appka
  1. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 19 015
  2. Najužitočnejšia appka 15 788
  3. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 13 655
  4. V O2 to s dátami poriadne prehnali 10 051
  5. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 9 532
  6. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 8 719
  7. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu 7 152
  8. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 5 803
  9. Čerstvosť je o správnom skladovaní. Reportáž zo skladu Kauflandu 5 088
  10. Zmenky a dlhopisy s fixným výnosom 5 – 6,6 % p.a. 2 605

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Remišová: Ak Imrecze nevedel postrážiť finančnú správu, ako mu môžeme zveriť rozpočet?

Všetky alternatívy sú pri prezidentskom kandidátovi otvorené.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Vlaky na Slovensku horia, a bude sa to opakovať

Čo sa deje v slovenských železniciach.

Stĺpček Jakuba Fila

Súzvuk Fica a Pellegriniho môže začať lámať Imrecze

Dvojvládie Smeru prenasleduje odkaz Radičovej vlády.

Neprehliadnite tiež

Walesa stále navštevuje svoje väzenie, dnes má štyri hviezdy

Hotelový rezort Arłamów láka novú oligarchiu.

Interiérová dizajnérka sa k tvorbe šperkov dostala náhodne

Nosí šperky rada, sama sebe je živou vizitkou. Východiskom tvorby šperkárky a interiérovej dizajnérky Tatiany Lesajovej je originálna štruktúra prírodného materiálu, z ktorej vytvára unikát.

Stará vila dostala novú tvár. Prerábali tak, aby z nej vyhodili čo najmenej

Vznik projektu, ktorý pristupuje citlivo k spoločnosti a životnému prostrediu, môže plniť úlohu prvej lastovičky.

Nebankovky našli nový biznis model

Nekalé praktiky v požičiavaní nezmizli.

Stovky eur môžete dostať za dvojeurovú mincu

Euro je nepochybne tvrdšia mena ako koruna. Mince niektorých štátov majú pre zberateľov dokonca až stonásobne vyššiu hodnotu, ako je nominálna.