Kultúra jedla a pitia

Niektoré krajiny sa tešia povesti kulinárskych veľmocí, nad inými iba mávneme rukou. Ale keď sa na gastronómiu pozrieme ako na celok, aj outsideri dali svetu mnohé nápady a prvenstvá.

Sláva zaznávaných

O anglickej kuchyni sa vraví, že sa jej dá holdovať iba v reštauráciách, ale aj to len vo francúzskych. Pri desiatej porcii fish- -and-chips si však pomyslite aj na to, že v Londýne otvorili ešte v roku 1652 Coffee House Lloyd’s, prvú kaviareň starého kontinentu, a že práve z Anglicka sa rozšírila sláva pyrenejských doliehovaných vín sherry, portského či madeiry. Nemecký jedálny lístok tiež patrí medzi tie vysmievané. Tak si tam spomeňte na slávny hamburský Alsterpavillon, vďaka ktorému už v 18. storočí široká verejnosť spoznala zmrzlinu. A nebyť Carla von Lindeho, tak ju dodnes nemáme kam ukladať. Ani švédske kulinárstvo sa nepovažuje za oslnivé. A predsa všade na svete poznajú švédsky stôl. Teda vlastne „smörgasbröd“, ktorým severania doviedli lukulské hody dnešných čias k dokonalosti. Americké stravovanie býva často terčom žartov i kritiky, ale tamojší kontinent dal svetu veľa kuchynských vynálezov i nápadov. Za všetky aspoň varná kanvica od Benjamina Thompsona či umenie miešaných nápojov. Alebo prvá priemyselne vyrobená fľaša kečupu, ktorou pán Heinz zdokonalil „hrubozrnnú“ omáčku. Rakúsko zase nie je iba krajina štrúdlí, ale je aj vlasťou Franza Kolschitzkého, objaviteľa lahodného nápoja – kávy s cukrom. Aj o holandskej gastronómii by málokto vedel rozprávať, ale mohli by sme vzdať hold ich neúnavnému importu exotických surovín – ryže, čaju, kávy, korenia či čokolády. Švajčiari môžu byť pyšní na svojho Herrmanna Müllera-Thurgaua, autora novej vínnej odrody, belgickí Valóni zase zlomili svetový rekord v množstve kuracích receptov (niektorých ešte z 15. storočia). Ale ani cyperská gastronómia nezískala punc svetovosti, zato tam vyrábajú jedno z najstarších vín planéty – Commanderie St. John z roku 1191.

Článok pokračuje pod video reklamou

Zážitková gastronómia

Ryby rovno z vody

Labužníci vedia, že chladené ryby sú inšpiratívnou surovinou. A rybári dodávajú, že niet nad čerstvo a vlastnoručne ulovenú rybu. Presne takú podobu môže nadobudnúť zážitková gastronómia a okrem jedla ponúknuť hosťovi aj príjemné dobrodružstvo. Sumce, zubáče, hlavátky, tolstolobiky, ostrieže či šťuky plávajú pred penziónom Pri rybníku vo Veľkej Pake vo vybagrovaných sádkach, aby sa vyčistili. Jedlá potom nechutia nepríjemnou rybinou či bahnom. Kto chce, nech si obed uloví. Alebo sa zúčastní na tradičnom Fisch Perkelt Festivale. „Nestačí zariadenie postaviť na lukratívnom mieste, treba ho začleniť do prostredia, v ktorom sa nachádza, a použiť fantáziu pre výnimočnosť a komplexnosť služieb. A pre zážitok, lebo týmto smerom sa uberá svetová gastronómia,“ hovorí aj majiteľ reštaurácie Rybník Bašovce Richard Fencl. Hosťom ponúka rybárske náradie a vďaka hojnej zarybnenosti takmer stopercentnú istotu úlovku. Tejto disciplíne pre voľný čas sa pod vedením odborníkov môžu dokonca venovať aj detskí hostia.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4E2P na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4E2P na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Profit

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  2. Štefánka by Pulitzer
  3. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  4. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  5. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  6. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  7. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  8. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  9. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  10. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  1. Na Slovensku sa vydáva najviac učiteľských preukazov
  2. Prihlásili ste sa ako dobrovoľník na Olympiádu v Tokiu?
  3. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  4. Štefánka by Pulitzer
  5. Počuli ste už o integrovane pestovanej zelenine?
  6. Konferencia - EU support for research
  7. Slovensko má zasiahnuť robotizácia
  8. Viete, aké sú najlepšie možnosti sporenia pre mladých?
  9. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  10. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 24 658
  2. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny 19 669
  3. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť 7 103
  4. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 6 967
  5. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 6 652
  6. Štefánka by Pulitzer 5 479
  7. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri? 5 343
  8. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 3 427
  9. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a. 3 361
  10. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 2 949

Hlavné správy zo Sme.sk

Píše Patrik Dubovský - Fórum

Ako Harabinov senát poslal do väzenia ťažko chorého františkána

Bystrík Janík zomrel následkom perzekúcií komunistického režimu a jeho justície.

PLUS

Kde sa vzali nožík-rybička, verzatilka aj známe zápalky

Príbehy drobností českého dizajnu, ktoré prežili.

Neprehliadnite tiež

Predbehli svet v používaní umelej inteligencie

Svet čínskeho internetu je iný než vo zvyšku sveta.

Čínske aplikácie s rozpoznávaní tvárí sú rozšírené pre menej prísne pravidlá ochrany súkromia

Posledný zvyšok krajiny, aká bola kedysi všade pri Dunaji

Veľkolélsky ostrov vrátili späť v čase.

Dunaj z Veľkoléskeho ostrova
Protesty vo Vancouveri

Mesto skladov žije dodnes, Hamburg je plný kobercov, kakaa a kávy

Speicherstadt je súčasťou nemeckého ekonomického zázraku.

Hrad na vode. Najfotografovanejší pohľad na Speicherstadt.

Čo ešte čakať od kryptomien. Bitcoin si zalietal ako na hojdačke

Bublina už praskla a virtuálne meny môžu opäť stúpať.