Kultúra jedla a pitia

Stále sa hovorí o trende nových miešaných drinkov ako o jedinej možnosti kultúrneho pitia. Pritom sa presadzuje iný trend – pitie archaickej klasiky.

Nápoje z Adamových čias

V módnych oblastiach zvyknú vládnuť protichodné prúdy. Na jednej strane novátorstvo a odvážne kreácie, na druhej zase evergreeny a nadčasová klasika. Haute couture (alebo cousine) je viac na obdivovanie a klasika na každý deň. Platí to aj v drinkoch. Kým stále ešte doznieva trend nových fantazijných miešaných nápojov, barmani a fajnšmekri oslavujú návrat starých, často zabudnutých receptúr. Manažéri rodinných liehovarov hľadajú denníky svojich pradedov, barmani navštevujú antikvariáty a hrabú sa v barmanských bibliách. „Vždy som si viac cenil čistotu, eleganciu a dokonalosť klasického nápoja, vrátane hosťa, ktorý si ho napriek inej móde objednal a vedel, prečo si ho vyberá.“ hovorí Ľuboš Rácz, barman roka 2008 z nitrianskeho Paladia.

Článok pokračuje pod video reklamou

Barmanom sa v súčasnosti podsúva názor, že ich profesionálnou úlohou je vymýšľanie nových drinkov. Ale aj tí najúspešnejší sa napokon priznávajú, že si vlastne radšej doprajú „čistý“ pohár alebo miešanú klasiku. Veď keď je pitie dokonalé, vylepšovať ho netreba. Spomeňme napríklad starý gimlet, koktail z džinu a limetkovej šťavy. Jeden barman ho zlepší rumom, ďalší pridá trochu likéru, iný použije módnu ovocnú infúziu, zmení dekoráciu, prileje sekt – a už máme nové pitie, na hony vzdialené od pôvodného. Niekto to vidí ako obohacovanie svetového fondu drinkov. Iní zase ako spotvorenie dokonalého nápoja. Tí hľadajú radšej odpovede na otázku, ako vlastne vyzeral prapôvodný recept na gimlet. Bol z Plymouthu alebo Dry ginu? A musela byť v ňom polovica Rose’s limetkovej šťavy alebo iný pomer surovín? Keď sme už pri gimlete, nie je lepšie vychutnať si dokonalý džin? Je iba na hosťovi, ktorému dá za pravdu. Či barmanskej legende Colinovi P. Fieldovi z parížskeho Hemingway baru hotela Ritz a jeho stálemu hľadaniu šokujúcich wow-efektov, alebo svetoznámemu Mníchovčanovi Charlesovi Schumannovi a jeho óde na klasiku.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4E24 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4E24 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Profit

Inzercia - Tlačové správy

  1. Štefánka by Pulitzer
  2. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  3. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  4. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  5. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  6. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  7. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  8. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  9. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  10. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  1. Na Slovensku sa vydáva najviac učiteľských preukazov
  2. Prihlásili ste sa ako dobrovoľník na Olympiádu v Tokiu?
  3. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  4. Štefánka by Pulitzer
  5. Počuli ste už o integrovane pestovanej zelenine?
  6. Konferencia - EU support for research
  7. Slovensko má zasiahnuť robotizácia
  8. Viete, aké sú najlepšie možnosti sporenia pre mladých?
  9. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  10. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 24 676
  2. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny 19 756
  3. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť 7 133
  4. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 6 934
  5. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 6 464
  6. Štefánka by Pulitzer 5 494
  7. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri? 5 343
  8. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 3 421
  9. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a. 3 407
  10. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 2 947

Hlavné správy zo Sme.sk

Píše Patrik Dubovský - Fórum

Ako Harabinov senát poslal do väzenia ťažko chorého františkána

Bystrík Janík zomrel následkom perzekúcií komunistického režimu a jeho justície.

PLUS

Kde sa vzali nožík-rybička, verzatilka aj známe zápalky

Príbehy drobností českého dizajnu, ktoré prežili.

Neprehliadnite tiež

Predbehli svet v používaní umelej inteligencie

Svet čínskeho internetu je iný než vo zvyšku sveta.

Čínske aplikácie s rozpoznávaní tvárí sú rozšírené pre menej prísne pravidlá ochrany súkromia

Posledný zvyšok krajiny, aká bola kedysi všade pri Dunaji

Veľkolélsky ostrov vrátili späť v čase.

Dunaj z Veľkoléskeho ostrova
Protesty vo Vancouveri

Mesto skladov žije dodnes, Hamburg je plný kobercov, kakaa a kávy

Speicherstadt je súčasťou nemeckého ekonomického zázraku.

Hrad na vode. Najfotografovanejší pohľad na Speicherstadt.

Čo ešte čakať od kryptomien. Bitcoin si zalietal ako na hojdačke

Bublina už praskla a virtuálne meny môžu opäť stúpať.