Kultúra jedla a pitia

Stále sa hovorí o trende nových miešaných drinkov ako o jedinej možnosti kultúrneho pitia. Pritom sa presadzuje iný trend – pitie archaickej klasiky.

Nápoje z Adamových čias

V módnych oblastiach zvyknú vládnuť protichodné prúdy. Na jednej strane novátorstvo a odvážne kreácie, na druhej zase evergreeny a nadčasová klasika. Haute couture (alebo cousine) je viac na obdivovanie a klasika na každý deň. Platí to aj v drinkoch. Kým stále ešte doznieva trend nových fantazijných miešaných nápojov, barmani a fajnšmekri oslavujú návrat starých, často zabudnutých receptúr. Manažéri rodinných liehovarov hľadajú denníky svojich pradedov, barmani navštevujú antikvariáty a hrabú sa v barmanských bibliách. „Vždy som si viac cenil čistotu, eleganciu a dokonalosť klasického nápoja, vrátane hosťa, ktorý si ho napriek inej móde objednal a vedel, prečo si ho vyberá.“ hovorí Ľuboš Rácz, barman roka 2008 z nitrianskeho Paladia.

Článok pokračuje pod video reklamou

Barmanom sa v súčasnosti podsúva názor, že ich profesionálnou úlohou je vymýšľanie nových drinkov. Ale aj tí najúspešnejší sa napokon priznávajú, že si vlastne radšej doprajú „čistý“ pohár alebo miešanú klasiku. Veď keď je pitie dokonalé, vylepšovať ho netreba. Spomeňme napríklad starý gimlet, koktail z džinu a limetkovej šťavy. Jeden barman ho zlepší rumom, ďalší pridá trochu likéru, iný použije módnu ovocnú infúziu, zmení dekoráciu, prileje sekt – a už máme nové pitie, na hony vzdialené od pôvodného. Niekto to vidí ako obohacovanie svetového fondu drinkov. Iní zase ako spotvorenie dokonalého nápoja. Tí hľadajú radšej odpovede na otázku, ako vlastne vyzeral prapôvodný recept na gimlet. Bol z Plymouthu alebo Dry ginu? A musela byť v ňom polovica Rose’s limetkovej šťavy alebo iný pomer surovín? Keď sme už pri gimlete, nie je lepšie vychutnať si dokonalý džin? Je iba na hosťovi, ktorému dá za pravdu. Či barmanskej legende Colinovi P. Fieldovi z parížskeho Hemingway baru hotela Ritz a jeho stálemu hľadaniu šokujúcich wow-efektov, alebo svetoznámemu Mníchovčanovi Charlesovi Schumannovi a jeho óde na klasiku.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4E24 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4E24 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. 4 konkrétne tipy, ako získať peniaze na rozvoj podnikania
  2. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte!
  3. Cena elektriny rastie, čo to znamená pre firmy?
  4. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  5. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  6. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  7. Ľudia si už neuvedomujú, že ich svet nekončí na vlastnom prahu
  8. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať?
  9. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými
  10. EY Podnikateľ roka: hľadáme slovenské príbehy!
  1. Cena elektriny rastie, čo to znamená pre firmy?
  2. 4 konkrétne tipy, ako získať peniaze na rozvoj podnikania
  3. Manažment a svet v pohybe, výzvy, príležitosti a hrozby
  4. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  5. 4 mýty o minerálnej vlne, ktorým by ste nemali veriť
  6. Stavebná fakulta STU na dňoch kariérneho poradenstva
  7. XXIII. Seminár I. Poliačka – Rozvoj cestnej infraštruktúry
  8. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  9. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  10. Sieť prevádzok Stop Shop obchodov má už 80 pobočiek
  1. Dvaja Slováci dokázali zázrak. Ich listy chcú po celom svete 34 659
  2. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní 26 569
  3. Platíte si poistenie domova zbytočne? 21 276
  4. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte! 11 763
  5. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch 9 762
  6. First moment na leto 2019 je tu: 13 letovísk s výraznými zľavami 4 229
  7. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať? 4 172
  8. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými 4 171
  9. Volkswagen T-Cross má z každého niečo 3 725
  10. Hidradenitída - kožná choroba, o ktorej sa nehovorí 3 499

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Príbeh Bonaparte: stavba, ktorou nepohne ani kauza Bašternák

Komplex vzbudzoval rozruch od začiatku.

KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

O slobodu sa dá aj prísť

Ani ústava nemusí vydržať všetko.

Neprehliadnite tiež

V Handlovej odštartovali nový projekt s názvom Basketbalová škola ŠBK Handlová

Handlová sa teší obrovskému záujmu detí o basketbal. Za posledné tri roky vzrástol štvornásobne, a to najmä vďaka viacerým úspešným projektom, nevynímajúc letné kempy pre deti.

Výrobca drevených roliet berie podnikanie ako službu

Aj rolety sú jedinečné z práve dreva

Renáta Hall: Vysoké školy potrebujeme viac otvoriť

Prečo slovenské vysoké školy nie sú v špičke?