Nápoje z adamových čias

Stále sa hovorí o trende nových miešaných drinkov ako o jedinej možnosti kultúrneho pitia. Pritom sa presadzuje iný trend – pitie archaickej klasiky.

V módnych oblastiach zvyknú vládnuť protichodné prúdy. Na jednej strane novátorstvo a odvážne kreácie, na druhej zase evergreeny a nadčasová klasika. Haute couture (alebo cousine) je viac na obdivovanie a klasika na každý deň. Platí to aj v drinkoch. Kým stále ešte doznieva trend nových fantazijných miešaných nápojov, barmani a fajnšmekri oslavujú návrat starých, často zabudnutých receptúr. Manažéri rodinných liehovarov hľadajú denníky svojich pradedov, barmani navštevujú antikvariáty a hrabú sa v barmanských bibliách. „Vždy som si viac cenil čistotu, eleganciu a dokonalosť klasického nápoja, vrátane hosťa, ktorý si ho napriek inej móde objednal a vedel, prečo si ho vyberá.“ hovorí Ľuboš Rácz, barman roka 2008 z nitrianskeho Paladia.

Článok pokračuje pod video reklamou

Barmanom sa v súčasnosti podsúva názor, že ich profesionálnou úlohou je vymýšľanie nových drinkov. Ale aj tí najúspešnejší sa napokon priznávajú, že si vlastne radšej doprajú „čistý“ pohár alebo miešanú klasiku. Veď keď je pitie dokonalé, vylepšovať ho netreba. Spomeňme napríklad starý gimlet, koktail z džinu a limetkovej šťavy. Jeden barman ho zlepší rumom, ďalší pridá trochu likéru, iný použije módnu ovocnú infúziu, zmení dekoráciu, prileje sekt – a už máme nové pitie, na hony vzdialené od pôvodného. Niekto to vidí ako obohacovanie svetového fondu drinkov. Iní zase ako spotvorenie dokonalého nápoja. Tí hľadajú radšej odpovede na otázku, ako vlastne vyzeral prapôvodný recept na gimlet. Bol z Plymouthu alebo Dry ginu? A musela byť v ňom polovica Rose’s limetkovej šťavy alebo iný pomer surovín? Keď sme už pri gimlete, nie je lepšie vychutnať si dokonalý džin? Je iba na hosťovi, ktorému dá za pravdu. Či barmanskej legende Colinovi P. Fieldovi z parížskeho Hemingway baru hotela Ritz a jeho stálemu hľadaniu šokujúcich wow-efektov, alebo svetoznámemu Mníchovčanovi Charlesovi Schumannovi a jeho óde na klasiku.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4DZC na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4DZC na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  2. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  3. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  4. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  5. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  6. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  7. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  8. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  9. Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra
  10. Mesto necháva Košičanov platiť za parkovanie aj ďalej
  1. Škola fantázie v Tatralandii. Keď učenie dokáže baviť
  2. Brieždenie pod lomenicou
  3. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  4. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  5. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  6. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  7. Zlatý mok čapujú najlepšie v Prešove. Šarišským Majstrom výčapu
  8. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  9. Equal treatment is a must for successful companies of the future
  10. Aj v Poluse chránime vaše srdcia
  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 17 888
  2. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 13 214
  3. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov 10 017
  4. Najužitočnejšia appka 7 478
  5. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov? 6 112
  6. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 5 518
  7. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska! 4 858
  8. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 4 301
  9. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 4 083
  10. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste 3 871

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Súd odsúdil Rybaniča, dostal tri roky podmienečne

Filip Rybanič sa musí Kaliňákovi ospravedlniť.

PÍŠE IVAN MIKLOŠ

Nepobúrila vás Serenina karikatúra? Asi ste normálni

Politická korektnosť je ohrozením slobody.

EKONOMIKA

Vietnamské bistrá na Slovensku. Čo sú zač?

Vietnamské jedlá sa stávajú obľúbenými aj v Paríži, Berlíne či v Prahe.

Dnes Píše Matúš Ritomský

Keď Ivan Mikloš stráca cit pre mieru

Naozaj nás Čaputová a Štefunko ohrozujú rovnako ako Kotleba?

Neprehliadnite tiež

Walesa stále navštevuje svoje väzenie, dnes má štyri hviezdy

Hotelový rezort Arłamów láka novú oligarchiu.

Interiérová dizajnérka sa k tvorbe šperkov dostala náhodne

Nosí šperky rada, sama sebe je živou vizitkou. Východiskom tvorby šperkárky a interiérovej dizajnérky Tatiany Lesajovej je originálna štruktúra prírodného materiálu, z ktorej vytvára unikát.

Nebankovky našli nový biznis model

Nekalé praktiky v požičiavaní nezmizli.

Stovky eur môžete dostať za dvojeurovú mincu

Euro je nepochybne tvrdšia mena ako koruna. Mince niektorých štátov majú pre zberateľov dokonca až stonásobne vyššiu hodnotu, ako je nominálna.