Kultúra jedla a pitia

Soľ nad soľ

Kuchyňa teplá i studená, slaná i kyslá, zeleninová, cestovinová, mäsitá, našská či exotická, ľudová i zážitková. Všade potrebuje aspoň povestnú štipku soli.

Švédsko-americký šéfkuchár Marcus Samuelsson tvrdí, že škandinávska kuchyňa je unikátna veľkými hrami okolo pomeru cukru a soli. Kamenná, solivarská či morská soľ totiž umocňuje a zároveň aj vyvažuje chuť cukru. Vraví sa, že presolené jedlo sa nedá zachrániť. V skutočnosti stačí pridať cukor a do presladeného jedla zase soľ. Táto kulinárska prísada zvýrazňuje chuť jedla, zmierňuje kyslosť kyselín, v chlebe zvyšuje účinnosť lepku, pomáha človeku tráviť. Keď jej však dáme veľa, zadržiava v tele vodu a škodí cievam, brzdí účinok droždia, v strukovinách spôsobuje tvrdnutie šupky. So soľou teda opatrne. V dnešných zlepšovacích časoch dokonca ešte opatrnejšie. Zo zdravotných dôvodov producenti obohacujú chlorid sodný o jód, fosfor či vápnik spôsobujúci vlhnutie soli. Riešením je potom ferokyanid sodný, ktorý tomu zabraňuje. Nášmu telu to neprekáža, gastronómii však áno. Podľa šéfkuchárov dnešné soli často kazia zážitok z jedla a dodávajú mu neprirodzenú, umelú chuť.

Článok pokračuje pod video reklamou

A tak sa aj najzákladnejšie ochucovadlo dostalo do haute cousine ako predmet gastronomických trendov. „Butiky“ s potravinami ponúkajú desiatky solí vyrábaných v malom a draho. Nemyslia sa tým iba zmesi korenín so soľou, ktoré si v lepších reštauráciách pripravujú sami, ale iné postupy pri výrobe, iný prirodzený obsah minerálnych látok a iný pôvod soli. Od zvláštnych plochých vločiek z Mexického zálivu či himalájsku Cereus cez Sel marin de Noirmoutier alebo Fleur de sel de Guérande z atlantského pobrežia Francúzska, čiernu kamennú Kala namak z Indie, ružovú soľ z Havaja, soľ údenú dymom z tvrdého dreva až po jednu z najdrahších – béžovú Amabito no moshio (kilogram za 50 až 80 amerických dolárov). Keď z morských rias vyplavených na japonskom pobreží vyvaria tonu vody, získajú len dvadsať kíl soli produkovanej už dva a pol tisícročia.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4DUZ na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4DUZ na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Profit

Inzercia - Tlačové správy

  1. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  2. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  3. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  4. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  5. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  6. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur
  7. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii
  8. Audi Q3 druhej generácie: akcia na úvod
  9. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac
  10. Zrážka s lyžiarom na svahu Vás môže vyjsť poriadne draho
  1. Pozvánka na udeľovanie ceny – ABF Slovakia Bakalár 2018
  2. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  3. Deň otvorených dverí Stavebnej fakulty STU
  4. Hlas Schwarzeneggera v autokameře Mio MiVue J85 WiFi vás ochrání
  5. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  6. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  7. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  8. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  9. Rozhodujú činy!
  10. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur
  1. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii 13 225
  2. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny 12 384
  3. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur 11 565
  4. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac 9 410
  5. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Ománe? 6 158
  6. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom 5 075
  7. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne 3 538
  8. Zrážka s lyžiarom na svahu Vás môže vyjsť poriadne draho 3 445
  9. Audi Q3 druhej generácie: akcia na úvod 3 277
  10. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur 3 240

Hlavné správy zo Sme.sk

Prečo je Ústavný súd dôležitý?

Ústavný súd: Kandidát Radovan Hrádek zastupoval Kotlebu

Radovan Hrádek dlhodobo pracuje pre ĽSNS

Dobré ráno

Dobré ráno: Čo urobí nový zákon s kolobežkármi

Ako skompiluje nový cestný zákon život kolobežkárom.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Bugár nie je idiot, názory mení na počkanie

Predseda Mosta sa chystá na ďalšiu otočku.

Neprehliadnite tiež

Prevratná páska na čepele hokejok mieri do NHL

Idea aj finálna úprava produktu vzniká na Slovensku.

Liečil kŕčové žily jedným vpichom na Slovensku prvý

František Žernovický nechce z kŕčových žíl robiť komerciu.