Kultúra jedla a pitia

Soľ nad soľ

Kuchyňa teplá i studená, slaná i kyslá, zeleninová, cestovinová, mäsitá, našská či exotická, ľudová i zážitková. Všade potrebuje aspoň povestnú štipku soli.

Švédsko-americký šéfkuchár Marcus Samuelsson tvrdí, že škandinávska kuchyňa je unikátna veľkými hrami okolo pomeru cukru a soli. Kamenná, solivarská či morská soľ totiž umocňuje a zároveň aj vyvažuje chuť cukru. Vraví sa, že presolené jedlo sa nedá zachrániť. V skutočnosti stačí pridať cukor a do presladeného jedla zase soľ. Táto kulinárska prísada zvýrazňuje chuť jedla, zmierňuje kyslosť kyselín, v chlebe zvyšuje účinnosť lepku, pomáha človeku tráviť. Keď jej však dáme veľa, zadržiava v tele vodu a škodí cievam, brzdí účinok droždia, v strukovinách spôsobuje tvrdnutie šupky. So soľou teda opatrne. V dnešných zlepšovacích časoch dokonca ešte opatrnejšie. Zo zdravotných dôvodov producenti obohacujú chlorid sodný o jód, fosfor či vápnik spôsobujúci vlhnutie soli. Riešením je potom ferokyanid sodný, ktorý tomu zabraňuje. Nášmu telu to neprekáža, gastronómii však áno. Podľa šéfkuchárov dnešné soli často kazia zážitok z jedla a dodávajú mu neprirodzenú, umelú chuť.

Článok pokračuje pod video reklamou

A tak sa aj najzákladnejšie ochucovadlo dostalo do haute cousine ako predmet gastronomických trendov. „Butiky“ s potravinami ponúkajú desiatky solí vyrábaných v malom a draho. Nemyslia sa tým iba zmesi korenín so soľou, ktoré si v lepších reštauráciách pripravujú sami, ale iné postupy pri výrobe, iný prirodzený obsah minerálnych látok a iný pôvod soli. Od zvláštnych plochých vločiek z Mexického zálivu či himalájsku Cereus cez Sel marin de Noirmoutier alebo Fleur de sel de Guérande z atlantského pobrežia Francúzska, čiernu kamennú Kala namak z Indie, ružovú soľ z Havaja, soľ údenú dymom z tvrdého dreva až po jednu z najdrahších – béžovú Amabito no moshio (kilogram za 50 až 80 amerických dolárov). Keď z morských rias vyplavených na japonskom pobreží vyvaria tonu vody, získajú len dvadsať kíl soli produkovanej už dva a pol tisícročia.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4DUZ na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4DUZ na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. OMV má riešenie na neohlásených kuriérov
  2. Platíte si poistenie domova zbytočne?
  3. Volkswagen T-Cross má z každého niečo
  4. Prežije tisícročia. Papier vyrábajú 2000 rokov starou metódou
  5. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní
  6. Objavte silu Q10 a zredukujte vrásky počas 4 týždňov
  7. SME pripravení na komunálne voľby vo veľkom štýle
  8. First moment na leto 2019 je tu: 13 letovísk s výraznými zľavami
  9. Hidradenitída - kožná choroba, o ktorej sa nehovorí
  10. Rozhodnite v sobotu o starostoch aj o svojom dôchodku!
  1. Platíte si poistenie domova zbytočne?
  2. Odborná exkurzia po vodných stavbách v Českej republike
  3. Diskusný stôl na tému Energetická certifikácia budov
  4. Druhy ochranných známok
  5. OMV má riešenie na neohlásených kuriérov
  6. Volkswagen T-Cross má z každého niečo
  7. Prežije tisícročia. Papier vyrábajú 2000 rokov starou metódou
  8. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní
  9. Modesta Real Estate úspešne sprostredkovala obchodnú transakciu
  10. Už viete, čo spravíte s ojazdenými, letnými pneumatikami?
  1. First moment na leto 2019 je tu: 13 letovísk s výraznými zľavami 25 497
  2. Prežije tisícročia. Papier vyrábajú 2000 rokov starou metódou 24 343
  3. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní 18 884
  4. SME pripravení na komunálne voľby vo veľkom štýle 9 728
  5. Rozhodnite v sobotu o starostoch aj o svojom dôchodku! 8 598
  6. Hidradenitída - kožná choroba, o ktorej sa nehovorí 8 259
  7. Neukladajte si nič, čo vás môže ohroziť. Ako zabezpečiť telefón? 7 775
  8. 5 brigád, ktoré pomôžu v budúcej kariére 6 722
  9. 8 vecí, ktoré môžu ohroziť úspešné podnikanie 6 391
  10. Objavte silu Q10 a zredukujte vrásky počas 4 týždňov 3 859