Kultúra jedla a pitia

Keby sme sa cudzinca opýtali na cukrárske dojmy zo Slovenska, určite by spomenul zmrzlinu, palacinky, štrúdľu a možno aj cr?me br?lée. Pritom tradícia tunajších dezertov je omnoho bohatšia.

Marlenka, zmrzlina a palacinky

Taliansko je známe svojím tiramisu, Francúzsko svadobnou croquembouche, na Cypre jedia baklavu, vo Veľkej Británii christmas pudding a na Malte kannoli. K Rakúsku patrí Sacherova torta a k Fínsku vyprážané typpaleivät. A Slovensko sa môže do pamäti gurmetov zapísať nielen bratislavskými orechovými rožtekmi (prebojovali sa aj do medzinárodnej gastronómie), ale aj krémešmi, doboškami, likérovými špicmi, laskonkami, karamelovými veterníkmi, punčovými a medovými rezmi, grilážkami a noblesnými gaštanovými zákuskami. Štatistiky mnohých cukrárov tiež vravia o tom, že dve tretiny ich zákazníkov dávajú prednosť klasike. Približne dvadsať percent maškrtníkov viac obľubuje nové druhy dezertov, napríklad želé kocky a jogurtové zákusky. Zvyšných desať percent si rado dopraje úplne čerstvé a „ešte teplé“ novinky. Vo všeobecnosti prevláda trend ľahších a menej mastných zákuskov, totožný s trendom v celej slovenskej kuchyni. To však neznamená, že sa národné chute menia, iba sa odľahčujú a modernizujú. Príkladom môžu byť šľahačkové rolády, ktoré sa už pred niekoľkými rokmi zaradili medzi klasiku.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Naša stará cukrárčina bola mimoriadne dobrá i pekná, len málo propagovaná. Nájdeme v nej i vychytené trendové ozdôbky z čokolády či karamelu, moderné drobné miňonky. Stačí si prelistovať cukrárske publikácie z päťdesiatych rokov,“ tvrdí cukrárka Klaudia Mikulová z Bojníc. Žiaľ, cukrárska zručnosť i fantázia akoby v boji s „umelohmotnými“ polotovarmi prehrala na celej čiare. Slovenskej sladkej scéne sa dnes vyhýba klasika tradičná i jej „fusion variácia“. V reštauráciách hosť napočíta aj desať dezertov. Po počiatočnom nadšení však raz-dva zistí, že spravidla ide stále o to isté – kombinácie spomínanej zmrzliny, ovocia, palaciniek a štrúdlí.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4DND na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4DND na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Hovoriaci prekladač reči do vrecka Langie - až 52 jazykov!
  2. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  3. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  4. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  5. Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra
  6. Mesto necháva Košičanov platiť za parkovanie aj ďalej
  7. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  8. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  9. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  10. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  1. Zlatý mok čapujú najlepšie v Prešove. Šarišským Majstrom výčapu
  2. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  3. Equal treatment is a must for successful companies of the future
  4. Aj v Poluse chránime vaše srdcia
  5. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  6. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  7. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  8. Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra
  9. Mesto necháva Košičanov platiť za parkovanie aj ďalej
  10. Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku
  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 17 860
  2. Najužitočnejšia appka 17 761
  3. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 12 898
  4. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 642
  5. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov 8 283
  6. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 409
  7. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 5 232
  8. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska! 4 298
  9. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 4 188
  10. V O2 to s dátami poriadne prehnali 3 848

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Zdravotnícke šmejdy ponúkajú naďalej. Zakročiť nevie nikto

Pomôcky predáva firma zo súostrovia Komory.

Komentár Zuzany Kepplovej

Fico má pravdu. Nezápasí so Sulíkom, ale s Kiskom

Robiť dramaturgiu relácie na želanie politika, je zlým signálom.

DOMOV

Klimatológ: Orkán je najsilnejší vietor, má ničivé účinky

O víchrici, ktorá zasiahla Slovensko, sme hovorili s klimatológom Pavlom Faškom.

Neprehliadnite tiež

Walesa stále navštevuje svoje väzenie, dnes má štyri hviezdy

Hotelový rezort Arłamów láka novú oligarchiu.

Interiérová dizajnérka sa k tvorbe šperkov dostala náhodne

Nosí šperky rada, sama sebe je živou vizitkou. Východiskom tvorby šperkárky a interiérovej dizajnérky Tatiany Lesajovej je originálna štruktúra prírodného materiálu, z ktorej vytvára unikát.

Nebankovky našli nový biznis model

Nekalé praktiky v požičiavaní nezmizli.

Stovky eur môžete dostať za dvojeurovú mincu

Euro je nepochybne tvrdšia mena ako koruna. Mince niektorých štátov majú pre zberateľov dokonca až stonásobne vyššiu hodnotu, ako je nominálna.