Kultúra jedla a pitia

Keby sme sa cudzinca opýtali na cukrárske dojmy zo Slovenska, určite by spomenul zmrzlinu, palacinky, štrúdľu a možno aj cr?me br?lée. Pritom tradícia tunajších dezertov je omnoho bohatšia.

Marlenka, zmrzlina a palacinky

Taliansko je známe svojím tiramisu, Francúzsko svadobnou croquembouche, na Cypre jedia baklavu, vo Veľkej Británii christmas pudding a na Malte kannoli. K Rakúsku patrí Sacherova torta a k Fínsku vyprážané typpaleivät. A Slovensko sa môže do pamäti gurmetov zapísať nielen bratislavskými orechovými rožtekmi (prebojovali sa aj do medzinárodnej gastronómie), ale aj krémešmi, doboškami, likérovými špicmi, laskonkami, karamelovými veterníkmi, punčovými a medovými rezmi, grilážkami a noblesnými gaštanovými zákuskami. Štatistiky mnohých cukrárov tiež vravia o tom, že dve tretiny ich zákazníkov dávajú prednosť klasike. Približne dvadsať percent maškrtníkov viac obľubuje nové druhy dezertov, napríklad želé kocky a jogurtové zákusky. Zvyšných desať percent si rado dopraje úplne čerstvé a „ešte teplé“ novinky. Vo všeobecnosti prevláda trend ľahších a menej mastných zákuskov, totožný s trendom v celej slovenskej kuchyni. To však neznamená, že sa národné chute menia, iba sa odľahčujú a modernizujú. Príkladom môžu byť šľahačkové rolády, ktoré sa už pred niekoľkými rokmi zaradili medzi klasiku.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Naša stará cukrárčina bola mimoriadne dobrá i pekná, len málo propagovaná. Nájdeme v nej i vychytené trendové ozdôbky z čokolády či karamelu, moderné drobné miňonky. Stačí si prelistovať cukrárske publikácie z päťdesiatych rokov,“ tvrdí cukrárka Klaudia Mikulová z Bojníc. Žiaľ, cukrárska zručnosť i fantázia akoby v boji s „umelohmotnými“ polotovarmi prehrala na celej čiare. Slovenskej sladkej scéne sa dnes vyhýba klasika tradičná i jej „fusion variácia“. V reštauráciách hosť napočíta aj desať dezertov. Po počiatočnom nadšení však raz-dva zistí, že spravidla ide stále o to isté – kombinácie spomínanej zmrzliny, ovocia, palaciniek a štrúdlí.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4DND na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4DND na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Profit

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  3. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  4. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  5. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  6. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  7. Slovensko má historicky najvyšší počet ľudí bankujúcich online
  8. ZSE ako jediné prináša Virtuálnu batériu pre fotovoltiku
  9. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie
  10. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma
  1. Podnikanie a významné ukazovatele v roku 2019
  2. Smartfóny Samsung Galaxy S priniesli množstvo inovácií
  3. eKasa prichádza na Slovensko
  4. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  5. 4 úkony, ktoré treba absolvovať po založení s.r.o.
  6. Konferencia - EU support for research
  7. A dynamic year in the industrial and logistics sector
  8. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici
  9. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  10. Zápis do Registra partnerov vo verejnom sektore
  1. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 19 260
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 11 613
  3. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 8 439
  4. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 8 368
  5. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 6 471
  6. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici 4 898
  7. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie 4 504
  8. Esin Group: Líder Iniciatívy poľnohospodárov vydiera 4 176
  9. Zbrojársky líder z Považia pomáha ľuďom 4 035
  10. Sedem mýtov o stavebnom sporení 3 797

Hlavné správy zo Sme.sk

Stĺpček Petra Schutza

Pellegrini plakal nad rozliatym mliekom

Zdá sa, že v jazde za funkciou sudcu má Fico širokú základňu, o ktorú sa podopiera.

Neprehliadnite tiež

Cena bitcoinu lietala za uplynulý rok hore-dole aj o tisícky dolárov mesačne

Bublina už praskla a virtuálne meny môžu opäť stúpať.

Tomáš Sedláček: Zo všetkých humanitných odborov si trúfa predpovedať budúcnosť len ekonómia

Pre liberálov je príliš konzervatívny, pre konzervatívcov zasa príliš liberálny. Český ekonóm Tomáš Sedláček.

Tomáš Sedláček

Mladí Slováci objavili dieru na trhu. Mlieko robia z maku, orechov a semien

Najnovšie prišli s receptúrou na mandľový jogurt.

Miroslav Belica a Zuzana Svoreňová