Kultúra jedla a pitia

Husacia jeseň

Divé husi na jeseň odlietajú, domáce zase prilietajú na tanier. Právom ich považujeme za slovenskú špecialitu, ktorá si v rebríčku gastronomickej popularity u zahraničných hostí udržiava pozíciu víťaza.

Francúz, Ind alebo Japonec. Keď vravia o slovenskej gastronómii, vždy spomenú husacie hody. Firmy si objednávajú posedenie v „husacinárňach“, prípadne si dajú husi a lokše priviezť priamo do zasadačky. Incomingové cestovné kancelárie ich zahŕňajú do programových ponúk a reštaurácie do špecializovaných týždňov. Málokto si však uvedomí, že husaciu gastronómiu treba naozaj ovládať. Keď kuchár kúpi hus v supermarkete, upečie ju, odloží, podľa potreby vždy vyberie a prihreje, nuž s originálnou lahôdkou to má spoločné iba pomenovanie. Také husacie stehná či prsia – jedávame ich na jarmokoch alebo vo vlastnej kuchyni – chutia skutočne inak.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Riadne šesť- až osemkilové husi pre nás chovajú na južnom Slovensku. S ich gastronomickou prípravou treba začať už o deň skôr, ale pečú sa v deň konzumácie,“ majiteľ reštaurácie Stolček, prestri sa! v Slovenskom Grobe Ma- rián Machotka vysvetľuje fakt, prečo tamojšie zariadenia pracujú výlučne na objednávku. Hus musí byť čerstvá a jej kulinársky technologický postup môžeme bez zveličovania označiť ako grobské know-how. Potom je pečeň ľahká ako páperie, polievka z drobov mastná tak akurát, húska šťavnatá, lokša tenká a kapusta kyslá i sladká zároveň. A prečo práve v dedinke pezinského okresu? Vďaka bohatej úrode kukurice sa tam vodnej hydine darilo už oddávna. Ktosi prišiel na nápad nielen chovať ju, ale i piecť a takúto upečenú voziť do Viedne položenú na lokšiach. Postupne sa chov presunul do iných regiónov, ale pečenie ostalo v Grobe a dnes sa mu venuje takmer tridsať reštaurácií. Podľa someliera Štefana Valoviča sa k husi na slovenský spôsob hodí mladé červené víno, s kvasenou kapustou skôr pivo. Bartender Michal Trizuliak by zase „slovenskosť“ hostín podčiarkol kvalitnou liehovinou z tunajších hrušiek a jabĺk (značka Zipser dokonca oživila aj starodávnu dulu).

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4DM7 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4DM7 na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Škola fantázie v Tatralandii. Keď učenie dokáže baviť
  2. Záujem o Jarabinky rastie, lákajú na zaujímavé prvenstvo
  3. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  4. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  5. SME.sk môžete teraz čítať aj bez reklamy
  6. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  7. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  8. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  9. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  10. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  1. Záujem o Jarabinky rastie, lákajú na zaujímavé prvenstvo
  2. SME.sk môžete teraz čítať aj bez reklamy
  3. Škola fantázie v Tatralandii. Keď učenie dokáže baviť
  4. Brieždenie pod lomenicou
  5. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  6. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  7. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  8. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  9. Zlatý mok čapujú najlepšie v Prešove. Šarišským Majstrom výčapu
  10. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 17 757
  2. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 13 246
  3. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov 10 582
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov? 7 374
  5. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 5 544
  6. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska! 4 967
  7. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 4 374
  8. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste 3 909
  9. Najužitočnejšia appka 2 892
  10. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy 2 863

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Je Rybanič whistleblower? Odborníci sa nezhodli

Rybanič chce názor Súdneho dvora Európskej únie.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Kam chodíte, aj keď hovoríte opak

Ako sa ázijské bistrá zmenili za posledných dvadsať rokov.

Komentár Zuzany Kepplovej

Na Dankovom diplome vlastne nezáleží

Bol by to prezident, v ktorom by nejeden našinec spoznal vlastný príbeh.

PRIMÁR

Šesť rád, ktoré vás môžu ochrániť pred chrípkou

Pripravte sa na chrípkovú sezónu.

Neprehliadnite tiež

V Badene sú fotografie v parku, plávajú aj na jazere

Európsky fotografický festival už aj v rakúskom Badene.

Walesa stále navštevuje svoje väzenie, dnes má štyri hviezdy

Hotelový rezort Arłamów láka novú oligarchiu.

Interiérová dizajnérka sa k tvorbe šperkov dostala náhodne

Nosí šperky rada, sama sebe je živou vizitkou. Východiskom tvorby šperkárky a interiérovej dizajnérky Tatiany Lesajovej je originálna štruktúra prírodného materiálu, z ktorej vytvára unikát.

Nebankovky našli nový biznis model

Nekalé praktiky v požičiavaní nezmizli.