Kultúra jedla a pitia

Husacia jeseň

Divé husi na jeseň odlietajú, domáce zase prilietajú na tanier. Právom ich považujeme za slovenskú špecialitu, ktorá si v rebríčku gastronomickej popularity u zahraničných hostí udržiava pozíciu víťaza.

Francúz, Ind alebo Japonec. Keď vravia o slovenskej gastronómii, vždy spomenú husacie hody. Firmy si objednávajú posedenie v „husacinárňach“, prípadne si dajú husi a lokše priviezť priamo do zasadačky. Incomingové cestovné kancelárie ich zahŕňajú do programových ponúk a reštaurácie do špecializovaných týždňov. Málokto si však uvedomí, že husaciu gastronómiu treba naozaj ovládať. Keď kuchár kúpi hus v supermarkete, upečie ju, odloží, podľa potreby vždy vyberie a prihreje, nuž s originálnou lahôdkou to má spoločné iba pomenovanie. Také husacie stehná či prsia – jedávame ich na jarmokoch alebo vo vlastnej kuchyni – chutia skutočne inak.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Riadne šesť- až osemkilové husi pre nás chovajú na južnom Slovensku. S ich gastronomickou prípravou treba začať už o deň skôr, ale pečú sa v deň konzumácie,“ majiteľ reštaurácie Stolček, prestri sa! v Slovenskom Grobe Ma- rián Machotka vysvetľuje fakt, prečo tamojšie zariadenia pracujú výlučne na objednávku. Hus musí byť čerstvá a jej kulinársky technologický postup môžeme bez zveličovania označiť ako grobské know-how. Potom je pečeň ľahká ako páperie, polievka z drobov mastná tak akurát, húska šťavnatá, lokša tenká a kapusta kyslá i sladká zároveň. A prečo práve v dedinke pezinského okresu? Vďaka bohatej úrode kukurice sa tam vodnej hydine darilo už oddávna. Ktosi prišiel na nápad nielen chovať ju, ale i piecť a takúto upečenú voziť do Viedne položenú na lokšiach. Postupne sa chov presunul do iných regiónov, ale pečenie ostalo v Grobe a dnes sa mu venuje takmer tridsať reštaurácií. Podľa someliera Štefana Valoviča sa k husi na slovenský spôsob hodí mladé červené víno, s kvasenou kapustou skôr pivo. Bartender Michal Trizuliak by zase „slovenskosť“ hostín podčiarkol kvalitnou liehovinou z tunajších hrušiek a jabĺk (značka Zipser dokonca oživila aj starodávnu dulu).

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4DM7 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4DM7 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte!
  2. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  3. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  4. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  5. Ľudia si už neuvedomujú, že ich svet nekončí na vlastnom prahu
  6. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať?
  7. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými
  8. EY Podnikateľ roka: hľadáme slovenské príbehy!
  9. Platíte si poistenie domova zbytočne?
  10. Volkswagen T-Cross má z každého niečo
  1. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  2. 4 mýty o minerálnej vlne, ktorým by ste nemali veriť
  3. Stavebná fakulta STU na dňoch kariérneho poradenstva
  4. XXIII. Seminár I. Poliačka – Rozvoj cestnej infraštruktúry
  5. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  6. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  7. Sieť prevádzok Stop Shop obchodov má už 80 pobočiek
  8. Rozdiel medzi Dič a Ič dph
  9. Ekonomická diplomacia Indonézie
  10. Ako si vieme zabezpečiť štedrý a spokojný dôchodok?
  1. Dvaja Slováci dokázali zázrak. Ich listy chcú po celom svete 34 447
  2. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní 26 533
  3. Platíte si poistenie domova zbytočne? 19 984
  4. First moment na leto 2019 je tu: 13 letovísk s výraznými zľavami 9 661
  5. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte! 9 644
  6. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch 7 911
  7. Hidradenitída - kožná choroba, o ktorej sa nehovorí 4 864
  8. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými 3 639
  9. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať? 3 556
  10. Volkswagen T-Cross má z každého niečo 3 449