Kultúra jedla a pitia

Husacia jeseň

Divé husi na jeseň odlietajú, domáce zase prilietajú na tanier. Právom ich považujeme za slovenskú špecialitu, ktorá si v rebríčku gastronomickej popularity u zahraničných hostí udržiava pozíciu víťaza.

Francúz, Ind alebo Japonec. Keď vravia o slovenskej gastronómii, vždy spomenú husacie hody. Firmy si objednávajú posedenie v „husacinárňach“, prípadne si dajú husi a lokše priviezť priamo do zasadačky. Incomingové cestovné kancelárie ich zahŕňajú do programových ponúk a reštaurácie do špecializovaných týždňov. Málokto si však uvedomí, že husaciu gastronómiu treba naozaj ovládať. Keď kuchár kúpi hus v supermarkete, upečie ju, odloží, podľa potreby vždy vyberie a prihreje, nuž s originálnou lahôdkou to má spoločné iba pomenovanie. Také husacie stehná či prsia – jedávame ich na jarmokoch alebo vo vlastnej kuchyni – chutia skutočne inak.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Riadne šesť- až osemkilové husi pre nás chovajú na južnom Slovensku. S ich gastronomickou prípravou treba začať už o deň skôr, ale pečú sa v deň konzumácie,“ majiteľ reštaurácie Stolček, prestri sa! v Slovenskom Grobe Ma- rián Machotka vysvetľuje fakt, prečo tamojšie zariadenia pracujú výlučne na objednávku. Hus musí byť čerstvá a jej kulinársky technologický postup môžeme bez zveličovania označiť ako grobské know-how. Potom je pečeň ľahká ako páperie, polievka z drobov mastná tak akurát, húska šťavnatá, lokša tenká a kapusta kyslá i sladká zároveň. A prečo práve v dedinke pezinského okresu? Vďaka bohatej úrode kukurice sa tam vodnej hydine darilo už oddávna. Ktosi prišiel na nápad nielen chovať ju, ale i piecť a takúto upečenú voziť do Viedne položenú na lokšiach. Postupne sa chov presunul do iných regiónov, ale pečenie ostalo v Grobe a dnes sa mu venuje takmer tridsať reštaurácií. Podľa someliera Štefana Valoviča sa k husi na slovenský spôsob hodí mladé červené víno, s kvasenou kapustou skôr pivo. Bartender Michal Trizuliak by zase „slovenskosť“ hostín podčiarkol kvalitnou liehovinou z tunajších hrušiek a jabĺk (značka Zipser dokonca oživila aj starodávnu dulu).

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4DM7 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4DM7 na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  8. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  9. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  10. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 26 124
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 18 954
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 17 903
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 12 904
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 9 188
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 955
  7. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 3 222
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 190
  9. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 3 136
  10. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších! 2 004

Hlavné správy zo Sme.sk

SPIŠ KORZÁR

Tatry zasiahla povodeň, viaceré chodníky uzavreli

V severných dolinách Tatier platia obmedzenia.

Stĺpček Jakuba Fila

Bordel v lesoch, riekach a na úradoch

Spor o odpad v lome nad Dechticami je ďalšou ukážkou prístupu k prostrediu.

Neprehliadnite tiež

V hoteli na štyroch kolesách po nebezpečných cestách

Cez internet si kúpili auto, sami si ho prerobili na pojazdný hotel a vyrazili na cestu. Manželia Zuzana a Martin Remišovci si zamilovali slobodu, akú im takéto cestovanie dáva.

Kúl nabíjanie telefónov pre jednotlivcov aj veľké firmy

CulCharge má päť rokov po vzniku už 37 inovatívnych produktov.

Elektrobusy v Bratislave

Elektrobusy českého výrobcu už jazdia po Bratislave.

Aké sú na trhu šance elektromobility

Elektromobilita prináša nové riešenia pre dopravu, dobýva trhy a vytvára nové príležitosti.