Kultúra jedla a pitia

„Trinásty“ prameň

Dnes by kúpele zniesli hosťovi aj modré z neba. Rozmaznávajú ho terapiami a prístrojmi od výmyslu sveta, zabúdajú však na jednoduchú maličkosť – štamperlík vlastného bylinkového digestívu.

Začalo sa to v trinástom storočí. Katalánsky doktor Arnoldus Villanovanus pridal do liehu extrakty z liečivých bylín a dochutil ho medom. Tak vraj vznikol prvý písomne zaznamenaný likér a prvá premena nepríjemných žalúdočných kvapiek na znesiteľné pitie. Práve bylinné „horké“ sú najstaršou skupinou rozsiahlej likérovej rodiny. Ale až rozmach kúpeľníctva sa o päť storočí neskôr postaral o rozmach týchto drinkov. Išlo vlastne o lieky na tráviacu sústavu, obalené do noblesnejšej podoby aperitívového alebo častejšie digestívového pohárika. Hosť mal postarané o zážitok, o príjemné trávenie času aj o pocit výnimočnosti. V kúpeľoch mu spravidla ponúkali bylinný likér, aký inde nemali, namiešaný podľa dobre stráženej tajnej miestnej receptúry. Nečudo, že v Karlových Varoch získala tamojšia Becherovka (dar anglického doktora Frobriga miestnemu lekárnikovi Josefovi Becherovi) označenie trinásty prameň. Vyobliekaní hostia si na promenáde spokojne uchlipkávali z minerálnych vôd, ale pred i po obede si radšej dopriali dva centilitre mierne vychladeného liečivého likéru. Hoci mnohí lekári potvrdzujú skutočné liečebné účinky bylinných likérov, svoje zohráva aj dobrý marketing. Vedel to napríklad aj Gustav Becher, šéf firmy z konca devätnásteho storočia, ktorý napriek rozšíreniu výroby zámerne udržiaval atmosféru nedostatku „anglickej horkej“ a miernu prevahu dopytu nad ponukou. Ani dnešný hosť kúpeľov sa nezmenil. Hľadá oázu zdravia, pokoja, výnimočnosti a noblesy. K procedúram, minerálnym vodám, koncertom a tradičným oblátkam patrí štamperlík svojského digestívu najmä tam, kde sa liečia choroby vnútorných orgánov. Koniec koncov nemusí ísť o originálny likérový prameň, ale o spoluprácu medzi výrobcom liehoviny a kúpeľmi, o vhodné balenie, názov a fľašku.

Majstrovský drink

Vehement Desiré

Úplne čerstvý titul „majstra bubliniek“ si na tohtoročnom augustovom 9. ročníku slovensko-českého Hubert cupu na Seneckých jazerách vymiešal Vladimír Baňák z Pezinka. Suchým sektom Hubert l´original brut zalial zmes z vodky Gorbatschow, bazového sirupu, bieleho čaju s jazmínom a sušeného jalovca a nápoj nazval Vehement Desiré.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4DGS na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4DGS na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na Profit


          Inzercia - Tlačové správy


          1. Nové komorné bývanie v Karlovke? Karlove
          2. Talent - vzdelanie - úspech
          3. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
          4. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
          5. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
          6. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
          7. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
          8. Slovanet spustil LTE internet aj na juhu Tokaja
          9. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk
          10. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME
          1. V súťaži Záhrada, Park a Detail roka uspeli absolventi SPU
          2. Mieru spracovania odpadu zvyšujú automatizované linky
          3. Talent - vzdelanie - úspech
          4. Príbeh tradičného družstva - príbeh Iva Hlisnikovského
          5. Fasáda hotela Danube sa nekolauduje, investor predložil návrhy
          6. Európske univerzity a podnikatelia spoločne
          7. Billa pomáha slabozrakým a nevidiacim s nákupmi už aj v Nitre
          8. Svetový roaming v O2 výhodnejšie
          9. 5 pravidiel ako prenajať nehnuteľnosť
          10. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
          1. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 26 017
          2. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 17 391
          3. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 14 035
          4. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 11 220
          5. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 5 442
          6. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 5 329
          7. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 5 228
          8. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk 5 072
          9. Hektická Moskva, ktorá nikdy nespí 3 416
          10. Slovanet spustil LTE internet aj v okolí Prešova 2 570

          Hlavné správy zo Sme.sk

          ŠPORT

          Šatan: Z nášho trendu nezľavíme. Budeme v ňom pokračovať

          Keď sa pozriem na celý turnaj, sú tam pozitívne veci, na ktorých sa dá stavať do budúcnosti, hovorí Miroslav Šatan.

          ŠPORT

          Jeglič mal dopingový nález. Výsledky Slovincov však platia

          Útočníka pozitívne testovali na Fenoterol.

          DOMOV

          Zo záchraniek sa vytrácajú lekári

          Lekárov je nedostatok, viac ich lákajú nemocničné urgenty. Od služby v záchranke ich odrádza aj slabý plat.

          ŠPORT

          Surový: Nebudeme sa navzájom obviňovať. Zlyhali sme ako tím

          Bola to veľká škola pre mladých hráčov.

          Neprehliadnite tiež

          Šoubiznis je na Slovensku viac šou ako biznis

          Na akomkoľvek umení možno zarobiť iba vtedy, keď osloví veľa ľudí. Producent Pavol Kelley tvrdí, že produkovať umenie dokáže iba preto, že ho to neskutočne baví.

          Má ju aj Sagan. Sklárne v českej Lindave brúsia trofeje pre víťazov Tour de France

          Nový príbeh českého skla píše firma Lasvit, ktorá má pobočky v dvanástich krajinách.

          Slovenka, ktorú živí keramika: Na trhy chodím s registračnou pokladnicou

          Klaudia Sisková si pred rokmi otvorila keramický ateliér, kde tvorí z francúzskeho porcelánu. Uživiť sa v tomto odvetví nie je ľahké, ale umelkyňa sa nevzdáva.

          Firmu ozdravili vďaka receptu na inovácie

          Nábytkárska spoločnosť Decodom sa dostala z konkurzu medzi špičku na slovenskom trhu so vstavanými kuchyňami.

          Ako Japonci zmenia pivá Šariš, Topvar či Kozel (rozhovor)

          „Ležiaky plzenského typu stále hrajú na trhu prvé husle,“ hovorí v rozhovore pre Profit obchodný riaditeľ Pivovarov Topvar Martin Grygařík.