Kultúra jedla a pitia

Veľa podôb ke-tsiapu

Gurmánsky svet sa rozdeľuje na nadšených kečupárov a striktných opovrhovateľov. Taliani by si ho na pizzu či špagety nenaliali ani za nič, Američania ho musia cítiť vo všetkom.

Keď dávni moreplavci zakotvili pri ázijských brehoch, zavoňalo im tam zvláštne jedlo z rýb, kôrovcov, bylín a korenín. Číňania z oblasti Kanton mu vraveli ke-tsiap, v Malajzii ho poznali ako kechap a v Indonézii ketjap. Túto omáčku si potom námorníci odnášali ako vzácny kulinársky poklad a doma sa ju snažili napodobniť. Používali na to najrôznejšie suroviny – ustrice, huby, vlašské orechy, hrozno či slivky. Z roku 1690 pochádza prvá anglická zmienka o jedlách zvaných ketchap alebo catsup. Ich spoločným znakom bolo použitie octu a omnoho hrubšia textúra, ako poznáme u nás.

Článok pokračuje pod video reklamou

Až keď v roku 1776 prerazili paradajky na anglo-americký tanier – dovtedy považované za jedovaté „vlčie broskyne“ – vyskúšali kuchári aj túto surovinu. Od konca 19. storočia začal paradajkový kečup, pokiaľ ide o používanosť, jednoznačne viesť a postupne získaval aj jemnejšiu konzistenciu. Odtiaľ bol už len krôčik k prvej priemyselne vyrobenej fľaši, ktorou pán Heinz zo Sharpsburgu získal v roku 1893 svoj oficiálny patent. Aj preto sa kečup považuje za americký výrobok a používa ho až 97 percent tamojších domácností.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4DFV na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4DFV na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  2. Hovoriaci prekladač reči do vrecka Langie - až 52 jazykov!
  3. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  4. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  5. Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra
  6. Mesto necháva Košičanov platiť za parkovanie aj ďalej
  7. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  8. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  9. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  10. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  1. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  2. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  3. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  4. Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra
  5. Mesto necháva Košičanov platiť za parkovanie aj ďalej
  6. Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku
  7. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  8. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  9. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  10. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 17 774
  2. Najužitočnejšia appka 17 714
  3. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 12 012
  4. V O2 to s dátami poriadne prehnali 9 734
  5. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 628
  6. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 391
  7. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 4 669
  8. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 4 007
  9. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 3 518
  10. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste 3 160

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

V pozadí detvianskej kauzy sa objavuje Kotleba a spravodajcovia

Firma z Bránikovho blogu robila čistky.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Ako si nevidiaci dokáže uvariť kávu... a nevyliať

S čím všetkým sa musí nevidiaci vysporiadať.

Sĺpček Zuzany Kepplovej

Čo by mal Šefčovič pochopiť

Veru, nie sme ako Španieli.

Píše Samuel Jezný

Kňazi vraj znásilňujú deti. Môžu za to liberáli

Biskup čelí obvineniu zo zneužitia dieťaťa. Z reakcie cirkvi zastáva rozum.

Neprehliadnite tiež

Walesa stále navštevuje svoje väzenie, dnes má štyri hviezdy

Hotelový rezort Arłamów láka novú oligarchiu.

Interiérová dizajnérka sa k tvorbe šperkov dostala náhodne

Nosí šperky rada, sama sebe je živou vizitkou. Východiskom tvorby šperkárky a interiérovej dizajnérky Tatiany Lesajovej je originálna štruktúra prírodného materiálu, z ktorej vytvára unikát.

Stará vila dostala novú tvár. Prerábali tak, aby z nej vyhodili čo najmenej

Vznik projektu, ktorý pristupuje citlivo k spoločnosti a životnému prostrediu, môže plniť úlohu prvej lastovičky.

Nebankovky našli nový biznis model

Nekalé praktiky v požičiavaní nezmizli.

Stovky eur môžete dostať za dvojeurovú mincu

Euro je nepochybne tvrdšia mena ako koruna. Mince niektorých štátov majú pre zberateľov dokonca až stonásobne vyššiu hodnotu, ako je nominálna.