Kultúra jedla a pitia

Čierne perly gastronómie

Grécky šalát, pizza, španielske gazpacho či Dry Martini. Omáčky, plnky, rizotá, slané koláče, miešané nápoje i zmrzliny. Oliva patrí do kuchyne i do baru.

Čierna (i nezrelá zelená a tesne pred dozretím zlatá) perla gastronómie patrí medzi najstaršie pochúťky. Niekoľkometrové bizarné stromy sa už dožili tisíc rokov a v jeruzalemskej Gethsemanskej záhrade sa stali turistickou atrakciou. Prežijú aj extrémne teploty, ale farmári z nich tradičným búchaním gaštanovou tyčou nad rozprestretými sieťami získavajú kilogramy plodov iba v oblastiach s dlhým, slnečným a suchým letom – v Kalifornii, Maroku, Jamajke, Argentíne, Angole, Čile a v stredomorí.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Do Martini koktailov z džinu si vyberám chuťovo nie výrazné olivy, napríklad Manzanillu. Ako chuťovky k pitiu sa však lepšie hodia výraznejšie katalánske marinované olivy,“ bartender Branislav Benian naráža na to, že každá odroda a nálev tvoria desiatky chuťových variácií. Znalec si všimne rôznu tvrdosť, štruktúru, farbu, kyslosť i príchuť kultivarov Mission, Sevillano, Verdale, Rivera, Cornicabra, Lavagnina, Moraiolo, Marmara, Arbequina, Hojiblanca, Kalamata, Aragon, Mastoidis, Empletre, Picholine, Koroneiki, Carrasquenha, Galega, Aglandeau, Rendondil, Razzola, Taggiasca, Leccino, mimoeurópskej Allegra a Oblonga či sevillskej Manzanilly od svetového vývozcu č. 1 – španielskej Fragaty. Pozná olivy „morea“ naložené v olivovom oleji s citrónom a oreganom alebo olivy „? la grecque“ niekoľkokrát prepichnuté a nasucho nasolené, pastu „tapenade“ z čiernych olív, sardeliek, cesnaku, oleja a kapár alebo zelenú pastu so soľou, korením a olejom. Všetky sa dajú konzumovať až po máčaní v slanom, octovom, sladkom, olejovom alebo koreninovom náleve. Soľ z nich vytiahne trpkosť a navyše tam prebehne kvasenie i sterilizácia. Je iba vec výrobcu, či ich nechá s kôstkou alebo bez, čisté alebo plnené kaparami, tuniakom, papričkou, mandľami či sardelkami.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4DEB na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4DEB na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Hovoriaci prekladač reči do vrecka Langie - až 52 jazykov!
  2. Najužitočnejšia appka
  3. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  4. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  5. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  6. Zužitkovaním biologického odpadu šetríme prírodu aj náklady
  7. Vozidlá Kia ekologickej budúcnosti
  8. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  9. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu
  10. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur
  1. Stavebná fakulta hostila medzinárodnú konferenciu CSASC
  2. Cestárske kariérne dni 2018 na SvF
  3. Najužitočnejšia appka
  4. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  5. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  6. Otvorenie akademického roka 2018/2019 na EU v Bratislave
  7. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  8. Zužitkovaním biologického odpadu šetríme prírodu aj náklady
  9. Vozidlá Kia ekologickej budúcnosti
  10. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  1. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 28 842
  2. Najužitočnejšia appka 13 823
  3. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 12 709
  4. V O2 to s dátami poriadne prehnali 8 912
  5. Čerstvosť je o správnom skladovaní. Reportáž zo skladu Kauflandu 7 256
  6. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 7 232
  7. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu 6 471
  8. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 4 724
  9. Osem dovolenkových destinácii, kde leto ešte nekončí 3 374
  10. Zmenky a dlhopisy s fixným výnosom 5 – 6,6 % p.a. 2 639

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Trápenie Roberta Fica, alebo ako získať čo najviac

Na kandidáta Smeru netrpezlivo čaká aj Andrej Danko.

SVET

Za zostrelenie lietadla viní Rusko Izrael. Čo bude ďalej

Prinášame scenáre vývoja v Sýrii.

Neprehliadnite tiež

Interiérová dizajnérka sa k tvorbe šperkov dostala náhodne

Nosí šperky rada, sama sebe je živou vizitkou. Východiskom tvorby šperkárky a interiérovej dizajnérky Tatiany Lesajovej je originálna štruktúra prírodného materiálu, z ktorej vytvára unikát.

Stará vila dostala novú tvár. Prerábali tak, aby z nej vyhodili čo najmenej

Vznik projektu, ktorý pristupuje citlivo k spoločnosti a životnému prostrediu, môže plniť úlohu prvej lastovičky.

Nebankovky našli nový biznis model

Nekalé praktiky v požičiavaní nezmizli.

Stovky eur môžete dostať za dvojeurovú mincu

Euro je nepochybne tvrdšia mena ako koruna. Mince niektorých štátov majú pre zberateľov dokonca až stonásobne vyššiu hodnotu, ako je nominálna.

Slováci sa predzásobili hypotékami

Na jeseň sa môže prejaviť prísnejšie úverovanie. Podľa analytikov môžu banky zdražiť najmä vyššie hypotéky.