SME
Streda, 24. apríl , 2019

Kultúra jedla a pitia

Čierne perly gastronómie

Grécky šalát, pizza, španielske gazpacho či Dry Martini. Omáčky, plnky, rizotá, slané koláče, miešané nápoje i zmrzliny. Oliva patrí do kuchyne i do baru.

Čierna (i nezrelá zelená a tesne pred dozretím zlatá) perla gastronómie patrí medzi najstaršie pochúťky. Niekoľkometrové bizarné stromy sa už dožili tisíc rokov a v jeruzalemskej Gethsemanskej záhrade sa stali turistickou atrakciou. Prežijú aj extrémne teploty, ale farmári z nich tradičným búchaním gaštanovou tyčou nad rozprestretými sieťami získavajú kilogramy plodov iba v oblastiach s dlhým, slnečným a suchým letom – v Kalifornii, Maroku, Jamajke, Argentíne, Angole, Čile a v stredomorí.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Do Martini koktailov z džinu si vyberám chuťovo nie výrazné olivy, napríklad Manzanillu. Ako chuťovky k pitiu sa však lepšie hodia výraznejšie katalánske marinované olivy,“ bartender Branislav Benian naráža na to, že každá odroda a nálev tvoria desiatky chuťových variácií. Znalec si všimne rôznu tvrdosť, štruktúru, farbu, kyslosť i príchuť kultivarov Mission, Sevillano, Verdale, Rivera, Cornicabra, Lavagnina, Moraiolo, Marmara, Arbequina, Hojiblanca, Kalamata, Aragon, Mastoidis, Empletre, Picholine, Koroneiki, Carrasquenha, Galega, Aglandeau, Rendondil, Razzola, Taggiasca, Leccino, mimoeurópskej Allegra a Oblonga či sevillskej Manzanilly od svetového vývozcu č. 1 – španielskej Fragaty. Pozná olivy „morea“ naložené v olivovom oleji s citrónom a oreganom alebo olivy „? la grecque“ niekoľkokrát prepichnuté a nasucho nasolené, pastu „tapenade“ z čiernych olív, sardeliek, cesnaku, oleja a kapár alebo zelenú pastu so soľou, korením a olejom. Všetky sa dajú konzumovať až po máčaní v slanom, octovom, sladkom, olejovom alebo koreninovom náleve. Soľ z nich vytiahne trpkosť a navyše tam prebehne kvasenie i sterilizácia. Je iba vec výrobcu, či ich nechá s kôstkou alebo bez, čisté alebo plnené kaparami, tuniakom, papričkou, mandľami či sardelkami.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4DEB na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4DEB na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Profit

Inzercia - Tlačové správy

  1. Od mája sa mení definícia kilogramu
  2. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  3. Elegancia, športový duch alebo výkon? Hyundai i30 Fastback
  4. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto
  5. Tip na japonskú klimatizáciu s výhodnejšou elektrinou
  6. Top desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  7. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  8. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  9. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  10. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  1. Športový deň Stavebnej fakulty STU v Bratislave
  2. Festival IXPO otvorí brány už tento piatok. Čo všetko prináša?
  3. Pivovar Šariš rozdá regiónu 16-tisíc eur
  4. Recenze autokamery Mio MiVue J60 WIFI - youtuber Bazim hodnotí!
  5. Od mája sa mení definícia kilogramu
  6. Spready a poplatky pri obchodovaní
  7. Elegancia, športový duch alebo výkon? Hyundai i30 Fastback
  8. Gemerský expres priblíži nádherný kraj
  9. Takto sa môžete najlepšie chrániť pred výtlkmi
  10. Dokonalá záhrada? Nezabudnite na prísun vody
  1. Top desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 23 861
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 9 234
  3. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 8 896
  4. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 5 755
  5. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto 4 789
  6. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 4 546
  7. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 4 216
  8. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 3 663
  9. Od mája sa mení definícia kilogramu 3 088
  10. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 2 635

Hlavné správy zo Sme.sk

Vodohospodári ukázali pokazené vnútornosti vzácneho jazera

Zistili sme, prečo zostal tajch pod Štiavnicou bez vody.

Dolnohodrušské jazero musia pre poškodené potrubia úplne vypustiť.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Penta nám tú nemocnicu aspoň postaví

V budovaní verejnej infraštruktúry zlyhali všetci.

Peter Tkačenko
BLOG

Dvanásť nástrojov na boj proti dezinformáciám

Aj na slovenskom internete sa množia dezinformácie, čo s tým robiť?

Ilustračné foto.

Neprehliadnite tiež

Pre českú značku vyrába batohy z kozej kože mladý Ind

Na cestách našiel seba aj inšpiráciu pre podnikanie.

Lukáš Matějček

Desať vyšetrení z jednej skúmavky a systém platí menej za liečbu

Zo zákulisia podnikania v laboratórnej diagnostike.

Pôžitkársky ponor do čiernočiernej tmy, kde sa víno rozvinie

Tibor Kiss je autorom myšlienky degustácie potme.

Rakúska rezervácia sa pýši titulom prvý región čítania prírody

Príbehy podnikania v súlade s prírodou v Alpách.

Kaplnka na Lachtale

Jedlo môžeme chápať ako investíciu do seba

Dušan Plichta má úspech s firmou, ktorá vyrába funkčné potraviny.

Dušan Plichta