Kultúra jedla a pitia

Tisíc podôb zmrzliny

Stačí trochu vyplaziť jazyk a všade vám budú rozumieť. Studenú pochúťku lízal svet už pred mnohými vekmi. Milujú ju deti i dospelí a v práci ju využívajú kuchári, cukrári, baristi i barmani.

Tisíc rokov pred naším letopočtom jedli v Číne ryžové hrudky balené v snehu a Arabi neskôr miešali sirupy so snehom ako sharbats. Antický lekár Hippokrates predpisoval zmrzlinu ako liek na oživenie telesných štiav, rímsky cisár Nero jedával sneh z albánskych hôr zmiešaný s medom, ovocím a ružovou vodou. Francúzsky príspevok spočíval v prvej zmrzlinovej kaviarni, Amerika pomohla aj ručným prístrojom na výrobu zmrzliny a Nemecko jej dalo do vienka vynález chladničky. Taliani pridali do snehu soľ, a tak sa zrodila umelá výroba ľadu. Anglicko prišlo s nápadom na zmrzlinový vozík a broskyne so zapečenou zmrzlinou vznikli na počesť austrálskej speváčky Melby. Takmer každý národ prispel svojou troškou do spoločného „zmrzlinového mlyna“.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Tunajší labužníci majú zase na svedomí obohatenie zmrzlinových tort o obľúbený tvarohový variant,“ hodnotí príspevok Česka a Slovenska Michaela Burianová zo spoločnosti Algida. Táto nadnárodná značka prišla v sedemdesiatych rokoch s nápadom ponúknuť kvalitnú zmrzlinu reštauráciám, cukrárňam i domácnostiam. Zaútočili ňou najmä na Francúzov, kde bontón lepších reštaurácií velil pripravovať vlastnú zmrzlinu. Napokon však mnohí šéfkuchári uznali, že priemyselne vyrábaná môže byť ešte chutnejšia než ich vlastná. Práve zmenám v postoji a vyše deväťdesiatpercentnému podielu priemyselných zmrzlín a nanukov vďačí aj zdravotná bezpečnosť dnešnej pochúťky. Koniec koncov, zje sa jej naozaj veľa – Američan, Mexičan či Austrálčan vyše dvadsať litrov ročne, severský Európan vyše desať litrov, južan takmer štyri a Čech i Slovák okolo troch litrov. V tej najrôznejšej podobe – ako dezert, súčasť ľadovej kávy, granít, alkoholických frappé či šerbetov.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4DCN na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4DCN na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Profit

Inzercia - Tlačové správy

  1. Čo majú študovať naše deti, aby si v budúcnosti našli prácu?
  2. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  3. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  4. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  5. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  6. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  7. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  8. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia
  9. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne
  10. Volkswagen radí: ako svietiť a čo s hmlovkami?
  1. Moderný hotel, kde sa cítite ako doma
  2. Vedecká rada k 80. výročiu SvF STU v Bratislave
  3. Stavebná fakulta STU má učebňu na 3D tlač a virtuálnu realitu
  4. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  5. Hovoriaci systém priblíži zrakovo znevýhodneným expozíciu múzea
  6. Slovensko spieva koledy
  7. Workshop Inštitútu Ronalda Coasa na EU v Bratislave
  8. Stavbárska olympiáda 2018/19 vás očakáva
  9. Diplomacia v praxi – unikát, ktorý funguje dodnes
  10. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 53 384
  2. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia 15 745
  3. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 10 677
  4. Takto vyzerá miesto, odkiaľ k nám putuje slovenské hovädzie 10 005
  5. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 8 335
  6. Na školách potrebujeme kontroverznejšie témy. Byť ticho nepomáha 6 885
  7. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur 5 765
  8. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne 5 418
  9. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 4 886
  10. Volkswagen radí: ako svietiť a čo s hmlovkami? 4 180

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Radový policajt: Vo vedení sú všetci kamaráti a nahrávajú si

Rozhovor o pomeroch v trnavskej polícii.

DOMOV

Kotlebovcom funkcionár so svastikou na hrudi neprekáža

Viditeľné tetovanie so svastikou je trestné.

BLOG CAFÉ EURÓPA

Domácnosti zaplatia za energie viac. Prečo zdražejú a o koľko

Za elektrinu, teplo aj plyn zaplatíme viac.

Neprehliadnite tiež

Loď Noe je pre nich ako člen rodiny

Manželov Šulcovcov pozná na Baťovom kanáli každý

Maroš Ďurik: Peniaze vás šťastnými neurobia

Pri investovaní i golfe potrebuje stratégiu, rozvahu a odvahu.

Centrum doktora Böhma robí najviac operácií sivého zákalu na Slovensku

Klinika začínala v prenajatých priestoroch nemocnice.

Technológie, ktoré šetria energie, sa vyplatia aj bez dotácií

Ekologické technológie sa stávajú trhovými