Kultúra pitia

Jedenáste barové prikázanie

Preč sú časy, keď byť barmanom bola iba fyzická drina. Dnes sa musia vzdelávať v komunikácii, jazykoch i metódach predaja, čítajú odborné publikácie a brázdia po internete.

Stačí si vypočuť zopár príbehov mladých barmanov, ktorí sú pripravení veľa urobiť a obetovať, aby pokročili na profesijnom rebríčku. V zahraničí začínajú od zametania dlážky a čakajú, kým im manažéri dovolia postúpiť v hierarchii personálu. Aby si zarobili a čosi aj nasporili, majú často dve zamestnania, prípadne znášajú nepohodu a vypätie v baroch zaoceánskych lodí. A pritom „kradnú“. Český tridsaťročný barman Aleš Půta zo spoločnosti Hemingway Cocktail Service im to vrelo odporúča: „Len nespyšnieť, že som úžasný a už sa nič nemusím učiť. Všade sa nájdu myšlienky, ktoré stoja za ukradnutie inšpirácie. Preto som aj ja absolvoval množstvo tréningov firiem, navštívil som desiatky súťaží – niekde som vyhral a niekde nie. Potuloval som sa po mnohých zahraničných baroch, len aby som sa dozvedel, ako to robia inde, prečo ma ich práca nadchýna a čomu vďačia za úspech.“ A potom to „ukradnuté“ pretvoril, rozvinul a obohatené vrátil na úžitok celej barovej scény. Napríklad, kým ostatní vždy cestovali do niektorej mekky barmanstva, on sa rozhodol pre pioniersku prácu na Balkáne. Po vojne tam totiž panoval mimoriadny záujem o príjemné sféry života, najmä tie, ktoré súviseli s cestovným ruchom vstávajúcim z ruín. V Dubrovníku, Umagu, Rijeke, Rovinji, Záhrebe a napokon aj slovinskej Ľubľane spoluotváral prvé koktailové bary. Doma neskôr šéfoval šiestim prevádzkam v dvoch päťhviezdičkových pražských hoteloch a keď sa už ten stres nedal zvládnuť, rozhodol sa pre vlastnú agentúru s výhľadom na vlastný bar. Kradnutie inšpirácie považuje za rozhodujúce kritérium, ktorým sa skutoční barmani odlišujú od „nalievačov“. Mimochodom, učenie a rozhľad odporúča A. Půta aj hosťom. Aby sa v pití lepšie orientovali, rozhodovali sa na základe poznatkov a oceňovali aj lekárnické dávky kvalitného alkoholu.

Článok pokračuje pod video reklamou

Podoby nápoja

Údené polotmavé

Sládok bamberského pivovaru nemal radosť, keď tam po požiari zachránili veľkú kopu sladu. Bola taká zadymená, že do piva nevkladal priveľké nádeje. Predsa ho však uvaril a zaujímavý Rauchbier bol na svete. Písalo sa 16. storočie, keď bavorské pivo s chuťou po údenom či klobáskach postupne začali variť aj inde. „Pripravili sme 13 hektolitrov polotmavého údeného Rauchbiera 13° ako oficiálneho nápoja tohtoročných májových pivných slávností,“ prezrádza riaditeľ malého reštauračného pivovaru Kaltenecker Rožňava Ladislav Kovács strážené prekvapenie. Na Slovensku sa pivo z nadymených bamberských sladov varí po prvý raz a aj vo svete patrí medzi zvláštnosti. V jeho spoločnosti sa na rožňavských slávnostiach ocitne aj ďalšia kalteneckerovská novinka – čili pivo špeciál.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4D9K na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4D9K na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Z Park Avenue do Parku pod Kolibou
  2. Objavte silu Q10 a zredukujte vrásky počas 4 týždňov
  3. SME pripravení na komunálne voľby vo veľkom štýle
  4. First moment na leto 2019 je tu: 13 letovísk s výraznými zľavami
  5. Hidradenitída - kožná choroba, o ktorej sa nehovorí
  6. Rozhodnite v sobotu o starostoch aj o svojom dôchodku!
  7. 8 vecí, ktoré môžu ohroziť úspešné podnikanie
  8. Mimoriadne dlhopisy až 7% p.a. už od 4 rokov
  9. 5 brigád, ktoré pomôžu v budúcej kariére
  10. Začítajte sa do Bibliotéky
  1. Modesta Real Estate úspešne sprostredkovala obchodnú transakciu
  2. Už viete, čo spravíte s ojazdenými, letnými pneumatikami?
  3. Z Park Avenue do Parku pod Kolibou
  4. Viete, ako dlho trvá laserová operácia očí?
  5. Ako sa darí na Slovensku a v Európe odvetviu fintech?
  6. Rekonštrukcia interiéru v zime?
  7. Objavte silu Q10 a zredukujte vrásky počas 4 týždňov
  8. First moment na leto 2019 je tu: 13 letovísk s výraznými zľavami
  9. Zaraďte do svojho jedálnička kvalitné slovenské hovädzie mäso
  10. SME pripravení na komunálne voľby vo veľkom štýle
  1. First moment na leto 2019 je tu: 13 letovísk s výraznými zľavami 24 105
  2. 5 brigád, ktoré pomôžu v budúcej kariére 17 261
  3. Neukladajte si nič, čo vás môže ohroziť. Ako zabezpečiť telefón? 9 956
  4. SME pripravení na komunálne voľby vo veľkom štýle 9 451
  5. Rozhodnite v sobotu o starostoch aj o svojom dôchodku! 8 857
  6. 8 vecí, ktoré môžu ohroziť úspešné podnikanie 7 507
  7. Hidradenitída - kožná choroba, o ktorej sa nehovorí 7 074
  8. Mimoriadne dlhopisy až 7% p.a. už od 4 rokov 4 442
  9. Objavte silu Q10 a zredukujte vrásky počas 4 týždňov 3 278
  10. Superťažký kvíz o pneumatikách. Zvládne ho len 1 % motoristov 2 913