Kultúra pitia

Jedenáste barové prikázanie

Preč sú časy, keď byť barmanom bola iba fyzická drina. Dnes sa musia vzdelávať v komunikácii, jazykoch i metódach predaja, čítajú odborné publikácie a brázdia po internete.

Stačí si vypočuť zopár príbehov mladých barmanov, ktorí sú pripravení veľa urobiť a obetovať, aby pokročili na profesijnom rebríčku. V zahraničí začínajú od zametania dlážky a čakajú, kým im manažéri dovolia postúpiť v hierarchii personálu. Aby si zarobili a čosi aj nasporili, majú často dve zamestnania, prípadne znášajú nepohodu a vypätie v baroch zaoceánskych lodí. A pritom „kradnú“. Český tridsaťročný barman Aleš Půta zo spoločnosti Hemingway Cocktail Service im to vrelo odporúča: „Len nespyšnieť, že som úžasný a už sa nič nemusím učiť. Všade sa nájdu myšlienky, ktoré stoja za ukradnutie inšpirácie. Preto som aj ja absolvoval množstvo tréningov firiem, navštívil som desiatky súťaží – niekde som vyhral a niekde nie. Potuloval som sa po mnohých zahraničných baroch, len aby som sa dozvedel, ako to robia inde, prečo ma ich práca nadchýna a čomu vďačia za úspech.“ A potom to „ukradnuté“ pretvoril, rozvinul a obohatené vrátil na úžitok celej barovej scény. Napríklad, kým ostatní vždy cestovali do niektorej mekky barmanstva, on sa rozhodol pre pioniersku prácu na Balkáne. Po vojne tam totiž panoval mimoriadny záujem o príjemné sféry života, najmä tie, ktoré súviseli s cestovným ruchom vstávajúcim z ruín. V Dubrovníku, Umagu, Rijeke, Rovinji, Záhrebe a napokon aj slovinskej Ľubľane spoluotváral prvé koktailové bary. Doma neskôr šéfoval šiestim prevádzkam v dvoch päťhviezdičkových pražských hoteloch a keď sa už ten stres nedal zvládnuť, rozhodol sa pre vlastnú agentúru s výhľadom na vlastný bar. Kradnutie inšpirácie považuje za rozhodujúce kritérium, ktorým sa skutoční barmani odlišujú od „nalievačov“. Mimochodom, učenie a rozhľad odporúča A. Půta aj hosťom. Aby sa v pití lepšie orientovali, rozhodovali sa na základe poznatkov a oceňovali aj lekárnické dávky kvalitného alkoholu.

Článok pokračuje pod video reklamou

Podoby nápoja

Údené polotmavé

Sládok bamberského pivovaru nemal radosť, keď tam po požiari zachránili veľkú kopu sladu. Bola taká zadymená, že do piva nevkladal priveľké nádeje. Predsa ho však uvaril a zaujímavý Rauchbier bol na svete. Písalo sa 16. storočie, keď bavorské pivo s chuťou po údenom či klobáskach postupne začali variť aj inde. „Pripravili sme 13 hektolitrov polotmavého údeného Rauchbiera 13° ako oficiálneho nápoja tohtoročných májových pivných slávností,“ prezrádza riaditeľ malého reštauračného pivovaru Kaltenecker Rožňava Ladislav Kovács strážené prekvapenie. Na Slovensku sa pivo z nadymených bamberských sladov varí po prvý raz a aj vo svete patrí medzi zvláštnosti. V jeho spoločnosti sa na rožňavských slávnostiach ocitne aj ďalšia kalteneckerovská novinka – čili pivo špeciál.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4D9K na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4D9K na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Profit

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  2. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  3. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  4. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  5. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur
  6. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii
  7. Audi Q3 druhej generácie: akcia na úvod
  8. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac
  9. Zrážka s lyžiarom na svahu Vás môže vyjsť poriadne draho
  10. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Ománe?
  1. Deň otvorených dverí Stavebnej fakulty STU
  2. Hlas Schwarzeneggera v autokameře Mio MiVue J85 WiFi vás ochrání
  3. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  4. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  5. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  6. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  7. Rozhodujú činy!
  8. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur
  9. Attract international investors for a reasonable price
  10. Comfort of peaceful living
  1. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii 12 553
  2. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur 10 786
  3. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac 9 876
  4. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny 8 261
  5. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Ománe? 7 449
  6. Audi Q3 druhej generácie: akcia na úvod 4 913
  7. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur 4 344
  8. Zrážka s lyžiarom na svahu Vás môže vyjsť poriadne draho 3 657
  9. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka 3 138
  10. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom 2 703

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Minúta po minúte: Mayovej vládu čaká hlasovanie o nedôvere

Mayová odmietla, že by jej vláda mohla zrušiť brexit.

Komentár Zuzany Kepplovej

Prečo sa Šufliarsky ponáhľal vysvetľovať

Svoj spoločenský vplyv v tomto štáte si odmeriate vzdialenosťou od Kočnera.

Neprehliadnite tiež

Prevratná páska na čepele hokejok mieri do NHL

Idea aj finálna úprava produktu sa vzniká na Slovensku.

Liečil kŕčové žily jedným vpichom na Slovensku prvý

František Žernovický nechce z kŕčových žíl robiť komerciu.

Malebné miesta, ťažké živobytie, pre Talianov aj cudzincov

Pracovať načierno je v Taliansku bežné.