Kultúra pitia

Jedenáste barové prikázanie

Preč sú časy, keď byť barmanom bola iba fyzická drina. Dnes sa musia vzdelávať v komunikácii, jazykoch i metódach predaja, čítajú odborné publikácie a brázdia po internete.

Stačí si vypočuť zopár príbehov mladých barmanov, ktorí sú pripravení veľa urobiť a obetovať, aby pokročili na profesijnom rebríčku. V zahraničí začínajú od zametania dlážky a čakajú, kým im manažéri dovolia postúpiť v hierarchii personálu. Aby si zarobili a čosi aj nasporili, majú často dve zamestnania, prípadne znášajú nepohodu a vypätie v baroch zaoceánskych lodí. A pritom „kradnú“. Český tridsaťročný barman Aleš Půta zo spoločnosti Hemingway Cocktail Service im to vrelo odporúča: „Len nespyšnieť, že som úžasný a už sa nič nemusím učiť. Všade sa nájdu myšlienky, ktoré stoja za ukradnutie inšpirácie. Preto som aj ja absolvoval množstvo tréningov firiem, navštívil som desiatky súťaží – niekde som vyhral a niekde nie. Potuloval som sa po mnohých zahraničných baroch, len aby som sa dozvedel, ako to robia inde, prečo ma ich práca nadchýna a čomu vďačia za úspech.“ A potom to „ukradnuté“ pretvoril, rozvinul a obohatené vrátil na úžitok celej barovej scény. Napríklad, kým ostatní vždy cestovali do niektorej mekky barmanstva, on sa rozhodol pre pioniersku prácu na Balkáne. Po vojne tam totiž panoval mimoriadny záujem o príjemné sféry života, najmä tie, ktoré súviseli s cestovným ruchom vstávajúcim z ruín. V Dubrovníku, Umagu, Rijeke, Rovinji, Záhrebe a napokon aj slovinskej Ľubľane spoluotváral prvé koktailové bary. Doma neskôr šéfoval šiestim prevádzkam v dvoch päťhviezdičkových pražských hoteloch a keď sa už ten stres nedal zvládnuť, rozhodol sa pre vlastnú agentúru s výhľadom na vlastný bar. Kradnutie inšpirácie považuje za rozhodujúce kritérium, ktorým sa skutoční barmani odlišujú od „nalievačov“. Mimochodom, učenie a rozhľad odporúča A. Půta aj hosťom. Aby sa v pití lepšie orientovali, rozhodovali sa na základe poznatkov a oceňovali aj lekárnické dávky kvalitného alkoholu.

Článok pokračuje pod video reklamou

Podoby nápoja

Údené polotmavé

Sládok bamberského pivovaru nemal radosť, keď tam po požiari zachránili veľkú kopu sladu. Bola taká zadymená, že do piva nevkladal priveľké nádeje. Predsa ho však uvaril a zaujímavý Rauchbier bol na svete. Písalo sa 16. storočie, keď bavorské pivo s chuťou po údenom či klobáskach postupne začali variť aj inde. „Pripravili sme 13 hektolitrov polotmavého údeného Rauchbiera 13° ako oficiálneho nápoja tohtoročných májových pivných slávností,“ prezrádza riaditeľ malého reštauračného pivovaru Kaltenecker Rožňava Ladislav Kovács strážené prekvapenie. Na Slovensku sa pivo z nadymených bamberských sladov varí po prvý raz a aj vo svete patrí medzi zvláštnosti. V jeho spoločnosti sa na rožňavských slávnostiach ocitne aj ďalšia kalteneckerovská novinka – čili pivo špeciál.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4D9K na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4D9K na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  2. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  3. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  5. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  6. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  7. Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra
  8. Mesto necháva Košičanov platiť za parkovanie aj ďalej
  9. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  10. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  1. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  2. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  3. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  4. Zlatý mok čapujú najlepšie v Prešove. Šarišským Majstrom výčapu
  5. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  6. Equal treatment is a must for successful companies of the future
  7. Aj v Poluse chránime vaše srdcia
  8. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  9. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  10. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 17 863
  2. Najužitočnejšia appka 17 765
  3. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 13 057
  4. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 315
  5. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov 9 037
  6. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 200
  7. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 5 321
  8. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska! 4 652
  9. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 4 220
  10. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste 3 810

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Ako sa z mafiánov stávajú ctihodní občania

Mafiánom pomáhajú kontakty s políciou.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Všetko zadarmo, Fico sa vrátil

Šéf Smeru je späť, skúša starú formu.

KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Súd podľa Fica

Fico svoj návrh nemyslí celkom vážne.

Neprehliadnite tiež

Walesa stále navštevuje svoje väzenie, dnes má štyri hviezdy

Hotelový rezort Arłamów láka novú oligarchiu.

Interiérová dizajnérka sa k tvorbe šperkov dostala náhodne

Nosí šperky rada, sama sebe je živou vizitkou. Východiskom tvorby šperkárky a interiérovej dizajnérky Tatiany Lesajovej je originálna štruktúra prírodného materiálu, z ktorej vytvára unikát.

Nebankovky našli nový biznis model

Nekalé praktiky v požičiavaní nezmizli.

Stovky eur môžete dostať za dvojeurovú mincu

Euro je nepochybne tvrdšia mena ako koruna. Mince niektorých štátov majú pre zberateľov dokonca až stonásobne vyššiu hodnotu, ako je nominálna.