Kultúra pitia

Jedenáste barové prikázanie

Preč sú časy, keď byť barmanom bola iba fyzická drina. Dnes sa musia vzdelávať v komunikácii, jazykoch i metódach predaja, čítajú odborné publikácie a brázdia po internete.

Stačí si vypočuť zopár príbehov mladých barmanov, ktorí sú pripravení veľa urobiť a obetovať, aby pokročili na profesijnom rebríčku. V zahraničí začínajú od zametania dlážky a čakajú, kým im manažéri dovolia postúpiť v hierarchii personálu. Aby si zarobili a čosi aj nasporili, majú často dve zamestnania, prípadne znášajú nepohodu a vypätie v baroch zaoceánskych lodí. A pritom „kradnú“. Český tridsaťročný barman Aleš Půta zo spoločnosti Hemingway Cocktail Service im to vrelo odporúča: „Len nespyšnieť, že som úžasný a už sa nič nemusím učiť. Všade sa nájdu myšlienky, ktoré stoja za ukradnutie inšpirácie. Preto som aj ja absolvoval množstvo tréningov firiem, navštívil som desiatky súťaží – niekde som vyhral a niekde nie. Potuloval som sa po mnohých zahraničných baroch, len aby som sa dozvedel, ako to robia inde, prečo ma ich práca nadchýna a čomu vďačia za úspech.“ A potom to „ukradnuté“ pretvoril, rozvinul a obohatené vrátil na úžitok celej barovej scény. Napríklad, kým ostatní vždy cestovali do niektorej mekky barmanstva, on sa rozhodol pre pioniersku prácu na Balkáne. Po vojne tam totiž panoval mimoriadny záujem o príjemné sféry života, najmä tie, ktoré súviseli s cestovným ruchom vstávajúcim z ruín. V Dubrovníku, Umagu, Rijeke, Rovinji, Záhrebe a napokon aj slovinskej Ľubľane spoluotváral prvé koktailové bary. Doma neskôr šéfoval šiestim prevádzkam v dvoch päťhviezdičkových pražských hoteloch a keď sa už ten stres nedal zvládnuť, rozhodol sa pre vlastnú agentúru s výhľadom na vlastný bar. Kradnutie inšpirácie považuje za rozhodujúce kritérium, ktorým sa skutoční barmani odlišujú od „nalievačov“. Mimochodom, učenie a rozhľad odporúča A. Půta aj hosťom. Aby sa v pití lepšie orientovali, rozhodovali sa na základe poznatkov a oceňovali aj lekárnické dávky kvalitného alkoholu.

Článok pokračuje pod video reklamou

Podoby nápoja

Údené polotmavé

Sládok bamberského pivovaru nemal radosť, keď tam po požiari zachránili veľkú kopu sladu. Bola taká zadymená, že do piva nevkladal priveľké nádeje. Predsa ho však uvaril a zaujímavý Rauchbier bol na svete. Písalo sa 16. storočie, keď bavorské pivo s chuťou po údenom či klobáskach postupne začali variť aj inde. „Pripravili sme 13 hektolitrov polotmavého údeného Rauchbiera 13° ako oficiálneho nápoja tohtoročných májových pivných slávností,“ prezrádza riaditeľ malého reštauračného pivovaru Kaltenecker Rožňava Ladislav Kovács strážené prekvapenie. Na Slovensku sa pivo z nadymených bamberských sladov varí po prvý raz a aj vo svete patrí medzi zvláštnosti. V jeho spoločnosti sa na rožňavských slávnostiach ocitne aj ďalšia kalteneckerovská novinka – čili pivo špeciál.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4D9K na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4D9K na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 32 737
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 21 730
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 20 299
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 397
  5. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 9 955
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 6 368
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 745
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 657
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 794
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 255

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Noční vlci: nielen motorkári, ale aj Putinovi žoldnieri

Gang ruských motorkárov je prepojený na Kremeľ, v Európe môže šíriť nielen propagandu.

ŠPORT

Sagan vie, že vyhrá. Len musím prísť do Paríža, hovorí

Slovák má na čele bodovacej súťaže už prakticky nedostižný náskok.

PRIMÁR

Ako dlho zostane nikotín v tele po poslednej cigarete?

Kedy sa nikotín odbúra z krvi a komu to trvá najdlhšie.

Neprehliadnite tiež

Leszek Balcerowicz: V Poľsku sa v ostatných rokoch objavili pokusy o zvrátenie reforiem a to je veľmi nebezpečné

Krajiny, ktoré s trhovými reformami otáľali, sú dnes na tom horšie ako Poľsko. Tvrdí to Leszek Balcerowicz, poľský profesor ekonómie a autor radikálnych reforiem zo začiatku deväťdesiatych rokov.

V hoteli na štyroch kolesách po nebezpečných cestách

Cez internet si kúpili auto, sami si ho prerobili na pojazdný hotel a vyrazili na cestu. Manželia Zuzana a Martin Remišovci si zamilovali slobodu, akú im takéto cestovanie dáva.

Kúl nabíjanie telefónov pre jednotlivcov aj veľké firmy

CulCharge má päť rokov po vzniku už 37 inovatívnych produktov.

Elektrobusy v Bratislave

Elektrobusy českého výrobcu už jazdia po Bratislave.

Aké sú na trhu šance elektromobility

Elektromobilita prináša nové riešenia pre dopravu, dobýva trhy a vytvára nové príležitosti.