SME
Štvrtok, 25. apríl , 2019

„Koštovať“ neznamená piť

Degustátorstvo pokladajú mnohí za novinku. Podobne ako somelierstvo má pre niektorých nádych bohatstva. Opak je však pravda. „Dnes je v porovnaní s minulosťou popoluškou,“ vysvetľuje Darina Machunková. A vie, o čom hovorí. Súčasťou jej pracovných povinností je už vyše štyridsať rokov.

Toto povolanie sa nedá vyštudovať. Vyžaduje si vrodené schopnosti, ktoré potrebuje človek rozvíjať, a až potom si môže urobiť skúšky. „Predovšetkým musí dobre hodnotiť chuť, vôňu, farbu,“ vysvetľuje Darina Machunková, riaditeľka akreditovaného skúšobného laboratória Certipo v Trenčíne, zameraného na analýzu potravín, vôd a pracovného prostredia.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tak ako každý riadiaci pracovník má mnoho povinností. Senzorické hodnotenie potravinárskych výrobkov si však vyžaduje, aby jej zmysly boli v absolútnej kondícii. Aj Profitu prezradila niekoľko trikov, ako si cibriť prepotrebné zmysly. Napríklad pomocou špeciálnych vôní – škorice, ďumbiera či čierneho korenia. Treba ich zabaliť do vaty a vnímať. „Je jednoduché vidieť výrobky a voňať ich, ťažšie je ich nevidieť. To isté platí pri rôznych druhoch ovocia. Ak sa chcete zdokonaliť v rozoznávaní farieb, treba si pripraviť jednu v škále vzoriek od najslabšej po najsilnejšiu a usporiadať ich podľa intenzity. Alebo porovnať dva veľmi blízke odtiene. „Ani to nie je ľahké. Podobné cvičenia sa dajú robiť s intenzitou chutí a vôní.“

Rozhoduje príroda

Podľa D. Machunkovej je pri degustovaní najťažšie hodnotiť chuť, o niečo ľahšie vôňu. Pri senzorickom hodnotení sa treba nielen starostlivo koncentrovať na každú vzorku, ale dokázať ich aj navzájom porovnať. Degustátor v dobrej kondícii dokáže za deň zhodnotiť až tridsať vzoriek, potrebuje si však robiť prestávky. Počas nich si musia zmysly oddýchnuť a napríklad chuť treba neutralizovať – minerálkou, kávou, kúskom pečiva. Hodnotiteľ nesmie mať nádchu, chrípku či žalúdočné ťažkosti. Zároveň nesmie byť ani hladný, ani sýty. „A rozhodne by to nemal byť fajčiar,“ upozorňuje D. Machunková. Vysvetľuje, že u degustátorov sa výnimočne cení prax. Aj u nich v skúšobni pracujú predovšetkým starší zamestnanci. „Dokážu zhodnotiť každú potravinu i nápoj. Prešli širokou škálou laboratórií, majú skúsenosti. Napríklad mikrobiologické skúšky môže robiť aj menej skúsený pracovník. Majú totiž striktne stanovené postupy, ale pri senzorických hodnoteniach sú skúsenosti výslovne podmienkou.“

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4D4A na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4D4A na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Profit

Inzercia - Tlačové správy

  1. Od mája sa mení definícia kilogramu
  2. Festival IXPO otvorí brány už tento piatok. Čo všetko prináša?
  3. Spready a poplatky pri obchodovaní
  4. Fixný výnos až 7 % ročne. Bezpečné investície už od 10.000 eur
  5. Elegancia, športový duch alebo výkon? Hyundai i30 Fastback
  6. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto
  7. Tip na japonskú klimatizáciu s výhodnejšou elektrinou
  8. Top desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  9. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  10. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  1. Enviro deň v Košiciach prinesie zábavu aj osvetu
  2. Obchodník roka: Najvyššie ocenenie si šiestykrát odnáša Martinus
  3. Fixný výnos až 7 % ročne. Bezpečné investície už od 10.000 eur
  4. Športový deň Stavebnej fakulty STU v Bratislave
  5. Festival IXPO otvorí brány už tento piatok. Čo všetko prináša?
  6. Pivovar Šariš rozdá regiónu 16-tisíc eur
  7. Recenze autokamery Mio MiVue J60 WIFI - youtuber Bazim hodnotí!
  8. Od mája sa mení definícia kilogramu
  9. Spready a poplatky pri obchodovaní
  10. Elegancia, športový duch alebo výkon? Hyundai i30 Fastback
  1. Top desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 25 185
  2. Od mája sa mení definícia kilogramu 7 465
  3. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 7 287
  4. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto 6 212
  5. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 6 134
  6. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 5 282
  7. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 4 161
  8. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 3 816
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 2 238
  10. Tip na japonskú klimatizáciu s výhodnejšou elektrinou 1 913