„Koštovať“ neznamená piť

Degustátorstvo pokladajú mnohí za novinku. Podobne ako somelierstvo má pre niektorých nádych bohatstva. Opak je však pravda. „Dnes je v porovnaní s minulosťou popoluškou,“ vysvetľuje Darina Machunková. A vie, o čom hovorí. Súčasťou jej pracovných povinností je už vyše štyridsať rokov.

Toto povolanie sa nedá vyštudovať. Vyžaduje si vrodené schopnosti, ktoré potrebuje človek rozvíjať, a až potom si môže urobiť skúšky. „Predovšetkým musí dobre hodnotiť chuť, vôňu, farbu,“ vysvetľuje Darina Machunková, riaditeľka akreditovaného skúšobného laboratória Certipo v Trenčíne, zameraného na analýzu potravín, vôd a pracovného prostredia.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tak ako každý riadiaci pracovník má mnoho povinností. Senzorické hodnotenie potravinárskych výrobkov si však vyžaduje, aby jej zmysly boli v absolútnej kondícii. Aj Profitu prezradila niekoľko trikov, ako si cibriť prepotrebné zmysly. Napríklad pomocou špeciálnych vôní – škorice, ďumbiera či čierneho korenia. Treba ich zabaliť do vaty a vnímať. „Je jednoduché vidieť výrobky a voňať ich, ťažšie je ich nevidieť. To isté platí pri rôznych druhoch ovocia. Ak sa chcete zdokonaliť v rozoznávaní farieb, treba si pripraviť jednu v škále vzoriek od najslabšej po najsilnejšiu a usporiadať ich podľa intenzity. Alebo porovnať dva veľmi blízke odtiene. „Ani to nie je ľahké. Podobné cvičenia sa dajú robiť s intenzitou chutí a vôní.“

Rozhoduje príroda

Podľa D. Machunkovej je pri degustovaní najťažšie hodnotiť chuť, o niečo ľahšie vôňu. Pri senzorickom hodnotení sa treba nielen starostlivo koncentrovať na každú vzorku, ale dokázať ich aj navzájom porovnať. Degustátor v dobrej kondícii dokáže za deň zhodnotiť až tridsať vzoriek, potrebuje si však robiť prestávky. Počas nich si musia zmysly oddýchnuť a napríklad chuť treba neutralizovať – minerálkou, kávou, kúskom pečiva. Hodnotiteľ nesmie mať nádchu, chrípku či žalúdočné ťažkosti. Zároveň nesmie byť ani hladný, ani sýty. „A rozhodne by to nemal byť fajčiar,“ upozorňuje D. Machunková. Vysvetľuje, že u degustátorov sa výnimočne cení prax. Aj u nich v skúšobni pracujú predovšetkým starší zamestnanci. „Dokážu zhodnotiť každú potravinu i nápoj. Prešli širokou škálou laboratórií, majú skúsenosti. Napríklad mikrobiologické skúšky môže robiť aj menej skúsený pracovník. Majú totiž striktne stanovené postupy, ale pri senzorických hodnoteniach sú skúsenosti výslovne podmienkou.“

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4D4A na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4D4A na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Z Park Avenue do Parku pod Kolibou
  2. Objavte silu Q10 a zredukujte vrásky počas 4 týždňov
  3. SME pripravení na komunálne voľby vo veľkom štýle
  4. First moment na leto 2019 je tu: 13 letovísk s výraznými zľavami
  5. Hidradenitída - kožná choroba, o ktorej sa nehovorí
  6. Rozhodnite v sobotu o starostoch aj o svojom dôchodku!
  7. 8 vecí, ktoré môžu ohroziť úspešné podnikanie
  8. Mimoriadne dlhopisy až 7% p.a. už od 4 rokov
  9. 5 brigád, ktoré pomôžu v budúcej kariére
  10. Začítajte sa do Bibliotéky
  1. Modesta Real Estate úspešne sprostredkovala obchodnú transakciu
  2. Už viete, čo spravíte s ojazdenými, letnými pneumatikami?
  3. Z Park Avenue do Parku pod Kolibou
  4. Viete, ako dlho trvá laserová operácia očí?
  5. Ako sa darí na Slovensku a v Európe odvetviu fintech?
  6. Rekonštrukcia interiéru v zime?
  7. Objavte silu Q10 a zredukujte vrásky počas 4 týždňov
  8. First moment na leto 2019 je tu: 13 letovísk s výraznými zľavami
  9. Zaraďte do svojho jedálnička kvalitné slovenské hovädzie mäso
  10. SME pripravení na komunálne voľby vo veľkom štýle
  1. First moment na leto 2019 je tu: 13 letovísk s výraznými zľavami 24 073
  2. 5 brigád, ktoré pomôžu v budúcej kariére 17 236
  3. Neukladajte si nič, čo vás môže ohroziť. Ako zabezpečiť telefón? 10 233
  4. SME pripravení na komunálne voľby vo veľkom štýle 9 451
  5. Rozhodnite v sobotu o starostoch aj o svojom dôchodku! 8 849
  6. 8 vecí, ktoré môžu ohroziť úspešné podnikanie 7 482
  7. Hidradenitída - kožná choroba, o ktorej sa nehovorí 7 047
  8. Mimoriadne dlhopisy až 7% p.a. už od 4 rokov 4 428
  9. Objavte silu Q10 a zredukujte vrásky počas 4 týždňov 3 272
  10. Superťažký kvíz o pneumatikách. Zvládne ho len 1 % motoristov 2 960