„Koštovať“ neznamená piť

Degustátorstvo pokladajú mnohí za novinku. Podobne ako somelierstvo má pre niektorých nádych bohatstva. Opak je však pravda. „Dnes je v porovnaní s minulosťou popoluškou,“ vysvetľuje Darina Machunková. A vie, o čom hovorí. Súčasťou jej pracovných povinností je už vyše štyridsať rokov.

Toto povolanie sa nedá vyštudovať. Vyžaduje si vrodené schopnosti, ktoré potrebuje človek rozvíjať, a až potom si môže urobiť skúšky. „Predovšetkým musí dobre hodnotiť chuť, vôňu, farbu,“ vysvetľuje Darina Machunková, riaditeľka akreditovaného skúšobného laboratória Certipo v Trenčíne, zameraného na analýzu potravín, vôd a pracovného prostredia.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tak ako každý riadiaci pracovník má mnoho povinností. Senzorické hodnotenie potravinárskych výrobkov si však vyžaduje, aby jej zmysly boli v absolútnej kondícii. Aj Profitu prezradila niekoľko trikov, ako si cibriť prepotrebné zmysly. Napríklad pomocou špeciálnych vôní – škorice, ďumbiera či čierneho korenia. Treba ich zabaliť do vaty a vnímať. „Je jednoduché vidieť výrobky a voňať ich, ťažšie je ich nevidieť. To isté platí pri rôznych druhoch ovocia. Ak sa chcete zdokonaliť v rozoznávaní farieb, treba si pripraviť jednu v škále vzoriek od najslabšej po najsilnejšiu a usporiadať ich podľa intenzity. Alebo porovnať dva veľmi blízke odtiene. „Ani to nie je ľahké. Podobné cvičenia sa dajú robiť s intenzitou chutí a vôní.“

Rozhoduje príroda

Podľa D. Machunkovej je pri degustovaní najťažšie hodnotiť chuť, o niečo ľahšie vôňu. Pri senzorickom hodnotení sa treba nielen starostlivo koncentrovať na každú vzorku, ale dokázať ich aj navzájom porovnať. Degustátor v dobrej kondícii dokáže za deň zhodnotiť až tridsať vzoriek, potrebuje si však robiť prestávky. Počas nich si musia zmysly oddýchnuť a napríklad chuť treba neutralizovať – minerálkou, kávou, kúskom pečiva. Hodnotiteľ nesmie mať nádchu, chrípku či žalúdočné ťažkosti. Zároveň nesmie byť ani hladný, ani sýty. „A rozhodne by to nemal byť fajčiar,“ upozorňuje D. Machunková. Vysvetľuje, že u degustátorov sa výnimočne cení prax. Aj u nich v skúšobni pracujú predovšetkým starší zamestnanci. „Dokážu zhodnotiť každú potravinu i nápoj. Prešli širokou škálou laboratórií, majú skúsenosti. Napríklad mikrobiologické skúšky môže robiť aj menej skúsený pracovník. Majú totiž striktne stanovené postupy, ale pri senzorických hodnoteniach sú skúsenosti výslovne podmienkou.“

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4D4A na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4D4A na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na Profit


          Inzercia - Tlačové správy


          1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
          2. Ak Vás nikdy nič nebolelo, nestrácajte čas čítaním tohto článku!
          3. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
          4. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
          5. Talent - vzdelanie - úspech
          6. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
          7. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
          8. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
          9. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
          10. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
          1. Zastrašovanie od majiteľov hotela Danube nehoráznosťou!
          2. Naše finančné družstvo - postoj člena vyjadrený básňou
          3. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
          4. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
          5. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
          6. Depresia. Kedy ju treba liečiť?
          7. Bratislavčania môžu žiadať príspevok na polopodzemné kontajnery
          8. Mototechna predala za päť rokov už 40 tisíc áut
          9. HubHub spája sily s Neulogy
          10. Na SPU v Nitre vznikla Konfuciova trieda
          1. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 22 254
          2. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 15 563
          3. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 8 288
          4. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 7 665
          5. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc 7 543
          6. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 5 715
          7. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 5 306
          8. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 5 285
          9. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu 4 760
          10. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk 3 283

          Hlavné správy zo Sme.sk

          ŠPORT

          Ledecká sa zapísala do histórie. Po lyžiarskom zlate vyhrala aj na snouborde

          Ester Ledecká získala v Pjongčangu svoje druhé zlato, keď v snoubordingu vyhrala paralelný obrovský slalom.

          Neprehliadnite tiež

          Život po kariére futbalistu nemusí byť bankrot

          Pozrite sa, koľko hráčov anglickej Premier League zbankrotuje. Hovorí futbalista Stanislav Šesták. Verí, že on do kategórie hlúpych športovcov nepatrí.

          Svetový výrobca tabaku sa chce správať zodpovedne

          S Miguelom Coletom, lídrom pre udržateľnosť v spoločnosti Philip Morris International sme zhovárali o tom, ako tabakové odvetvie pristupuje k škodlivosti svojich výrobkov.

          Z Bratislavy do sveta módy

          Francúzska federácia módnych profesionálov si medzinárodnú pobočku svojej vysokej školy módy, jedinú mimo Paríža, vytvorila práve v Bratislave.

          Šoubiznis je na Slovensku viac šou ako biznis

          Na akomkoľvek umení možno zarobiť iba vtedy, keď osloví veľa ľudí. Producent Pavol Kelley tvrdí, že produkovať umenie dokáže iba preto, že ho to neskutočne baví.

          Má ju aj Sagan. Sklárne v českej Lindave brúsia trofeje pre víťazov Tour de France

          Nový príbeh českého skla píše firma Lasvit, ktorá má pobočky v dvanástich krajinách.