Kultúra pitia

Pozvanie do firemného baru

Už naši prapradedovia vedeli, že pri poháriku sa vybaví viac než v strohej kancelárii. V súčasnom biznise to platí dvojnásobne.

Kedysi predsa len stačila fľaša brandy v rohu knižnice. Dnešní podnikatelia a manažéri radšej rokujú vo vinárňach alebo baroch. Kto minie s obchodnými partnermi aspoň ­šesťdesiattisíc korún, tomu sa už oplatí prenajať si menší bar. „Nie je to bežné, ale ani výnimočné,“ vraví o novinke v slovenskom podnikateľskom prostredí Gabriel Bača z Gastronomic Crew Company, ktorá radí a pomáha pri projektovaní barov. Čoraz častejšie si totiž solventné firmy z iných brandží otvárajú vlastné zariadenia, kde sa dá posedieť pri dobrom drinku. Potom je to už len otázka prepočtov, ambícií a potrieb, či ho aj otvoria pre verejnosť, či sa k nemu ako vlastníci oficiálne prihlásia, alebo či tam budú mať iba svoje vždy rezervované stolíky. Dvere naozaj privátneho baru sú však otvorené iba pre predstaviteľov firmy a ich hostí. Ide v ňom o svojskú a ničím nerušenú atmosféru, sprevádzanú profesionálnym barmanským výkonom. „Firemný bar je však o niečom inom v porovnaní s domácim barom. Treba si radšej si zaplatiť firmu, ktorá sa postará o všetky technické záležitosti, ako vyhadzovať peniaze podľa katalógu, dílerov alebo dizajnérov. K tomu nezaškodí rýchly kurz, kde sa majiteľ firmy naučí základom barmanského remesla – len aby vedel, o čom to je,“ radí G. Bača. Bar, samozrejme, nevtieravo spĺňa aj reklamné ciele – býva zariadený vo farbách firmy, od stien a kresiel až po barmanovu zásteru s logom.

Článok pokračuje pod video reklamou

Slovníček

Martini dry a dry Martini

Prvý označuje suchý vermút talianskej fabriky, ktorú založili Alessandro Martini a Teofilo Sola v roku 1863. Druhý znamená typ miešaného nápoja, obsahujúceho suchý vermút akejkoľvek značky, takmer osemnásobok džinu a olivu či prúžok citrónovej kôry. Mieša sa v šejkri s veľkým množstvom ľadu. A ako jeden z mála koktailov sa servíruje pred jedlom.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4CKG na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4CKG na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  3. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  4. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  5. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  6. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  7. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  8. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  9. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  10. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  1. Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA
  2. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  3. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  4. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  5. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  6. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  7. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  8. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  9. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  10. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 16 229
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 964
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 463
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 707
  5. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 586
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 8 161
  7. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 6 957
  8. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 6 105
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 5 709
  10. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 5 647

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Michala Havrana

Páči sa ti na južnom Spiši, milá Lívia? (píše Michal Havran)

Je to možné, že sme niečo také dopustili?

Autorská strana Petra Schutza

Sťahovanie slučky, mŕtvola Danko a mainstreamová Lívia

Aura reformátora, ktorú si bin Salmán pestoval, je poškodená.

Neprehliadnite tiež

Priemyselný park vo Vlkanovej má ekologický príbeh

V minulosti chceli vyrábať elektromobil, dnes stavajú na službách investorom.

Banky budú viac požičiavať firmám

Domácnosti si vďaka novým pravidlám požičajú o niečo komplikovanejšie. Jednoduchou úvahou možno dospieť k tomu, že voľné kapacity sa banky pokúsia využiť inak.

Maďarské melóny a husacia pečeň s prívlastkom

Orosházska husacia pečeň i medešský melón sú pre zákazníka známkou kvality.

Kúpil dom a za „suseda“ získal národnú kultúrnu pamiatku

Náhodou našiel kľúče, ktoré sa hodili do zámok dverí budov vážnice a klopačky, národnej kultúrnej pamiatky pri Liptovskom Hrádku.