Menzy, fast foody a varenie

Pravidelnosť a pestrosť stravy mladým chýba

Britský kuchár Jamie Olivier vo svojej šou zisťoval, ako sa stravujú tamojší študenti v školských jedálňach. Z toho, čo jedli, bol dosť šokovaný. Išlo zväčša o ohrievané polotovary, od rybích prstov cez hranolčeky až po hamburgery. Jamie sa rozhodol mladých Britov naučiť na zdravšiu stravu. Napriek úvodnému odporu študentom jeho jedlá postupne zachutili. Jamie napokon presvedčil aj ministra školstva, že stravovanie treba zmeniť.

Ako je to so stravovaním slovenských vysokoškolákov? Víťazí u nich kvalita, pohodlnosť alebo rýchlosť? Máloktorí študenti sa dnes uspokoja iba treskou s rožkami. Väčšina z nich preferuje aspoň jedno teplé jedlo denne. Takúto stravu dostanú najlacnejšie v univerzitných alebo internátnych jedálňach. Tí, ktorí chcú ušetriť ešte viac a poznajú aspoň základy kuchárskeho remesla, si varia sami. Napokon vysokoškoláci, ktorí nemajú veľa času, preferujú stánky s rýchlym občerstvením.

Článok pokračuje pod video reklamou

Kŕmenie a varenie

Študentské menzy dnes víťazia cenami, ponukou, ale aj dostupnosťou. Niektoré zaznamenali pokles stravníkov, ktorý súvisel s kvalitou jedál a vzrastom konkurencie. Iné sa na nezáujem sťažovať nemôžu. „Počet stravníkov nám za posledné roky neklesol. Naopak, máme desaťpercentný medziročný nárast vydaných porcií,“ uvádza Silvia Kleštincová z referátu stravovania Študentských domov a jedální Ľudovíta Štúra. Podľa nej počet vysokoškolákov stúpa v dôsledku nízkych cien, pestrosti a úpravy času výdaja stravy, zrušením objednávkového systému či zriadením webovej stránky pre študentov. V študentskej jedálni v Mlynskej doline sú v ponuke sedem dní v týždni mäsité, vegetariánske, ale aj múčne jedlá.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4C9D na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4C9D na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  2. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  3. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  5. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  6. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  7. Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra
  8. Mesto necháva Košičanov platiť za parkovanie aj ďalej
  9. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  10. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  1. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  2. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  3. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  4. Zlatý mok čapujú najlepšie v Prešove. Šarišským Majstrom výčapu
  5. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  6. Equal treatment is a must for successful companies of the future
  7. Aj v Poluse chránime vaše srdcia
  8. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  9. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  10. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 17 863
  2. Najužitočnejšia appka 17 765
  3. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 13 044
  4. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 476
  5. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov 9 003
  6. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 305
  7. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 5 315
  8. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska! 4 642
  9. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 4 212
  10. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste 3 807

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Ako sa z mafiánov stávajú ctihodní občania

Mafiánom pomáhajú kontakty s políciou.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Všetko zadarmo, Fico sa vrátil

Šéf Smeru je späť, skúša starú formu.

KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Súd podľa Fica

Fico svoj návrh nemyslí celkom vážne.

Neprehliadnite tiež

Walesa stále navštevuje svoje väzenie, dnes má štyri hviezdy

Hotelový rezort Arłamów láka novú oligarchiu.

Interiérová dizajnérka sa k tvorbe šperkov dostala náhodne

Nosí šperky rada, sama sebe je živou vizitkou. Východiskom tvorby šperkárky a interiérovej dizajnérky Tatiany Lesajovej je originálna štruktúra prírodného materiálu, z ktorej vytvára unikát.

Nebankovky našli nový biznis model

Nekalé praktiky v požičiavaní nezmizli.

Stovky eur môžete dostať za dvojeurovú mincu

Euro je nepochybne tvrdšia mena ako koruna. Mince niektorých štátov majú pre zberateľov dokonca až stonásobne vyššiu hodnotu, ako je nominálna.