Slávne mená na jedálnych lístkoch

Mnohí politici a umelci boli nielen známi gurmáni, ale aj radi varili

Nejedno jedlo má meno po slávnom umelcovi či politikovi. To však neznamená, že má niečo spoločné s jeho vznikom alebo je jeho autorom. Šéfkuchári varia aj dobroty ? la Bonaparte, hoci francúzsky vojvodca nebol ani gurmán, ani bonviván.

História však pozná veľa mužov i žien, ktorí sa dokázali oháňať perom, štetcom, dirigentskou paličkou či kamerou rovnako šikovne ako vareškou. Niektorí iba radi jedli, ochutnávali a o jedle rozprávali, iní jedlo aj tvorili. Medzi tými prvými nechýba francúzsky maliar Claude Monet, ktorý zbožňoval hydinu, husaciu pečeň, hríby, špargľu a okrúhly jablkový koláč. Jean Gabin sa vedel až do prasknutia najesť alsaských jedál s kapustou a americký spisovateľ arménskeho pôvodu William Saroyan nedal dopustiť na mexické chilli con carne. Dokonca aj večne štíhly Vlasta Burian holdoval vyberanej kuchyni tak, že osem rokov zamestnával osobného kuchára. Majstri varešky mu za túto gastronomickú vášeň venovali jedlo Pstruhy Vlastu Buriana – zavinuté filé zo pstruha plnené pstružou sekanou, podusené na bielom víne a preliate holandskou omáčkou s majonézou.

Článok pokračuje pod video reklamou

Chodiaca reklama na jedlo

Ku skupine dobrých jedákov určite patrí nemecký štátnik Otto von Bismarck, ktorý sa celou váhou svojej 120-kilogramovej hmotnosti oddával nemiernemu hodovaniu. Neustále držal diéty a neustále ich porušoval. Týždeň poslúchal lekárov a potom naraz vypil štyri litre cmaru s obrovským koňakom. Do gastronómie sa zapísal slávnym listom cisárovi: „Hlavy štátov by mali so všetkou dôraznosťou trvať na tom, aby ich ministri pili viac šampanského. Pokiaľ by nevypili aspoň pol litra, nesmeli by vstúpiť do kabinetu. Až potom by dostala politika ten správny šmrnc.“ Láska k jedlu bola viditeľná aj na majestátnej postave amerického herca a režiséra Orsona Wellesa – na večeru dokázal zjesť až šesť chodov.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4C6P na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4C6P na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Profit

Inzercia - Tlačové správy

  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  2. Počuli ste už o integrovane pestovanej zelenine?
  3. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  4. Štefánka by Pulitzer
  5. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  6. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  7. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  8. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  9. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  10. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  1. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  2. Štefánka by Pulitzer
  3. Počuli ste už o integrovane pestovanej zelenine?
  4. Konferencia - EU support for research
  5. Slovensko má zasiahnuť robotizácia
  6. Viete, aké sú najlepšie možnosti sporenia pre mladých?
  7. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  8. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  9. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  10. Ako založiť spoločnosť v Rakúsku
  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 20 109
  2. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 14 456
  3. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny 14 291
  4. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 8 045
  5. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 6 332
  6. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť 5 263
  7. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri? 4 422
  8. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 3 891
  9. Štefánka by Pulitzer 3 442
  10. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 3 117

Hlavné správy zo Sme.sk

Píše Adam Valček

Slušní ľudia nesmú ustúpiť gaunerom

Cítim neistotu, čo sa okolo nás deje a čo bude nasledovať.

Neprehliadnite tiež

Posledný zvyšok krajiny, aká bola kedysi všade pri Dunaji

Veľkolélsky ostrov vrátili späť v čase.

Dunaj z Veľkoléskeho ostrova
Protesty vo Vancouveri

Cez sklady v Hamburgu dodnes prechádza tretina svetového obchodu s kobercami a významný objem kakaa a kávy

Speicherstadt sa stal významnou súčasťou nemeckého ekonomického zázraku.

Hrad na vode. Najfotografovanejší pohľad na Speicherstadt.

Cena bitcoinu lietala za uplynulý rok hore-dole aj o tisícky dolárov mesačne

Bublina už praskla a virtuálne meny môžu opäť stúpať.

Tomáš Sedláček: Zo všetkých humanitných odborov si trúfa predpovedať budúcnosť len ekonómia

Pre liberálov je príliš konzervatívny, pre konzervatívcov zasa príliš liberálny. Český ekonóm Tomáš Sedláček.

Tomáš Sedláček