Článok pokračuje pod video reklamou
Mexická kulinárska párty znamená aj romantiku a oddych v záhrade či v prírode
Pozvať hostí na barbecue znie okázalo, exoticky, snobsky a akoby vystrihnuté z príručky o moderných trendoch profesionálnej gastronómie. A pritom barbecue znamenalo odjakživa pre mexického Indiána ten najvšednejší obed.
Ide vlastne o spôsob prípravy jedla na rovnomennom zariadení, čiže kombinácii grilu a ražňa. Tento kozub pod holým nebom má vo výške drieku domáceho pána odnímateľný grilovací rošt a nad ním jednoduché zariadenie na otáčací ražeň. „Vyššia kategória“ má spoločný komín pre vonkajšiu i vnútornú časť kozuba, na ktorej sa griluje počas celého roka, aj keď za oknami ešte padá sneh. Podľa hovorkyne reťazca Tesco Oľgy Hrnčiarovej pre takýchto nadšencov barbecue začínajú sústreďovať grilovaciu ponuku už v marci.
Zlaté grilovacie pravidlá
Ak by ste pozvali mexického Indiána na režírovanie barbecue párty, postaral by sa predovšetkým o samotný oheň. Ihneď by vysvetlil, že otvorený plameň na barbecue nepatrí a pochúťky sa vlastne pečú nad žeravými uhlíkmi (samozrejme, doma by ich pripravoval na rozpálených kameňoch). Znalcovi oheň pripomína horiacu cigaru – z troch štvrtín sa tvorí popol a iba jedna štvrtina skutočne horí. S nadšením by naťahal z lesa bukové, dubové a brezové konáre, kým jaseň, javor či liesku by zamietol, lebo ich popol vraj nevydáva dostatočné teplo. Pri samotnej príprave mäsa by nezabudol na gastronomický zákon, že pri prudkom opečení sa povrch zmrští, zadrží v sebe väčšinu štiav, biologických hodnôt, chutí či vôní a nevsiaknu doň žiadne škodlivé prepálené tuky.