Najlepšie pivo je čapované. ale nie všade!

Pýtajte sa výčapníka, ako často čistí rúrky

Je to taký malý obrad. A predovšetkým počas horúcich letných dní má v rôznych podobách nespočetné množstvo repríz. Začína tým, že po práci jednoducho dostanete slinu na dobré pivo. Rozhodnete sa vyvetrať rodinu alebo zavolať priateľom, vyberiete si dobrý pub... Keď ste už v cieli, objednáte si, ako inak, čapované. Orosený pohár s dobrou penou má neopakovateľné čaro. Nie v každej reštaurácii na Slovensku má však takýto príbeh úspešný koniec. Pivo, ktoré výrobca stočí do suda, je totiž v poslednej fáze zverené výhradne do rúk prevádzkara reštaurácie a jeho obsluhy. A je len na ich cite, schopnostiach a najmä ochote, ako s týmto zlatistým mokom narábajú. Kvalita piva závisí od mnohých vecí. Spôsobu skladovania sudov, chladenia piva, techniky čapovania... Nehovoriac o čistote rúrok, po ktorých sa pivo dopravuje do čapovacieho zariadenia. Práve posledná z podmienok dobrého zážitku z konzumácie piva je azda najväčšou slabinou slovenských prevádzok. Ak totiž kvalita piva vyrábaného na Slovensku dosiahla za posledných viac ako desať rokov svetové parametre, neplatí to o kultúre jeho podávania. Odborníci odhadujú, že len zhruba 30 percent výčapných zariadení na Slovensku má náležitú starostlivosť. Ide pritom o veľmi jednoduchú operáciu. Obsluha má povinnosť po vyčapovaní posledného pohára napustiť rúrky čistou vodou. Niektorí výrobcovia vybavujú zmluvné prevádzky aj špeciálnou narážacou hlavicou. Tá umytie rúrok skracuje pod päť minút.

Prečo je to dôležité? Pivo je živou potravinou z prírodných vstupov. Stačí na jednu noc nechať pivo ležať v rúrke, teplo a vzduch v ňom naštartujú neželané kvasenie. Výsledkom je, že na vnútorných stenách rúrok sa začnú tvoriť „strapčeky“ kvasiniek, ktorých časti sa v prúde čapovaného piva sporadicky dostanú až do pohára. Okrem plávajúcich žltých guľôčok sa už po niekoľkých hodinách mení aj chuť piva. Takýmto nedbalým prístupom dokáže obsluha často pokaziť chuť svojim štamgastom.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa preplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa preplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na Profit


Inzercia - Tlačové správy


  1. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  2. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  3. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  2. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  3. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  4. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  5. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  6. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  8. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  9. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  10. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 21 331
  2. Ako sme jazdili v socializme 2 213
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 279
  4. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 149
  5. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 887
  6. Zo stredomorskej stravy sa nepriberá 846
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 745
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 738
  9. Túžite po práci z pláže? 7 rád, ako sa stať digitálnym nomádom 679
  10. Prísne kontroly a veľa tepla. Takto sa vyrába mlieko 671

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Fico s Bugárom verzus Danko. Ako čítať vývoj krízy

Premiér odvolal Plavčana a Danko sa cíti urazený.

KOMENTÁRE

Koľko stál Plavčan, ešte len spoznáme

Človek s Plavčanovou históriou sa nikdy nemal stať ministrom.

Neprehliadnite tiež

Viedeň mesto kongresov, číslo dva vo svetovom rebríčku

Biznis model, ako sa stať svetovým lákadlom pre kongresy a konfrencie si Viedeň buduje 200 rokov.

Fotografie, ktoré povedia, čo nie je vidieť

Martin Baláž sa venuje sa reportážnej sociálnej fotografii. Témami aj spôsobom ich uchopenia sa vymyká svojim spolupútnikom, hoci nemá meno, ktoré by zacvendžalo.

Záložňa z čias Márie Terézie

Prvá úverová inštitúcia Uhorska vznikla v Bratislave, kde pôsobila štrnásť rokov. V činnosti pokračuje ďalej - v Budapešti a je najstarším biznisom Maďarska.

Slovenských obuvníkov je menej, ale vyrábajú viac

Slovenskému textilnému, kožiarskemu a obuvníckemu priemyslu kraľuje obuvnícke kvarteto.