Najlepšie pivo je čapované. ale nie všade!

Pýtajte sa výčapníka, ako často čistí rúrky

Je to taký malý obrad. A predovšetkým počas horúcich letných dní má v rôznych podobách nespočetné množstvo repríz. Začína tým, že po práci jednoducho dostanete slinu na dobré pivo. Rozhodnete sa vyvetrať rodinu alebo zavolať priateľom, vyberiete si dobrý pub... Keď ste už v cieli, objednáte si, ako inak, čapované. Orosený pohár s dobrou penou má neopakovateľné čaro. Nie v každej reštaurácii na Slovensku má však takýto príbeh úspešný koniec. Pivo, ktoré výrobca stočí do suda, je totiž v poslednej fáze zverené výhradne do rúk prevádzkara reštaurácie a jeho obsluhy. A je len na ich cite, schopnostiach a najmä ochote, ako s týmto zlatistým mokom narábajú. Kvalita piva závisí od mnohých vecí. Spôsobu skladovania sudov, chladenia piva, techniky čapovania... Nehovoriac o čistote rúrok, po ktorých sa pivo dopravuje do čapovacieho zariadenia. Práve posledná z podmienok dobrého zážitku z konzumácie piva je azda najväčšou slabinou slovenských prevádzok. Ak totiž kvalita piva vyrábaného na Slovensku dosiahla za posledných viac ako desať rokov svetové parametre, neplatí to o kultúre jeho podávania. Odborníci odhadujú, že len zhruba 30 percent výčapných zariadení na Slovensku má náležitú starostlivosť. Ide pritom o veľmi jednoduchú operáciu. Obsluha má povinnosť po vyčapovaní posledného pohára napustiť rúrky čistou vodou. Niektorí výrobcovia vybavujú zmluvné prevádzky aj špeciálnou narážacou hlavicou. Tá umytie rúrok skracuje pod päť minút.

Článok pokračuje pod video reklamou

Prečo je to dôležité? Pivo je živou potravinou z prírodných vstupov. Stačí na jednu noc nechať pivo ležať v rúrke, teplo a vzduch v ňom naštartujú neželané kvasenie. Výsledkom je, že na vnútorných stenách rúrok sa začnú tvoriť „strapčeky“ kvasiniek, ktorých časti sa v prúde čapovaného piva sporadicky dostanú až do pohára. Okrem plávajúcich žltých guľôčok sa už po niekoľkých hodinách mení aj chuť piva. Takýmto nedbalým prístupom dokáže obsluha často pokaziť chuť svojim štamgastom.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4BY3 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4BY3 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Profit

Inzercia - Tlačové správy

  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  2. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  3. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  4. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  5. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  6. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  7. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  8. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  9. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  10. Slovensko má historicky najvyšší počet ľudí bankujúcich online
  1. Konferencia - EU support for research
  2. Slovensko má zasiahnuť robotizácia
  3. Viete, aké sú najlepšie možnosti sporenia pre mladých?
  4. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  5. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  6. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  7. Ako založiť spoločnosť v Rakúsku
  8. Tatranská mliekareň prosperuje aj vďaka spolupráci s Tescom
  9. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  10. Noerr advised on WebSupport deal
  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 17 635
  2. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 14 177
  3. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny 13 018
  4. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 10 128
  5. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 6 352
  6. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť 4 838
  7. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 4 106
  8. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri? 4 093
  9. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 4 040
  10. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 3 435

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Šéfredaktorka SME Balogová: Fico už od začiatku vraždu zľahčoval (diskusia)

Hosťami boli šéfredaktorka denníka SME Beata Balogová a šéfredaktor Aktuality.sk Peter Bárdy.

DOMOV

Fico podľa Talianov pred rokmi telefonoval s Vadalom

O telefonáte vie talianska prokuratúra.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Bašternákov klient káže o daniach

Občania sa na kampaň skladali iba ak Ficovi.

Neprehliadnite tiež

Posledný zvyšok krajiny, aká bola kedysi všade pri Dunaji

Veľkolélsky ostrov vrátili späť v čase.

Dunaj z Veľkoléskeho ostrova
Protesty vo Vancouveri

Cez sklady v Hamburgu dodnes prechádza tretina svetového obchodu s kobercami a významný objem kakaa a kávy

Speicherstadt sa stal významnou súčasťou nemeckého ekonomického zázraku.

Hrad na vode. Najfotografovanejší pohľad na Speicherstadt.

Cena bitcoinu lietala za uplynulý rok hore-dole aj o tisícky dolárov mesačne

Bublina už praskla a virtuálne meny môžu opäť stúpať.

Tomáš Sedláček: Zo všetkých humanitných odborov si trúfa predpovedať budúcnosť len ekonómia

Pre liberálov je príliš konzervatívny, pre konzervatívcov zasa príliš liberálny. Český ekonóm Tomáš Sedláček.

Tomáš Sedláček