Wimbledon jahody zdedil

So smotanou, bez cukru

V Británii začína leto. Zlacneli jahody, zdraželi klobúky. Neklamné znaky toho, že klope na dvere. Podľa kalendára má príchod leta ešte pár dní k dobru a "kontinentálnemu" Európanovi z našich zemepisných šírok sa teploty okolo dvadsiatky až také letné nezdajú, ale skutoční Briti a skutoční obchodníci sa kalendárom neriadia. Rozhodujúca je sezóna. A tú odštartovali jahody a klobúky.  
Jahody sú symbolom blížiaceho sa Wimbledonu, klobúky Ascotu.  V minulom roku skonzumovali návštevníci tenisového turnaja 28 ton jahôd poliatych siedmimi tisíckami litrov sladkej smotany. Pravidlá cateringu určujú, že predávaná porcia musí obsahovať najmenej desať plodov. Môžete si ich ešte prisladiť cukrom, no väščina návštevníkov tak nerobí. S odôvodnením, že sú sladké dosť. A v tomto roku to bude vraj ešte lepšie. Už v polovici mája totiž preletela domácimi médiama správa, že jahody budú vďaka miernej zime  vačšie, šťavnatejšia a hlavne sladšie.
Zárukou toho, že budú aj čerstvé je pravidlo, na základe ktorého ich zberajú deň pred ich predajom a do Wimbledonu dovezú ráno okolo 5:30. Jahody z grófstva Kent sa nevyhnú vstupnej inšpekcii a až potom ich môžu zamestnanci odstopkovať a porcovať. Niektoré zdroje tvrdia, že jahody s Wimbledonom spojil okolo roku 1900 britský kráľ Juraj V. Iní sa domnievajú, že ide o zhodu okolností, pretože sezóna jahôd a Wimbledonu sa jednoducho prekrýva. No spojenie smotany a jahôd sa datuje takmer o štyri storočia skôr a spája sa s menom kardinála Thomasa Wolseyho, ktorý ich navrhol podávať ako dezert počas svojho pôsobenia v paláci Hampton Court. V tom čase tam často stolovalo až 600 hostí a na prípravu časovo nenáročný dezert dostal zelenú.
Aby si počas Wimbledonu zamlsali nielen fanúšikovia tenisu, obchodné reťazce tradične dočasne znižujú ceny jahôd. Predávajú nielen klasické 500- a 250-gramové balenia, ale aj kilové debničky. A ak máte šťastie, ako bonus dostanete zdarma kelímok smotany.

Článok pokračuje pod video reklamou

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  2. Hovoriaci prekladač reči do vrecka Langie - až 52 jazykov!
  3. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  4. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  5. Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra
  6. Mesto necháva Košičanov platiť za parkovanie aj ďalej
  7. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  8. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  9. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  10. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  1. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  2. Equal treatment is a must for successful companies of the future
  3. Aj v Poluse chránime vaše srdcia
  4. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  5. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  6. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  7. Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra
  8. Mesto necháva Košičanov platiť za parkovanie aj ďalej
  9. Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku
  10. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 17 823
  2. Najužitočnejšia appka 17 750
  3. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 12 549
  4. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 639
  5. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 406
  6. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov 5 807
  7. V O2 to s dátami poriadne prehnali 5 708
  8. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 5 011
  9. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 4 104
  10. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste 3 531

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Michaely Terenzani

Prežil útok na Bataclan: Slovensko ma vyliečilo

Tu som sa naučil znovu žiť. V Paríži by sa mi to nepodarilo, hovorí Thomas Tran Dinh.

Dnes píše Jaroslav Rumpli

Kára s hnojom ide ďalej. Aj tá s uhlím

Žarty z výhrevnosti hlušiny vydolovanej v Novákoch si robia aj sami baníci.

Neprehliadnite tiež

Walesa stále navštevuje svoje väzenie, dnes má štyri hviezdy

Hotelový rezort Arłamów láka novú oligarchiu.

Interiérová dizajnérka sa k tvorbe šperkov dostala náhodne

Nosí šperky rada, sama sebe je živou vizitkou. Východiskom tvorby šperkárky a interiérovej dizajnérky Tatiany Lesajovej je originálna štruktúra prírodného materiálu, z ktorej vytvára unikát.

Nebankovky našli nový biznis model

Nekalé praktiky v požičiavaní nezmizli.

Stovky eur môžete dostať za dvojeurovú mincu

Euro je nepochybne tvrdšia mena ako koruna. Mince niektorých štátov majú pre zberateľov dokonca až stonásobne vyššiu hodnotu, ako je nominálna.