Paleo, neo a iné trendy v jedení

Telo vám povie čo jesť, len keď viete počúvať.

V ostatnom čase sa akosi viac rozprúdila debata na tému, čo je pre telo zdravé a čo nie. Priaznivci obilnín žundrú na paleodiétu. Priaznivci paleodiéty si urobili nepriateľa aj z ovsených vločiek. Tábor tradičnej stravy presadzuje na raňajky dobrý biely chlebík so šunkou a pohárom mlieka a ďalší prúd varuje, že toto je presne ten typ stravy, ktorý vás otrávi a vaše dieťa pomaly zabíja. A popri tom sú názory odborníkov, ktorí korektne pripustia, že vlastne sa ani presne nevie, čo je pre telo naozaj zdravé a ako by ten ideálny jedálniček mal vyzerať. Treba počúvať svoje telo. Ale ako?

Rozhodol som sa k tejto téme vyjadriť preto, že mám za sebou viac rokov experimentovania na sebe s jedlom aj športom rôzneho druhu. V 17 rokoch som sa stal vegetariánom. S občasnými výpadmi do vegánstva som mäso, mlieko ani väčšinu živočíšnych produktov nejedol 17 rokov. Ovsené vločky som jedol takmer každý deň na milión spôsobov a fakt mi chutili. Potom som s tým sekol, chcel som skúsiť, čo to urobí s mojím telom.

Rok som jedol všetko. Raňajky v McDonalde. Reštaurácie rôzneho druhu, staničné fastfoody, bagety na benzínových pumpách. Skrátka, jedol som všetko, na čo som natrafil, keď som bol hladný. Po roku, bolo to koncom vlaňajška, som prešiel na paleodiétu. Kto nevie, čo to je – jete mäso, ovocie a zeleninu v čo možno najprirodenejšej forme, vynecháte najmä cukor a obilniny. Stručne povedané. A ešte jeden dôležitý fakt, ktorý do tejto životosprávy zapadá – väčšinu svojho života aktívne športujem, kedysi tri hodiny denne, dnes o niečo menej, dvojfázovo.

Takže tu sú moje zistenia, čo robili jednotlivé typy životosprávy s mojim telom a čo som sa počas tých 19 rokov (mám 36) experimentovania naučil:

 

1. Typ stravy nie je až tak dôležitý, ako dlhý spánok a pohyb (šport).

Keď som mal obdobia, počas ktorých som bol vegetarián, otužoval som sa (vrátane plávania v zime v jazerách), ale málo som spal a poľavil som v tréningu, okamžite sa to odrazilo na zdraví (prechladnutia, chrípky počas sezóny...) aj výkonnosti. Stres ma dostal v podstate vždy. Naopak, kvalitný spánok a pravidelný šport vykompenzujú aj menej jedla denne.

2. Najdôležitejšie je ovocie a zelenina.

Platí do bodky. Žiadne že šalátová obloha k rezňu je OK. Nie je. Zelenina je základ, ovocie je dezert. Všetko ostatné je doplnok. Na výkonnosti tela aj psychickej odolnosti sa to prejaví okamžite.

3. Mlieko nie je potrebné.

Už vidím ako pri tejto vete mliečny fanklub nadáva, ale moje skúseností sú naozaj také. Pravidelne si dávam robiť vyšetrenia krvi, plus funkčnosť tela vidím pri zvyšovaní záťaže v športe (po výkonnostnej aj silovej stránke). Tvrdí sa, že mlieko zahlieňuje a súhlasím s tým. Keď som skúšal piť mlieko a nič iné na svojej strave nemeniť, problémy s alergiou, ktorou som trpel od detstva, sa začali vracať. Prestal som piť mlieko, alergia sa dala zvládnuť, resp. jej prejavy boli miernejšie.

4. Hydina je hnus.

Ak máte domácu hydinu, tento bod zrejme pre vás neplatí, ale väčšina ľudí domácu hydinu nemá a papá to, čo ponúkajú obchody. Keď som začal po rokoch vegetariánstva jesť mäso, tak po žiadnom mäse som nemal také problémy so žalúdkom, ako keď som zjedol hydinu. Dokonca ani po bravčovom mäse, ktoré mi vyslovene nechutí. Po týchto skúsenostiach som prestal dávať hydinu zo supermarketov aj svojim deťom. Mimochodom, najlepšie skúsenosti po prechode na mäso som mal s kvalitným hovädzím mäsom a divinou.

5. Cukor škodí.

Mal som obdobia, keď som na jedlo priveľmi nedbal (najmä keď bolo veľa stresu v práci), čo sa prejavovalo zvýšeným apetítom na sladké. Dva snickersy za deň bola norma. Keď som prestal jesť cukor a sladké (zostal som len pri ovocí a mede), telo a psychika pár dní po “vysadení” sladkého sa išli zblázniť. Čistá závislosť. Utrpenie bolo najmä platiť na benzínkach. Žiadny snickers? Ani milka? Aspoň kinder čokoládka... Cukor vytvára závislosť, skúste ho vysadiť na týždeň a uvidíte. Keď si dám teraz občas sladké (taký experiment, čo to so mnou urobí), telo reaguje únavou, reflexy sú slabšie a dole ide aj fyzická výkonnosť (prejavuje sa najmä pri behu).

6. Počúvajte telo platí – ale ako?

Na jar potrebuje telo iný typ stravy ako v zime. Neprídete na to a nenaučíte sa počúvať svoje telo (a nie svoj jazyk), pokiaľ sa nezačnete pravidelne hýbať. Chôdza, prechádzky a práce na záhradke sa nerátajú, sú samozrejmosťou, nie cieľom ani prostriedkom. Funkčný je len normálny šport smerovaný k zvyšovaniu výkonnosti tela (merateľnej). A každý deň, nie len dvakrát do týždňa polhodina vo fitku.

7. Najmúdrejšia rada, ktorú som o jedení počul a ktorej sa držím, lebo sa mi osvedčila – jedzte najmä to, čoho sa ľudská ruka dotkla čo najmenej. Jedlo v jeho najprirodzenejšej forme.

Pozn: Autor nie je odborník na stravovanie a skúsenosti získava len experimentovaním na sebe.

Najčítanejšie na Profit


Inzercia - Tlačové správy


  1. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  5. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  7. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  10. Jarné prázdniny pri mori?
  1. Prieskum: Ako si Slováci požičiavajú? Hlavne rýchlo
  2. Čo prinieslo tohtoročné Záhradnícke fórum?
  3. Diplomaciu v praxi na EU v BA otvorila veľvyslankyňa Nórska
  4. Študenti z rôznych kútov sveta prichádzajú študovať na EU v BA
  5. 10 faktov o ovocí a zelenine, ktoré musíte vedieť!
  6. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  7. Montážne konferencie - Novinky aj vzdelávanie o suchej výstavbe
  8. Profesijný rast študentov médií sa začína už počas vysokej školy
  9. Paneurópska vysoká škola otvára špecializované kurzy IT
  10. Medzinárodná súťaž FIRST LEGO League na Fakulte informatiky PEVŠ
  1. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 8 739
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 8 643
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 8 126
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 6 988
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 528
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 645
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 279
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 4 120
  9. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 3 932
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 754

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Spasí nás univerzálny základný príjem?

Stroje a automatizácia prinesú v budúcnosti stratu polovice pracovných miest. Spolu s tým príde ešte väčší hnev ľudí bez práce. Bude to znamenať pád demokracie?

EKONOMIKA

Ľudia ju zbierajú pri lese, jej pestovanie podporí štát

Štát chce podporiť ovocie, ktoré na Slovensku pestuje len zopár ľudí.

Neprehliadnite tiež

V hlavnej úlohe dieťa ako rozprávkový hrdina

Predstavte si, že máte šesť rokov a dostanete knihu, v ktorej sa hlavný hrdina volá a vyzerá ako vy.

Najlepšou prevenciou proti riziku je plán

Experti tvrdia, že aj najhorší plán je lepší ako žiaden. Dane boli, sú a budú vždy nespochybniteľnou súčasťou rizika v biznise. O daňových prizikách sa však hovorí stále málo.

7 zmien životného štýlu, na ktorých zarobíte

Sporíte, šetríte, túžite viac zarobiť. Ale nedeje sa to. Niekedy stačí málo, možno len pozmeniť niečo vo svojom životnom štýle.

Víno ako ho zamýšľala sama príroda

Tvárou vinárstva Weingut Nikolaihof v malebnom rakúskom údolí Wachau je Christine Saahsová.Nie je to však matriarchát, ale výborne naolejovaná biznisová mašinéria, kde má každý svoje nezameniteľné miesto.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop