Rogovská Vanda

Volám sa Vanda Rogovská a pochádzam z Trnavy. Odmalička som zbožňovala sladkosti, dokázala som ich zjesť na kvantá. Či už čokolády, sušienky, zmrzlinu, ale najradšej zo všetkého krémové zákusky. Všetci moji blízki vedeli, čím sa mi zavďačia pri príležitosti nejakého sviatku. :-)

V mojej rodnej Trnave pred časom otvorila svoj podnik veľká francúzska automobilka. Keďže Francúzi si veľmi potrpia na kuchyňu a obzvlášť ráno si radi vychutnávajú pohodu pri kávičke a obľúbenom sladkom pečive, zlanárili k sebe aj mladého francúzskeho cukrára, ktorý pre nich otvoril malú predajňu pečiva v centre mesta. K pečivu postupne pribudli aj zákusky a k francúzskym aj slovenskí zákazníci.

Po prvotnom šoku, ktoré nám Slovákom spôsobila cena dezertov, sa v očiach všetkých „sladkofilov“ objavil blažený výraz. Keby ste videli tie nádherné malé umelecké dielka – lebo inak sa tieto zákusky nedali nazvať. A tie netradičné názvy – Tisíc lístkov raja, Krehké šťavnaté kúsky... Jednoducho sa nedalo odolať a nevyskúšať. A kto raz skúsil – už bol lapený. :-)

Nič lepšie sladké som odvtedy nejedla a to som precestovala a ochutnávala takmer celý svet. :-) Celý týždeň som sa tešila, ako cez víkend vkročím do cukrárne a kúpim si jeden úžasný zákusok. Každé sústočko som si potom dôkladne vychutnávala.

Ľudia boli po týchto lakôtkach ako diví a neodrádzala ich ani na naše pomery vysoká cena. A preto Francúzi otvorili ďalšiu kaviareň v Trnave a aj v Bratislave. Ale potom prišiel šok – jeden z majiteľov zomrel a všetky prevádzky sa zatvorili. Pre nás „závislákov“ nastalo smutné obdobie. Skúšala a ochutnávala som kadečo, ale slávnym francúzskym zákuskom sa nevyrovnalo nič. Sama pečiem rada a aj originálne kúsky, ale musím sebakriticky uznať, že na Francúzov som sa bohužiaľ nechytala.

A preto, keď som na internete objavila inzerát, ktorý ponúkal prácu pri pečení zákuskov vo Francúzsku, neváhala som ani minútu. Opustila som dobre platené miestečko v istom trnavskom nadnárodnom koncerne a ocitla som sa v Bretagni v cukrárenskej výrobe. Bolo pre mňa zážitkom vidieť prácu miestnych cukrárov. Ako keby tvorili jedinečné umelecké skvosty.  Náš majster dokázal o zákuskoch hodiny rozprávať a hovoril im „moje deti“. :-) Keď ich ozdoboval, akoby sa dotýkal niečo krehkého a vzácneho.

Odvtedy je môj život jedno veľké sladké dobrodružstvo. Môj trojmesačný pobyt vo Francúzsku skončil a ja som sa vrátila na Slovensko. Našla som si prácu v Bratislave vo firme, ktorá sa zaoberala obchodovaním s poľnohospodárskymi komoditami. A z poľnohospodárstva bolo už iba na skok k potravinám a špeciálne k tým môjmu srdcu najbližším. :-)

Majiteľom spoločnosti som porozprávala príbeh o trnavskej francúzskej cukrárničke a presvedčila  ich,  aby ma pustili na jeden z najväčších potravinárskych veľtrhov na svete. Hádajte, kde sa konal? No predsa vo Francúzsku – v Paríži. :-) Hneď, ako som tam prišla, moje prvé kroky smerovali priamo k cukrárom. Najprv som všetko poochutnávala – áno, boli to presne oni! Moje milované neprekonateľné francúzske zákusky. A tak som neváhala a všetko si priamo na mieste vyzistila. Kto je najlepší vo svojom fachu, z čoho sa dezerty skladajú, prečo sú také úžasné, ako ich dostaneme k nám na Slovensko. Na môj údiv som zistila, že všetky zákusky boli mrazené. Nikdy by som nepovedala, že niečo zmrazené môže po roku a pol rovnako dobre vyzerať a chutiť.

Do svojho sladkého biznisu som zaangažovala všetkých mojich blízkych. V rekordne krátkom čase sa nám podarilo vybaviť príchod dezertov na Slovensko a predstaviť ich na Danubius Gastro 2011 v bratislavskej Inchebe.  Celej mojej rodine som veľmi vďačná, že ma podporili a podporujú. Na začiatku mali síce námietky typu „máš univerzitné vzdelanie a ideš do výroby piecť koláče“, ale po prvej ochutnávke sa všetky ich „prípoviedky“ rozplynuli niekde v diaľke. :-)

A tak som teraz tu a pokúšam sa splniť si svoj sen – robiť niečo, čo ma baví a zároveň poteší aj iných.  Ten úžasný výraz na  tvári ľudí,  keď ochutnajú prvé sústo...  Máločo sa tomu vyrovná. Vtedy mám pocit, akoby sa na chvíľu zastavil čas a akoby sa nás netýkali žiadne problémy, krízy a iné frustrácie.

Vanda Rogovská

www.rokima.sk

Najčítanejšie na Profit


Inzercia - Tlačové správy


  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  3. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  4. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  8. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  3. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  6. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  7. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  8. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  9. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 17 139
  2. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 15 426
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 13 549
  4. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 11 994
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 7 721
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 836
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 409
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 5 871
  9. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 3 522
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke? 3 259

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Američania spozorneli. Slovenský princ je hodný Oscara

Veľký šľachtiteľský príbeh sa začal celkom nenápadne.

DOMOV

Architekt: Nikde som nezažil to, čo na Námestí slobody

Socializmus architektovi neprekáža, dôležitá je funkčnosť.

Neprehliadnite tiež

Papier je stále voňavý. Slováci sú konzervatívni knihomoli

Oveľa častejšie knihy kupujú v kamenných kníhkupectvách a antikvariátoch než cez internet. Potrebujú kontakt s knihou. Neporovnávate ceny kníh? Ak chcete ušetriť, tak by ste mali.

Dámy, ktoré sa zahryzli do perníkov starého otca

Pernikáreň s príbehom a tradíciou, ktorú založil pradedo Jozef Ertl na začiatku minulého storočia, je dnes prevažne dámska firma.

Digitálny nomádi pôsobia ako novodobí boháči

Silviu na Bali priviedlo surfovanie, Adam sa presúva za učením sa jazykov, Kristína pre pracovné príležitosti, Zuzanu láka multikultúrna rozmanitosť sveta a manželia Šoralovci v exotike čerpajú energiu a nápady.

Etickí hackeri sa spájajú v biznise

Bezpečnosť na internete je z roka na rok väčšia téma. Systémy a aplikácie aj tých najväčších IT spoločností sú čoraz zložitejšie a zraniteľnejšie.