Rogovská Vanda

Volám sa Vanda Rogovská a pochádzam z Trnavy. Odmalička som zbožňovala sladkosti, dokázala som ich zjesť na kvantá. Či už čokolády, sušienky, zmrzlinu, ale najradšej zo všetkého krémové zákusky. Všetci moji blízki vedeli, čím sa mi zavďačia pri príležitosti nejakého sviatku. :-)

V mojej rodnej Trnave pred časom otvorila svoj podnik veľká francúzska automobilka. Keďže Francúzi si veľmi potrpia na kuchyňu a obzvlášť ráno si radi vychutnávajú pohodu pri kávičke a obľúbenom sladkom pečive, zlanárili k sebe aj mladého francúzskeho cukrára, ktorý pre nich otvoril malú predajňu pečiva v centre mesta. K pečivu postupne pribudli aj zákusky a k francúzskym aj slovenskí zákazníci.

Po prvotnom šoku, ktoré nám Slovákom spôsobila cena dezertov, sa v očiach všetkých „sladkofilov“ objavil blažený výraz. Keby ste videli tie nádherné malé umelecké dielka – lebo inak sa tieto zákusky nedali nazvať. A tie netradičné názvy – Tisíc lístkov raja, Krehké šťavnaté kúsky... Jednoducho sa nedalo odolať a nevyskúšať. A kto raz skúsil – už bol lapený. :-)

Nič lepšie sladké som odvtedy nejedla a to som precestovala a ochutnávala takmer celý svet. :-) Celý týždeň som sa tešila, ako cez víkend vkročím do cukrárne a kúpim si jeden úžasný zákusok. Každé sústočko som si potom dôkladne vychutnávala.

Ľudia boli po týchto lakôtkach ako diví a neodrádzala ich ani na naše pomery vysoká cena. A preto Francúzi otvorili ďalšiu kaviareň v Trnave a aj v Bratislave. Ale potom prišiel šok – jeden z majiteľov zomrel a všetky prevádzky sa zatvorili. Pre nás „závislákov“ nastalo smutné obdobie. Skúšala a ochutnávala som kadečo, ale slávnym francúzskym zákuskom sa nevyrovnalo nič. Sama pečiem rada a aj originálne kúsky, ale musím sebakriticky uznať, že na Francúzov som sa bohužiaľ nechytala.

A preto, keď som na internete objavila inzerát, ktorý ponúkal prácu pri pečení zákuskov vo Francúzsku, neváhala som ani minútu. Opustila som dobre platené miestečko v istom trnavskom nadnárodnom koncerne a ocitla som sa v Bretagni v cukrárenskej výrobe. Bolo pre mňa zážitkom vidieť prácu miestnych cukrárov. Ako keby tvorili jedinečné umelecké skvosty.  Náš majster dokázal o zákuskoch hodiny rozprávať a hovoril im „moje deti“. :-) Keď ich ozdoboval, akoby sa dotýkal niečo krehkého a vzácneho.

Odvtedy je môj život jedno veľké sladké dobrodružstvo. Môj trojmesačný pobyt vo Francúzsku skončil a ja som sa vrátila na Slovensko. Našla som si prácu v Bratislave vo firme, ktorá sa zaoberala obchodovaním s poľnohospodárskymi komoditami. A z poľnohospodárstva bolo už iba na skok k potravinám a špeciálne k tým môjmu srdcu najbližším. :-)

Majiteľom spoločnosti som porozprávala príbeh o trnavskej francúzskej cukrárničke a presvedčila  ich,  aby ma pustili na jeden z najväčších potravinárskych veľtrhov na svete. Hádajte, kde sa konal? No predsa vo Francúzsku – v Paríži. :-) Hneď, ako som tam prišla, moje prvé kroky smerovali priamo k cukrárom. Najprv som všetko poochutnávala – áno, boli to presne oni! Moje milované neprekonateľné francúzske zákusky. A tak som neváhala a všetko si priamo na mieste vyzistila. Kto je najlepší vo svojom fachu, z čoho sa dezerty skladajú, prečo sú také úžasné, ako ich dostaneme k nám na Slovensko. Na môj údiv som zistila, že všetky zákusky boli mrazené. Nikdy by som nepovedala, že niečo zmrazené môže po roku a pol rovnako dobre vyzerať a chutiť.

Do svojho sladkého biznisu som zaangažovala všetkých mojich blízkych. V rekordne krátkom čase sa nám podarilo vybaviť príchod dezertov na Slovensko a predstaviť ich na Danubius Gastro 2011 v bratislavskej Inchebe.  Celej mojej rodine som veľmi vďačná, že ma podporili a podporujú. Na začiatku mali síce námietky typu „máš univerzitné vzdelanie a ideš do výroby piecť koláče“, ale po prvej ochutnávke sa všetky ich „prípoviedky“ rozplynuli niekde v diaľke. :-)

A tak som teraz tu a pokúšam sa splniť si svoj sen – robiť niečo, čo ma baví a zároveň poteší aj iných.  Ten úžasný výraz na  tvári ľudí,  keď ochutnajú prvé sústo...  Máločo sa tomu vyrovná. Vtedy mám pocit, akoby sa na chvíľu zastavil čas a akoby sa nás netýkali žiadne problémy, krízy a iné frustrácie.

Vanda Rogovská

www.rokima.sk

Najčítanejšie na Profit


Inzercia - Tlačové správy


  1. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  2. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  3. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  4. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  6. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  7. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  8. Kam do tepla v januári?
  9. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  10. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  1. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  2. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  3. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  4. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  5. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  6. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  7. Tipy pre atraktívne poprsie po dojčení. Plastike povedzte nie
  8. Stanovisko spoločnosti Advokátska kancelária JUDr. Radomír Bžán
  9. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  10. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur
  1. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur 7 075
  2. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 5 575
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 5 511
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 3 996
  5. Kam do tepla v januári? 2 524
  6. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 2 291
  7. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 2 259
  8. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 2 131
  9. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 1 308
  10. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali 1 209

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Televízia, kam Babiš a Zeman utekajú pred dotieravými otázkami

Politické diskusie nemajú na Barrandove veľkú sledovanosť, no sú lacné a zvyšujú prestíž moderátora.

DOMOV

Bitkári v škole v Demandiciach skončili, spolužiaci aj tak pykajú

Žiaci z obcí Lontov a Ipeľský Sokolec naďalej chodia do Demandíc.

KOMENTÁRE

Fico aj Danko sa zmenia na vítačov. To si pozrieme

Blíži sa čas, keď vláda bude musieť obhájiť príchod ekonomických migrantov.

EKONOMIKA

Slovensko je pre nás kľúčové, plánujeme naberať nových ľudí (rozhovor)

Spoločnosť Adient vyrába sedadlá pre automobilový priemysel.

Neprehliadnite tiež

Investujte do výskumu. Vráti sa vám to.

Budúcnosť majú firmy, ktoré prinesú aplikácie najmä v oblastiach analýzy dát a umelej inteligencie. Tvrdí to Ornit Shinarová, ktorá v banke Citi v Izraeli vedie akcelerátor rizikového investovania.

V Nórsku nepotrebujete hotovosť. Stačí vám karta či mobil

Peňaženky Nórov či Švédov nie sú plné mincí, ale skôr kariet. Aj tie však z peňaženiek miznú, nahrádzajú ich mobily.

Pracoval na ropnej plošine. Tie peniaze nie sú zadarmo

Z každej strany sa sypú príbehy mladých ľudí, ktorí sú ochotní vzdať sa všetkého, aby zistili, či vedia svoje najväčšie túžby premeniť na skutočnosť. Slovák Andrej Tichý tak urobil v čase, keď to ešte ani zďaleka nebolo trendom.

Ako si vybrať životnú poistku

Pri výbere životného poistenia sa zamerajte na riziká, poistnú sumu, dĺžku a cenu. Životné poistenie je zložitý produkt, aj preto ho poisťovne zatiaľ neponúkajú online.

Manažovala hotely v Afrike, Ázii i v Európe. Teraz šéfuje vo Vysokých Tatrách

„V každom hoteli sú stoly, stoličky, postele. Rozdiel je v ľuďoch. Oni sú najsilnejší kapitál,“ myslí si Kathrin Noll, riaditeľka päťhviezdičkového Grand Hotela Kempinski na Štrbskom Plese.