Radšej ustrice ako šošovicu

Regionálna kuchyňa sa našincovi nie vždy páči

V reštaurácii päťhviezdičkového hotela štyridsať kilometrov od Bratislavy sme nedávno zažili milé prekvapenie – slow-food. Takéto hnutie vzniklo na protest proti otvoreniu prevádzky McDonald´s na Španielskych schodoch v Ríme už v roku 1986 a má už 80-tisíc členov, v slovenských reštauráciách sme sa s ním zatiaľ priveľmi nestretli. Kritizuje masovú  veľkovýrobu a unifikovanie potravín (čo mu zase jeho kritici vyčítajú, že predsa len tá vedie k ich zlacňovaniu). Čo mu však určite nemožno vyčítať, je snaha, zachovávať regionálne receptúry a suroviny, variť z toho, čo práve ponúka najbližšie okolie. Aby šošovica či bryndzové pirohy na jedálnom lístku neboli považované za podradné jedlá.

Článok pokračuje pod video reklamou

Návrat k regionálnym špecialitám aj v špičkových podnikoch je v gastronómii celosvetový trend a, chvalabohu, aj na Slovensku sú už prvé lastovičky. Takže v spomínanej reštaurácii sme si pochutili na vykŕmenej husacej pečeni na šošovicovom šaláte, zajacovi s hríbovým ragú a na žitnoostrovskom rizote z tarhone s pečeným bôčikom.

Zároveň sme sa ale dozvedeli, že snahu o regionalitu hostia ešte nie vždy oceňujú. Na akcii, ktorú organizovali nedávno, sa zúčastnení rozdelili na dve skupiny – jednej chutilo, druhá jedlo ťažko skritizovala. Keď zisťovali, čo konkrétne sa nespokojným na tanieroch nepáčilo, výsledok priniesol zaujímavé zistenie. Na reštauráciu päťhviezdičkového hotela bola ponuka príliš „obyčajná“, čakali že im budú servírované homáre či ustrice. Exotiku na tanieri očakávali pritom najmä hostia z bližšieho okolia.

V tejto súvislosti som si spomenula na obed v noblesnom hoteli v jednom rakúskom lyžiarskom stredisku, kde izba stála viac ako v spomínanom päťhviezdičkovom pri Bratislave. Podávali sa najvyberanejšie rakúske vína a k nim – slaninové knedle. Ako vložka do hovädzieho vývaru, aj ako hlavné jedlo s kapustovým šalátom. Majitelia hotela nám ich prezentovali s patričnou hrdosťou. Ako to, čo je pre túto oblasť typické a všetky suroviny na ne pochádzajú z najbližšieho okolia. To isté sa opakovalo v inom hoteli, kde sa na večeru podávala ako predjedlo huspenina a ako hlavné jedlo tiež nijaká exotika, ale pstruhy z miestnej farmy. S vysvetlením, že regionálnou kuchyňou a miestnymi surovinami chcú podporovať miestnych výrobcov a predajcov. To isté vysvetlenie sme si vypočuli aj v „našej“ reštaurácii a majitelia aj šéfkuchár si za ňu určite zaslúžia pochvalu. Aj keď nenapĺňajú na tanieroch očakávania niektorých hostí z blízkeho okolia, ktorého ekonomiku chcú podporovať.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Platíte si poistenie domova zbytočne?
  2. Volkswagen T-Cross má z každého niečo
  3. Dvaja Slováci dokázali zázrak. Ich listy chcú po celom svete
  4. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní
  5. Objavte silu Q10 a zredukujte vrásky počas 4 týždňov
  6. First moment na leto 2019 je tu: 13 letovísk s výraznými zľavami
  7. SME pripravení na komunálne voľby vo veľkom štýle
  8. Hidradenitída - kožná choroba, o ktorej sa nehovorí
  9. Rozhodnite v sobotu o starostoch aj o svojom dôchodku!
  10. 8 vecí, ktoré môžu ohroziť úspešné podnikanie
  1. Kúpa založenej s.r.o. s históriou
  2. 5. ročník súťaže Equitone – originálne odvetrané fasády
  3. Platíte si poistenie domova zbytočne?
  4. Odborná exkurzia po vodných stavbách v Českej republike
  5. Diskusný stôl na tému Energetická certifikácia budov
  6. Druhy ochranných známok
  7. OMV má riešenie na neohlásených kuriérov
  8. Volkswagen T-Cross má z každého niečo
  9. Dvaja Slováci dokázali zázrak. Ich listy chcú po celom svete
  10. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní
  1. First moment na leto 2019 je tu: 13 letovísk s výraznými zľavami 25 842
  2. Dvaja Slováci dokázali zázrak. Ich listy chcú po celom svete 24 970
  3. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní 19 607
  4. SME pripravení na komunálne voľby vo veľkom štýle 9 790
  5. Hidradenitída - kožná choroba, o ktorej sa nehovorí 8 501
  6. Neukladajte si nič, čo vás môže ohroziť. Ako zabezpečiť telefón? 7 235
  7. Rozhodnite v sobotu o starostoch aj o svojom dôchodku! 7 031
  8. 5 brigád, ktoré pomôžu v budúcej kariére 6 376
  9. 8 vecí, ktoré môžu ohroziť úspešné podnikanie 6 070
  10. Platíte si poistenie domova zbytočne? 5 901