Radšej ustrice ako šošovicu

Regionálna kuchyňa sa našincovi nie vždy páči

V reštaurácii päťhviezdičkového hotela štyridsať kilometrov od Bratislavy sme nedávno zažili milé prekvapenie – slow-food. Takéto hnutie vzniklo na protest proti otvoreniu prevádzky McDonald´s na Španielskych schodoch v Ríme už v roku 1986 a má už 80-tisíc členov, v slovenských reštauráciách sme sa s ním zatiaľ priveľmi nestretli. Kritizuje masovú  veľkovýrobu a unifikovanie potravín (čo mu zase jeho kritici vyčítajú, že predsa len tá vedie k ich zlacňovaniu). Čo mu však určite nemožno vyčítať, je snaha, zachovávať regionálne receptúry a suroviny, variť z toho, čo práve ponúka najbližšie okolie. Aby šošovica či bryndzové pirohy na jedálnom lístku neboli považované za podradné jedlá.

Článok pokračuje pod video reklamou

Návrat k regionálnym špecialitám aj v špičkových podnikoch je v gastronómii celosvetový trend a, chvalabohu, aj na Slovensku sú už prvé lastovičky. Takže v spomínanej reštaurácii sme si pochutili na vykŕmenej husacej pečeni na šošovicovom šaláte, zajacovi s hríbovým ragú a na žitnoostrovskom rizote z tarhone s pečeným bôčikom.

Zároveň sme sa ale dozvedeli, že snahu o regionalitu hostia ešte nie vždy oceňujú. Na akcii, ktorú organizovali nedávno, sa zúčastnení rozdelili na dve skupiny – jednej chutilo, druhá jedlo ťažko skritizovala. Keď zisťovali, čo konkrétne sa nespokojným na tanieroch nepáčilo, výsledok priniesol zaujímavé zistenie. Na reštauráciu päťhviezdičkového hotela bola ponuka príliš „obyčajná“, čakali že im budú servírované homáre či ustrice. Exotiku na tanieri očakávali pritom najmä hostia z bližšieho okolia.

V tejto súvislosti som si spomenula na obed v noblesnom hoteli v jednom rakúskom lyžiarskom stredisku, kde izba stála viac ako v spomínanom päťhviezdičkovom pri Bratislave. Podávali sa najvyberanejšie rakúske vína a k nim – slaninové knedle. Ako vložka do hovädzieho vývaru, aj ako hlavné jedlo s kapustovým šalátom. Majitelia hotela nám ich prezentovali s patričnou hrdosťou. Ako to, čo je pre túto oblasť typické a všetky suroviny na ne pochádzajú z najbližšieho okolia. To isté sa opakovalo v inom hoteli, kde sa na večeru podávala ako predjedlo huspenina a ako hlavné jedlo tiež nijaká exotika, ale pstruhy z miestnej farmy. S vysvetlením, že regionálnou kuchyňou a miestnymi surovinami chcú podporovať miestnych výrobcov a predajcov. To isté vysvetlenie sme si vypočuli aj v „našej“ reštaurácii a majitelia aj šéfkuchár si za ňu určite zaslúžia pochvalu. Aj keď nenapĺňajú na tanieroch očakávania niektorých hostí z blízkeho okolia, ktorého ekonomiku chcú podporovať.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  2. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  3. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  4. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  5. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  6. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  7. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  8. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  9. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  10. Najužitočnejšia appka
  1. Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku
  2. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  3. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  5. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  6. Polus Market – trh v srdci nákupného centra
  7. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  8. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  9. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  10. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  1. Najužitočnejšia appka 17 111
  2. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 16 409
  3. V O2 to s dátami poriadne prehnali 10 985
  4. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 601
  5. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 7 621
  6. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 364
  7. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 5 886
  8. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 5 290
  9. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu 3 510
  10. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 3 052

Hlavné správy zo Sme.sk

ROZHOVOR S DAVIDOM ENGELSOM - FÓRUM

Belgický historik: Čaká nás čo Rimanov v prvom storočí pred Kristom

K vláde majú prísť autoritárske režimy.

TECH

Chobotniciam dali extázu a sledovali ich správanie

Chobnotnice a ľudí spája chémia v mozgu.

ŠPORT

V Miškovci sa bili zvolenskí chuligáni, tiekla krv

Tréner Zvolena Andrej Podkonický sa po zápase ospravedlňoval.

Neprehliadnite tiež

Walesa stále navštevuje svoje väzenie, dnes má štyri hviezdy

Hotelový rezort Arłamów láka novú oligarchiu.

Interiérová dizajnérka sa k tvorbe šperkov dostala náhodne

Nosí šperky rada, sama sebe je živou vizitkou. Východiskom tvorby šperkárky a interiérovej dizajnérky Tatiany Lesajovej je originálna štruktúra prírodného materiálu, z ktorej vytvára unikát.

Stará vila dostala novú tvár. Prerábali tak, aby z nej vyhodili čo najmenej

Vznik projektu, ktorý pristupuje citlivo k spoločnosti a životnému prostrediu, môže plniť úlohu prvej lastovičky.

Nebankovky našli nový biznis model

Nekalé praktiky v požičiavaní nezmizli.

Stovky eur môžete dostať za dvojeurovú mincu

Euro je nepochybne tvrdšia mena ako koruna. Mince niektorých štátov majú pre zberateľov dokonca až stonásobne vyššiu hodnotu, ako je nominálna.