Radšej ustrice ako šošovicu

Regionálna kuchyňa sa našincovi nie vždy páči

V reštaurácii päťhviezdičkového hotela štyridsať kilometrov od Bratislavy sme nedávno zažili milé prekvapenie – slow-food. Takéto hnutie vzniklo na protest proti otvoreniu prevádzky McDonald´s na Španielskych schodoch v Ríme už v roku 1986 a má už 80-tisíc členov, v slovenských reštauráciách sme sa s ním zatiaľ priveľmi nestretli. Kritizuje masovú  veľkovýrobu a unifikovanie potravín (čo mu zase jeho kritici vyčítajú, že predsa len tá vedie k ich zlacňovaniu). Čo mu však určite nemožno vyčítať, je snaha, zachovávať regionálne receptúry a suroviny, variť z toho, čo práve ponúka najbližšie okolie. Aby šošovica či bryndzové pirohy na jedálnom lístku neboli považované za podradné jedlá.

Návrat k regionálnym špecialitám aj v špičkových podnikoch je v gastronómii celosvetový trend a, chvalabohu, aj na Slovensku sú už prvé lastovičky. Takže v spomínanej reštaurácii sme si pochutili na vykŕmenej husacej pečeni na šošovicovom šaláte, zajacovi s hríbovým ragú a na žitnoostrovskom rizote z tarhone s pečeným bôčikom.

Zároveň sme sa ale dozvedeli, že snahu o regionalitu hostia ešte nie vždy oceňujú. Na akcii, ktorú organizovali nedávno, sa zúčastnení rozdelili na dve skupiny – jednej chutilo, druhá jedlo ťažko skritizovala. Keď zisťovali, čo konkrétne sa nespokojným na tanieroch nepáčilo, výsledok priniesol zaujímavé zistenie. Na reštauráciu päťhviezdičkového hotela bola ponuka príliš „obyčajná“, čakali že im budú servírované homáre či ustrice. Exotiku na tanieri očakávali pritom najmä hostia z bližšieho okolia.

V tejto súvislosti som si spomenula na obed v noblesnom hoteli v jednom rakúskom lyžiarskom stredisku, kde izba stála viac ako v spomínanom päťhviezdičkovom pri Bratislave. Podávali sa najvyberanejšie rakúske vína a k nim – slaninové knedle. Ako vložka do hovädzieho vývaru, aj ako hlavné jedlo s kapustovým šalátom. Majitelia hotela nám ich prezentovali s patričnou hrdosťou. Ako to, čo je pre túto oblasť typické a všetky suroviny na ne pochádzajú z najbližšieho okolia. To isté sa opakovalo v inom hoteli, kde sa na večeru podávala ako predjedlo huspenina a ako hlavné jedlo tiež nijaká exotika, ale pstruhy z miestnej farmy. S vysvetlením, že regionálnou kuchyňou a miestnymi surovinami chcú podporovať miestnych výrobcov a predajcov. To isté vysvetlenie sme si vypočuli aj v „našej“ reštaurácii a majitelia aj šéfkuchár si za ňu určite zaslúžia pochvalu. Aj keď nenapĺňajú na tanieroch očakávania niektorých hostí z blízkeho okolia, ktorého ekonomiku chcú podporovať.

Najčítanejšie na Profit


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  4. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  7. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  8. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  9. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. Už aj seniori presadajú do SUV
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  7. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  8. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  9. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  10. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 24 912
  2. Ako sme jazdili v socializme 2 621
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 547
  4. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 518
  5. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 133
  6. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 025
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 899
  8. Zo stredomorskej stravy sa nepriberá 851
  9. Túžite po práci z pláže? 7 rád, ako sa stať digitálnym nomádom 687
  10. Prísne kontroly a veľa tepla. Takto sa vyrába mlieko 676

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Súboj v koalícii Danko rozpútal a aj naň doplatil

Šéf SNS zváži odchod z politiky. Politológ hovorí, že predvídateľnosť jeho krokov sa stále znižuje.

KOMENTÁRE

Politika ako Danko nikto nechce, demokrati ani oligarchovia

Definitívny politický pád Danka sme sledovali v priamom prenose.

EKONOMIKA

Štát otočil, vyššie dôchodky zaručí len na štyri roky

Prečo novinka bude trvať len istý čas, nie je jasné.

KOMENTÁRE

Ficov perfektný deň a Dankova estráda ega

Novinári sa museli prehrabávať v úlomkoch Dankovho poníženia.

Neprehliadnite tiež

Ako efektívne sporiť na dôchodok

Pre Slovensko znamenajú švajčiarske dôchodky často spomínané klišé. Majú však ďaleko od reality. Dôvodom pritom nie je legislatívne prostredie, ale pasivita mladých, ktorí sa o svoju budúcnosť veľmi nestarajú.

Viedeň je mesto kongresov. Túto povesť si buduje dve storočia

Biznis model, ako sa stať svetovým lákadlom pre kongresy a konfrencie si Viedeň buduje 200 rokov.

Fotografie, ktoré povedia, čo nie je vidieť

Martin Baláž sa venuje sa reportážnej sociálnej fotografii. Témami aj spôsobom ich uchopenia sa vymyká svojim spolupútnikom, hoci nemá meno, ktoré by zacvendžalo.

Záložňa z čias Márie Terézie

Prvá úverová inštitúcia Uhorska vznikla v Bratislave, kde pôsobila štrnásť rokov. V činnosti pokračuje ďalej - v Budapešti a je najstarším biznisom Maďarska.