Radšej ustrice ako šošovicu

Regionálna kuchyňa sa našincovi nie vždy páči

V reštaurácii päťhviezdičkového hotela štyridsať kilometrov od Bratislavy sme nedávno zažili milé prekvapenie – slow-food. Takéto hnutie vzniklo na protest proti otvoreniu prevádzky McDonald´s na Španielskych schodoch v Ríme už v roku 1986 a má už 80-tisíc členov, v slovenských reštauráciách sme sa s ním zatiaľ priveľmi nestretli. Kritizuje masovú  veľkovýrobu a unifikovanie potravín (čo mu zase jeho kritici vyčítajú, že predsa len tá vedie k ich zlacňovaniu). Čo mu však určite nemožno vyčítať, je snaha, zachovávať regionálne receptúry a suroviny, variť z toho, čo práve ponúka najbližšie okolie. Aby šošovica či bryndzové pirohy na jedálnom lístku neboli považované za podradné jedlá.

Návrat k regionálnym špecialitám aj v špičkových podnikoch je v gastronómii celosvetový trend a, chvalabohu, aj na Slovensku sú už prvé lastovičky. Takže v spomínanej reštaurácii sme si pochutili na vykŕmenej husacej pečeni na šošovicovom šaláte, zajacovi s hríbovým ragú a na žitnoostrovskom rizote z tarhone s pečeným bôčikom.

Zároveň sme sa ale dozvedeli, že snahu o regionalitu hostia ešte nie vždy oceňujú. Na akcii, ktorú organizovali nedávno, sa zúčastnení rozdelili na dve skupiny – jednej chutilo, druhá jedlo ťažko skritizovala. Keď zisťovali, čo konkrétne sa nespokojným na tanieroch nepáčilo, výsledok priniesol zaujímavé zistenie. Na reštauráciu päťhviezdičkového hotela bola ponuka príliš „obyčajná“, čakali že im budú servírované homáre či ustrice. Exotiku na tanieri očakávali pritom najmä hostia z bližšieho okolia.

V tejto súvislosti som si spomenula na obed v noblesnom hoteli v jednom rakúskom lyžiarskom stredisku, kde izba stála viac ako v spomínanom päťhviezdičkovom pri Bratislave. Podávali sa najvyberanejšie rakúske vína a k nim – slaninové knedle. Ako vložka do hovädzieho vývaru, aj ako hlavné jedlo s kapustovým šalátom. Majitelia hotela nám ich prezentovali s patričnou hrdosťou. Ako to, čo je pre túto oblasť typické a všetky suroviny na ne pochádzajú z najbližšieho okolia. To isté sa opakovalo v inom hoteli, kde sa na večeru podávala ako predjedlo huspenina a ako hlavné jedlo tiež nijaká exotika, ale pstruhy z miestnej farmy. S vysvetlením, že regionálnou kuchyňou a miestnymi surovinami chcú podporovať miestnych výrobcov a predajcov. To isté vysvetlenie sme si vypočuli aj v „našej“ reštaurácii a majitelia aj šéfkuchár si za ňu určite zaslúžia pochvalu. Aj keď nenapĺňajú na tanieroch očakávania niektorých hostí z blízkeho okolia, ktorého ekonomiku chcú podporovať.

Najčítanejšie na Profit


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  3. Rastie nám pokrivená generácia?
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  7. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  2. Rastie nám pokrivená generácia?
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  4. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  5. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  7. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Slávnostná imatrikulácia SvF STU v Bratislave
  10. Univerzita vyTVORená nápadmi študentov!
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 20 492
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 5 159
  3. Rastie nám pokrivená generácia? 4 779
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 3 874
  5. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 2 262
  6. Kedy sa refinancovanie oplatí? 2 119
  7. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 2 084
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 2 001
  9. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 628
  10. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 1 385

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Má tu veľkú základňu, hovoria o Uhríkovi v Nitre. Súperi kandidatúru extrémistu zľahčujú

V Banskobystrickom kraji kandidáti zisťujú preferencie pravidelne.

DOMOV

Slovensku hrozí, že príde o desiatky miliónov eur

Peniaze z Únie Slovensko zrejme nestihne odčerpať do konca roka.

ŠPORT

Sagana možno čaká deň, keď nezaprší

Aký je nórsky Bergen, mesto, v ktorom bude cyklista bojovať o titul.

KOMENTÁRE

Česi mieria do čiernej diery Európy. Všetko pre korunu

Je možné, že šanca ľahkého vstupu do eurozóny zmizne.

Neprehliadnite tiež

Softvér pojedá celý svet

Inloop je firma troch spriaznených duší, ktoré sa naživo vidia len občas. Spája ich nielen internet, ale aj vývoj aplikácií či rozšírenej a virtuálnej reality.

Čistý dizajn z kvality v odpade

Odpadové drevo rozmontujú a spracúvajú do originálneho dizajnu, stavajú na majstrovstve ručnej driny a nechcú to robiť povrchne.

Zlodeji objavili nebeský disk

Nebeský disk z Nebry je najstaršie známe vyobrazenie nočnej oblohy a postavenia nebeských telies. Má 3 600 rokov. Našli ho hľadači pokladov neďaleko nemeckého mestečka Nebra.

10 pravidiel ako udržať peniaze na uzde

Vďaka týmto pravidlám sa však vždy dá začať odznova, aby peňaženka či účet v banke nezívali prázdnotou.