Jasno v Jasnej

Normálne civilizácia, hovorili sme si počas víkendu pod Chopkom

Posledný víkend zimných prázdnin sme strávili v Jasnej. Všade dole bolo sychravo a hmlisto, v Jasnej slnko a azúrová obloha. Optimisticky ale na nás pôsobilo nielen počasie. Nie je veľmi zvykom chváliť slovenské lyžiarske strediská. Skôr naopak. Akoby patrilo k bontónu ponadávať si na hrozné služby a neprimerane vysoké ceny – veľa krát oprávnene. Teraz však urobím výnimku, budem chváliť. V Jasnej som bola posledný krát pred tromi, či štyrmi rokmi, takže som bola zvedavá čo sa tam zmenilo.

A zmenilo, chvalabohu k lepšiemu. Víkend po Troch kráľoch patril k tým najrušnejším – prázdniny, predĺžený víkend, ruskí a ukrajinskí hostia, pre ktorých sa dovolenky končili až desiateho, v stredisku bolo naozaj plno. Napriek tomu všetko fungovalo bez zádrheľov- aspoň sme mali taký pocit.

Článok pokračuje pod video reklamou

V sobotu boli horné parkoviská plné, ale z dolného záchytného chodili pravidelne skibusy, trate upravené, takmer všetky otvorené, pri lanovkách sa s výnimkou šesťsedačky zo Záhradiek nečakalo viac než 5 minút a v nedeľu od rána sa už nečakalo vôbec. Aj všetko, čo má spríjemniť lyžovačku bolo OK. Všade informačné tabule, požičovne výstroja a športové obchody na každom kroku, slušné WC, praktické plániky pri pokladniach, aj automat na vracanie bezkontaktných skipasov (platí sa totiž za ne záloha 2 eurá) sme videli.

Ponuka stravy a pitia priamo na svahoch pomerne slušná, už to nie sú len provizórne stánky za nekresťanské ceny ako pred tromi rokmi. Kto chce, môže sa najesť napríklad na Záhradkách priamo na svahu, alebo ísť do niektorej z reštaurácií tam, či pri lanovkách pri Grande. Ceny - keďže mám z decembra v pamäti tie z rakúskych stredísk - ešte stále vyjde občerstvenie na nízkotatranských svahoch lacnejšie. O 30 a viac percent.

Nočný život sme neskúšali, ale aj ten vraj je, nová reštaurácia pri lanovke Grand Jet sa mení večer na diskotéku. Vtedy v sobotu tam hrala nejaká funky kapela. Normálne civilizácia, sme si hovorili... Ako by sme boli v malom (vzhľadom na dĺžku tratí) „alpskom“ stredisku. Tridsaťjedna euro za celodenný skipas v najvyššej sezóne nie je málo, ale ak lyžujete len štyri hodiny, desať euro vám vrátia a 21 eur je už celkom férová suma. Keď už porovnávame, trojhodinový lístok v obľúbenom Stuhlecku s 24 kilometrami tratí stojí 29 eur (celodenný 35,50).

Samozrejme okrem lyžovačky ma najviac zaujímala strava - a čuduj sa svete, jedlo bolo chutné, obsluha rýchla a úctivá. Obedovali sme napríklad v nie príliš vzhľadnej chate Záhradky - prilákal nás nápis čučoriedkové pirohy na tabuli vonku. Pravdupovediac, na 99 percent som očakávala polotovar. Krčma bola plná na prasknutie, čašník doslova kmital, všetko bolo expresné – a pirohy poctivé, robené, s čučoriedkovým lekvárom. Večera v talianskej reštaurácii La Collina bola naozajstná talianska a s obedom pri lanovke na Lukovej sme boli tiež spokojní. Jediná výhrada - aj v „lepších“ podnikoch na nás po hlavnom jedle pravidelne zabúdali. Že by si hosť dal aj dezert či kávu, na to asi nie sú zvyknutí.

Takže summa summarum – samé pozitívne pocity. Dúfam, že sme nemali len šťastie na fungujúce služby a že mi dobrý dojem ďalšia návšteva Jasnej nepokazí.

Najčítanejšie na Profit


          Inzercia - Tlačové správy


          1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
          2. Talent - vzdelanie - úspech
          3. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
          4. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
          5. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
          6. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
          7. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
          8. Slovanet spustil LTE internet aj na juhu Tokaja
          9. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk
          10. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME
          1. Ak Vás nikdy nič nebolelo, nestrácajte čas čítaním tohto článku!
          2. Uvažujete nad solárnymi kolektormi? Získajte príspevok až 1750 €
          3. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
          4. Príbeh tradičného družstva - príbeh Antonína Kvapila
          5. V Botanickej záhrade SPU otvorili jedinečnú výstavu orchideí
          6. Noc architektúry 2018
          7. V súťaži Záhrada, Park a Detail roka uspeli absolventi SPU
          8. Mieru spracovania odpadu zvyšujú automatizované linky
          9. Talent - vzdelanie - úspech
          10. Príbeh tradičného družstva - príbeh Iva Hlisnikovského
          1. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 27 765
          2. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 19 793
          3. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 12 992
          4. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 6 511
          5. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 6 382
          6. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 5 746
          7. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 3 654
          8. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 3 407
          9. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu 3 155
          10. Nové komorné bývanie v Karlovke? Karlove 3 101

          Hlavné správy zo Sme.sk

          DOMOV

          Hovorili sme s Babindolčanmi: Bohatí susedia ich prekvapili

          Ľuďom v Babindole sa nepáči, ak sa o nich hovorí ako o bohatej dedine. Zbohatlo podľa nich len pár jednotlivcov.

          KOMENTÁRE

          Snaha o minimalizáciu škody

          Hlavní aktéri babindolskej kauzy nasadili špecialistov na krízovú komunikáciu.

          ŠPORT

          Za megapodvod minidištanc? Rusov možno na olympiáde omilostia

          Rusi túžia kráčať pod svojou vlajkou.

          Neprehliadnite tiež

          Svetový výrobca tabaku sa chce správať zodpovedne

          S Miguelom Coletom, lídrom pre udržateľnosť v spoločnosti Philip Morris International sme zhovárali o tom, ako tabakové odvetvie pristupuje k škodlivosti svojich výrobkov.

          Z Bratislavy do sveta módy

          Francúzska federácia módnych profesionálov si medzinárodnú pobočku svojej vysokej školy módy, jedinú mimo Paríža, vytvorila práve v Bratislave.

          Šoubiznis je na Slovensku viac šou ako biznis

          Na akomkoľvek umení možno zarobiť iba vtedy, keď osloví veľa ľudí. Producent Pavol Kelley tvrdí, že produkovať umenie dokáže iba preto, že ho to neskutočne baví.

          Má ju aj Sagan. Sklárne v českej Lindave brúsia trofeje pre víťazov Tour de France

          Nový príbeh českého skla píše firma Lasvit, ktorá má pobočky v dvanástich krajinách.

          Slovenka, ktorú živí keramika: Na trhy chodím s registračnou pokladnicou

          Klaudia Sisková si pred rokmi otvorila keramický ateliér, kde tvorí z francúzskeho porcelánu. Uživiť sa v tomto odvetví nie je ľahké, ale umelkyňa sa nevzdáva.