SME
Štvrtok, 25. apríl , 2019

Odchyť si svojho čašníka

Prečo sa na Slovensku vo chvíli, keď vám donesú hlavné jedlo, končí starostlivosť o hosťa?

Nedávno som strávila pár dní v Českom Krumlove a okolí. Keďže nielen poznávaním pamiatok je človek živý a navyše počasie prialo viac sedeniu v reštaurácii alebo kaviarni, ako prechádzkam, urobili sme si malý prieskum miestneho gastronomického zázemia. Nemali sme nijaké odporúčania, takže sme si podniky vyberali podľa toho, ako sa nám páčili jedálne lístky vyvesené na dverách. Niekedy sme sa trafili, inokedy nie. Väčšinou sme jedli dobre, ale natrafili sme aj na podnik, kde bolo síce menu lákavé, ale to čo sme mali na tanieroch, nebol nijaký zázrak, skôr naopak.

Ako každé turistické centrum, aj reštaurácie v Českom Krumlove sú poznačené tým, že varia najmä pre turistov – to ovplyvňuje ich zameranie aj ceny. Takže nakoniec sme sa najlepšie najedli v Českých Budějoviciach, v novootvorenom štvorhviezdičkovom hoteli, ktorý nám odporučil známy, ktorý tam žije. Výborná sviečková za 95 českých korún, či zubáč na zelenine za 170 Kč boli naozaj pochúťkami. V niektorých krumlovských podnikoch chceli za približne to isté (otázka je, či aj tej istej kvality) o stovku viac. Jedno však mali všetky podniky spoločné. Pozornú obsluhu, ktorá si nás všímala aj po tom, čo nám priniesla hlavné jedlo.

Chvalabohu, aj na Slovensku je stále menej podnikov, kde má hosť pocit, že je na obtiaž a viac tých, kde sa cíti príjemne, ale... Podľa mojich skúseností sa starostlivosť o hosťa väčšinou končí tým, že mu obsluha prinesie hlavné jedlo. Už to, keď sa čašník spýta po konzumácii, či si dáte kávu alebo dezert, je malé víťazstvo. Ale že by ste ho v bežných reštauráciách (ako boli tie v južných Čechách) nemuseli doslova odchytiť, keď chcete ešte jednu minerálku, pohár vína, prípadne zaplatiť, to je ešte stále vzácnosť. Vo všetkých podnikoch bez výnimky, ktoré sme v Krumlove a okolí navštívili, to ale bola samozrejmosť. Obsluha nevtieravo sledovala dianie pri stole a pýtala sa, či nám nič nechýba. Ani raz sme nemuseli nejako upozorňovať, aby si nás všimla.

Taktiež samozrejmosťou bolo spýtať sa, či chceme platiť spolu, alebo každý osobitne. Aj keď bola útrata na jednom účte, čašník ani brvou nemrkol, keď sme chceli platiť osobitne. Len si priniesol kalkulačku. Bez hundrania a zazerania, nám v týchto situáciách dôverne známeho. Koniec koncov – sprepitné, ktoré dostal od každého, spolu prevyšovalo to, ktoré by dostal z jedného účtu.

Ďalšou zaujímavou skúsenosťou bol penzión, v ktorom sme bývali. Maličké zariadenie so štyrmi izbami, kde sme hneď po príchode dostali od majiteľa na preštudovanie hrubú „buchlu“ o Krumlove v niekoľkých jazykoch. O všetkých jeho atrakciách, o tom čo tam môžete robiť. Aby ste tam neprišli len raz. Prečo ma to tak zaujalo? Moje skúsenosti z návštev slovenských hotelov sú totiž také, že jednou z ich slabín je práve absencia akýchkoľvek informácií o okolí, ktoré by mal hosť k dispozícii. Pritom to nie je vec, do ktorej treba veľa investovať, chce to len čas a námahu. Ako keby majitelia a manažéri stále nepochopili, že hosť, ktorý dostane pod nos dobre spracované materiály o mieste, kde sa nachádza, sa tam možno vráti. Aby si pozrel to zaujímavé, o čom sa v hoteli dočítal a teraz to nestihol. A keď je spokojný s ubytovaním, príde práve do ich zariadenia.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Profit

Inzercia - Tlačové správy

  1. Festival IXPO otvorí brány už tento piatok. Čo všetko prináša?
  2. Spready a poplatky pri obchodovaní
  3. Od mája sa mení definícia kilogramu
  4. Fixný výnos až 7 % ročne. Bezpečné investície už od 10.000 eur
  5. Elegancia, športový duch alebo výkon? Hyundai i30 Fastback
  6. Tip na japonskú klimatizáciu s výhodnejšou elektrinou
  7. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto
  8. Top desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  9. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  10. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  1. Fixný výnos až 7 % ročne. Bezpečné investície už od 10.000 eur
  2. Športový deň Stavebnej fakulty STU v Bratislave
  3. Festival IXPO otvorí brány už tento piatok. Čo všetko prináša?
  4. Pivovar Šariš rozdá regiónu 16-tisíc eur
  5. Recenze autokamery Mio MiVue J60 WIFI - youtuber Bazim hodnotí!
  6. Od mája sa mení definícia kilogramu
  7. Spready a poplatky pri obchodovaní
  8. Elegancia, športový duch alebo výkon? Hyundai i30 Fastback
  9. Gemerský expres priblíži nádherný kraj
  10. Takto sa môžete najlepšie chrániť pred výtlkmi
  1. Top desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 24 200
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 9 228
  3. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 8 483
  4. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 5 411
  5. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto 5 249
  6. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 4 586
  7. Od mája sa mení definícia kilogramu 4 540
  8. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 4 227
  9. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 2 676
  10. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 2 515

Hlavné správy zo Sme.sk

Prezident Československej socialistickej republiky Gustáv Husák.

Súd sa postavil Kmotríkovcom. Zverejnil, prečo tak urobil

Vyšetrovanie, kto naozaj profituje z podnikania firmy, pokračuje.

Ivan Kmotrík
Komentár Petra Schutza

Presne toto sa zvykne nazývať mafianizácia štátu

Na Kočnerovi je príznačné práve presvedčenie, že spravodlivých niet.

Marian Kočner prichádza na súd s televíziou Markíza v stredu 28. februára 2018, dva dni potom, čo sa Slovensko dozvedelo o vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice.
Ján Kuciak.

Neprehliadnite tiež

Pre českú značku vyrába batohy z kozej kože mladý Ind

Na cestách našiel seba aj inšpiráciu pre podnikanie.

Lukáš Matějček

Desať vyšetrení z jednej skúmavky a systém platí menej za liečbu

Zo zákulisia podnikania v laboratórnej diagnostike.

Pôžitkársky ponor do čiernočiernej tmy, kde sa víno rozvinie

Tibor Kiss je autorom myšlienky degustácie potme.

Rakúska rezervácia sa pýši titulom prvý región čítania prírody

Príbehy podnikania v súlade s prírodou v Alpách.

Kaplnka na Lachtale

Jedlo môžeme chápať ako investíciu do seba

Dušan Plichta má úspech s firmou, ktorá vyrába funkčné potraviny.

Dušan Plichta