O virtuálnom varení

Keď som pani učiteľke povedal, že virtuálne varenie je ako virtuálny pohlavný styk, urazila sa

Nedávno som bol v porote súťaže mladých adeptov na kuchárske a cukrárske remeslo. Niektorí boli šikovní, niektorí menej, dvaja, či traja boli naozaj dobrí, pokojne by sa už uplatnili v akejkoľvek reštaurácii. Aj tí najhorší nám ale uvarili lepšie, ako deň predtým kuchyňa jedného štvorhviezdičkového nitrianskeho hotela, kde sme bývali. Hovoril som si, keď je na Slovensku aspoň 32 mladých kuchárov a cukrárov, ktorí majú chuť prísť na takúto súťaž, tak to s budúcnosťou gastronómie u vás nebude až také zlé.

Článok pokračuje pod video reklamou

Čo ma však zarmútilo, bol fakt, že najslabšie pripravený prišiel na súťaž chlapec z hotelovej školy v Piešťanoch, kde som sa voľakedy učil. Spolu s hotelkou v Karlových Varoch bola výkvetom vo vtedajšom školstve... Samozrejme, chlapec za nič nemohol, veď deti či žiaci sú takí dobrí, ako sú dobrí ich učitelia. Tak sme si zavolali učiteľku či majstrovú, ktorá ho na súťaž pripravovala a navrhla aj nepodarenú kreáciu, ktorú varil. Na otázku, či deti v škole varia alebo kde chodia na prax, odpovedala, že varia virtuálne.

Nedalo mi, spýtal som sa, či je virtuálne varenie také isté ako virtuálny pohlavný styk. Lebo jedno aj druhé je nanič. To som však už nestihol povedať, pretože dáma, ako počula slovo pohlavný styk, ma prerušila. Povedala mi, že ju nemám urážať. Neviem, čím som ju urazil, ale mňa urazilo, že si dovolila prísť na celoslovenskú súťaž s takou úrovňou prípravy. Nechápem ako je možné, že budúci kuchári a cukrári varia na strednej škole len v školských jedálňach, že im školy nesprostredkujú nijakú prax v reštauráciách či hoteloch. Alebo, ak sa im nechce, nech aspoň tým deťom tlačia do hláv, aby sa sami hlásili praxovať do reštaurácií, že inak z nich nič nebude.

V Nemecku každý, kto sa učí tomuto remeslu, musí niekde praxovať a musí to mať na papieri. Tri štvrtiny výučby je prax a štvrtina teória. Môžeme sa potom čudovať, že kuchár tu na Slovensku po štyroch rokoch školy nevie ani, ako sa drží nôž, čo mi hovorilo pár kolegov?

Čo ma ale ešte viac zarazilo bol počet tried v hotelových školách, kde sa učia či študujú u vás budúci kuchári a čašníci. Myslel som že zle počujem, ale ak je pravda číslo 150 či koľko mi to povedali, tak to je naozaj na neuverenie. Keď je v každej triede len 20 detí, to by znamenalo, že tu máte 3 000 nádejných kuchárov a čašníkov. Školy síce tvrdia, že nevychovávajú personál do kuchyne a pre obsluhu, ale stredný manažment. To je ešte horšie! Keď to vydelím štyrmi, čo je počet ročníkov, tak mi vychádza že každý rok ich vyjde zo školy vyše 700. Kde všetci sú, keď kade chodím, tak počúvam, že personálu je nedostatok, o tom schopnom ani nehovoriac? To nikomu neprekáža že štát vyhadzuje peniaze doslova z okna, keď financuje za peniaze daňových poplatníkov prevádzku zbytočných škôl, ktorých žiaci nerobia to, na čo sa pripravovali? Že to neprekáža úradníkom na ministerstve, to by som ešte pochopil, ale veď určite tu sú stavovské organizácie. Prečo tie nebojujú za to, aby tu bolo menej škôl, ale takých, ktorých absolventi za niečo stoja?

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  2. Najužitočnejšia appka
  3. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  4. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  5. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  6. Zužitkovaním biologického odpadu šetríme prírodu aj náklady
  7. Vozidlá Kia ekologickej budúcnosti
  8. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  9. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu
  10. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur
  1. Bratislava dostane o rok nový mestský bulvár
  2. DEXIS SLOVAKIA má nového generálneho riaditeľa
  3. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  4. Stavebná fakulta hostila medzinárodnú konferenciu CSASC
  5. Cestárske kariérne dni 2018 na SvF
  6. Najužitočnejšia appka
  7. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  8. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  9. Otvorenie akademického roka 2018/2019 na EU v Bratislave
  10. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  1. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 22 420
  2. Najužitočnejšia appka 15 510
  3. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 13 429
  4. V O2 to s dátami poriadne prehnali 9 613
  5. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 8 288
  6. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu 6 925
  7. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 6 636
  8. Čerstvosť je o správnom skladovaní. Reportáž zo skladu Kauflandu 5 658
  9. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 5 517
  10. Zmenky a dlhopisy s fixným výnosom 5 – 6,6 % p.a. 2 642

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Imrecze rezignuje z postu prezidenta Finančnej správy

Rozhodnutie prišlo podľa jeho slov spontánne.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Nebojte sa, oni Imreczemu niečo nájdu

Nový guvernér bude potrebovať pomoc.

DOMOV

Ako (ne)funguje bikesharing v Bratislave po prvom týždni

Pre ľudí sú žlté bicykle najmä atrakcia.

ŽENA

Deti generácie Z začínajú odmietať sociálne médiá. Prečo?

Strácajú záujem a nechcú byť nonstop online.

Neprehliadnite tiež

Interiérová dizajnérka sa k tvorbe šperkov dostala náhodne

Nosí šperky rada, sama sebe je živou vizitkou. Východiskom tvorby šperkárky a interiérovej dizajnérky Tatiany Lesajovej je originálna štruktúra prírodného materiálu, z ktorej vytvára unikát.

Stará vila dostala novú tvár. Prerábali tak, aby z nej vyhodili čo najmenej

Vznik projektu, ktorý pristupuje citlivo k spoločnosti a životnému prostrediu, môže plniť úlohu prvej lastovičky.

Nebankovky našli nový biznis model

Nekalé praktiky v požičiavaní nezmizli.

Stovky eur môžete dostať za dvojeurovú mincu

Euro je nepochybne tvrdšia mena ako koruna. Mince niektorých štátov majú pre zberateľov dokonca až stonásobne vyššiu hodnotu, ako je nominálna.

Slováci sa predzásobili hypotékami

Na jeseň sa môže prejaviť prísnejšie úverovanie. Podľa analytikov môžu banky zdražiť najmä vyššie hypotéky.