O virtuálnom varení

Keď som pani učiteľke povedal, že virtuálne varenie je ako virtuálny pohlavný styk, urazila sa

Nedávno som bol v porote súťaže mladých adeptov na kuchárske a cukrárske remeslo. Niektorí boli šikovní, niektorí menej, dvaja, či traja boli naozaj dobrí, pokojne by sa už uplatnili v akejkoľvek reštaurácii. Aj tí najhorší nám ale uvarili lepšie, ako deň predtým kuchyňa jedného štvorhviezdičkového nitrianskeho hotela, kde sme bývali. Hovoril som si, keď je na Slovensku aspoň 32 mladých kuchárov a cukrárov, ktorí majú chuť prísť na takúto súťaž, tak to s budúcnosťou gastronómie u vás nebude až také zlé.

Článok pokračuje pod video reklamou

Čo ma však zarmútilo, bol fakt, že najslabšie pripravený prišiel na súťaž chlapec z hotelovej školy v Piešťanoch, kde som sa voľakedy učil. Spolu s hotelkou v Karlových Varoch bola výkvetom vo vtedajšom školstve... Samozrejme, chlapec za nič nemohol, veď deti či žiaci sú takí dobrí, ako sú dobrí ich učitelia. Tak sme si zavolali učiteľku či majstrovú, ktorá ho na súťaž pripravovala a navrhla aj nepodarenú kreáciu, ktorú varil. Na otázku, či deti v škole varia alebo kde chodia na prax, odpovedala, že varia virtuálne.

Nedalo mi, spýtal som sa, či je virtuálne varenie také isté ako virtuálny pohlavný styk. Lebo jedno aj druhé je nanič. To som však už nestihol povedať, pretože dáma, ako počula slovo pohlavný styk, ma prerušila. Povedala mi, že ju nemám urážať. Neviem, čím som ju urazil, ale mňa urazilo, že si dovolila prísť na celoslovenskú súťaž s takou úrovňou prípravy. Nechápem ako je možné, že budúci kuchári a cukrári varia na strednej škole len v školských jedálňach, že im školy nesprostredkujú nijakú prax v reštauráciách či hoteloch. Alebo, ak sa im nechce, nech aspoň tým deťom tlačia do hláv, aby sa sami hlásili praxovať do reštaurácií, že inak z nich nič nebude.

V Nemecku každý, kto sa učí tomuto remeslu, musí niekde praxovať a musí to mať na papieri. Tri štvrtiny výučby je prax a štvrtina teória. Môžeme sa potom čudovať, že kuchár tu na Slovensku po štyroch rokoch školy nevie ani, ako sa drží nôž, čo mi hovorilo pár kolegov?

Čo ma ale ešte viac zarazilo bol počet tried v hotelových školách, kde sa učia či študujú u vás budúci kuchári a čašníci. Myslel som že zle počujem, ale ak je pravda číslo 150 či koľko mi to povedali, tak to je naozaj na neuverenie. Keď je v každej triede len 20 detí, to by znamenalo, že tu máte 3 000 nádejných kuchárov a čašníkov. Školy síce tvrdia, že nevychovávajú personál do kuchyne a pre obsluhu, ale stredný manažment. To je ešte horšie! Keď to vydelím štyrmi, čo je počet ročníkov, tak mi vychádza že každý rok ich vyjde zo školy vyše 700. Kde všetci sú, keď kade chodím, tak počúvam, že personálu je nedostatok, o tom schopnom ani nehovoriac? To nikomu neprekáža že štát vyhadzuje peniaze doslova z okna, keď financuje za peniaze daňových poplatníkov prevádzku zbytočných škôl, ktorých žiaci nerobia to, na čo sa pripravovali? Že to neprekáža úradníkom na ministerstve, to by som ešte pochopil, ale veď určite tu sú stavovské organizácie. Prečo tie nebojujú za to, aby tu bolo menej škôl, ale takých, ktorých absolventi za niečo stoja?

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte!
  2. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  3. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  4. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  5. Ľudia si už neuvedomujú, že ich svet nekončí na vlastnom prahu
  6. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať?
  7. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými
  8. EY Podnikateľ roka: hľadáme slovenské príbehy!
  9. Platíte si poistenie domova zbytočne?
  10. Volkswagen T-Cross má z každého niečo
  1. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  2. 4 mýty o minerálnej vlne, ktorým by ste nemali veriť
  3. Stavebná fakulta STU na dňoch kariérneho poradenstva
  4. XXIII. Seminár I. Poliačka – Rozvoj cestnej infraštruktúry
  5. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  6. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  7. Sieť prevádzok Stop Shop obchodov má už 80 pobočiek
  8. Rozdiel medzi Dič a Ič dph
  9. Ekonomická diplomacia Indonézie
  10. Ako si vieme zabezpečiť štedrý a spokojný dôchodok?
  1. Dvaja Slováci dokázali zázrak. Ich listy chcú po celom svete 34 200
  2. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní 26 449
  3. Platíte si poistenie domova zbytočne? 18 562
  4. First moment na leto 2019 je tu: 13 letovísk s výraznými zľavami 14 897
  5. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte! 7 706
  6. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch 6 109
  7. Hidradenitída - kožná choroba, o ktorej sa nehovorí 5 866
  8. Objavte silu Q10 a zredukujte vrásky počas 4 týždňov 3 719
  9. Neukladajte si nič, čo vás môže ohroziť. Ako zabezpečiť telefón? 3 615
  10. Volkswagen T-Cross má z každého niečo 3 109

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Danko podľa Bugára nepochopil výzvu, odvolanie asi nepodporia

Bugárova výzva členov SNS popudila. Čo ňou chcel povedať, nespresnil.

PRED 100 ROKMI SA SKONČILA I. SVETOVÁ VOJNA

Skaza z neba. Z lietadiel zhadzovali aj tehly a kovové šípy

Medzi rakúsko-uhorskými stíhačmi vynikali aj rodáci zo Slovenska.

Neprehliadnite tiež

Výrobca drevených roliet berie podnikanie ako službu

Aj rolety sú jedinečné z práve dreva

Renáta Hall: Vysoké školy potrebujeme viac otvoriť

Prečo slovenské vysoké školy nie sú v špičke?

Železničné múzeum vybudoval zo skladu

Stal sa prvým železničiarom v rodine.