Šéfkuchári by mali byť spolumajiteľmi

Majitelia sa čudujú, že im reštaurácie nevynášajú a nemajú tušenia, čo sa v nich vlastne deje

Určite sa vám už niekedy stalo, že ste prišli do super zariadenej dizajnovej reštaurácie, doslova z nej kričalo, koľko do nej majitelia investovali a potom ste zažili sklamanie. Menu a kvalita jedla na vás zanechali oveľa horší dojem, ako celá tá paráda dookola. Kde sa stala chyba? Odpoveď na túto otázku je pomerne jednoduchá – majitelia, ktorí ako je na Slovensku zvykom väčšinou nie sú z gastrobiznisu, považovali investíciu do zariadenia podniku za dôležitejšiu, ako investíciu do ľudí, ktorí v reštaurácii pracujú. Pritom každý, kto sa v tomto biznise pohybuje vie, že každý podnik je taký, akí sú ľudia, ktorí ho riadia a pracujú v ňom. Oni ho robia, oni tvoria jeho úspech, alebo neúspech. U nás je však žiaľ zatiaľ skôr zvykom výber ľudí podceňovať.

Článok pokračuje pod video reklamou

Poznám pár príkladov, kedy nádejní majitelia reštaurácií investovali veľké peniaze do zariadenia a vybavenia, ale šéfkuchára im odporučil známy známeho, ktorého pozná zase jeho známy...  bez referencií, bez toho že by uňho niekedy jedli. Potom to vyzerá tak, že podnik nemá koncept, kvalita jedla je kolísavá, v kuchyni majú zbytočné zariadenia za státisíce korún, ktoré nikto nepoužíva, alebo naopak, v podniku, ktorý má kapacitu 200 stoličiek je kuchyňa 4x4 metre. Alebo sa majiteľ čuduje, že podnik nevynáša a nemá tušenia čo sa v ňom deje, že všetci na ňom profitujú, okrem neho.

Čo môže reštaurácii a jej majiteľovi priniesť skúsený a rozhľadený šéfkuchár a prečo sa neoplatí na týchto ľuďoch šetriť? V prvom rade mu dokáže zarábať peniaze. Rovnica je tu jasná a jednoduchá – dobrý šéfkuchár musí priniesť majiteľovi viac peňazí, ako doň on investuje. Mal by byť v podniku od začiatku, ešte než sa začne zariaďovať kuchyňa. Skúsenému šéfkuchárovi jeho stavovská hrdosť nedovolí, aby sa pri jej zariaďovaní plytvalo peniazmi – aj keď to nie sú jeho financie. Tu už nejde o fazuľky, zariaďoval som niekoľko kuchýň a v slovenských korunách som dokázal ušetriť proti pôvodným predstavám majiteľov aj milión korún, čo pri 6-7 miliónovom zariadení nebolo málo. Skúsený kuchár totiž vie, podľa zamerania kuchyne, čo v nej bude potrebovať a čo nie. To isté sa dá povedať o každodennej prevádzke. Efektívne využívanie surovín a minimalizovanie odpadu je v mnohých kuchyniach ešte stále veľká neznáma a dobrý šéfkuchár musí myslieť aj naň. V zahraničí je bežné, že keď vzniká nová reštaurácia, tak ju spolu robia investor, ktorý do nej dá peniaze a šéfkuchár, ktorý dá svoje know-how. To je jeho vstupnou investíciou a stáva sa tak spoločníkom. Výhodou pre investora je, že má v podniku človeka na svojom mieste, ktorý je motivovaný, aby fungoval čo najlepšie. U nás sú žiaľ vedomosti a skúsenosti podceňovanou veličinou, väčšina ľudí má predstavu, že tie sú zadarmo a nič nestoja.

Na druhej strane, je aj vecou šéfkuchárov, že ich práca nie je majiteľmi podnikov dostatočne vážená. Mnohým z nich chýba hrdosť na to, čo robia, nevedia sa postaviť za svoju robotu. Vykonajú automaticky to, čo chce majiteľ, aj keď vedia, že jeho rozhodnutia nie sú správne. Tiež sa stretávam s tým, že nemajú chuť prevziať zodpovednosť – všetci chcú byť zástupcami šéfkuchára, ale je veľmi málo tých, ktorí chcú šéfovať a niesť zodpovednosť. Radšej sa uspokoja s nižšou funkciou a nižším platom. Ambicióznosť, to je vlastnosť, ktorá tu mnohým ľuďom v gastrobiznise chýba.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  2. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  3. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  4. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  5. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  6. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  7. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  8. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  9. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  10. Najužitočnejšia appka
  1. Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku
  2. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  3. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  5. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  6. Polus Market – trh v srdci nákupného centra
  7. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  8. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  9. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  10. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  1. Najužitočnejšia appka 16 728
  2. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 15 482
  3. V O2 to s dátami poriadne prehnali 10 965
  4. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 575
  5. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 8 315
  6. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 7 293
  7. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 336
  8. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu 4 563
  9. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 4 017
  10. Čerstvosť je o správnom skladovaní. Reportáž zo skladu Kauflandu 3 052

Hlavné správy zo Sme.sk

Píše Marek Maďarič

Trestanie Orbána má vážne chyby (píše Marek Maďarič)

V správe nemali riešiť jeho ideové smerovanie či nevítaciu politiku.

AUTORSKÁ STRANA PETRA SCHUTZA

Konšpiračné teórie doľahli aj na Hlinu (Schutzov týždeň)

Na reguláciu zostáva už len populizmus.

Dnes píše Elena Eleková

Aké to je hanbiť sa, že som lekárka

Hoci to svedčí o empatii, môže to nakoniec viesť k prianiu odísť zo systému.

Neprehliadnite tiež

Walesa stále navštevuje svoje väzenie, dnes má štyri hviezdy

Hotelový rezort Arłamów láka novú oligarchiu.

Interiérová dizajnérka sa k tvorbe šperkov dostala náhodne

Nosí šperky rada, sama sebe je živou vizitkou. Východiskom tvorby šperkárky a interiérovej dizajnérky Tatiany Lesajovej je originálna štruktúra prírodného materiálu, z ktorej vytvára unikát.

Stará vila dostala novú tvár. Prerábali tak, aby z nej vyhodili čo najmenej

Vznik projektu, ktorý pristupuje citlivo k spoločnosti a životnému prostrediu, môže plniť úlohu prvej lastovičky.

Nebankovky našli nový biznis model

Nekalé praktiky v požičiavaní nezmizli.

Stovky eur môžete dostať za dvojeurovú mincu

Euro je nepochybne tvrdšia mena ako koruna. Mince niektorých štátov majú pre zberateľov dokonca až stonásobne vyššiu hodnotu, ako je nominálna.