Šéfkuchári by mali byť spolumajiteľmi

Majitelia sa čudujú, že im reštaurácie nevynášajú a nemajú tušenia, čo sa v nich vlastne deje

Určite sa vám už niekedy stalo, že ste prišli do super zariadenej dizajnovej reštaurácie, doslova z nej kričalo, koľko do nej majitelia investovali a potom ste zažili sklamanie. Menu a kvalita jedla na vás zanechali oveľa horší dojem, ako celá tá paráda dookola. Kde sa stala chyba? Odpoveď na túto otázku je pomerne jednoduchá – majitelia, ktorí ako je na Slovensku zvykom väčšinou nie sú z gastrobiznisu, považovali investíciu do zariadenia podniku za dôležitejšiu, ako investíciu do ľudí, ktorí v reštaurácii pracujú. Pritom každý, kto sa v tomto biznise pohybuje vie, že každý podnik je taký, akí sú ľudia, ktorí ho riadia a pracujú v ňom. Oni ho robia, oni tvoria jeho úspech, alebo neúspech. U nás je však žiaľ zatiaľ skôr zvykom výber ľudí podceňovať.

Poznám pár príkladov, kedy nádejní majitelia reštaurácií investovali veľké peniaze do zariadenia a vybavenia, ale šéfkuchára im odporučil známy známeho, ktorého pozná zase jeho známy...  bez referencií, bez toho že by uňho niekedy jedli. Potom to vyzerá tak, že podnik nemá koncept, kvalita jedla je kolísavá, v kuchyni majú zbytočné zariadenia za státisíce korún, ktoré nikto nepoužíva, alebo naopak, v podniku, ktorý má kapacitu 200 stoličiek je kuchyňa 4x4 metre. Alebo sa majiteľ čuduje, že podnik nevynáša a nemá tušenia čo sa v ňom deje, že všetci na ňom profitujú, okrem neho.

Čo môže reštaurácii a jej majiteľovi priniesť skúsený a rozhľadený šéfkuchár a prečo sa neoplatí na týchto ľuďoch šetriť? V prvom rade mu dokáže zarábať peniaze. Rovnica je tu jasná a jednoduchá – dobrý šéfkuchár musí priniesť majiteľovi viac peňazí, ako doň on investuje. Mal by byť v podniku od začiatku, ešte než sa začne zariaďovať kuchyňa. Skúsenému šéfkuchárovi jeho stavovská hrdosť nedovolí, aby sa pri jej zariaďovaní plytvalo peniazmi – aj keď to nie sú jeho financie. Tu už nejde o fazuľky, zariaďoval som niekoľko kuchýň a v slovenských korunách som dokázal ušetriť proti pôvodným predstavám majiteľov aj milión korún, čo pri 6-7 miliónovom zariadení nebolo málo. Skúsený kuchár totiž vie, podľa zamerania kuchyne, čo v nej bude potrebovať a čo nie. To isté sa dá povedať o každodennej prevádzke. Efektívne využívanie surovín a minimalizovanie odpadu je v mnohých kuchyniach ešte stále veľká neznáma a dobrý šéfkuchár musí myslieť aj naň. V zahraničí je bežné, že keď vzniká nová reštaurácia, tak ju spolu robia investor, ktorý do nej dá peniaze a šéfkuchár, ktorý dá svoje know-how. To je jeho vstupnou investíciou a stáva sa tak spoločníkom. Výhodou pre investora je, že má v podniku človeka na svojom mieste, ktorý je motivovaný, aby fungoval čo najlepšie. U nás sú žiaľ vedomosti a skúsenosti podceňovanou veličinou, väčšina ľudí má predstavu, že tie sú zadarmo a nič nestoja.

Na druhej strane, je aj vecou šéfkuchárov, že ich práca nie je majiteľmi podnikov dostatočne vážená. Mnohým z nich chýba hrdosť na to, čo robia, nevedia sa postaviť za svoju robotu. Vykonajú automaticky to, čo chce majiteľ, aj keď vedia, že jeho rozhodnutia nie sú správne. Tiež sa stretávam s tým, že nemajú chuť prevziať zodpovednosť – všetci chcú byť zástupcami šéfkuchára, ale je veľmi málo tých, ktorí chcú šéfovať a niesť zodpovednosť. Radšej sa uspokoja s nižšou funkciou a nižším platom. Ambicióznosť, to je vlastnosť, ktorá tu mnohým ľuďom v gastrobiznise chýba.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Profit

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  3. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  4. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  5. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  6. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  7. Slovensko má historicky najvyšší počet ľudí bankujúcich online
  8. ZSE ako jediné prináša Virtuálnu batériu pre fotovoltiku
  9. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie
  10. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma
  1. Podnikanie a významné ukazovatele v roku 2019
  2. Smartfóny Samsung Galaxy S priniesli množstvo inovácií
  3. eKasa prichádza na Slovensko
  4. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  5. 4 úkony, ktoré treba absolvovať po založení s.r.o.
  6. Konferencia - EU support for research
  7. A dynamic year in the industrial and logistics sector
  8. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici
  9. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  10. Zápis do Registra partnerov vo verejnom sektore
  1. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 18 876
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 13 402
  3. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 11 781
  4. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 8 393
  5. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici 4 939
  6. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie 4 655
  7. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 4 405
  8. Esin Group: Líder Iniciatívy poľnohospodárov vydiera 4 092
  9. Zbrojársky líder z Považia pomáha ľuďom 4 021
  10. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 3 774

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Zločin v priamom prenose. Súd popísal kauzu nástenka

Aktéri kauzy mali podľa súdu politické krytie.

Dobré ráno

Dobré ráno: Nástenkový tender nebol ani na tej nástenke

Čo ukázali súdne dokumenty.

Stĺpček Petra Schutza

Nástenka sa stala súčasťou legendy len akosi omylom

Odkaz na úradnú tabuľu kdesi na rezortnej chodbe má svoje univerzálne využitie.

Neprehliadnite tiež

Cez sklady v Hamburgu dodnes prechádza tretina svetového obchodu s kobercami a významný objem kakaa a kávy

Speicherstadt sa stal významnou súčasťou nemeckého ekonomického zázraku.

Hrad na vode. Najfotografovanejší pohľad na Speicherstadt.

Cena bitcoinu lietala za uplynulý rok hore-dole aj o tisícky dolárov mesačne

Bublina už praskla a virtuálne meny môžu opäť stúpať.

Tomáš Sedláček: Zo všetkých humanitných odborov si trúfa predpovedať budúcnosť len ekonómia

Pre liberálov je príliš konzervatívny, pre konzervatívcov zasa príliš liberálny. Český ekonóm Tomáš Sedláček.

Tomáš Sedláček
Ilustračná fotografia.

Mladí Slováci našli dieru na trhu. Mlieko robia z maku, orechov a semien

Najnovšie prišli s receptúrou na mandľový jogurt.

Miroslav Belica a Zuzana Svoreňová