Osobné stretnutia a nahé telo

Atmosféra miesta a pohľad do očí je najlepšou cestou k novinárskemu zážitku

Zväčša nie som nadšená, keď robím rozhovory cez e-mail. Je to, samozrejme, rýchlejšie a rozhodne pohodlnejšie, najmä keď máte záujem o vyjadrenia človeka, ktorého trvalé bydlisko sa nachádza napríklad v Košiciach. V iných prípadoch uprednostňujem osobné stretnutie, a to hneď z niekoľkých dôvodov, vďaka ktorým som skončila napríklad na patológii.

Dôvod, ktorý najviac zaváži, je očný kontakt. Vidíte celkom presne, čo v človeku ktorá otázka vyvolá a akým spôsobom o nej rozpráva. Veľmi rýchlo pochopíte, či ho jeho práca napĺňa a či problémy, ktoré vám práve vymenúva, sú až natoľko závažné, alebo ich možno považovať za „banality“. Samozrejme, veľa pocitov je možné cítiť aj z písaného textu, ale na to človek, ktorý odpovedá, musí mať náladu a musí disponovať akým-takým pisateľským talentom. Inak sa vám s jeho odpoveďami bude len veľmi ťažko pracovať. Uvediem hneď dva príklady.

Otázka: Aké skúsenosti ste si z vysokoškolského štúdia odniesli?

Odpoveď: Len tie najlepšie.

Otázka: Čo všetko musíte vybaviť, aby ste mohli túto podnikateľskú činnosť naplno rozbehnúť?

Odpoveď: Veľa vecí.

Druhým dôvodom pre osobný kontakt je, že môžete okamžite dávať doplňujúce otázky. Vo vyššie spomínaných prípadoch sa mi za touto možnosťou naozaj cnelo. Rovnako môžete meniť aj poradie otázok podľa toho, kam sa uberajú myšlienkové pochody človeka sediaceho oproti vám. (Hoci správne by ste mali sedieť do písmena L, aby recipient mal pred sebou voľný priestor). Podľa svojich nedlhých novinárskych skúseností viem, že sa dozviem o čosi viac informácií, keď človeka nechám, nech sa sám uberá prúdom myšlienok a spomienok. V tom prípade, ak sa priveľmi nevychyľuje od témy a mojej prichystanej osnovy. Niekedy sa stane, že na prvú otázku sa človek rozrozpráva tak, že iba otázkami „prečo?“ a „ako?“ ho ukorigujete až k odpovedi na poslednú otázku. Závisí však od témy, recipienta a prichystanej osnovy.

Rovnako dôležité, ak je to možné, je pre mňa cítiť atmosféru prostredia, v ktorom človek pracuje. Najviac zážitkov mám asi z písania témy Golden dirty jobs, keď sme spolu s fotografom Maňom Štrauchom odskúšali takmer každú zo „špinavých“ prác skoro na vlastnej koži. Ako prvého sme navštívili kominára a šplhali za ním po rebríku na strechu, kde bol komín s úžasným výhľadom, autentickým pre fotografiu. Ja ako správna žena, samozrejme, vo vysokých topánkach. Tá doba bola, tuším, pre mňa charakteristická tým, že som sa nevedela správne obuť, pretože na bitúnok som pre zmenu dorazila v sandáloch na nízkom opätku. Do kanála sme sa nedostali, hoci sme naozaj chceli, ale závan jeho atmosféry bolo cítiť aj na povrchu. Posledné chvíle pred vstupom na patológiu radšej opisovať nebudem, lebo moje predstavy boli také absurdné, že by som vám nimi len veľmi nerada vyvolávala predsudky.

Jednou z mojich posledných tém bol bývalý folklórny tanečník, ktorý momentálne pracuje ako masér v istej saune. Keďže náš fotograf  ho chcel fotiť priamo pri práci, hľadal niekoho, kto by „robil“ spolovice vyzlečené telo na masérskom stole. Voľba padla na mňa, lebo naokolo nebola iná vhodná obeť. Teda, tak aspoň náš fotograf argumentoval... :D

Najčítanejšie na Profit


Inzercia - Tlačové správy


  1. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  2. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
  3. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  4. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  7. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  8. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  10. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  1. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  2. 100 %-nú hypotéku môžete dostať aj na mestský apartmán
  3. Business Smartphones Connected to Public Wi-Fi Can Be in Danger
  4. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
  5. Poslanec Borguľa žiada o uvoľnenie parkoviska pre rezidentov
  6. OMV sa postará o pitný režim, bude rozdávať vodu
  7. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  8. Leto nekončí!
  9. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  10. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 6 034
  2. Ako sme jazdili v socializme 2 215
  3. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 2 064
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 812
  5. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd 1 436
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 304
  7. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte 1 294
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 187
  9. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 119
  10. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 773

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Mesačnú dcéru našla v nemocnici so zlomenou nohou. Tvrdia, že si to urobila sama

Po odbere krvi ostala mesačnej Liliane modrina na päte a zlomená stehenná kosť.

DOMOV

Plavčan zostane ministrom do konca augusta

SNS neodpovedala, či je za otáľaním vyčkávanie na koaličnú radu.

ŠPORT

Sú senzáciou našej ligy, za odmenu mávajú opekačky

FC Nitra prekvapuje a je na čele Fortuna ligy.

BRATISLAVA

Už je známe, čo všetko vyrastie na mieste bývalého PKO

Na Dvořákovom nábreží bude pokračovanie River Parku.

Neprehliadnite tiež

Soľné rituály talianskeho mestečka

V talianskej Cervii sa viac ako dve tisícročia vyrába sladká soľ - starou ručnou metódou odparovaním z malých jazierok.

Nie je Tokajské víno ako Tokaj

Geografickým názvom Tokaj môžu byť označené len vína priamo z maďarskej dedinky Tokaj. Všetky ostatné sa označujú ako tokajské vína.

K jedlu patrí aj dobré víno

To sa však ťažko vysvetľuje tým, ktorí delia vína maximálne na biele a červené.

Svätojurskí vinári, ktorí dorábajú víno od polovice 18. storočia

Takmer pätnásť rokov spoločného podnikania rodín Dubovských a Grančičových viedlo k úspešnému a stále rastúcemu biznisu s vínom značky zloženej z mien oboch majiteľov.