Zdravý (ne)mocný

Ešte dýcham, zatiaľ len spolovice, ale učím sa... Moja stávka s Jackom Canfieldom (20)

Starší a skúsenejší kamaráti mi vždy radili, nechoď k lekárovi, pokiaľ si nechceš narobiť ďalšie problémy. Neposlúchol som ich. Osudnou sa mi stala preventívna zdravotná prehliadka ešte z prvej polovice januára, ktorú mi v dobrej viere poskytol môj zamestnávateľ. V priebehu ďalších dvoch mesiacov som ale pochopil, že na svete azda neexistuje zdravý človek. Ale iba taký, ktorý nebol poriadne vyšetrený. ;-) A že sa mi tých vyšetrení v poslednej dobe dostalo... Nech mi to zdravotná poisťovňa a jej solidárni prispievatelia láskavo odpustia. :-)

Apropo, aj som sa dosť poučil. Ale na druhej strane tiež pobavil. Najmä ak som sa občas stretol s faktom, že čo lekár, to odlišná diagnóza. Tým nechcem spochybňovať lekárske povolanie, ktoré si vážim. Len ten náš organizmus asi nie je až taký jednoduchý, ako sa často domnievame. Napríklad, zistili mi, že mám niečo s pľúcami... Som sa potešil, že som aspoň prestal fajčiť... Ale následné vyšetrenie pod fyzickou záťažou ukázalo, že len zrejme neviem dostatočne využívať kapacitu pľúc. „Máte pľúca ako futbalový záložník, ale dýchate ako slečinka. To ako s tým potom môžete zabehnúť polmaratón,“ uťahoval si so mňa veľmi ochotný lekár, ktorý sa ma ujal. „Pôjdete k dobrému fyzioterapeutovi,“ navrhol mi.  A tak som sa ocitol na masérskom stole, kde ma skúsený odborník trištvrte hodinu prevracal zo strany na stranu, z brucha na chrbát. Vymordoval mi skelet, šľachy a väzy (našťastie to potom bolelo len dva dni) a dal mi na domácu úlohu niekoľko cvičení, okrem iného aj dychového charakteru. Som sa veru nenazdal, že sa pomaly v päťdesiatke budem učiť správne dýchať... „Tu sa vám to musí zdvíhať,“ upozorňuje ma terapeut a zatláča mi na bránicovú oblasť. „Prečo ma to nenaučili už na škole?“ mrmlem si s povzdychom.

No a ďalšia diagnóza, s ktorou som viac-menej rátal. Už som sa s ňou totiž stretol. Zvýšený cholesterol a triglyceridy. Aj sa tomu veľa ľudí čuduje, keďže sa v poslednej dobe stravujem pomerne zdravo, alkohol si doprajem výnimočne (ale keď už, tak poriadne) a prestal som fajčiť. Navyše som mal aj dostatok pohybu – pravda posledné dva mesiace som vôbec nebehal pre neustále akútne problémy so všakovakými vírmi, ktoré si behajú, kde sa im zachce. :-) Takže ostávajú genetické predpoklady, alebo stres (ten ako faktor tohto ochorenia mnohí lekári príliš neuznávajú). Našťastie som narazil na tých druhých. Podrobné opakované testy mi však rizikový faktor zvýšeného cholesterolu a triglyceridov potvrdili a načim s tým niečo robiť, pokiaľ si nechcem navodiť nejaký ten infarkt či mŕtvicu. Keď mi môj lekár volal výsledky, dosť jednoznačne naliehal na liekoch... Aj som sa jeho vážneho hlasu zľakol, veď v živote som ani len v nemocnici neležal... :-)

Priznám sa, chemickým liekom sa snažím vyhýbať ako čert svätenej vode. Len tak na okraj, nedávno som si prečítal príbalový leták na jedných antibiotikách, keďže mi spôsobovali určité tráviace problémy. Bolo tam aspoň tridsať možných vedľajších účinkov. Niekedy nechápem, ako to vôbec farmaceutické koncerny môžu pustiť do obehu. Pri ľudskom zdraví by nemuselo vždy platiť, že biznis je biznis. Vôbec sa nečudujem, že sa dnes ľudia obracajú aj na alternatívne (lepšie možno povedané našimi múdrymi predkami overené) spôsoby liečenia a dávam dole klobúk pred tými lekármi, ktorí poznajú len jednu takzvanú celostnú medicínu.

Zatiaľ mám to šťastie, že sa stretávam práve s takýmito odborníkmi. Takže ak sa vrátim k môjmu cholesterolu a triglyceridom, podarilo sa mi od lekára dostať ešte zhruba štvrťročný liekový odklad. Dohodli sme sa na užívaní niektorých výživových doplnkov a tiež na rešpektovaní troch faktorov. Prvým z nich je, že ešte striktnejšie zmením spôsob stravovania. Takže sa v súčasnosti vyhýbam tukom (najmä margarínom), takmer úplne jednoduchým cukrom (a keby ste vedeli ako milujem keksíky a zákusky :-) ), údeninám a konzervovaným potravinám. A, samozrejme, vyprážaným jedlám. Do svojho jedálneho lístka som vo väčšej miere zaradil zeleninu, celozrnné obilniny a za studena lisované oleje – olivový, ľanový i slnečnicový. Zároveň však zisťujem, že zdravo sa stravovať aj niečo stojí...

Ďalším odporučením môjho lekára bolo výrazne zvýšiť najmä pohyb na čerstvom vzduchu. Aj preto dúfam, že obdobie mojich viróz už pominulo. Ale čo môžem pri mojom novinárskom povolaní plnom termínovaných úloh spraviť preto, aby som čo najviac odbúral zo svojho života stresový faktor, na to som zatiaľ neprišiel.

Po skúsenostiach z posledného obdobia však viem, že starostlivosť o svoje zdravie potrebujem brať vážne. Signálov som mal totiž až-až a to som v blogu spomenul iba niektoré. Po svojich životných skúsenostiach verím tomu, že ak nás „vyšší princíp“ na niečo dlhodobo upozorňuje, tak je to pre nás dôležité a máme to akútne riešiť. Takže si zlepšenie svojho zdravotného stavu zaraďujem ako svoj nový prioritný cieľ v stávke s Jackom Canfieldom. Bez dobrého chodu našej „telesnej mechaniky“, ale aj psychiky, toho človek môže dokázať oveľa menej a nenahraditeľných sú plné cintoríny. A tak si v najbližších dňoch v pokoji sadnem, popremýšľam a kvôli odbúraniu stresového faktoru azda aj čiastočne prehodnotím niektoré svoje životné priority. Moje zdravie mi za to stojí.

Mimochodom, začala sa úžasná jar. Aj vy cítite jej životodarnú silu?

Najčítanejšie na Profit


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  5. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  7. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  10. Jarné prázdniny pri mori?
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  5. Dokázali by ste nakúpiť so zavretými očami?
  6. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  7. Stanovisko Klubu pre Bratislavu k zákazu hazardu v Bratislave
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Mesto Medzev v Charte európskych vidieckych obcí
  10. Valentínska nálada v Poluse pokračuje
  1. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 17 433
  2. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 10 840
  3. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 6 741
  4. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 5 974
  5. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 5 965
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 5 673
  7. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 4 132
  8. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 4 012
  9. Jeden z najkrajších interiérov má Meridiana v Prievidzi 3 682
  10. Fakulta manažmentu prepája štúdium a prax cez ďalšie strediská 3 340

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Trainspotting po slovensky. Ako žijú narkomani v Bratislave

Strávili sme víkend v spoločnosti ľudí závislých od drog.

KOMENTÁRE

Dobrovoľníci a štátna drogová politika sú v napätí

Drogový biznis sa globalizuje a digitalizuje.

ŠPORT

Bratia posielajú väčšinu platu rodičom

Synovia majstra sveta prekonali otca.

KOMENTÁRE

Sulíka nahnevali ruské noviny, zastal sa Únie

Ruské médiá opisujú údajnú petíciu za vystúpenie Slovenska z EÚ.

Neprehliadnite tiež

Víno ako ho zamýšľala sama príroda

Tvárou vinárstva Weingut Nikolaihof v malebnom rakúskom údolí Wachau je Christine Saahsová.Nie je to však matriarchát, ale výborne naolejovaná biznisová mašinéria, kde má každý svoje nezameniteľné miesto.

Od banky k sakám nie je ďaleko

Ako sa z vyštudovaného ekonóma a najmä finančníka stane odborník na módu?

Bez práce nie sú facebookové koláče

Sociálne siete vznikli najmä ako zábavné platformy pre mladých ľudí. Dnes sa stali účinným nástrojom aj v biznise a marketingu.

Investičné tipy na rok 2017: Nehnuteľnosti, bitcoin aj víno

Vlaňajší rok bol na investovanie zaujímavý‚ ale zároveň rizikový. Všetky trhy ovplyvňovali menej predvídateľné udalosti ako americké voľby či brexit.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop