Ostražitosť nie je strach

Strach nikoho dopredu neženie

Prečo sa všetci stále boja? Politici varujú, že bude zle, dokonca aj tí, ktorí sa doteraz zvykli pred kamerami usmievať a na šírení strachu si nepostavili politický imidž. Ľudia, ktorí majú blízko k peniazom, tiež akosi nesršia optimizmom a ak áno, vyzerajú v spoločnosti tej sivosti čudne žiarivo. Ešte aj manažéri, alebo inak šéfovia, sa mračia viac ako inokedy, hoci, priznajme si, v našich končinách je ešte stále manažér-despota so svojou zamračenou tvárou považovaný za väčšiu kapacitu ako usmievavý pánko s priateľským prístupom k podriadeným.

Prečo sa zrazu všetci boja viac než inokedy? Odpoveď sa, samozrejme, dá hľadať v tom, čo nazývame krízou. Ľudia vraj odnepamäti reagovali na zhoršujúce sa podmienky strachom. Práve v tomto pohľade je chyba. To, čo síce navonok pripomínalo strach, bola v skutočnosti ostražitosť. Je pravda, že pozorovateľovi sa to rozoznáva rovnako ťažko ako rozdiel medzi egoistom a sebavedomým človekom.

Ak by ľudia v krízach boli vystrašení a nie ostražití, dnes by sme tu neboli. Človek ako tvor by nevyhral svoj evolučný boj, pretože strach človeka udupe, znehybní, znefunkční. Ostražitosť mu nabudí zmysly. Nemá síce vnútri pohodu, ale vie reagovať. Okamžite, rýchlo, inovatívne. Možno kedysi človek vo chvíli ostražitosti, keď mu divé zviera pripravilo chvíle krízy, namiesto kameňa zobral palicu. A neskôr tento inovatívny prístup využil pri práci. Ak by sa krčil v strachu, divé zviera by si na ňom zgustlo.

V tom, či sa človek dokáže prepnúť zo strachu na ostražitosť, je naznačené aj to, akú pozíciu v živote získa, keď chvíle problémov (krízy) pominú. Ostražití budú víťazi, ustráchaní budú nasledovníci. Ak ani tento argument nezaberie, skúsim ešte jeden (osloví možno aspoň ženy) – čím viac je človek vystrašený, tým je škaredší.

Najčítanejšie na Profit


Inzercia - Tlačové správy


  1. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  2. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
  3. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  4. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  7. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  8. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  10. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  1. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  2. 100 %-nú hypotéku môžete dostať aj na mestský apartmán
  3. Business Smartphones Connected to Public Wi-Fi Can Be in Danger
  4. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
  5. Poslanec Borguľa žiada o uvoľnenie parkoviska pre rezidentov
  6. OMV sa postará o pitný režim, bude rozdávať vodu
  7. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  8. Leto nekončí!
  9. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  10. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 5 707
  2. Ako sme jazdili v socializme 2 335
  3. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 2 329
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 796
  5. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 293
  6. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte 1 208
  7. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 113
  8. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 081
  9. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 846
  10. Leto nekončí! 680

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Dcéru našla v nemocnici so zlomenou nohou. Tvrdia, že to si urobila sama

Po odbere krvi ostala mesačnej Liliane modrina na päte a zlomená stehenná kosť.

Neprehliadnite tiež

Soľné rituály talianskeho mestečka

V talianskej Cervii sa viac ako dve tisícročia vyrába sladká soľ - starou ručnou metódou odparovaním z malých jazierok.

Nie je Tokajské víno ako Tokaj

Geografickým názvom Tokaj môžu byť označené len vína priamo z maďarskej dedinky Tokaj. Všetky ostatné sa označujú ako tokajské vína.

K jedlu patrí aj dobré víno

To sa však ťažko vysvetľuje tým, ktorí delia vína maximálne na biele a červené.

Svätojurskí vinári, ktorí dorábajú víno od polovice 18. storočia

Takmer pätnásť rokov spoločného podnikania rodín Dubovských a Grančičových viedlo k úspešnému a stále rastúcemu biznisu s vínom značky zloženej z mien oboch majiteľov.