Svadba medzi viničom alebo rodinný biznis vo vinárskom údolí

30.12.2015 | Vladimíra Bukerová

Tak ako sa na Slovensku už stáročia chodí za vínom do okolia Pezinka a Modry‚ v Rakúsku je jednou z najvychytenejších vinárskych lokalít údolie Wachau. Tento unikát plný pamiatok zapísaných do zoznamu UNESCO vínom žije. Stáročné múry kamenných terás‚ na ktorých sú rozparcelované malé rodinné vinohrady‚ pamätajú ešte časy‚ keď tu víno pre cirkev v pote a krvi dorábali mnísi.

V čase našej návštevy celé údolie Wachau žije a dýcha zberom viniča. V neďalekej dedinke‚ kde nocujeme‚ v úzkych uličkách postávajú minitraktory s vlečkami – väčšie by sa sem ani nezmestili‚ a ešte dlho po polnoci sa ozýva hrkot nádob z jedného rodinného vinárstva.

Zdroj: Katarína Bukerová

Na druhý deň nás čaká návšteva rodiny Holzapfelovcov‚ ktorej podnik Holzapfels Prandtauerhof patrí k najznámejším vinárom v oblasti. Oni však svoju úrodu nedodávajú do neďalekého vinárskeho družstva Domäne Wachau. Majú vlastnú malú výrobu v obci Joching‚ ktorá je časťou väčšieho Weissenkirchenu. Nachádza sa hneď za historickým domom‚ kde kedysi žil a pracoval mníšsky rád. Je to výborné miesto aj pre ich ďalšie podnikanie - reštauráciu a svadobný biznis.

Vzácne dedičstvo

Práve tu pred stáročiami mnísi z roľníckych desiatkov produkovali víno pre cirkev‚ a keďže popri práci sa patrí aj svätiť‚ v rozsiahlej budove po nich zostala aj kaplnka. Je to jediný svätostánok v dedinke Joching‚ ktorá počíta len tristo obyvateľov‚ a tak tu mávajú domáci každú druhú nedeľu aj omše a trikrát denne oznamujú zo svojej zvonice čas.

Pri ružami ovenčenej bráne nás víta Barbara Holzapfelová. Prechádzame do vnútorného dvora s arkádovou pavlačou‚ ktorý je akoby vystrihnutý z romantického časopisu. Všade pestrofarebné kvety‚ jemné dekorácie. Vidieť‚ že pani domu sa v dizajne vyžíva. Hobby sa zíde‚ keďže Barbara tu vedie nielen reštauráciu‚ ale aj úspešný svadobný biznis.

Cez zadnú bránu vykúka lisovňa a sklady‚ čo prezrádza druhú časť rodinného biznisu – vinárstvo‚ ktorému zas kraľuje manžel Karl‚ ktorý je momentálne plne vyťažený prebiehajúcim zberom a výrobou.

Pri prehliadke začíname pociťovať obdiv k tomu‚ s akou gráciou sa im podarilo premeniť budovu s vyše 700-ročnou históriou na moderný podnik‚ a k tomu útulný domov i romantické útočisko pre svadobčanov.

„My s manželom to tu vedieme už ako druhá generácia. Jeho rodičia kúpili statok koncom šesťdesiatych rokov minulého storočia‚ keď už bol dlhšie v súkromnom vlastníctve. Predtým to bol majetok cirkvi‚“ začína Barbara. „Je to úžasné historické miesto‚ máme tu dokonca zachované časti budov z 11. a 14. storočia. Hlavná časť pochádza z baroka‚ postavená bola v roku 1696 Jacobom Prantauerom.“ Aha‚ náš starý známy z Dürnsteinu.

Barbara HolzapfelováZdroj: Katarína Bukerová

V ružovej záhrade

Napriek pokročilému ročnému obdobiu je dnes údolie prežiarené teplým slnkom‚ a tak sa hneď vydávame na prechádzku do sadu a vinohradu za domom. Na 14 hektároch Holzapfelovci pestujú štyri biele odrody vína a červený Zweigelt‚ z ktorého miešajú jemné šumivé rosé na prípitok svadobčanov. Podobne ako iní producenti z okolia‚ aj oni majú vinohrady rozkúskované na viacerých parcelách.

Barbara ukazuje ku kopcu v diaľke‚ kde majú väčšinu svojho viniča. Pri dome je len niekoľko desiatok riadkov‚ každý označený ružovým kríkom. Pre laika iba ozdoba‚ pre vinára je to však užitočné signalizačné „zariadenie“‚ ktoré okamžite ohlási‚ keby boli kríky napadnuté chorobou. Ruže sú totiž veľmi citlivé‚ takže sa na nich ochorenie prejaví skôr ako na viniči.

Manžel sa stará primárne o vinárstvo‚ ja o reštauráciu‚ ale o oboch rozhodujeme vždy spoločne. Už ďalej rásť nechceme‚ toto je akurát. Teraz sa to dá perfektne zvládnuť ako rodinný podnik

Keď nechorejú‚ rodinné vinárstvo vyprodukuje do stotisíc fliaš vína ročne. Vlani však bol pre všetkých v regióne výnimočne ťažký rok, a hoci sa manželia nesmierne narobili vo vinohrade‚ tretinu úrody sa im zachrániť nepodarilo. „Stále sme však spokojní‚ lebo sme na tom nakoniec boli lepšie ako iní. Vlastne to bol vzhľadom na okolnosti celkom dobrý rok‚“ hovorí spokojne Barbara.

V záhradke si pestuje aj bylinky a kvety do reštaurácie. Uprostred sezóny zamestnávajú okolo tridsať ľudí vo vinárstve a reštaurácii. Na otázku‚ či majú dve časti biznisu s manželom rozdelené‚ s úsmevom odpovedá‚ že tak trochu.

„Manžel sa stará primárne o vinárstvo‚ ja o reštauráciu‚ ale o oboch rozhodujeme vždy spoločne. Dokonca mi vie pomôcť aj pri svadbách‚ ktoré sú inak môj biznis. Má totiž perfektné oko na detaily‚ takže keď máme naplánovaný sobáš tu v záhrade ‚ kontroluje veci‚ aby bolo všetko tip-top.“

Akurátny biznis

Zdá sa‚ že obaja sú rodení podnikatelia. Zdelili síce ako základ fantastickú budovu‚ aká sa len tak nevidí‚ no vinohrady mali za éry rodičov oveľa menšiu rozlohu. Manželia Holzapfelovci rodinný podnik už takmer dvadsať rokov postupne rozširujú a zveľaďujú.

„Keď som sa sem v roku 1996 prisťahovala‚ mali sme ešte len päť hektárov. Odvtedy sme začali krok za krokom pridávať. Manželovi rodičia dorábali víno hlavne pre reštauráciu a pre seba‚ teraz je táto časť biznisu výrazne väčšia. Ale už ďalej rásť nechceme‚ toto je akurát‚“ hovorí Barbara. „Teraz sa to dá perfektne zvládnuť ako rodinný podnik‚ dokonale nám postačujú nám sklady i vybavenie, ktoré máme.“

Svadba u Holzapfelovcov

Svadba u HolzapfelovcovZdroj: Weingut Holzapfel

Keď si sem ľudia privedú vlastných organizátorov‚ býva to s nimi občas ťažké. Ale vždy to dobre dopadne

Svadobný biznis priniesla do zväzku ona‚ hoci vďaka kaplnke v dome tu bývali občas cirkevné sobáše aj predtým. So širokým úsmevom rozpráva‚ ako ju baví pripravovať „najkrajší deň v živote“ mladým párom z okolia‚ ktoré ju čoraz častejšie vyhľadávajú. Keď sa pýtam‚ koľko šťastných párov už za tie roky prešlo ich bránami‚ zaváha: „To veru neviem. Veľa.“

Začína počítať. „Teraz je to zhruba päťdesiat sobášov za rok. Niekedy máme aj tri svadby v jednom týždni.“ Vyzerá to tak‚ že Barbara pohodlne zvláda popri reštaurácii‚ penzióne‚ vinohrade a rodine aj pozíciu svadobnej organizátorky‚ ktorú iní ľudia robia na plný úväzok.

 

„Keď si sem ľudia privedú vlastných organizátorov‚ býva to s nimi ťažké. Prídu so svojimi požiadavkami‚ ale ja viem najlepšie‚ čo v tomto priestore funguje a čo nie. Nakoniec je to vždy v poriadku‚ ale chce to trochu presviedčania. A väčšinou sa to skončí presne tak‚ ako som navrhovala ja‚“ smeje sa.

Na otázku, či tu mávajú hysterické nevesty ako z amerických filmov‚ krúti hlavou‚ že nie. „K nám chodia len samé príjemné páry‚“ tvrdí spokojne.

Jedna veľká rodina

Svadobný i reštauračný biznis vyžaduje úzku spoluprácu s ďalšími podnikateľmi. Víno si Holzapfelovci síce dorobia sami‚ aj marhuľový džem do svadobných zákuskov‚ ale na hostinu predsa treba objednať mäso‚ zeleninu‚ aj hostí niekde ubytovať.

Barbara vysvetľuje‚ že majú v regióne výbornú sieť miestnych dodávateľov‚ ktorí všetko zabezpečia k najvyššej spokojnosti a ona zasa rada odporučí hosťom dobré ubytovanie v susedstve. „Vo všetkom preferujeme regionálnych dodávateľov‚ ktorých poznáme osobne‚ kvôli kvalite a čerstvosti. Nie je vždy ľahké nájsť všetko‚ čo potrebujete‚“ hovorí.

„Napríklad nedávno som hľadala dobrý med na raňajky v penzióne‚ nepotrebujem ho veľa‚ lebo tu máme len štyri izby‚ ale chcela som niečo skvelé a lokálne. A nakoniec som objavila neďaleko chlapíka‚ ktorý sa živí ako kaderník‚ ale vo voľnom čase vyrába med‚ ktorý servírujeme aj z plástu. Je vynikajúci.“

Barbara a Karl Holzapfelovci s deťmi

Barbara a Karl Holzapfelovci s deťmiZdroj: Weingut Holzapfel

Osvedčila sa im aj iná spolupráca. Každoročne prijímajú počas zberu schopných študentov enológie z rôznych krajín sveta‚ ktorí prídu pomôcť i niečo nové sa podučiť. Funguje to však oboma smermi‚ tvrdí B. Holzapfelová‚ nové podnety dostanú vždy obe strany.

„Tento rok tu máme dievča z Južnej Afriky‚ vlani sme mali študentku z Čile. Cez výmenný program pre mladých ľudí si vyberieme šikovných praktikantov‚ ktorí u nás zostanú niekoľko mesiacov. Sú u nás ubytovaní‚ dostávajú stravu a plat. Ich znalosti môžu byť pre nás veľkým prínosom‚ vymieňame si skúsenosti‚ vidíme‚ ako sa veci robia inde‚ oni nám pomáhajú v pivnici alebo spolu rozhodujeme o zbere."

"Samozrejme‚ že máme už odskúšané svoje vlastné procesy‚ ale zároveň sme vždy otvorení novým pohľadom‚“ pochvaľuje si Barbara. A dodáva‚ že návštevníci z ďalekých krajín majú dobrý vplyv aj na rodinu‚ otvárajú obzory ich deťom i zamestnancom.

  • Tlačiť
  • Poslať e-mailom
  • Oznámiť chybu
  • Diskusia (0)

Každodenná dávka inšpirácií. Pridajte sa k nám!

Diskusia (0 reakcií)